Nyhed
Læsetid: 2 min.

Libyen har ikke plads til flere flygtninge

Presset fra afrikanere, som søger mod Europa, er så stærkt, at Tripolis zoologiske have har måttet omdannes til midlertidig lejr – landets 22 flygtningecentre er alle overfyldte
Afrikanske migranter i en interimistisk lejr ved siden af Tripolis lufthavn. Libyen modtager så mange flygtninge og migranter, som ønsker at komme til Europa, at alle landets 22 flygtningelejre er stopfulde, og man har nu måttet lave en lejr i den lukkede zoo i Tripoli. Arkiv

Moises Saman

Udland
15. oktober 2013

Antallet af afrikanske flygtninge, der ønsker at vove sig ud på den farlige rejse fra Libyen til Europa, er så stort, at landets 22 flygtningecentre er fyldt til randen. Derfor har man nu taget Tripoli Zoo, som har været lukket siden opstanden i 2011, i brug, så der kan blive taget hånd om de flygtninge, som samles op på gaden. Hver dag bringes over 50 personer dertil.

»Antallet af de mennesker, der kommer hertil, forandrer sig på en utrolig måde,« siger Said Ben Suleiman, næstkommanderende for Den 20. Støttebrigade, der står for at drive lejren.

»Hver gang vi deporterer 10, ser vi, at der kommer hundredvis tilbage.«

Menneskesmugler-banderne formår åbenbart hele tiden at være et skridt foran myndighederne. Selv om libysk politi har skærpet indsatsen imod dem, har menneskehandlerne udviklet en ny og farlig måde at undgå tilfangetagelse.

»Menneskehandlerne sørger for overhovedet ikke at være i nærheden af flygtningene, når bådene ankommer for at samle dem op,« fortæller Suleiman. »Det, de gør, er at købe en billig båd, give en af flygtningene nøglerne og lade dem selv om at udpege en kaptajn. Det kan betyde, at de stikker til søs helt uden kendskab til at styre en båd og navigere den.«

Suleiman vurderer, at netop den praksis kan have udløst tragedien for et par uger siden, da over 300 bådflygtninge druknede ved et forlis ud for den italienske ø Lampedusa.

Han forventer imidlertid ikke, at det fatale skibbrud vil afskrække nye potentielle migranter: »De her mennesker er helt ligeglade. De har kun én ting i hovedet: at komme til Europa.«

Mange ankommer til Tripoli uden at have råd til overfarten – prisen for en plads på en båd begynder ved 1.000 euro (7.500 kr. ).

»De har hele tiden i baghovedet, at Europa er bedre end Libyen, men turen koster en masse penge,« siger Suleiman.

»De vil alle dertil (Europa, red.), men det er ikke alle, der har råd.«

Dyr menneskesmugling

Den 27-årige nigerer Abdul Rahman Ali har udsigt til at blive udvist efter at være blevet samlet op af politiet. Han har måttet betale smuglere i alt 700 dinarer (3.000 kr.) for den lange vej nord over Sahara og frem til Tripoli. Klædt i guld- og hvidstribet skjorte og sandaler fortæller han, at første etape af hans tur gik fra Niger over den vidtstrakte libyske Sahara-ørken til Sabha, hovedby i Libyens sydlige Fezzan-provins: »Det var en firedages tur til Sabha i en firehjulstrækker. Da vi ankom, blev vi mødt af en ny gruppe (af menneskesmuglere, red.) og måtte betale igen.«

»De tog os over i en anden pickup, 14 af os blev gemt af vejen under en presenning, så vi ikke blev opdaget. Vi kørte ad hovedvejen, men fordi der er flere kontrolposter på den, tog vi omveje gennem ørkenen.«

Ali siger, at han rejste sammen med to venner: Den ene blev syg i Sabha og vendte hjem til Niger. Den anden blev anholdt to dage efter ankomsten i Tripoli. Hjemme er der ifølge Ali barske levevilkår og lave lønninger: »I Niger er der arbejde at få, men kun til måske 10 dinarer om dagen. I Libyen kan man tjene fem gange mere. Alle, jeg kender, ønsker at migrere.«

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her