Læsetid: 3 min.

Norske oliemilliarder kan fremme vedvarende energi

Den nye norske regering overvejer at lade Statens Pensionsfond, der ejer godt 2,5 procent af Europas aktier, investere norske oliemilliarder i vedvarende energi. Det kan give et afgørende rygstød til sektoren, mener økonomer og organisationer
16. oktober 2013

Den nye norske regering, der tiltræder i dag, bliver mødt med store forventninger fra verdens klimaaktører. I Høyre og Fremskrittspartiets regeringsgrundlag lufter regeringspartierne muligheden for fremover at investere en del af de norske oliemilliarder i vedvarende energi. Og planen har bred opbakning, fortæller økonomiprofessor Steinar Holden fra universitetet i Oslo.

»Det er blevet foreslået af både investorer og miljøinvestorer, at fonden burde investere i vedvarende energi. Så der er ikke bare tale om en idé, den nye regering har fået,« siger Steiner Holden.

Perspektiverne har da også fået begejstrede reaktioner fra blandt andet Verdensnaturfonden (WWF):

»Hvis Norge rent faktisk gør det her, vil det betyde et hidtil uset skift i det globale investeringssamfund og også i konkret handling i forhold til klimaforandringerne,« lød reaktionen Samantha Smith, der står i spidsen for organisationens globale klima- og energiinitiativ, mens generalsekretæren for den norske afdeling, Nina Jensen, fulgte op:

»Den norske opsparing kan forandre verden.«

Det er den norske oliefond, der retteligt hedder Statens Pensionsfond, som i fremtiden skal investere målrettet i bæredygtige virksomheder og »projekter i fattige lande«, og som med tiden også kan komme til at skulle investere målrettet i vedvarende energi. Indtil nu har Statens Pensionsfond investeret de norske indtægter fra Nordsøolien ganske bredt i en kombination af aktier, obligationer og en smule fast ejendom. Men i regeringsgrundlaget skriver Høyre og Fremskrittspartiet, at den nye norske regering vil »vurdere oprettelsen af et selvstændigt mandat« for investeringer i vedvarende energi.

I så fald vil der ikke blive tale om småpenge: Statens Pensionsfond rummer på nuværende tidspunkt en formue på knap 4.770 milliarder norsker kroner, og den ejer 2,5 procent af Europas børsnoterede aktier.

Global ansvarlighed

I regeringsgrundlaget forudsætter Høyre og Fremskrittspartiet dog, at investeringerne skal kunne leve op til »de samme krav til forvaltning som andre investeringer i SPU (Statens Pensionsfond, red.)«.

Fremskrittspartiet, der kommer til at bestride posten som olie- og energiminister, vil ikke udtale sig, før regeringen er tiltrådt, men ifølge flere norske økonomer kan vedvarende økonomi godt leve op til kravene, der ifølge professor Arne Jon Isachsen fra Handelshøyskolen BI består i, at » at tage beskedne risici og gå efter et fornuftigt afkast«:

»Man kan fra et rent økonomisk synspunkt argumentere for, at det her vil maksimere indtægterne og reducere risikoen. Og samtidig kan man også advokere for det ud fra et synspunkt om global ansvarlighed, så der kan argumenteres på mange måder,« siger han og får opbakning af Steinar Holden fra Oslos Universitet . Steinar Holden peger samtidig på, at fonden i modsætning til mange andre investorer har mulighed for at lave meget langsigtede investeringer. Det kan også motivere til investeringer i vedvarende energi, der først forventes at give afkast på længere sigt.

225 milliarder til grøn energi

»Jeg tror, at fonden med tiden vil komme til at investere i vedvarende energi. Generelt vil de gerne investere så bredt som muligt, fordi det giver en god spredning. Og så vil de også gerne fokusere på investeringer, hvor pensionsfonden har en fordel. Og en af fordelene er, at den har en meget lang investeringshorisont,« siger Steinar Holden.

Han tror dog ikke umiddelbart på, at fonden vil følge opfordringen fra Verdensnaturfonden (WWF), der har foreslået den norske regering at afsætte fem procent af porteføljen i Statens Pensionsfond til vedvarende energi. Med fondens nuværende størrelse svarer det til 225 milliarder kroner.

»Fem procent er mange penge. Så jeg tror, at de ville lægge meget mere forsigtigt ud. Men det vil stadig uden tvivl være godt for den, fordi den har været så svært omsættelig. Markedet for vedvarende energi har været svækket på grund af mindre offentlig støtte som følge af de økonomiske problemer i Europa. Så jeg tror, at det vil gøre en klar forskel,« siger Steinar Holden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer