Nyhed
Læsetid: 4 min.

NSA-skandalen udvider konflikten over Atlanten

Tyskland reagerer med chok på afsløring af NSA-overvågning af Angela Merkels mobiltelefon. NSA-skandalen udstiller konfliktlinjerne mellem USA og Europa, vurderer eksperter
Udland
25. oktober 2013

Hvis jeg vil vide, hvad kansler Merkel tænker, så ringer jeg til kansler Merkel.« Sådan lød forsikringerne til tyske borgere, da præsident Obama i juli imødegik tyske bekymringer om amerikansk spionage mod tyske borgere og europæiske politiske institutioner.

Nye afsløringer fra NSA-afhopperen Edward Snowdens lækkede dokumenter viser imidlertid, at den amerikanske præsident også kan rette henvendelse til efterretningstjenesten NSA, når det gælder om at skaffe sig indblik i den tyske kanslers tanker.

Efter en forespørgsel fra ugemagasinet Der Spiegel har den tyske efterretningstjeneste BND onsdag bekræftet mistanken om, at Merkels mobiltelefon i en årrække kan have været mål for amerikansk overvågning. Angiveligt findes nummeret på Merkels tidligere Nokia-mobiltelefon i lækkede dokumenter fra NSA-afhopperen Edward Snowden.

I Berlin har Merkel reageret med øjeblikkelig vrede. Onsdag ringede kansleren til sin amerikanske modpart for at forklare, at hun »misbilliger sådanne fremgangsmåder, såfremt oplysningerne er sande, og at hun betragter dem som fuldstændigt uacceptable.« Tyskland kræver samtidig, at USA redegør for omfanget af overvågningen af Merkels mobiltelefon.

I går indkaldte den tyske udenrigsminister Guido Westerwelle den amerikanske ambassadør i Tyskland.

Ifølge en række eksperter er den mulige overvågning af Merkels telefon enestående på flere punkter.

»For det første er der tale om en individualiseret overvågning. Sammenlignet med den brede overvågning af tyske borgeres telekommunikationens metadata er der tale om målrettet overvågning af en enkelt person,« siger Henning Riecke, der forsker i europæiske og amerikanske relationer ved Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik.

»For det andet er det en særlig provokation, at det er en tysk forbundsregering, der aflyttes af en allieret. Det er et tillidsbrud, som det bliver svært at reparere. For det tredje er det pinligt for den tyske regering, at man anvender kommunikationsmidler, der kan aflyttes på den måde.«

Modstridende interesser

Hvorvidt NSA rent faktisk har benyttet sig af muligheden for at aflytte kanslerens telekommunikation kan indtil videre ikke bekræftes. Foreløbig har USA forsikret, at kanslerens telefon ikke i fremtiden vil blive aflyttet, men Jay Carney, talsmand for den amerikanske regering, afviser at kommentere, hvorvidt Merkels telefon allerede er blevet aflyttet.

Den tyske avis Die Zeit omtaler den mulige overvågning som »en uhyre politisk og diplomatisk provokation« og retter samtidig en anklagende finger mod Merkels taktiske hykleri.

»Det mest afslørende er, at Merkel først reagerer energisk og beklager sig hos præsident Obama nu, hvor hun formodentlig selv er berørt. Det havde allerede været hendes pligt, da det handlede om NSA’s millionvis af indgreb i tyske borgeres privatsfære. For deres grundlæggende rettigheder er nøjagtig lige så meget værd som kanslerens«.

Samme skudsmål lyder i den konservative avis Die Welt, der kritiserer den tyske regerings manglende reaktion på de tidligere afsløringer af NSA’s massive overvågning af den tyske befolkning.

»Det måtte åbenbart først komme så vidt, at kanslerens mobiltelefon er et angrebsmål. Nu kommer den protest, der udeblev, da det drejede sig om overvågning af befolkningen.«

Afsløringerne af overvågningen af Merkels telefon medvirker allerede nu til at skærpe den europæisk-amerikanske strid om NSA’s aktiviteter i Europa. Som reaktion på den mulige amerikanske overvågning af EU-borgeres bankoplysninger (de såkaldte SWIFT-data, red.) valgte Europa-Parlamentet onsdag at suspendere en aftale med USA om Terrorist Finance Tracking Program (TFTP).

