Nyhed
Læsetid: 3 min.

’Det er, som om folk har glemt hærens undertrykkelse af revolutionen i 2011’

De unge, demokratiske aktivister, der var den egyptiske revolutions rygrad, er i dag gidsler i opgøret mellem Egyptens islamister og soldater
Udland
14. oktober 2013

Mange egyptere føler sig som gidsler i opgøret mellem Det Muslimske Broderskab og hæren, der raser på fjerde måned, ikke kun i Kairo og Alexandria, men også i andre byer, bl.a. Ismailia ved Suez-kanalen, hvor Det Muslimske Broderskab blev grundlagt i 1928.

»Man kan ikke slippe for den krig,« siger Waleed Safi, en ung politisk analytiker i Kairo. »Det er, som om de muslimske brødre bevidst søger martyriet, de er kompromisløse i deres kamp mod militæret, og de optræder, som om der er to forskellige billeder af virkeligheden i Egypten – deres over for militærets og den største del af befolkningens. Og det ser ud til, at de mister opbakning. I hvert fald er der svindende tilslutning til deres demonstrationer – men det kan også skyldes, at folk er bange for at gå på gaden, idet sikkerhedsstyrkerne nu kun skyder med skarp ammunition. Men de har også mistet politisk tilslutning. Folk er vrede over deres bevidste sabotage af økonomien, som i forvejen er nødlidende.«

– Hvordan giver det sig udslag?

»Man kan opleve, at almindelige mennesker tæsker de muslimske brødre, som det bl.a. skete 6. oktober, da de forsøgte at ødelægge fejringen af den egyptiske hærs indsats i Oktoberkrigen (1973) mod Israel. Men de er urokkelige, de følger ordrer fra deres ledere uden at stille spørgsmål, og den vending, du hele tiden hører fra dem, er, at de vil ’knække kuppet’. Situationen er voldsomt polariseret, og vi, der bor her, er nødt til at forholde os til den.«

Der flyder blod

»Der flyder blod, hver gang de muslimske brødre går på gaden i demonstration,« siger Marwa Nasser, selv aktivist på Tahrir-pladsen i de euforiske måneder efter 25. januar 2011. »De går mod Tahrir-pladsen med det slogan, at den er ’alle egypteres plads’, men den er nu forseglet af militæret, og hvis de forsøger at gennemføre en demonstration på pladsen, vil det ende i et blodbad.«

Tidligere sammenstød mellem soldater, sikkerhedsstyrker og tilhængere af Det Muslimske Broderskab har kostet snesevis af dræbte. Det samlede tabstal siden kuppet mod præsident Mohammed Mursi 3. juli skal tælles i hundreder. Hvad mener Marwa Nasser om det?

»Jeg er enig i, at alle har ret til at demonstrere, men brødrene begik en stor fejl, da de demonstrerede mod militæret 6. oktober. Det er hærens dag, der minder os om, at soldaterne beskytter os. Det var sindssygt dumt, og det stødte mange egyptere. Det er, som om brødrene vil slås både mod militæret og befolkningen – de blokerer jævnligt metroen, som folk er afhængoge af for at nå frem til deres arbejde, og de saboterer trafikken i myldretiderne.«

– Støtter folk militæret?

»Ja, desværre synes et flertal at have glemt dets regimente gennem 2011-12, da hæren vendte sig mod revolutionen. Man kan kun huske, at den hjalp med at vælte Mubarak i 2011. Og i dag ses det som bolværket mod brødrene. Jeg er da imod, at militæret igen overtager magten – de har deres egen dagsorden, som ikke har noget at gøre med lighed og demokrati. Men det var de muslimske brødre, der provokerede dem frem igen. Og lige nu har de støtte, fordi folk vil af med broderskabet. Og brødrene begår den fejl, at de kun demonstrerer for at genindsætte Mursi – de demonstrerer ikke for social retfærdighed og lighed for loven, som alle egyptere tørster efter. Ingen ud over brødrene vil have Mursi tilbage, for han var en dårlig præsident.«

– Taler du med brødrene om det her?

»Nej, ikke meget. De fleste af lederne er i fængsel eller under jorden, og de øvrige siger ikke noget til nogen uden for deres egne cirkler.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her