Læsetid: 4 min.

Polen i kulkampagne under COP19

FN’s næste klimaforhandling finder sted i Warszawa i november. Mens klimaets redning skal diskuteres af alverdens lande, agter Polens regering at afholde en parallelkonference om ’rene kul’ og bygger ud med ny kulkraft. Den grønne gruppe i Europa-Parlamentet raser
Polen, der er verdens niendestørste kulproducent, har længe modarbejdet bestræbelser på at skærpe EU’s egen klimastrategi. Polen er også imod de forslag til langsigtede energi- og klimamål for 2030, som p.t. forhandles mellem EU-landene.

Mikkel Stergaard

10. oktober 2013

Med ondt skal ondt fordrives. Når Polen som aktuelt EU-formandskab i næste måned byder alverdens lande velkommen til FN’s 19. klimaforhandlingsrunde, COP19, i Warszawa, ledsages det af et fremstød for kul.

»Vi opfordrer til øjeblikkelig brug af højeffektive kulforbrændingsteknologier med lave udledninger overalt, hvor det er økonomisk og teknisk muligt ved eksisterende og nye kraftværker,« hedder det i det såkaldte Warszawa-kommuniké, der for nylig blev lanceret af branchenetværket World Coal Association i samarbejde med det polske økonomiministerium. Appellen ser såkaldt Clean Coal-teknologi »som et umiddelbart skridt mod at dæmpe udledningerne af drivhusgasser fra kulfyrede kraftværker rundt om i verden og en nødvendig milepæl frem mod introduktionen af CCS-teknologier, når disse er testet og kommercialiseret«.

CCS er teknologien til indfangning og deponering af kulrøgens CO2-indhold, en teknologi, som stadig er under langsommelig udvikling og afprøvning. Kulindustriens globale netværk opfordrer interesserede aktører til at støtte Warszawa-kommunikeet som optakt til det ’Internationale kul- og klimatopmøde’, som organisationen og den polske regering arrangerer parallelt med FN’s COP19-møde. På talerlisten for kultopmødet, der afholdes i Økonomiministeriet 18.-19. november, er en række repræsentanter for den globale såvel som den polske kulindustri, men også den polske vicestatsminister, chefen for Polens miljøstyrelse samt flere polske medlemmer af Europa-Parlamentet.

»Der hersker en misopfattelse af, at brugen af kul er uforenelig med at leve op til udfordringen fra klimaændringer. Det er simpelthen ikke sandt,« skriver Milton Catelin, CEO for World Coal Association, i sin introduktion af Warszawa-kommunikeet.

Han anfører, at hvis man havde anvendt avanceret kulteknologi på alle nye kulkraftværker opført i perioden 2000-2011, kunne de globale CO2-udledninger være reduceret med tre gange så meget, som FN’s Kyoto-aftale giver.

En klimadræber

Den polske kulkampagne har udløst rasende reaktioner fra bl.a. medlemmer af Europa-Parlamentet.

»Den polske regering forvandler noget, der er af international vigtighed, til en lobbymulighed for kul, selve den energikilde, der ødelægger klimaet mest,« siger Claude Turmes, næstformand for den grønne gruppe i parlamentet, til EU-mediet Euractiv.com.

»Det er oprørende. Polen misbruger sin position til en storstilet og kynisk diplomatisk øvelse med det formål at køre de internationale klimaforhandlinger af sporet. Praktiseret af et EU-medlem er det reelt et forsøg på at ødelægge sammenholdet internt i EU,« mener Turmes, der kalder clean coal en »klimadræber«.

Polen, der er verdens niendestørste kulproducent og i 2012 producerede 86 pct. af sin elektricitet med kul, har længe modarbejdet bestræbelser på at skærpe EU’s egen klimastrategi, herunder også klimakommissær Connie Hedegaards aktuelle indsats for overhovedet at holde EU’s CO2-kvotesystem i live. Polen er også imod de forslag til langsigtede energi- og klimamål for 2030, som p.t. forhandles mellem EU-landene.

»EU-Kommissionen, som har fejlet med at håndtere krisen i sidste øjeblik før sin afgang, vil sætte nye klimamål for 2030. Det vil der ikke blive givet tilladelse til fra vores side. Vi er villige til at forlange en folkeafstemning (om dette spørgsmål) for første gang i Europas historie,« sagde vicestatsminister Janusz Piechocinski forleden til Wall Street Journal.

Nok så udfordrende – og potentielt pinligt for Polen som COP-værtsland – er landets vidt fremskredne planer for to nye kulkraftværker på hver 900 megawatt ved Opole i det sydlige Polen. Over deres planlagte levetid vil værkerne angiveligt udlede 1,5 milliarder ton CO2, svarende til 30 års dansk CO2-udledning på dagens niveau.

EU har vedtaget et direktiv, der pålægger nye kulkraftværker at være ’CCS-forberedte’, dvs. de skal have plads og design til at kunne opføre de anlæg til indfangning og deponering af røgens CO2, som i disse år søges udviklet. De polske myndigheder har imidlertid ikke testet, om Opole-kraftværkerne er CCS-forberedte, ja, man har som eneste EU-land end ikke implementeret EU-direktivet i polsk lovgivning. Dette er EU-Kommissionen ved at indlede en sag mod Polen om, og Connie Hedegaard antydede for nylig, at der også kan komme en EU-retsforfølgelse om den konkrete undladelse af CCS-forberedelsen ved Opole-værket.

Donald Tusk, Polens premierminister, har understreget, at man vil holde fast i kul som vigtigste energikilde, og at man vil holde investeringerne i vedvarende energi på det minimum, som EU forlanger. Både DONG Energy og det spanske energiselskab Iberdrola har i år skilt sig af med vindkraftprojekter i Polen, ifølge Wall Street Journal i skuffelse over de ringe økonomiske vilkår, vedvarende energi bydes i Polen.

Når forhandlere og ngo’er fra mange lande i næste måned samles i Warszawa til COP19, slipper den polske regering næppe for protester. Ikke kun på grund af den parallelle kul-konference, men også fordi nogle af de 12 industrielle sponsorer til selve COP19 er selskaber involveret i fossile energiprojekter. Herunder Polish Energy Group, der driver to kulminer og mange kulkraftværker, franske Alstom Power, der bl.a. bygger kulkraftværker og indgår i konsortiet bag Opole-værkerne, samt det polske olieselskab Lotos Group.

Om samarbejdet med gruppen af industrielle sponsorer sagde Polens miljøminister, Marcin Korolec, for nylig: »Tidligere erfaringer viser, at en sådan samarbejdsmodel virker. På den ene side har virksomhederne mulighed for at promovere deres aktiviteter på internationalt niveau, på den anden side får vi som arrangører professionel hjælp til organisering af mødet på højt niveau. Dertil vil støtten fra vore partnere gøre det muligt for os at reducere omkostningerne for de offentlige budgetter ved organisering af konferencen.«

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • John Fredsted
John Fredsted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Når den sidste olie er brændt af,vil kul blive brugt til det er opbrugt og derefter kommer alternative energi former i spil,det er fremtidsudsigten hverken mere eller mindre.