Baggrund
Læsetid: 6 min.

James Black har ikke længere råd til at købe nyt tøj

Stigende priser på især el og gas har gjort det sværere og sværere for den britiske middelklasse at få privatøkonomien til at hænge sammen. I gennemsnit har de britiske lønmodtagere 30.000 kr. mindre at leve for om året, og nu har Labours Ed Miliband gjort ’the squeezed middle’ til sin mærkesag og lovet statslig indgriben for at imødegå den faldende levestandard
’Jeg plejede godt at kunne lide at købe tøj, men jeg har ikke råd længere. Derfor er jeg her i genbrugsbutikken,’ siger James Black, som ser sin pension blive ædt op af forhøjede el- og gaspriser.

Anders Birger

Udland
8. oktober 2013

James Black vil hellere tage en ekstra trøje på end tænde for varmen.

»Jeg kan klare mig uden varme, men ikke uden mad, og hvis jeg tænder for varmen, er der ikke nok til mad,« forklarer den 71-årige pensionist og enkemand, der er ved at kigge genbrugsbutikken Fara’s herrejakker igennem.

»Varme er den udgiftspost, som lægger beslag på alle dine penge. Det vil alle fortælle dig,« tilføjer han og kigger rundt i den lille velbesøgte butik på hovedgaden i Shepherd’s Bush i London, hvor genbrugs- og discountbutikker ligger side om side med det mondæne Westfield Shoppingcenter.

»Jeg plejede godt at kunne lide at købe tøj, men jeg har ikke råd længere. Derfor er jeg her,« siger han og vender tilbage til jagten på en varm jakke.

Leila, mor til tre småbørn mellem 10 måneder og fire år, vælger varmen for børnenes skyld.

»Alt – huslejen, skatterne og især el og gas er steget. Det er el og gas, der bekymrer mig,« fortæller den unge kvinde, som læser til lærer på deltid, mens manden arbejder.

»Jeg har skåret alt andet væk – telefon, tv, computer, alt. Nu har vi kun udgifter til husleje, el og gas og lidt til børnene,« siger hun og fortæller med et smil bag det lilla tørklæde, at hun er »over 25 år«.

Netop de stigende energipriser er blevet det varmeste emne i den britiske politiske debat, efter at Labour-leder Ed Miliband på partiets årsmøde lovede at fastfryse energipriserne i 20 måneder, hvis Labour vinder regeringsmagten i 2015. De 20 måneder skal ifølge Miliband bruges til at fikse »et marked, der ikke virker« og sikre forbrugerne lavere priser, når den globale pris falder.

Fastfrysningen af energipriserne blev lanceret som kernen i Labours overordnede politik, hvis mål er at reducere leveomkostningerne for dem, Miliband beskriver som the squeezed middle – den klemte middelklasse. Hårdtarbejdende briter oplever nemlig, påpeger han, »den værste nedgang i deres levestandard i et århundrede«.

»De stigende leveomkostninger er ikke en uheldig bivirkning ved (den konservative premierminister) David Camerons økonomiske politik, det er hans økonomiske politik. Han tror på det, der kaldes ’det globale kapløb’, men det han ikke fortæller, er, at han mener, at du må give køb på noget, for at Storbritannien kan vinde det globale kapløb. Lavere lønninger, dårligere vilkår, færre rettigheder på arbejdspladsen,« tordnede Labour-lederen i sin konferencetale og mindede de begejstrede tilhørere om, at Cameron har sat én rekord:

»Han har været premierminister i 39 måneder, og i 38 af de måneder er lønningerne steget langsommere end priserne. Det betyder, at din levestandard falder år efter år efter år,« tilføjede han.

Rigtigt set

21-årige Milly skutter sig i efterårsvejret ved sin kagebod foran undergrundsstationen Shepherd’s Bush. Hun nikker som James Black og Leila genkendende til udviklingen, der ikke er unik for briterne. Ifølge Eurostats seneste opgørelse over udviklingen i levestandarden i EU fik Unionens borgere i 15 medlemslande færre penge mellem hænderne i 2010, end de havde året forinden. Og kløften mellem rig og fattig blev ligeledes større i 15 lande.

Milly – til daglig fuldtidsstuderende på Middlesex Universitets designuddannelse – har tydeligt kunnet mærke, hvordan studielån og lønnen fra fritidsarbejdet er sluppet op tidligere og tidligere. I dag er hun nødt til at have to job for at kunne betale regningerne.

