Læsetid 4 min.

Internettets anholdte narkopirat ser sig som frihedskæmper

Internettets sortbørs for stoffer og hælervarer er blevet lagt ned af FBI. Nu spekuleres der i, om lukningen skyldes fodfejl fra bagmandens side eller en sikkerhedsbrist i den teknologi, som sikrer anonymitet for internetbrugere over hele verden
Portalen Silk Road formidlede salg af narkotika af høj kvalitet til hele verden. Nu er den lukket. Her er honduranaske myndigheder ved at registrere 400 kg kokain, der var på vej til USA via traditionelle smuglerkanaler.

Portalen Silk Road formidlede salg af narkotika af høj kvalitet til hele verden. Nu er den lukket. Her er honduranaske myndigheder ved at registrere 400 kg kokain, der var på vej til USA via traditionelle smuglerkanaler.

Jorge Cabrera
4. oktober 2013

Tirsdag eftermiddag på et offentligt bibliotek i San Francisco blev det foreløbige punktum sat for et af internettets mest mystiske og sagnomspundne foretagender. Den 29-årige Ross William Ulbricht blev anholdt af FBI og sigtet for at være manden bag identiteten Dread Pirate Roberts, der driver hjemmesiden Silk Road.

Hjemmesiden er underverdenens svar på eBay, hvor man i stedet for møbler, barbermaskiner og kontorartikler via nettet kan købe ulovlige narkotiske stoffer, bestille hackinger og falske kørekort.

Med sin intelligente brug af anonymiseringsteknologi fik han den almindelige gadenarkohandel til at fremstå både primitiv og gammeldags. Det blev et digitalt alternativ til den skumle pusher på hjørnet, og ifølge FBI omsatte siden for i alt flere milliarder kroner som »den mest sofistikerede og omfattende kriminelle markedsplads på internettet i dag.«

Der har altid været dunkle afkroge på internettet, hvor man via brug af kryptering har kunnet foretage transaktioner, der var svære for myndighederne at spore, men Silk Road var nok det hidtil mest veletablerede samlingspunkt for underverdenen på nettet på grund af brugen af udbredelsen af internetvalutaen bitcoin.

Du kan veksle til bitcoin enten via online-børser eller ved at mødes fysisk med folk og veksle kontanter, og den digitale valuta sikrer, at brugerne anonymt kan foretage økonomisk betaling for eksempelvis stoffer indbyrdes, uden at afsløre deres identitet, hvilket sker når man betaler med kreditkort:

»Vi har vundet over statens ’krig mod stoffer’ på grund af bitcoin,« som Dread Pirate Roberts formulerede det i et interview i det amerikanske magasin Forbes i august.

Ud over bitcoin brugte hjemmesiden også anonymiseringsnetværket Tor, som også var en central teknologi for Wikileaks, for at sikre så høj grad af anonymitet mellem brugerne og sidens bagmand som muligt.

Afpresning og lejemord

Men Dread Pirate Roberts så imidlertid sig selv som mere end bare et simpelt mellemled mellem købere og sælgere af euforiserende stoffer. Han er åben tilhænger af og fortaler for en libertær ideologi, der ikke anerkender statens magt over borgerne. Folk skal selv have lov at bestemme, hvad de vil gøre med deres kroppe, forklarede han i Forbes.

»Vi taler om potentialet for et monumentalt skifte i verdens magtstruktur. Befolkningen kan nu selv kontrollere informationsstrømmenes, pengenes bevægelse og fordeling. Sektor for sektor bliver staten trukket ud af ligningen, og magten bliver givet tilbage til individet,« sagde Dread Pirate Roberts i interviewet i Forbes.

»Vi kan ikke forholde os tavse for evigt. Vi har et vigtigt budskab, og tiden er inde til, at hele verden får det at vide,« sagde han og forklarede, at projektet ikke gik ud på at handle stoffer, men om at »kæmpe for vores rettigheder som mennesker og nægte at indordne os, når vi ikke har gjort noget forkert. Silk Road er et eksempel på det budskab«. Den 29-årige Ross William Ulbricht er nu sigtet for narkohandel, hvidvaskning af penge og computerhacking.

Hans image som fredelig frihedsaktivist har desuden lidt et knæk, efter FBI har fremlagt beviser for, at han skulle have brugt Silk Road til at bestille et lejemord.

En af sidens brugere skulle angiveligt have forsøgt at afpresse ham til at betale 500.000 dollar (knap tre mio. kr.), hvis ikke han ville have offentliggjort tusindvis af navne på Silk Roads anonyme brugere.

Ross William Ulbricht betalte 1.670 bitcoins for mordet, svarende til omkring 150.000 dollar (900.000 kr.), og modtageren af pengene fortalte ham, at mordet var blevet udført.

FBI har imidlertid ikke kunnet finde nogen beviser for, at mordet på brugeren kaldet FriendlyChemist, faktisk har fundet sted.

Det store spørgsmål, der har optaget internetmiljøet siden anholdelsen, er især, hvordan det lykkedes FBI at opspore bagmanden Ross William Ulbricht.

Er det menneskelige fejl?

For er der tale om brud på sikkerheden i enten bitcoin eller Tor, kan det have konsekvenser for mange andre, mens hvis det er menneskelige fejl kan det isoleres til et enkeltstående tilfælde, og en anden side vil hurtigt kunne opfylde den ledige plads og det behov, som Silk Road efterlader.

Ifølge FBI’s dokumenter var det en agent involveret i efterforskningen, der fandt de første få referencer til en bruger ved navn ’altoid’, som forsøgte at promovere Silk Road tilbage i januar 2011.

I oktober samme år var der igen en bruger ved navn ’altoid’, som havde indlæg på et Bitcoin Forum og denne gang med en direkte forbindelse til e-mailadressen rossulbricht@gmail.com.