Synlig konflikt

I en telefonsamtale i mandags med Frankrigs præsident Hollande afviste Obama oplysninger i avisen Le Monde om, at NSA har aflyttet mere end 70 mio. telefonsamtaler ført af franske borgere.

Det franske udenrigsministerium ønsker derfor at knytte betingelser om beskyttelse af personfølsomme oplysninger til de aktuelle forhandlinger om en transatlantisk frihandelsaftale.

Lignende krav er blevet fremført af Sigmar Gabriel, formand for de tyske socialdemokrater.

Ifølge eksperter er overvågningen af Merkels mobiltelefon endnu et tegn på stadigt mere synlige konfliktlinjer mellem Europa og USA. »De transatlantiske forhold er i forvejen belastet, fordi der eksisterer massive modstridende interesser, når det gælder handels- og valutapolitikken. Også derfor interesserer den amerikanske efterretningstjeneste sig for Merkels mobiltelefon,« siger Josef Braml, der forsker i amerikansk sikkerhedspolitik ved Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik.

Tvunget til hård reaktion

Afsløringen af NSA’s aflytning af Merkels telefon er desuden en pinlig streg i regningen for den tyske regering, der siden Edward Snowden i juli kunne afsløre, at NSA overvåger EU’s diplomatiske repræsentationer, ambassader og institutioner, har forsøgt at dæmpe opstandelsen over den amerikanske spionage. Ifølge Snowden-filerne opsamler NSA hver måned mere end hundrede millioner data tilhørende tyske borgere.

Som reaktion på afsløringer om den tyske efterretningstjeneste BND’s udlevering af tyske borgeres data til NSA rejste indenrigsminister Hans-Peter Friedrich tidligere på året til Washington for at føre samtaler med sine amerikanske kolleger og erklærede ved sin hjemkomst, at tyske borgeres grundlæggende rettigheder er sikret. Kort efter erklærede Ronald Pofalla (CDU), chef for Merkels kansleramt, til mange kritikeres vrede NSA-skandalen for afsluttet.

Op til det nyligt overståede tyske valg har Merkel og hendes partifæller betegnet kritikere af den tyske regerings omgang med den amerikanske overvågning som en belastning for det transatlantiske forhold.

Nu må den tyske regering sande, at de hidtidige bestræbelser på at lukke sagen ned er forgæves.

»Den nye mistanke sprænger alle dimensioner. NSA-affæren er ikke afsluttet,« udtaler den siddende tyske justitsminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP).

»Merkel har erklæret skandalen for overstået, fordi hun ikke ønskede en diskussion om NSA’s overvågning,« siger Henning Riecke.

»Nu er hun tvunget til at reagere hårdt, hvis ikke hun vil tabe ansigt. Samtidig bliver det mere og mere tydeligt, at hendes foreløbige politik har været den stik modsatte af, hvad der egentlige burde gøres,« siger Dr. Henning Riecke.

http://www.theguardian.com/world/2013/oct/24/nsa-surveillance-world-leaders-calls

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Jamen, så bliver den nordatlantiske frihandelszone vel heldigvis ikke til noget?

Jens Overgaard Bjerre, Kristian Løwenstein, Niels Engelsted, Claus Oreskov, Carsten Munk og Olaf Tehrani anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Fantastisk så hurtigt USA har mistet sin tidligere så betydelige soft power. Tænk at det kun 5 år siden, at millioner græd foran kongressen til Obamas smukke ord om hope and change og vestens medier var ved at tisse i bukserne af begejstring. Men som Løkke-sagen viser, faldet kan komme hurtigere og mere uventet end man kan forestille sig.