»I starten arbejdede jeg to-tre dage om ugen, og så havde jeg råd til husleje og mit månedlige rejsekort. Nu arbejder jeg fem dage om ugen, og alligevel skraber jeg småpengene sammen sidst på måneden,« fortæller den unge kvinde, der er blevet forfremmet til manager for konditiorboden Comptoir Gourmand.

»Prisen på mit rejsekort er lige steget. Det er små ting, men pengene skal findes et andet sted, og så bliver det sværeres at betale regningerne. Min telefonregning steg med 20 pund (175 kr., red.) i sommer. Det har været svært,« siger hun.

Ifølge det uafhængige Institute for Fiscal Studies er det ikke så underligt, at Milly føler sig klemt. Indkomsten for unge i 20’erne faldt nemlig mere end for nogen anden gruppe mellem 2007-08 og 2011-12. Hele 12 procent.

Milly mener, at tabet af realindkomst har ændret hende som person.

»De typiske ting, unge mennesker gør – som at tage på vilde sommerferier – gør jeg ikke. Jeg er ung og går i byen, men det har jeg også skåret ned på. Jeg plejede at få mine negle ordnet, men det gør jeg heller ikke længere. Min personlige stil har forandret sig,« forklarer Milly, der også arbejder som telefonsælger.

Matthew Whittaker, cheføkonom i Resolution Foundation – en tænketank med fokus på briter med en indkomst mellem 12.000 og 30.000 pund (108.000-270.000 kr.) – mener, at det er rigtigt set af Labour og Ed Miliband, at nedgangen i levestandard er den politiske kampplads, der kan trække stemmer.

»Jo fattigere folk er, desto mere af deres indkomst bruger de på basale ting som mad og energiforsyning, mens dem i de højere indkomstgrupper bruger mere på f.eks. tøj og teknik. Det er disse ting, der er faldet i pris i de seneste år, mens de basale ting er steget. Så hvad som helst, der kan hjælpe dem på de lavere indkomster med at reducere basisudgifterne, vil være en hjælp og være noget, vælgerne vil kunne lide,« vurderer Whittaker og tilføjer, at »briterne gennemsnitligt har mistet 3.400 pund (godt 30.000 kr., red.) om året før skat, siden lønningerne toppede i 2005.«

»Ifølge vores data vil det tage omkring 15 år fra krisens start at komme tilbage til et lønniveau som i 2005.« siger han.

En anden planet

Milly mener, at den faldende levestandard er et vigtigt emne for politikerne at diskutere, men hendes tiltro til, at de forstår, hvad almindelige mennesker rent faktisk gennemlever, er ikke stor.

»Da jeg hørte, hvilket beløb regeringen vurderer, folk kan leve for i en uge, tænkte jeg, at det var vanvittigt. Jeg tror ikke, at de forstår, at folk har brug for et liv og ikke kun penge til huslejen,« siger den unge designstuderende og tilføjer, at hun »føler, at politikerne lever helt isoleret fra os.«

»Cameron sagde for nylig, at han ikke ved, hvad et brød koster, og hans undskyldning var, at han har en brødmaskine og bager sit eget brød. Men det gør det da bare værre. Han har penge til en brødmaskine og tid til at bage sit eget brød. De har virkelig ingen anelse om, hvordan almindelige mennesker lever,« siger hun forarget.

Hun ved ikke, om hun overhovedet vil stemme i 2015, for »alle partierne er ens.«

Leila erklærer, at hun »hader politik«, og selv om det ville være en stor hjælp for hendes familie, hvis energiregningen blev fastfrosset i to år, er det ikke noget, hun har tænkt sig at regne ind i sin økonomiske planlægning.

»Jeg tror ikke på noget, før jeg ser det. De siger hvad som helst for at få folk til at lægge mærke til dem,« siger hun.

»Jeg er glad nu, hvor jeg har formået at skære alt væk. Nu ved jeg, at vi kan klare os.«

James Black er en af dem, hvis pension »lige præcis er nok til at holde mig oven vande.«

Men selv om Labours løfte om at fastfryse energipriserne utvivlsomt vil være en stor hjælp, tror han ikke på, at det kan lade sig gøre.

»Det vil ikke ændre noget. Det vil snarere gøre det hele værre. Hvis du angriber energiselskaberne, går de til modangreb – ligesom bankerne,« siger Black.