Ifølge FBI var det denne emailadresse, som sammen med nogle menneskelige fejltagelser, der ledte myndighederne frem til Dread Pirate Roberts. I en blogpost beskriver folkene bag Tor, at de har holdt øje med Silk Road for at finde ud af, om der er nogle brister i Tor, som de bliver nødt til at korrigere.

»Indtil videre er der ikke noget i denne sag, som får os til at tro, at der er nye måder at kompromittere Tor på,« skriver de.

»FBI siger, at den mistænkte begik nogle fejl i sin operationelle sikkerhed og blev fundet via detektivarbejde.«

Ser den udlægning ud til at holde vand, kan det være et spørgsmål om tid, før en ny tilsvarende side får øget popularitet og tiltrækker de kunder, der nu står uden sted at gå hen efter Silk Roads lukning.

Men det er dog ikke alle, der tror på FBI’s redegørelse. I en af de mange artikler, der blev skrevet om NSA hen over sommeren, kom det frem, at NSA havde givet informationer videre til enheder i politiet, som efterforskede narkohandel.

Men for at skjule, at tippet kom fra den masseovervågende sikkerhedstjeneste, blev narkoenheden bedt om at indsamle beviser på andre måder, inden den foretog anholdelser.

»Silk Road-sagen ser underlig ud. Måske har FBI fået lidt assistance fra Fort Meade (NSA, red.) og senere fået de indsamlede beviser manipuleret for at skjule det,« spekulerer Frank Rieger, en af de fremtrædende hackere i det tyske Chaos Computer Club på Twitter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Steffen Gliese
Steffen Gliese

Store lande er verdens problem, de fremmedgør borgerne og kaster dem ud i alternative, destruktive aktiviteter, frem for at integrere dem de fælles beslutningsprocesser for skabelsen af tålelige vilkår i samfundene. Rousseau havde ret: bystaten er den perfekte ramme for folks aktive, tilfredsstillende tilværelse.

Søren 2 Jensen, Henrik Nielsen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Steffen Gliese
Steffen Gliese

Narkobaronens største vaux pas er selvfølgelig, at kun offentligt tilgængelige computere muliggjorde hans hærgen.
Det kan godt være, at folk skal have lov til at tage deres stoffer, hvis de vil, men selvom penge kan bruges mange gange, kan jord til dyrkning og arbejdskraft ikke. Realtime er et vilkår, vi ikke kan tænke os fra.

Brugerbillede for Filo Butcher

Mon man kan blive dømt for mord på en virtuel personlighed?

Eftersom den virtuelle verden smelter mere og mere sammen med den analoge verden, (ikke virtuelle, jeg vil ikke bruge udtrykket ægte eller reelle) bliver det før eller senere et yderst relevant spørgsmål.

Virtuelle personligheder, avatarer, overtager jo flere og flere funktioner der har konsekvenser i den analoge verden og at aflive en avatar kan således få uoverskuelige konsekvenser i den analoge verden.

Søren 2 Jensen, Lotte Folke Kaarsholm, Niels-Holger Nielsen, Karsten Aaen, Christian Svenstrup Harder, Niels Mosbak og Lars Højholt anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Lars Højholt

Faktisk et ret sjovt spørgsmål, Filo - kan man dræbe en avatar og hvad er konsekvenserne? Kender du til nogen eksempler, eller steder du forestiller dig, det kan blive problematisk?

Brugerbillede for Niels-Holger Nielsen
Niels-Holger Nielsen

Man kunne også spørge: Hvem er avatarer, og hvem er virkelige?
Problemet er vel, hvordan man får ret på nettet, som jo både er et behersket, manipuleret og med afbryderknap forsynet medie? Hvis fjenden går digitalt, må vi (dem, der vurderer, at det hele går ad helvede til;-) vel handle asymmetrisk: Besæt din gade!

Brugerbillede for Markus Hornum-Stenz
Markus Hornum-Stenz

For mig at se handler det her mere grundlæggende om at vi er blinde for at vi bevæger os i retning af en meget udsat position
Det relevante overordnede spørgsmål her er:
Er digitalisering i virkeligheden en resistent teknologi at bygge frihedsdrømme på?

Her har vi et narkomarked som er brudt sammen. Man prøver at løfte diskussionen til et spørgsmål om fora til udlevelse af personlig frihed, i takt med at de store bureaukratier ved hjælp af digitalisering overtager vores "analoge"/virkelige/fysiske liv og vil have os til at bruge stadigt mere tid på at opdatere vores digitale forspor.

Jeg tænker at netværk og digitale processer i virkeligheden er meget følsomme overfor konflikt og at de sidste 70 års fred i Europa er mere undtagelsen end reglen.
Hvad nu hvis fx. bare en handelskrig afskærer os fra adgang til det isenkram, som gør det muligt for os at vedligeholde og udvikle den infrastruktur, som gør fænomener som Silk Road, avatarere eller for den sags skyld lønudbetaling mulig?

Brugerbillede for Ole Hansen

Mindst 90% af alle narkohandlere ser sig selv som frihedskæmpere og jeg er enig med dem, særligt hvad de mere milde narkotika angår, for eksempel hash.
Alle der er blevet straffet for hash, burde have erstatning!!

Brugerbillede for Henrik L Nielsen
Henrik L Nielsen

Filo

En kvinde i Japan blev dømt for drab på hendes mands virtuelle personlighed.

En mand er blevet dømt for voldtægt af en avatar.

Tyveri af virtuel ejendom fra spil straffes.

Den med drab, den er måske ikke så mærkelig endda. Især i Asien handles disse avatarer nogen gange for uhyrlige summer.

Så spørgsmålet er ikke om man kan, men hvordan reglerne bør være.