Nyhed
Læsetid: 3 min.

Tysk undren: Har BMW købt Merkels klimapolitik?

Tyskland modsætter sig tidligere indgåede EU-aftaler om CO2-reduktion, samtidig med at Angela Merkels CDU modtager store summer fra BMW. Kritikere frygter, at den tyske bilindustri køber sig til indflydelse på europæisk klimapolitik
Ifølge en rødglødende tysk opposition er sammenfaldet mellem en BMW-donation på 690.000 euro til Merkels parti CDU og den tyske afvisning af en allerede indgået aftale om at reducere CO2-grænseværdier yderst påfaldende.

Ifølge en rødglødende tysk opposition er sammenfaldet mellem en BMW-donation på 690.000 euro til Merkels parti CDU og den tyske afvisning af en allerede indgået aftale om at reducere CO2-grænseværdier yderst påfaldende.

Armin Weigel

Udland
18. oktober 2013

Er Angela Merkels klimapolitik til salg? Har den tyske regering bevidst forpurret en chance for at gøre europæiske biler mindre forurenende? Er den tyske bilindustri vigtigere end bestræbelserne på at reducere udledningen af CO2?

Sådan lyder anklagerne fra en række ledende tyske politikere og kommentatorer, efter den hovedrige familie Quandt/Klatten, der tilsammen ejer 46,7 procent af aktierne i den tyske bilkoncern BMW, i sidste uge donerede 690.000 euro til Angela Merkels CDU.

Partibidrag i den størrelsesorden er ganske vist ikke noget særsyn i tysk politik, men denne gang har tidspunktet for donationen fået kritikere af den tyske bil-lobby til at rejse spørgsmålet om, hvorvidt BMW i praksis har købt sig til indflydelse på tysk klimapolitik.

På et topmøde for EU’s miljøministre i mandags slog CDU-miljøminister Peter Altmaier nemlig et slag for den tyske bilindustris kommercielle interesser ved at modsætte sig et EU-forslag om strammere retningslinjer for CO2-udledning på større biler. Med navne som BMW, Daimler, Audi og Porsche er Tyskland blandt verdens førende producenter af større personbiler. Især den tyske bilindustri har derfor en interesse i at nedskyde en europæisk aftale fra sidste år om at begrænse CO2-udledningen til højst 95 gram per kilometer på alle nye biler fra 2020.

Købt politik

Ifølge en rødglødende tysk opposition er sammenfaldet mellem BMW-donationen og den tyske afvisning af en allerede indgået aftale om at reducere CO2-grænseværdier yderst påfaldende.

På Twitter skriver den grønne toppolitiker Jürgen Trittin: »For 690.000 euro. Familierne Quandt og Klatten fra BMW har den 9/10-2013 købt Angela Merkels klimapolitik,« mens vicegruppeformand Klaus Ernst fra venstrefløjspartiet Die Linke betegner donationen som det »mest ekstreme tilfælde af købt politik i længere tid.«

Ikke overraskende afviser CDU, at BMW forsøger at påvirke tysk partipolitik. Quandt-familien har i en årrække hørt til blandt partiets fremmeste velgørere, lyder det fra en CDU-talsmand, hvorfor netop denne donation ikke er noget særligt bekymrende tilfælde. Ifølge en talsmand for Quandt-familien har man bevidst ventet til efter den nyligt overståede tyske valgkamp for ikke at give indtryk af at købe sig til politisk indflydelse.

Både juridiske eksperter og politiske kommentatorer forholder sig imidlertid kritisk over for både partidonationens timing og omfang. »Også selv om der ikke er noget sikkert bevis, så lugter det en smule af en ’mange tak’-donation,« siger forvaltningsjuristen Hans-Herbert von Arnim til magasinet Spiegel.

Byttehandel med Cameron

Siden juni sidste år har den tyske regering kæmpet for at forhindre vedtagelsen af strengere europæiske regler for CO2-udledning. Tyskland har sikret sig støtte fra regeringerne i mindre EU-lande som Ungarn, Portugal og Slovakiet, hvor en række tyske bilkoncerner driver fabrikker.

I stedet for den indgåede aftale foreslår Tyskland, med støtte fra blandt andre Storbritannien, at de nye grænseværdier for CO2-udstødning først træder i kraft fra 2024. En sådan udskydelse vil ifølge miljøorganisationen Deutsche Umwelthilfe føre til udledning af yderligere 310 mio. ton CO2. Beslutningen kan også føre til færre investeringer i grønne teknologier. Hvorvidt det tyske forslag vil møde forståelse hos de EU-institutioner, herunder Europa-Parlamentet, der har været med til at godkende 2020-målene, er tvivlsomt.

For at sikre sig størst mulig opbakning har Angela Merkel ifølge Spiegel i længere tid arbejdet på at sikre sig opbakning fra store EU-lande. Ved EU-topmødet i juni sidste år undlod Tyskland eksempelvis at gribe ind over for britiske ønsker om at beholde EU-rabatten i sin nuværende størrelsesorden.