Matthias Hansson, Alan Strandbygaard, Espen Bøgh, Mathias Tang, Claus Oreskov, Carsten Mortensen og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar

Tyske Kanzlerfrau Merkels mobilos er åbenbart også blevet No-Such-Agency-stetoskoperet - vild opstandelse og krisemøder - men da det i sin tid blev afsløret, at hendes undersåtter var blevet udsatte for det samme kammeratlige ami-snøfleri - var konens kommentar, at hun gik ud fra, at det ikke skete - men den går altså ikke uden at den tyske latter breder sig - mage til dobbeltmoral og ligegyldighed over for grundlovsovertrædelser skal man lede længe efter - élitaire, my dear Watson ...

Mutti er ikke kun vred - Mutti er også skuffet - underholdning Made in Germany - og så si'r man, at tysken ingen humor har - HTS havner såmænd også i Klodshans - i tidens fylde ...

Matthias Hansson, Carsten Mortensen og Lars B. Jensen anbefalede denne kommentar

En ny slags asymmetrisk krig er afsløret – Handygate alias Mobilosgate alias World Wide War - ikke on terror - men nu med indsats af amerikanske snøffeltropper – i Merkels tilfælde sandsynligvis fra den amerikanske ambassade i Berlin inden for synsafstand fra Reichstag – efter forlydende direkte mod den politiske ledelse i adskillige venligtsindede lande …

Det kaldtes i gamle dage for spionage – også aktuelt i dag af SPD - hvor agenterne enten blev smidt ud af landet eller sat fast bag svenske gardiner i lang tid …

Dette har naturligvis appelleret til humoren og cyberspace-vitsmagerne i Tyskland – den første Twitter-account er da også født på nettet …

http://www.heute.de/World-Wide-War-Der-geheime-Kampf-um-die-Daten-296875...

"NSA-skandalen udstiller konfliktlinjerne mellem USA og Europa, vurderer eksperter"

Mon ikke det bare udstiller konfliktlinierne i usa?
Der er vist rimeligt meget man ikke er enige om internt.
Så hvorfor skulle der være enighed om aflytninger?

Michael Sørensen

"For det tredje er det pinligt for den tyske regering, at man anvender kommunikationsmidler, der kan aflyttes på den måde.«"

Øh er der nogen der kan komme på et moderne kommunikationsmiddel der ikke kan aflyttes???

Pointen er vel at mutti Merkel er blevet advaret for længe siden om mulig aflytning, og at mutti selvfølgelig har taget sine forholdsregler, men først nu kan påvise det og er åh så forarget. Alle forsøger at aflytte alle.

Europa må gøre noget aktivt for at stoppe det her, inden folk mister tilliden til systemerne. De har allerede lidt betydelig skade. Hvis det så samtidig, som alt tyder på, har været med de europæiske lederes konsensus, så er borgerne blevet ført bag lyset i en utilgivelig grad, der slet ikke kan forsvares.

Et er vi ikke kan have tillid til USA, men at vores egne regeringer handler langt over deres mandat, ved jeg slet ikke hvad jeg skal sige til. Det er vel det mest signifikante slag for demokrati og ytringsfrihed i nyere tid. Selvom de nærmest står i kø for at tage prisen. Handler man ikke, skal man ikke forvente gensidig respekt mellem stat og borger, det kommer ikke til at ske. Tvivlen og mistroen vil langsomt erodere forholdet.

we are witnessing the decline and fall of the american empire

Det "kongelige" parnasset er begyndt at falde i deres egne snubletråde..

Kære innovative virksomheder, køb jeres nye HP computer med Windows 8 og få GRATIS 2 gigabyte oppe i skyen .. haha

Michael Madsen, Søren Bro, Jack Køhler og Stig Bøg anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

-"Nu ved jeg ikke, hvordan det er foregået, men det er faktisk ikke særlig svært, fortæller professor Ivan Bjerre Damgård fra Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet."

At aflytte fru. Merkel forstås.

Men det er ikke telefon aflytningen, der er det eneste der er vigtigt, der er den mulige amerikanske overvågning af EU-borgeres bankoplysninger (de såkaldte SWIFT-data), hvordan med industri data, på de transatlantiske data forbindelser?

Hvad med patenter mm?

Jesper Wendt 25. oktober, 2013 - 06:56 Skriver:
"Handler man ikke, skal man ikke forvente gensidig respekt mellem stat og borger, det kommer ikke til at ske. Tvivlen og mistroen vil langsomt erodere forholdet."

