Analyse
Læsetid: 2 min.

Snowdens snebold ruller i Washington

Merkel-affæren har resulteret i en offentlig batalje mellem præsidenten, Kongressen og NSA om, hvem der bærer ansvaret for aflytningen af den tyske kanslers telefon
Udland
30. oktober 2013

Fem dage efter afsløringen af USA’s telefonaflytning af den tyske kansler Angela Merkel er den penible affære endelig nået til Washington, D.C. i denne uge. Det har resulteret i en batalje udkæmpet i medierne om, hvem der bærer det personlige ansvar for skandalen. Alle de mulige ansvarlige for udspioneringen af regeringschefer og statsministre i 35 USA-allierede nationer har imidlertid straks vasket hænder og lagt skylden på andre.

I et tv-interview nægtede præsident Barack Obama at udtale sig om, hvorvidt han havde været underrettet om aflytningen af Merkels mobiltelefon. I stedet forsvarede han det elektroniske spionagenturs NSA’s aktiviteter.

»Vores nationale sikkerhedsoperationer har generelt ét formål: Det er at sikre, at det amerikanske folk er trygge, og at jeg får mulighed for at tage de rigtige beslutninger,« sagde præsidenten.

Men ifølge anonyme kilder i Det Hvide Hus skal Obama allerede i juni være blevet underrettet om den 12 år gamle aflytningsoperation mod Merkel, efter at det gik op for NSA, at whistlebloweren Edward Snowdens afsløringer formodentlig ville nævne udspionering af de 35 udenlandske statsledere.

Ifølge regeringskilderne beordrede Obama straks et stop for aflytningen af Merkel. Men fra officielt hold foreligger der ikke oplysninger om, hvorvidt andre allierede lederes telefoner eller e-mail stadig bliver aflyttet og aflæst. Det er klassificerede oplysninger.

Under sit besøg i Berlin i juni forsikrede Obama kansleren om, at NSA ikke spionerer mod tyske statsborgere. Da bomben sprang i sidste uge, følte Merkel sig forrådt. I dag tror ingen tysker på historien om, at præsidenten har været uvidende om NSA’s aflytning gennem sine fem år i Det Hvide Hus.

Fik nok af skandalen

Selv i USA’s kongres tror ingen på Det Hvide Hus’ version af forløbet.

»Det er virkelig et stort problem, hvis præsidenten ikke har været underrettet,« siger den demokratiske senator Diane Feinstein, den indflydelsesrige formand for Senatets efterretningsudvalg. Det er en anden måde at sige på, at har Obama vidst det hele tiden. Problemet er, at han ikke kan sige det, fordi allierede lederes tillid til USA’s præsident så ville lide skade.

Den antagelse bekræftes af flere omstændigheder. For det første afviser Obama at afskedige general Keith Alexander, chefen for NSA. For det andet giver anonyme NSA-kilder i amerikansk presse udtryk for vrede over at blive gjort til syndebuk af Det Hvide Hus.

Udvalgsformand Feinstein har imidlertid fået nok af skandalen. Mandag sagde hun, at der bør sættes en stopper for aflytning af regeringsledere. Samtidig bebudede hun en gennemgribende undersøgelse af NSA’s stedse stigende udspionering af amerikanske og udenlandske statsborgere.

Snowdens afsløringer er snebolden, der blev til en lavine. I Kongressens to kamre ligger der nu to konkurrerende forslag om at slå ned på NSA’s udspionering af amerikanske statsborgere.

For udlændinge er problemet imidlertid, at de ikke nyder nogen rettigheder under USA’s forfatning.

Ikke desto mindre forventes det, at Kongressen og regeringen vil lægge en dæmper på NSA’s spionage i udlandet.

Men i hvilket omfang vil forblive en klassificeret oplysning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lad os nu overveje den hypotese, at det slet ikke er USA, der spionerer mod egne borgere, men at denne ærefulde opgave udføres af vores egne efterretningstjenester, og betales af os selv.

Denne muligheden er jo i høj grad tilstede. Men så må man jo som stats- og skatteborger spørge sig, hvem der egentlig har givet tilladelse til dette overgreb. Eller hvem der på borgernes vegne overhovedet har nødvendig kompetence til at give denne tilladelse. Selv om jeg fortsat er skattebetaler, er jeg blevet frataget min grundlovssikrede stemmeret i kongeriget, og vil derfor aldrig blive spurgt, men er der andre, der kan huske en folkeafstemning om dette (u)demokratiske emne?

På den anden side må man også spørge sig, da hverken Merkel eller tyske efterretningstjenester tilsyneladende vidste, at "man" spionerede mod Merkel, hvor meget sandhed der er i disse afledende bortforklaringer fra USA´s side.

Egentlig stiller "oplysningen" endnu flere spørgsmål og slet ingen svar.