Ifølge Spiegel har Merkel desuden tilbudt sin britiske kollega, David Cameron, en byttehandel: Til gengæld for britisk støtte i kampen mod strengere CO2-grænseværdier vil Tyskland angiveligt imødekomme de EU-skeptiske briter i spørgsmålet om den endelige udformning af en europæisk bankunion. I britiske øjne betragtes bankunionen som en trussel mod Londons finansindustri. I sidste ende kan en tysk-britisk studehandel således ende med at skuffe både miljøforkæmpere og fortalere for yderligere regulering af den europæiske finanssektor.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mads Kjærgård

Intet nyt "Fra Vestfronten" Tysk industri har jo før købt sig til meget stor indflydelse på tysk politik! Man fristes til at sige "sådan er det jo" magt er ret! Ikke?

Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Lars B. Jensen og Merete Jung-Jensen anbefalede denne kommentar
Lars B. Jensen

At store koncerner støtter partier med betydelige pengebeløb, har ingen betydning for partiernes holdninger.

Det betød f.eks. intet for Bendt Bendtsens forhandlinger med Mærsk om den nye aftale han lavede om statens indtægter fra nordsøolien, at Mærsk samtidig var de konservatives hovedsponsor.

Det betyder heller intet i Venstres ageren i forhold til beskatning af olieselskaber, at de får store bidrag derfra.

Det er kun dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere der lader sig styre af sådanne egennyttige motiver. Det er vores politikere heldigvis højt hævet over.

Rasmus Kongshøj, lars abildgaard, morten Hansen, Torben K L Jensen, Sven Elming, Carsten Budde, Brian Pietersen, randi christiansen, Lars Dahl, Tue Romanow, Britta Hansen, Claus Jensen, Torben Selch, Kim Houmøller og Michael Ribers anbefalede denne kommentar

"Er den tyske bilindustri vigtigere end bestræbelserne på at reducere udledningen af CO2?" - ja, Troels Heeger - lissom med RV herhjemme - de fabler også om arbejdspladser frem for alt - kapitalen kan købe hele verden - de har jo tilranet sig pengene - ellers haben wir ganz andere Methoden - lobbyismens velsignelser ...

Rasmus Kongshøj, Carsten Budde, randi christiansen, Britta Hansen, Karsten Aaen, Brian Pietersen, Per Torbensen, Torben Selch og Børge Rahbech Jensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Gaver har en indbygget forpligtelse :-)
Man kan se'fø'li' se bort fra den,.....men det pleje at indebære et ophør af den fælles forpligtelse :-)

tjaa... de gider ikke engang camouflere det mere.. pris til Løkke fra Seoul, Elefantordenen til Danske Bank, Pris fra WWF til Danmark og prins Henrik som protektor - på billederne flankeret af den empatiske naturelsker, dyreven og grøn frontkæmper Frits Schur - med speciale i især vindmøller fra Siemens, grundet sine mangeårige underleverancer til samme. Glødende EU politikere - samme vej. Samtidig er verden i "opløsning" - både Afrika og Mellemøsten, frasiger sig loyalitet til de politiske USA/Russ/Kina-styrede FN organisationer.

Tingene synes at gå i opløsning - og man kigger uhindret ind a skibets vinduer på 1. klasse - hvor man vælter sig rundt i skatte finansieret og borger betalt - Barolo vine og champagne propper, som var man tilskuer til et af de sidste afsnit af Titanic's jomfrurejse.

lars abildgaard, Michael Madsen, morten Hansen, Carsten Mortensen, Henrik Darlie, Niels Engelsted, Søren Fosberg, Britta Hansen, Karsten Aaen, Brian Pietersen, Jesper Wendt, Flemming Scheel Andersen, Per Torbensen, Christel Gruner-Olesen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Jan Weis - haha
"ellers haben wir ganz andere Methoden". Lige i øjet :)

morten Hansen, Per Torbensen, Karsten Aaen og Jan Weis anbefalede denne kommentar
Aleksander Laursen

Here we go again

Endnu en grund til at droppe bilen.

morten Hansen, Anders Kristensen, Carsten Munk, Søren Fosberg, Britta Hansen og Lars B. Jensen anbefalede denne kommentar
Jens E. Hansen

Ahh, skal vi nu ikke lige spise brød til før vi slynger beskyldninger om korruption og lignende ud i æteren ..

Tysk bilindustri er europas absolut største med 750.000 direkte arbejdspladser - plus formentlig rigtigt mange afledte jobs. Enhver kansler vil kæmpe indædt for deres velbefindende i Bruxelles, hvis hun da ønsker genvalg, og det har både Merkel og hendes forgængere gjort med ildhu.

Det hedder politik, og det er usmageligt med al den tilsvinen af andre, blot fordi man ikke får egne ønsker gennemført.