Ja!

Jeg vil gerne vide om industri data er blivet kopieret og er ikke blevet politikker aflyttet, hvor stopper spioneringen, fra NSA?

Niels Engelsted

Amerikanernes totale overvågningskapacitet og deres hæmningsløse vilje til at bruge den giver deres allierede flere forskellige alvorlige problemer.

For at nævne nogle: En enorm amerikansk fordel ved handels- og andre forhandlinger, når de kender modpartens planer, overvejelser og bekymringer uden at modparten er vidende om det. Industrispionage til fordel for egne virksomheder er milliarder værd. Finansiel spionage, der giver deres egne finansaktører et forspring til insiderhandel, er endnu flere milliarder værd.

Her skal nævnes endnu en: Black mail.

J. Edgar Hoover var chef for FBI i 48 år!. Hvor fik han denne helt ekstraordinære staying power fra? Jo, han havde filer på alle de ledende i samfundet og lagde ikke skjul på sin villighed til at afsløre sin viden om skandaler, hvis hans stilling blev truet. Det blev den så ikke.

Den spionagekultur er nok ikke blevet ændret, blot er den blevet meget mere effektiv med de nye digitale muligheder. Det vil sige, at hvis der er noget som helst en verdensleder helst vil have skjult, så kender amerikanerne hemmeligheden og kan true med at afsløre den, hvilket vil koste de fleste mere end de bryder sig om. Faldet kan være pludseligt og voldsomt, som vores egen Løkke-affære vidner om.

Uredelighed i pengesager er guf for afpresserne, fordi det med god grund virker heftigt i offentligheden, (tænk på Helle Thornings nedtur op til folketingsvalget på grund af skatterod,) men endnu mere guf er sexskandaler. Tag f.eks. Strauss-Kahn, der næsten var blevet Frankrigs præsident, da hans (velkendte) amorøse vaner blev udstillet til offentlig skue. Amerikanerne plejede at beskytte IMF-chefen, når han var i USA, men nu var støtten til Sarkozy tilsyneladende vigtigere. Den slags materiale har amerikanerne arkivskabe fuldt med og kan mere eller mindre diskret true med at afslutte en politikers karriere ved at lække det, hvis ikke... Hvis for eksempel Anders Fogh Rasmussens amorøse vaner var blevet udstillet tidligt i hans karriere, ville den være stoppet brat (dengang var offentligheden ikke så tolerant som nu),

Dette er måske i virkeligheden den største trussel. Hvis man ikke vælger politiske ledere, der er pletfri, så risikerer man, at de bliver lette ofre for black mail og må følge afpressernes ønsker snarere end deres egen befolknings. Det er en trussel mod demokratiet, for hvor skal man finde så mange pletfri ledere fra?

Matthias Hansson, lars abildgaard, Keld Sandkvist, Niels Mosbak, Jens Overgaard Bjerre, Torben Selch, Janus Agerbo, Simon Olmo Larsen, Niels-Holger Nielsen, Holger Madsen, Claus Oreskov og Stig Bøg anbefalede denne kommentar
Mads Christoffersen

Københavns Universitet er vært for en international konference om fri vidensdeling og åbenhed, 4.-6. december, hvor der er mulighed for at høre talere, der har beskæftiget sig indgående med NSA's overvågning. Bl.a. Caspar Bowden, tidligere Chief Privacy Advisor for Microsoft, der har været en stærk kritiker af NSA; og Ronald J. Deibert, professor og forfatter til bogen "Black Code: Inside the Battle for Cyberspace". På konferencen vil diverse oplægsholdere bl.a. diskutere om internettet er den globale struktur for åbenhed? Og hvilke politiske tiltag, der kan sikre åbenhed nu og i fremtiden. Man kan læse mere om konferencen og tilmelde sig her: http://anopenworld.ku.dk/