Morten Lind og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
John Mortensen

»Vores nationale sikkerhedsoperationer har generelt ét formål: Det er at sikre, at det Øst-Tyske folk er trygge, og at jeg får mulighed for at tage de rigtige beslutninger,«
.. sagde Honecker .

Morten Lind, Flemming Scheel Andersen, Dennis Berg og Claus Jensen anbefalede denne kommentar

Hvad allialli ville amerikanerne sige til

- at Europa systematisk aflyttede al telekommunikation i USA? Nej vel? Og de ville næppe stille sig tilfreds med, at Europa nu ville ophøre med at aflytte Obama.

Det er jo det store problem med en ung, angelsaksisk nation, at den mangler evnen til at tænke universalpragmatisk. Den opfører sig som et barn, der mentalt ikke kan kapere, at ensidig sikring af USAs interesser virker provokerende på USAs egne allierede.

Ethvert barn kan forstå, at det er unfair.

Ekstra tåbeligt bliver det naturligvis, når den slags barnagtigheder opfattes som 'naturlige' af en nation, der selvglad fører sig frem som 'verdens leder'.

De har virkelig et psykologisk problem, de amerikanere.

Hvad allialli ville amerikanerne sige til

- at Europa systematisk aflyttede al telekommunikation i USA? Nej vel? Og de ville næppe stille sig tilfreds med, at Europa nu ville ophøre med at aflytte Obama.

Det er jo det store problem med en ung, angelsaksisk nation, at den mangler evnen til at tænke universalpragmatisk. Den opfører sig som et barn, der mentalt ikke kan kapere, at ensidig sikring af USAs interesser virker provokerende på USAs egne allierede.

Ethvert barn kan forstå, at det er unfair.

Ekstra tåbeligt bliver det naturligvis, når den slags barnagtigheder opfattes som 'naturlige' af en nation, der selvglad fører sig frem som 'verdens leder'.

De har virkelig et psykologisk problem, de amerikanere.

Undskyld

Jeg skrev ovenstående i et lyntog fra Jylland, der slingrer vildt. I første linie skulle naturligvis have stået: Hvad i alverden ville amerikanerne sig til....

Aleksander Laursen

"Ikke desto mindre forventes det, at Kongressen og regeringen vil lægge en dæmper på NSA’s spionage i udlandet.

Men i hvilket omfang vil forblive en klassificeret oplysning."

Ordet 'forventes' i første omgang og ordet 'klassificeret' i anden omgang får mig til at tænke 'here we go again'

USA beklager

- lige som Løkke Rasmussen, at noget blev opdaget.

Vil det føre til ændringer? Ja hel sikkert større intern kontrol med, hvad omverdenen får noget at vide om.

USA forsikrer, at de i fremtiden ikke vil bruge de redskaber, der allerede har, til at aflytte Gud og hver mand.

Hvor himmelråbende tosset skal man være for at tro på det?

Der er brug for et alternativ til den amerikanske mediedominans - et system med egne satelitter og databanker, overvåget demokratisk af EU-parlamentet.

Det er fuldkommen forrykt, at USA kan tiltage sig en ikke bare politisk og militær dominans, men også en økonomisk ved systematisk at spionere mod alle andre. Hvor meget af den amerikanske 'vækstmotor' skyldes i virkeligheden, at de hæmningsløst stjæler ideer fra andre lande?

Nu ser vi så igen det sædvanlige teaterstykke opført med kongreshøring, hvor enhver der har lyst kan lyve eller tale sandhed, som de selvfølgelig sværger på de gør, og som selvfølgelig "bliver" taget alvorligt, - de sværger trods alt på bibelen(gud ord) i guds eget land!

Det eneste der duer er en "hands on" revision udefra af eksperter, så politikerne kan få den klare indsigt i forholdene som der er brug for til de beslutninger der skal tages om NSAs virke inden- som udenlands.

Man må medgive, at Glen Greenwald lader dryppene komme stille og roligt, så de nærmer sig den politiske top langsomt men sikkert, - hvilken den politiske top næppe syntes er særlig rart.

Amerikanerne har ført sig selv bag lyset i deres imperiedrømme for verden, og bliver nu udstillet til skue for alle og enhver.

Samarbejdet med diverse software for omgåelse af krypteringssikkerheden, indsamling af såvel metadata samt fra "skyen" og de sociale medier til tilbyder at opbevare data for deres brugere trygt og sikkert, har vist sig at være en illusion af de helt store.

"Sandheden" om, at det sker alene i forbindelse med beskyttelse af borgene mod terrorisme holder slet ikke vand, for så er vi alle potentielle terrorister på linje med Angela Merkel, som ganske vist må være en højtstående stor terrorist med den interesse NSA har udvist overfor hende.
- Hun burde vel være blevet dræbt i et droneangreb så fæl som hun åbenbart er!

Jeg kan fuldt og helt tilslutte mig Mihail Larsens åbningskommentarer om USA.