Ren lobbyisme - og muligvis direkte korruption (husk, at Tyskland endnu ikke har ratificeret FN's antikorruptionslov!). Undtagelsesregler for BMW, Mercedes og Audi! Undtagelser for store overklassebiler, der kan koste op til 310 millioner tons CO2.

Hvis selv Merkels partiven og energikommissær i Brussels siger: "So viel Lobbyismus kann man in dieser Position nicht alle Tage machen, sondern höchstens alle Jubeljahre mal."= Så meget lobbyisme kan man ikke tillade sig til hverdag i denne position - det skal høre blandt de absolutte undtagelser.", så er Merkel gået over stregen.
http://www.spiegel.de/auto/aktuell/kanzlerin-merkel-und-die-auto-lobby-g...

Så længe maksimen er arbejdspladser (helst til enhver en pris) og profit til storindustrien, kan der ikke komme alvorligt fremskridt i klimapolitikken. Og så længe storindustrien kan købe sig til politiske beslutningsprocesser, ser det sort ud for bl.a. klimaet.

Rasmus Kongshøj, morten Hansen, Tue Romanow, Flemming Scheel Andersen, Søren Fosberg, Torben Selch og Jan Weis anbefalede denne kommentar

Jens E. Hansen. Det nytter ikke at kolportere argumentet om at bilmagnaterne skaber jobs i Tyskland, for du har intet argument for, at de ikke skulle kunne det (skabe jobs) ved at lave miljøvenlige biler. Intet. Så. Vrøvl med dig, du gamle.

Rasmus Kongshøj, Hans Larsen, morten Hansen, Tue Romanow, Flemming Scheel Andersen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Er det ikke Merkel, der har købt BMV´s?

Når jeg hører en ferrari, så glemmer jeg al politik.

Forresten.
Det er et understatement, at der er 'undren' her i Tyskalnd over bilmagnaternes 5 mia. kr. gave til CDU. Der udtrykkes kritik og bestyrtelse.
Og der er også voldsom kritik bredt af, at Merkels statsminister i de seneste år, nu skifter job fra at være statsminister i Merkels Kabinet til at være cheflobbyist for Daimler-koncernen.
Man er også opmærksom på, at Merkel 'dutser' med bilmagnaterne. Man mener, at den mindste distance burde være, at de disser. (ja, det ord måtte jeg lige tjekke: at disse).

Torben K L Jensen

En anden udgave: Aber dann haben wir ganz andere metoden,fingerskruen und testikelklemmen.

Anders Kristensen

Selvfølgelig har de købt hende!!!!

Lidt nyt til det pres der er på CDU, for at være for tæt knyttet til bilindustrien:
Statsadvokaten undersøger nu om der kan anlægges sag mod den Merkle-statsminister (Eckart von Klaeden), der nu veksler til job som cheflobbyist for Daimlerkoncernen. Nederst i artiklen også lidt om Die Grüne's gaver fra BMW, og det opsigtsvækkende, at BMW-ejerfamilien skænkede godt 5 mio. kr. til CDU i forbindelse med at Merkel blokerede EU's CO2 regler.
Weiterlesen ->
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/staatsanwaltschaft-prueft-ermi...

Tak, Lars! Havde lige kopieret linket for at sætte det ind her... Det er bare i den grad groft politisk business. Er også meget stødt over Die Grünes brug af gratis BMW biler! Der synes ikke at være nogen som helst grænser for korruption og lobbyisme nogen steder.

Jesper Frimann Ljungberg

Hvor meget jeg end hader at firmaer 'køber' sig til indflydelse, så må jeg sige at jeg lidt forstår BMW. EU lovgivningen på området er for at sige det mildt hul i hovedet på bedste DJØF politiker stil. Den fremmer måske ikke lige det der er det mest miljø og sundheds rigtigte.
Igen hvorfor skal det være en fabrikats gennemsnit CO2 forbrug på biler de producerer der regnes ud? Det giver ikke rigtig mening....

// Jesper

Hvad nyt er der i at bil- olie- finans- og andre store industrier køber regeringer?
Alle regeringer fører da - trods deres klimaretorik - en vækstfremmende transport- og mobilitetspolitik, der begunstiger bilindustrien, fremmer privatbilismen og dermed den igangværende klima-ødelæggelse.
Hvis Merkel og andre regeringer skulle tilgodese befolkningsflertallets trivsels- og sundhedsinteresser samt klimaets interesser, ville de reducere den massebilisme - som larmer, stresser, forpester luften og menneskers lunger, og truer dem på liv og lemmer, kort sagt hærger i hver en afkrog, især i byerne - til et absolut minimum, forbeholdt varetransport og bevægelseshæmmede.
Men regeringers forbillede for vækst og mobilitet må er jo logisk være Beijing, (hvor millioner som bekendt må gå med filtreringsmasker - primært pga. den sundhedsfarlige smog - udledt fra massebilismen via den politisk indflydelsesrige transnationale og endda teknologisk innovative bilindustri i Kina.)