Jens Overgaard Bjerre, Torben Selch og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Niels Engelsted
Her er et lille eksempel på hvor effektiv overvågningen er.
Den 31.5. 2006 var Paul Wolfowitz (på det tidspunkt chef for Verdensbanken) på besøg i Børsen i Frankfurt. Foran Børsen stod en tom bil parkeret: De tyske myndigheder ville have bilen fjernet, fandt frem til mandens identitet og forsøgte at ringe til ham, men forgæves. De amerikanske sikkerhedsfolk kunne så i løbet af få minutter fortælle, at manden befandt sig på gågaden, havde været i de og de forretninger og havde købt det og det, til den og den pris.

lars abildgaard, Jens Overgaard Bjerre, Torben Selch og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

I alle henseender er USA i et politisk og moralsk forfald. Hvorfor bliver vi ved med at klamre os til en stat, der nærmer sig en autoritær tilstand, som ikke står tilbage for det, borgerne i sammenbrudte østblok blev udsat for. Amerikanerne har åbenbart savnet den kolde krig, så nu konstruerer de selv en af slagsen. Europæerne burde give USA en ordentlig lærestreg ved at af al magt at frigøre sig fra den amerikanske dominans. Denne her sag burde kunne få europæerne til at stå sammen.

Jørgen Mathiasen

NSA-skandalen udvider ikke bare konflikten over Atlanten, den gør også en skillelinje mellem Danmark og den centrale del af unionen tydelig. Det er horrible udtalelser, den danske statsminister har fundet anledning til at gøre i forbindelse med afsløringen af overvågningen. Meget af det kan findes på internettet, men alene hendes udtalelser i går, - vidt forskelligt vinklet i DR og Berlingske, er nok til at rejse hårene.

Om det spiller en rolle, at statsministeren har giftet sig ind i den anglo-amerikanske verden, som også udgør de 5 store ører og øjne, er ikke godt at vide, men hendes udtalelser bekræfter i hvert fald det hede ønske hos en del af den danske befolkning, om at DK kunne være en delstat i USA.

Kongerigets situation er en anden, erklærer Thorning-Schmidt, der for nylig var klar til krig i Syrien. Statsministeren vil ikke løfte en finger i anledning af overvågningsskandalen, og lader som om, hun ikke har forstået, at overvågningen også retter sig mod europæiske erhvervsinteresser. Over for dem tæller danske, nationale interesser bl.a. i telefonforbindelsen mellem statsministeren og den amerikanske præsident en større rolle, og dermed indtager kongeriget endnu engang en klassisk rolle mellem hverken det ene eller det andet.

Michael Madsen, Claus Oreskov, Torben Selch, Janus Agerbo og Stig Bøg anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Hm, er det mon grunden til, at man nu 'doper' brevduer? For at gøre dem klar til at kunne klare de nye hemmelige, uaflyttelige missioner.

Det er noget rigtig skidt, at Merkel aflyttes, og det må hun tage alvorligt for ikke at blive til grin..

Men aflyttes hun så også af andre end USA - f eks større tyske erhvervsinteresser, der kan tjene en pæn skilling på at have forhåndskendskab til , hvad der planlægges af skatteregler , udviklingsprojekter o s v ???

News of the World ( den nu lukkede Murdoch avis ) hakke sig ind på andres telefoner m v for at skaffe skandaler og saftige nyheder - er det urimeligt at antage, at andre private foretagender gør det samme for at skaffe sig økonomiske fordele ???

En topleder ( både i det private og det offentlige ) er stupid, hvis vedkommende ikke regner med muligheden af, at mobilen m v kan blive aflyttet - så følsomme emner skal helst drøftes på sikrede linjer.

Spørgsmålet er i det hele taget - at siden vi modtog Marshall hjælp - og der sidenhen har været massiv amerikansk militær tilstedeværelse i Europa, og utallige andre "behageligheder" forbundet med så tæt relation mellem Europa, USA mod den skræmmende verden, med skiftende fjendebilleder - HVAD VAR og ER prisen?

Talte engang med en person "inden for systemet" - der spurgte om vi vidste hvem der har dræbt flest amerikanske spioner, gennem tiden. Gættene var mange, men overraskende var svaret: Storbritannien.