»Selv politikerne bliver nødt til at lytte til dem, hvis de ikke allerede er i lommerne på dem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

»Ifølge vores data vil det tage omkring 15 år fra krisens start at komme tilbage til et lønniveau som i 2005.« siger han.

Det må være samme computer som HTS bruger.

n n, Peter Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

»Ifølge vores data vil det tage omkring 15 år fra krisens start at komme tilbage til et lønniveau som i 2005.« siger han

Men var deres økonomi på det tidspunkt sund?

Simon Olmo Larsen, n n, Michael Reves, Peter Nielsen, Flemming Scheel Andersen, Rasmus Kongshøj og Torben Selch anbefalede denne kommentar

Danmark er lige i hælene. Har en ven på kontanthjælp der fik lukket sin strøm sidste uge. Jeg ved ikke hvordan jeg skal klare den næste DONG regning. Det er simpelthen umenneskeligt at tilbyde almindelige mennesker tredje verdens forhold uden strøm til køleren, komfuret til lave aftensmad, elkedlen til en kop kaffe, til at oplade telefon, ha en fungerende pc til at søge job, oplade sin telefon der UUNDVÆRLIG i 2013, kort at være et levende menneske i norden i 2013...

Nu har han boet hos mig et par dage, og det er så grænseoverskridende og ekstremt ydmygende for ham at skulle bede om at bo hos venner fordi strømmen er afbdrudt og der ikke er jordisk chance for en bistandsklient at skaffe de penge... Hverken kommune eller bank vil hjælpe....

Det er den "nye" politiske UK finte, der er blevet implimenteret uden at befolkningen så det...at tage penge fra folk via strøm og varme afgifter som er eksploderet...Det er nemmere end at skulle stemme om finanslov, kontantshjælpsloft, og alle overførselsindkomster i øvrigt...
Det er simpelthen uciliviseret at udsætte et moderne mennekske/støvfnug for den slags tilværelse... Føj politikkere, skam jer!!! Det her som at leve et sandt mareridt med en gal hundeflok der forfølger en økonomisk!!!

Er i chok over det her... Og som sagt nervøs for selv at miste strømmen næste måned... For min ven, er vi den 8. Idag, der langt til den første og der er ingen løsninger at se i horisonten.. end stearinlys, ingen mad, ingen kontakt med øvrige, osv

Nu skal han ydmyge sig selv ved at tigge til højre og venstre, venner og familie, for at se om han skaffe de penge... Manden er i midt fyrrene og og IKKE DOVEN!!!!

Godt for selvtilliden, ens sociale liv og aller vigtigst en værdighed som menneske i det "moderne" norden...

Uempati og GRÅDIGHED længe leve!! Sådan er det jo!! Det er uacceptabelt det her!! VÅGN OP DANMARK!!!

Simon Olmo Larsen, Laust Persson, Katrine Visby, Majbritt Nielsen, Leif Højgaard, Dennis G. M. Jensen, Niels Duus Nielsen, Lise Lotte Rahbek, n n, Elisabeth Andersen, Lilli Wendt, Vivi Rindom, Torben Bruhn Andersen, Michael Reves, Dennis Berg, Bo Johansen, Tue Romanow, Torben Selch, Marianne Rasmussen, Peter Nielsen, Kim Houmøller, Jesper Wendt, Romed Bucher, Hans Larsen, Rasmus Kongshøj, Troels Ingvartsen, Jens Overgaard Bjerre, Thomas Widmann og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

hm... Var det ikke privatiseringen af energisektoren der skulle sikre lavere energipriser?

Jeanette Schou, Casper Kennild , Dana Hansen, Majbritt Nielsen, Dennis G. M. Jensen, n n, Lilli Wendt, Michael Reves, Dennis Berg, Bo Johansen, Tue Romanow, Torben Selch, Peter Nielsen, Hans Larsen, Rasmus Kongshøj, Troels Ingvartsen, Reda Ammari og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Hahaha nej Filo, privatiseringen, skulle suge penge ud af skatteborgerne uden grænser, da en privat virksomhed selv må prisfastsætte en vare som de vil, udover de faste afgifter og skatter som vi også betaler.... Havde det været statsligt, var der sikkert et loft for hvad man må udsætte en borger for iflg. Menneskerettigheder, osv...