Philip B. Johnsen

Robert Kroll 25. oktober, 2013 - 15:29 skriver

"En topleder ( både i det private og det offentlige ) er stupid, hvis vedkommende ikke regner med muligheden af, at mobilen m v kan blive aflyttet - så følsomme emner skal helst drøftes på sikrede linjer."

Men SWIFT-data er på "krypterede linjer"

Det er essensen af problemet, hvor er svaghederne og hvor er de udnyttede i Danmark.
Danmark bruger SWIFT-data er på krypterede linjer, men Statsministeren mener ikke nogen har interesse i Danmark.

Hvorfor?

John Mortensen

SWIFT-data aflyttes af NSA i real-time, de har en direkte bagdør ind i systemet .

Og så er Tyskerne altså bare en smule hykleriske i denne sag for de huser selv et af NSA's
største aflytnings-punkter nemlig DE-CIX : http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Internet_exchange_points_by_size

Og jeg har, med mine egne øjne, set internet-trafik der skulle de 10 kilometer der er til Sverige tage turen omkring DE-CIX . JEg har endda set trafik til Sverige tage hele turen til DE-CIX, derefter Englang, derefter USA og SÅ til Sverige .
Man behøver jo ikke være Einstein for at regne ud hvad det betyder, vel ?
Men sagde man det højt fik man at vide fra alle mulige naivister at man havde vendt sølv-papirs hatten forkert ....

Jens Overgaard Bjerre

"- Nu lagde jeg mærke til, at oplysningerne er fra et brev, der var fra 2006. Og på den måde tror jeg i hvert fald ikke, at jeg er blandt de 35, siger Thorning med et forsigtigt smil." (Cit. fra anden artikel i dagens Information).

Danmarks statsminister er jo nærmest på pigebogsstadiet (ikke for at fornærme nogen piger) med den kommentar. Det her er en rigtig skandale fra det virkelige virkelige liv. Det kan ikke blive værre. Er det en statsministers kommentar til at vi alle sammen bliver udspioneret? Gud fri mig vel.

@ leif emerek. ”Amerikanerne har åbenbart savnet den kolde krig, så nu konstruerer de selv en af slagsen” Jeg er alvorlig bange for at den første kolde krig også var konstrueret af USA. Set i det perspektiv var den kolde krig overbygningen på USA's verdens herredømme og denne overbygning tjente det formål at aflede opmærksomheden fra USA's forbrydelser. Vi blev under den kolde krig holdt i et mentalt jerngreb af ængst for de andre m.a.o. kommunistskrækken. Denne skræk og rædsel for de andre, forhindrede refleksion og kritik af vores del i USA's forbrydelser og de var mange!

Alan Strandbygaard

Det tyske Telecom har her i dag, på eget initiativ, foreslået at Tyskland helt afskærmer deres internet (som lige som alle andre i dag går gennem USA), og laver deres eget.

Har vi dermed en aktuel åbning til et europæisk internet på beddingen?

Der vil selvfølgelig være behov for oprettelse af viderekanalisering for visse social medier etc. Men jeg synes idéen er god, og at Danmark skulle slutte sig til denne tanke med det samme. Mon ikke franskmændene og resten af de europæiske stater er også er med på den?

Niels Engelsted

Alan, du har ret, ligesom man har brug for kontrol over sin egen energiinfrastruktur, har man brug for kontrol over sin egen it-infrastruktur.

Ups, vi har lige solgt en god bid af Dong Energi til Goldman Sachs med vetoret og det hele.

Hvis Danmark gør sig umage, kan Danmark spille samme rolle for Europa, som Israel spiller for Mellemøsten.

En lille svært bevæbnet "repræsentant" for USA, der rutinemæssigt gennemfører målrettede drab på andre EU-borgere. Og er beskyttet mod gengældelse (ud over hjemmelavede raketter a.la. Gaza), da vi har hele USA's atomarsenal i ryggen.

Så spørgsmålet om, hvad Danmark skal leve af fremadrettet, ligger måske her ?

Vi ville bestemt ikke være det første land, der fik snablen i USA's uudtømmelige forsvarsbudget.

Vist har kansler Merkel svigtet sit folk tillid i forbindelse med NSAs aflytninger og dataopsamling, når "damen" åbenbart render rundt med kikkerten for det blinde øje overfor NSAs overvågning, aflytning og dataopsamling, - som om det ikke gjaldt hende selv, og derfor ikke var af betydning når det gjaldt folket.

En ganske latterlig holdning, som nu har ramt hende selv, og hun foregiver så en falsk fornærmelse over denne overvågning fra NSAs side for USA, - men åbenbart mest på egne vegne stadigvæk!

Til forskel herfor står vores egen statsminister, og demonstrerer med stor overlegenhed, hvordan man uden selv at opdage det, kan overskride grænsen fra simpel og tilgivelig naivitet til ren utilgivelig dumhed.
- "Mit navn står ikke på listen fra 2006"!

Hidtil har NSA og USA hævdet, at overvågningen, aflytningerne og dataopsamlingen alene er sket i terrorbekæmpelsens hensigt, - men det må nu stå lysende klart, at den forklaring ikke har bare et gran af sandhed i sit, men var den tilbudte sovepude vi skulle lade os forføre af.

Argumentet betyder jo lige præcis, at de allierede og deres statsledere som har været aflyttet, er potentielle terrorister, - og det er resten af disse landes befolkninger også!

Måske skulle man overveje at holde sig væk fra politiske møder, - der er alt for mange terroristmistænkte talere til stede.

Bush's definition på en terrorist er aldrig blevet ændret af Obama.

Den lyder kort og godt: "Enhver, der er helt eller delvist uenig med mig, er terrorist".

Det er jo essensen i "enten er i med mig, eller også er i med terroristerne".

Og når man så til denne uhyre brede terror-definition tilføjer ordet "forebyggende" vil selv mennesker, der på nuværende tidspunkt er 100% enige med USA lige nu også komme i betragtning, fordi det kan tænkes, at der i fremtiden ville kunne opstå situationer, hvor enigheden falder fra 100% til kun 99% - altså TERROR !!!

Det er således ikke USA der har et forklaringsproblem - det er Europa, der har et lytte-efter, hvad der bliver sagt - problem.

I princippet har USA de sidste 10 år sagt til hele verden "i kan bare komme an" mens forsvarsbudgettet vokser til at være større end hele resten af verdens tilsammen.

Folk agerer døve - på samme måde som folk var døve da Hitler præsterede en oprustning, der er for intet at regne mod USA's

En handlingslammelse der kan blive fatal, hvis en despot tager magten i USA.

@ Gorm Petersen

"En handlingslammelse der kan blive fatal, hvis en despot tager magten i USA."

- Det tror amerikanerne ikke selv på fordi gud jo er med dem, og det er gud sag de kæmper for!

Interessant artikel i Berlingeren idag - med interview med Glenn Greenwald:

"Og om få måneder vil danskerne også få at vide, hvad NSA foretager sig i Danmark, varsler Greenwald. Han vil på nuværende tidspunkt ikke gå i detaljer med oplysningerne om Danmark, men siger:

»Sverige og Danmark har begge meget tætte forhold til NSA og har adopteret mange af deres metoder. Som resultat er deres tankegang meget ens.«

http://www.b.dk/globalt/glenn-greenwald-nogle-spionerer-de-mod-nogle-spi...

Alle tror at de kæmper i en højere sags tjeneste - ved citattælling fra USA tror jeg trods alt ordet "frihed" trumfer antallet af referencer til "gud". Fjere gange endda.

Problemet er bare, at i praksis viser den amerikanske definition på "frihed" sig altid at være, "den stærkes frihed til at banke den svage".

Og det er netop denne tolkning af frihedsbegrebet (der også kendes fra Mein Kampf - bogens absolutte hovedtema) der gør, at man må se med bekymring på en oprustning, i forhold til hvilken Hitlers oprustning var som en fis i en hornlygte.

Det er faktisk kun i forhold til kirke og religion at amerikanerne stadig har et efterslæb. Hitler kaldte kirkens folk for "hændervridende grædekoner" og tilgivelse for et skalkeskjul for fejhed.