Det her er en Perfekt gennemført plan af udspekulerede, virkelighedsfjerne og grådige VKO... Der blev vi sgu taget ved snotten igen og Fritz Schuur og Co. Har grint deres r*** i laser på vej til banken!!! De nemmeste penge at tjene i hele verden!! Privatiser og kræv det beløb du vil fra befolkningen...1000 gange nemmere end lovforslag eller at lave et bankrøveri, og du får en kæmpe pose penge med på vej ud af selskabet, som faktisk er MINE/VORES!!!!

Simon Olmo Larsen, Lars Jorgensen, Dennis G. M. Jensen, Niels Duus Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Michael Reves, Tue Romanow, Torben Selch, Peter Nielsen, Kim Houmøller, Flemming Scheel Andersen, Romed Bucher og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Jens Overgaard Bjerre

Jeg ved ikke hvordan man har regnet ud, at Danmark ikke er berørt af dårlig økonomi og at har status quo i levestandard. Der er en del mennesker som er blevet fattigere og en del som er blevet rigere. Er det på den måde, at man regner levestandarden ud. Så er det idioti eller bedrag. De mennesker med mindst indkomst kan slet ikke få det til at løbe rundt, men burde have ulandshjælp.Hvad med nogle budgetter for de dårligst stillede her i Information, så man kan se hvad det hele handler om.

Reda Ammari, n n, Elisabeth Andersen, Lilli Wendt, Torben Bruhn Andersen, Michael Reves, Peter Nielsen, Flemming Scheel Andersen, Romed Bucher og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Der fik du mig, Reda Ammari.

I UK har man mønt meter til gas og el. Folk på overførselsindkomst, uden kreditværdighed og andre fattigrøve får sådan en installeret i boligen. Så skal man smide en mønt i for at få el og gas for en halv time. Ingen mønter, ingen energi.

Systemet har eksisteret i mindst 50 år.

Smart, ikke?

Majbritt Nielsen, Reda Ammari og Bo Johansen anbefalede denne kommentar

Han tror på det, der kaldes ’det globale kapløb’, men det han ikke fortæller, er, at han mener, at du må give køb på noget, for at Storbritannien kan vinde det globale kapløb. Lavere lønninger, dårligere vilkår, færre rettigheder på arbejdspladsen,

Det er hvor Corydon har sin ide til "konkurrencestaten" fra.

Reda Ammari, Dennis G. M. Jensen, Lise Lotte Rahbek, Elisabeth Andersen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Peter Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Det er nu vi skal bage kage.

Dennis G. M. Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Ikke fordi jeg skal være morsom på en en uhyggelig historie, men prøv at ringe til Goldman Sachs.. om man kunne få udsættelse af sin Dong varmeregningen. Kan evt. slå op i krak under telefonnummeret til Djævlen selv.

Elysium illustrerer det meget godt, hvis man trækker sci-fi delen ud (film). Det nytter heller ikke meget - at have et sundhedssystem man ikke har råd til, så selv den del virkede bekymrende realistisk, også i Danmark. Du kommer heller ikke langt hos lægen, uden penge til medicin. Så man lader folk leve med kroniske lidelser, velvidende, de dør endnu tidligere.

Det virker ikke særligt civiliseret. - Hvordan man kan kalde det frihed, er en gåde. Samtidig skal man kæmpe mod et bureaukratisk system for, at få denne 'frihed'. Alternativt kan man vælge at dø af sult, trods, at selvmord er ulovligt.

"I UK har man mønt meter til gas og el. Folk på overførselsindkomst, uden kreditværdighed og andre fattigrøve får sådan en installeret i boligen. Så skal man smide en mønt i for at få el og gas for en halv time. Ingen mønter, ingen energi."

Det lyder sygt. Det forklarer jo hvorfor menneskeliv ikke regnes for noget. Hvordan kan man have empati - med mennesker der byder andre de forhold? Det sker selvsagt ikke. Så når der står en fra dong energi med blodet løbende ned af kinderne, så lukker jeg døren igen. Det er det samfund, alle sagde, at vi aldrig skulle have, nu er det her. Jeg ville bare ønske jeg var opdraget til - at tænke på mig selv. Men det kommer jo nok snart. Det nødvendige, forstås.

Reda Ammari, Dennis G. M. Jensen, Carsten Munk og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Situationen er den samme i Tyskland, hvor energipriserne stiger i samme omfang som vind og soludbygning (med raketfart) der jo ellers skulle være sä billig ifølge alle fortalerne. Hvad politikerne lige glemte var at fortælle at prisen var pä vej i himlen (når alle de grønne skatter/tillæg også medregnes)

Reda Ammari, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Jesper Wendt, at jeg kalder de britiske møntmetre til el go gas for smart er sarkastisk ment, hvis du skulle være i tvivl.

Det var jeg ikke, jeg blev bare forarget over det.

Problemet er jo, at så længe finanskapitalen har lov til at regere uimodsagt, er det den vej det går, som Cameron, og vores Corydon fremmaner det. Vi har i hele EU ikke nok politikere der tør at konfrontere pengemagten. Nogle enkelte prøver, men finder sig selv isoleret og uden handlingsmulighed. Nogle er idealister og drømmer om at de bare kan vende skuden, så snart de kommer i embede, men langt de fleste er simpelt hen kujoner uden holdninger og principper, løgnagtige, forræderiske krystere, der gør alt for egen vindings skyld.

Det er desværre den realistiske tilstand af vores demokratier. Ødelagt af grådighed, middelklassens umådelige grådighed, middelklassen, som hoppede på limpinden med at vi alle skulle være små kapitalister, og så kunne vi alle blive rige og velfærden ville ose ud af os.
Når jeg advarede om det vi har i dag, for 20 år siden, kaldte folk mig et misundeligt fjols eller værre. Nu er der ikke så mange mere der gør det, men de stemmer stadig på de folk som har bragt os i denne situation. Jeg er sikker på at mange andre her har oplevet det samme.

Om jeg fatter det hvor dumt menneskedyret kan være!

Simon Olmo Larsen, Majbritt Nielsen, Reda Ammari, Dennis G. M. Jensen, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Carsten Munk, Dennis Berg, Flemming Scheel Andersen og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar

Bedroom Tax hjælper heller ikke på sagen.

OT- der var før i tiden også betaling via møntindkast til bygas i masser af byer i DK.

Frida Henningsen

Middle class - hvem er det ? http://www.bbc.co.uk/news/magazine-22000973

Kombineret med at bankerne hæver renter og gebyrer hele tiden for de, som har færrest penge og sidder hårdest i det, så der dårlige bliver afdraget af deres gæld, ja, så går spiralen da kun nedad...:o(

Rasmus Kongshøj, Majbritt Nielsen og Reda Ammari anbefalede denne kommentar

"Stigende priser på især el og gas har gjort det sværere og sværere...."

Rart at høre at de global opvarmnings skatter er begyndt at virke. Det er meget bedre for verden og dens borgere hvis de bruger mindre ressources. Med andre ord, jo flere fattige der har råd til el og gas, jo bedre.

"Stigende priser på især el og gas har gjort det sværere og sværere...."

Rart at høre at de global opvarmnings skatter er begyndt at virke. Det er meget bedre for verden og dens borgere hvis de bruger mindre ressources. Med andre ord, jo flere fattige der har IKKE råd til el og gas, jo bedre.

@Lars,
Hvad er det egentlig, du mener? Er det godt, at fattige ikke har råd til at lave mad og holde deres boliger varme?

BLOT en tanke:

Tænk i øvrigt hvor mange penge, som samfundet bruger på at hjælpe de, som har penge til at renovere deres bolig med energiforbedringer, så de ikke får dyre varmeregninger....

Tænk hvis nogle af de penge blev brugt på at yde billige lån til de, som ikke har penge til at renovere deres bolig med energiforbedringer, så de kunne reducere deres varmeudgifter.... Disse mennesker får jo aldrig lov at låne i banken, da de ikke ses som kreditværdige. Derfor har de dyre varmeregninger og utætte tage m.m.

Som det er nu, så er det kun de kreditværdige, som får glæde af samfundets investeringer i energiforbedringer....:o(

Simon Olmo Larsen, Rasmus Kongshøj, Reda Ammari, Tue Romanow, Niels Duus Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

"I UK har man mønt meter til gas og el. Folk på overførselsindkomst, uden kreditværdighed og andre fattigrøve får sådan en installeret i boligen. Så skal man smide en mønt i for at få el og gas for en halv time. Ingen mønter, ingen energi."

Jeg kommer uvægerligt til at tænke på Mogens Glistrups forslag om havregrødsautomater. Sådan en vil jeg ikke have installeret i mit hjem.

Det snedige ved den politik som UK og nu også DK fører, er at den daglige kamp for overlevelse er så stor at der ikke er overskud til at tage en revolution.

Såeh - lænken og jernkuglen er tilbage - blot i overført betydning.

Simon Olmo Larsen, Rasmus Kongshøj, Peter Nielsen og Majbritt Nielsen anbefalede denne kommentar

Rigtigt Erik Lang. Og skulle man være så heldig at rykke op i klassehirakiet vil de fleste gøre alt for ikke at glide nedad igen. Nogle kommer til at hade minderne om fattigdom så meget at dette inkludere foragt for de dårligst stillede.

Det her med at et underklasse sammenhold skulle kunne omsættes til et stort oprør er en romantisering og ønsketænkning. Nogle så og ser et underklasseoprør i diverse optøjer der til tider sker i UK. Jeg siger bare god fornøjelse med at samle de masser i nogen som helst andet mål end den enkeltes egen berigelse.

Fattigdom forener ikke. Den ødelægger mennesker, forrår og depraverer og giver dermed de bedre stillede som ikke selv kender til fattige miljøer, en grund til at tænke at den ugidelige amoralske, primitive, uintelligente underklasse bare trænger til et spark i røven.

Simon Olmo Larsen, Rasmus Kongshøj, Lilli Wendt og n n anbefalede denne kommentar

Jeg var sidste torsdag til stormøde i Vejle.

En gruppe borgere med læge Stig Gerdes i spidsen diskuterede socialpolitik og sygdom med udgangspunkt i kommunernes mangelfulde sagsbehandling.

www.klemt.dk

"Stigende priser på især el og gas har gjort det sværere og sværere...."

Der er god grund til de stigende priser på energi...
Det meste olie og gas sælges ikke til de priser vi hører om, for øjeblikket omkring de $100 pr. tønde olie. Størstedelen sælges på langtidskontrakter, der ofte løver over (mange) år.
De kontrakter der blev lavet dengang olien var 'billig' kunne måske få den til $30-40 pr. tønde, men de er nu ved at udløbe, og dem der laves i stedet har langt højere priser. Det rammer så tilbage på forbrugeren da der ikke er andre til at betale...

De priser kommer ikke ned igen, men kommer derimod til at stige endnu mere med tiden...

Endnu en grund til at gøre noget seriøst ved vedvarende energi... Der er to primære fordele ved det (udover at det er langt mindre miljøskadeligt):
1. Det bliver hele tiden billigere, ikke dyrere
2. Pengene bliver i landet (de sendes ikke til Rusland eller Saudi Arabien)

Majbritt Nielsen

Lilli Wendt
09. oktober, 2013 - 07:52 #

@Lars,
Hvad er det egentlig, du mener? Er det godt, at fattige ikke har råd til at lave mad og holde deres boliger varme?

Jeg tror det var sarkastisk ment.

Casper Kennild

I gamle dage havde man et lignende system med mønt-gas og mønt-el i Danmark... Vi snakker altså 1950'erne.

Det er trist, at man fra borgerligt hold åbenbart gør alt, hvad man kan, for at få skabt en vred og desillusioneret underklasse af rimeligt uddannede mennesker, der kan sendes ud som løntrykkere - deres eneste fejl har bare været, at man ikke har villet slikke r.. på "magten"!
Udviklingen er jo parallel herhjemme, måske ikke helt så udtalt, men når folk rammes så bredt, som det sker i øjeblikket, når politikkerne stikker alle blår i øjnene, når folk ikke har overskuddet til at kæmpe for noget - andet end at finde penge til basale de basale behov - så fortsætter det hele bare ned ad bakke...
Vi har op gennem 1980'erne og frem til nu, ladet visse partier sætte en syndebukkedagsorden. Nogle har fundet frem til, at det er flygtninge, der er skyld i at resten af de dårligst stillede lider - andre har påpeget, at os, der er på kontanthjælp eller dagpenge eller førtidspension, er en flok uansvarlige, dovne og samfundsskadelige røvhuller. Det er bruddet med denne syndebukkepolitik, der skal finde sted - og det nu, for ellers har vi ikke menneskelige ressourcer at skyde tilbage med...

Simon Olmo Larsen, Rasmus Kongshøj, n n og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar