Nyhed
Læsetid: 4 min.

Danmark er del af inderkredsen i NSA-samarbejde

Danmark er blandt eliten i relationen til den amerikanske efterretningstjeneste NSA og nyder privilegier kun overgået af de angelsaksiske lande. Det skriver The Guardian i en analyse baseret på Snowdens-dokumenter. Det rejser spørgsmål om, hvad vi bidrager med til gengæld for privilegier, som nære allierede ikke nyder
Den amerikanske præsident Barack Obama og Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt mødtes i Det Hvide Hus. Ifølge nye oplysninger er det dansk-amerikanske efterretningssamarbejde meget tættere end hidtil troet.

Larry Downing

Udland
4. november 2013

Danmark er med i en af de inderste kredse i samarbejdet med den amerikanske efterretningstjenste, NSA. Det fremgår af dokumenter fra den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden, som den britiske avis The Guardian har set.

Samarbejdet, som Danmark indgår i, bliver kaldt ’De 9 øjne’, og niveauet for samarbejde er det næsthøjeste og placerer Danmark over en række centrale europæiske allierede.

I den seneste uge har fokus i NSA-skandalen været på samarbejdet mellem USA og forskellige europæiske efterretningstjenester – hvis indhold både statsminister Helle Thorning-Schmidt og justitsminister Morten Bødskov har afvist at kommentere på.

De nye afsløringer af strukturen for efterretningssamarbejdet har USA’s efterretningstjenester placeret øverst – anført af NSA. Næste trin er de engelsktalende lande, Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand som udgør ‘De 5 øjne’. Denne betegnelse er ifølge et canadisk forskningsdokument en forkortelse af »AUS/CAN/NZ/UK/US EYES ONLY« og handler altså om, hvilke lande der må se bestemte klassificerede oplysninger. De fem lande har siden indgåelsen af UKUSA-aftalen i 1946 haft et særligt, nært samarbejde med USA, og Snowden-dokumenter har tidligere afsløret, hvordan USA direkte finansierer dele af den britiske efterretningstjeneste GCHQ’s aktiviteter.

Helt ny dansk rolle

De nye oplysninger placerer Danmark i en hidtil ukendt rolle. De ni øjne udgør – ud over ’De 5 øjne’ og Danmark – Frankrig, Holland og Norge, og denne anden gruppe får altså en mere priviligeret adgang end næste gruppe, ’De 14 øjne’. Danmark ser med andre ord ud til at have adgang til amerikanske efterretninger på et højere klassifikationsniveau end denne gruppe, som tæller Tyskland, Belgien, Italien, Spanien og Sverige.

På nederste trin af samarbejdet er ’De 41 øjne’, som føjer en række allierede til, der var en del af Afghanistan-koalitionen.

De forskellige trin i samarbejdet med NSA er noget, der historisk har skabt konflikter mellem USA og deres allierede.

»Tyskland har længe protesteret over udelukkelsen, ikke kun fra ’De 5 øjne’-eliten, men også fra ’De 9 øjne,« citerer Guardian et notat fra britiske GCHQ.

At Danmark er placeret så højt, undrer dog ikke Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i PET.

»Det handler om historie og kapaciteter og undrer mig ikke,« siger han.

»Vi har været stærkt knyttet efterretningsmæssigt til blandt andet CIA fra tiden under Anden Verdenskrig og frem. Det har været medvirkende til at opbygge den tillid og respekt, som er helt afgørende i efterretningsverdenen,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Ud fra et dokument publiceret af den spanske avis El Mundo kunne Information i sidste uge beskrive, hvordan Danmark sammen med 19 andre lande indgår i et »fokuseret samarbejde« inden for et specifikt program, der omhandler udveksling af »efterretninger, herunder metadata«.

Hidtil har regeringen hverken i pressen eller via paragraf 20-spørgsmål villet oplyse noget om indholdet i samarbejdet med den amerikanske efterretningstjeneste, men det bør de gøre snarest muligt, siger forsvarsordfører for Enhedslisten Nikolaj Villumsen.

»Vi har brug for, at regeringen meget klart lægger frem, hvad det er man foretager sig med amerikanerne, så vi får et indblik i om danskernes telefonsamtaler eller e-mail overvåges, som vi kan se, det sker i andre lande,« siger han.

»Vi har en situation nu, hvor der er rigtig god grund til, at mange danskere har mistillid til, hvad der foregår. Hvis den skal lukkes, så burde regeringen have en interesse i at skabe tillid til den danske efterretningstjeneste og det samarbejde, vi har med andre lande«.

Forskellige veje

En interessant detalje er, at Frankrig i det nye læk befinder sig på et højere niveau end i det dokument, som El Mundo publicerede med titlen ’Sharing computer network operations cryptologic information with foreign partners’, der handlede om graden af udveksling af elektroniske efterretninger og metadata. Dokumenter, som den franske Le Monde offentliggjorde i sidste uge, beskrev ellers, hvordan NSA på en måned indsamlede 70,3 mio stykker information om franske telefon- og mobilsamtaler – men hvorvidt indsamlingen af metadata foregik på fransk territorium fremgik ikke.

Le Monde har også tidligere beskrevet, at NSA i januar 2013 skulle have »kigget meget nøje på alt, der er relateret til wanadoo.fr og alcatel-lucent.com« i dokumenter, der beskriver NSA-programmet UPSTREAM. Kodenavnet dækker over rå data fra fiberoptiske kabler og internetknudepunkter og kunne tyde på, at NSA har adgang til franskejet, digital infrastruktur.

Andre dokumenter har peget på, at der er mistillid mellem Frankrig og USA på grundlag af anklager om gensidig hacking, hvad der kan forklare placeringen i de forskellige niveauer.

Selv om Frankrig altså har et indgående samarbejde med NSA, søger det ikke at avancere fra ’De 9 øjne’ til ’De 5 øjne’. Præsident Hollande udtalte for nylig til Der Spiegel, at Frankrig ikke er »del af dette samarbejde« og heller ikke ønsker at være det.

Tyskland derimod skulle ifølge »højtstående amerikanske embedsmænd« være »en mulighed, modsat Frankrig, der selv spionerer alt for aggressivt imod USA«.

Ifølge The Guardian skulle Tyskland nu bruge skandalen om aflytningen af Angela Merkels mobiltelefon til at presse USA til at lukke Tyskland helt ind i eliten, ’De 5 øjne’.

Denne formodning blev yderligere underbygget i går, hvor Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung rapporterede, at en aftale om ikke at spionere gensidigt skulle være tæt på færdig mellem USA og Tyskland. En sådan aftale er grundlaget for ’De 5 øjne’.

English version of this story here

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Overgaard Bjerre

Når USA ikke spionerer i Danmark men i andre nabo-lande, betyder det vel kun at de ikke har nogen grund til det. At de får de oplysninger som de vil have og at Danmark klarer aflytningen for dem og sammenmed dem.
Men så forstår man bedre Thorning-Schmidts ligegyldige holdning. Hun synes vel, at det er i orden. Bare vi holder med 'de stærke', så må de gøre som de vil. Og hun blev jo også citeret for at sige den 25.10. her i i Information, at hun ikke selv mente, at hun blev aflyttet. Og så kan det hele jo være ligemeget. Det er da ubehageligt og hører ikke hjemme i et demokrati.
Det her er en rigtig skandale fra det virkelige virkelige liv. Det kan ikke blive værre. Og vi må da have at vide om USA snager i vores telefoner og google-mails m.m., stadigvæk og endnu mere, end med Echelon-aflytningen. Men det gør de måske ikke?? Forfølg endelig sagen.

Poul Eriksen, Adam Lajtoch-Rosschou, morten Hansen, n n, Søren Bro, Gert Romme, Per Torbensen, Lykke Johansen, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Heinrich R. Jørgensen

Staten Danmark - en feteret skøge blandt luder-nationer.

erik winberg, Poul Eriksen, Adam Lajtoch-Rosschou, morten Hansen, Lise Lotte Rahbek, Niels-Simon Larsen, Claus Oreskov, John Victor Lorck, Ebbe Pedersen, n n, Jens Overgaard Bjerre, lars abildgaard, Søren Peter Langkjær Bojsen, Anders Feder, Per Torbensen, Holger Madsen, Espen Bøgh, Niels Mosbak, Mattia Guidarelli, Flemming Scheel Andersen, Lykke Johansen, Rasmus Kongshøj og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

USA hjalp os engang af med nazisterne, selvom det nu mere nøjagtigt var englænderne, der hjalp Nordeuropa.
Men vore nærmeste allierede er de øvrige europæiske NATO-lande, som vi står sammen med som en blok, overfor USA.

Dan Johannesson

Spøjse og sporadisk ufokuserede kommentarer, taget i betragtning af at artiklen jo nærmest skriger ud at vores statsminister har løjet og vildledt befolkningen. Overvåges tyskerne, som er i en mindre grad af samarbejde, er det jo mere end rimeligt at antage at vi danskere overvåges ulovligt i endnu større grad.

Artiklen afslører omfattende, metodisk, bedrag, globalt og nationalt.

erik winberg, Poul Eriksen, morten Hansen, Claus Oreskov, Britta Hansen, Ebbe Pedersen, Marianne Rasmussen, n n, Jesper Wendt, Karsten Kølliker, lars abildgaard, Niels Mosbak, Heinrich R. Jørgensen, Hans Larsen og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar

@Peter Hansen.

Det var Rusland der vandt krigen mod nazityskland.

Poul Eriksen, Adam Lajtoch-Rosschou, morten Hansen, Peter Ravn Mikkelsen, Mads Kjærgård, Henrik Nielsen, Claus Oreskov, Jesper Wendt, lars abildgaard, Gert Romme, Søren Peter Langkjær Bojsen, Per Torbensen, Holger Madsen, Niels Engelsted, John Mortensen, Niels Mosbak, Peter Andersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Dan Johannesson
7
Og hvad så. Plejer hun måske ikke det??

Morten Rasmussen

"... er det jo mere end rimeligt at antage at vi danskere overvåges ulovligt i endnu større grad."

§17 i forsvarsloven ( https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=6294 ) er en gummiparagraf, som til hver en tid kan tillade total overvågning af den danske befolkning.

Det er dermed ikke ulovligt, men bare totalt forkasteligt.

Den danske statsminister
kan sole sig i et eksklusivt selskab af Kykloper, "De 9 øjne".

Tillykke med det Fru Statsminister,
borgerrettigheder er også bare "So much last Century".

Ok, som en borger, der er tvangsindlagt, til at finansiere
jeres paranoide cirkus, vil jeg tillade mig at foreslå en navneforandring,
og jeg undskylder på forhånd mit franske...."De 9 røvhuller"..:-)
Mvh Th

erik winberg, Poul Eriksen, Adam Lajtoch-Rosschou og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar

Med Angela Merkels enegang i aflytningssagen, og er klar med en aftale viser hvor let spil Amerika har overfor Europa.

Det er den samme Angela Merkel der satser på Europæisk sammenhold økonomisk, og fastholder vi skal hjælpe GRIIS landende økonomisk, hvor især Grækenland er det store bundløse hul.

Det syntes med vanlig omhu at være lykkedes amerikanerne både at sno Merkel og hvad der er endnu værre, hamre en enorm kile ind i det Europæiske samarbejde og fællesskab, - som Merkel alene undergraver ved en aftale med Amerika.

Projektet EU er derfor en dødsejler når Angela Merkel går enegang med amerikanerne uden om resten af Europa, så lad endelig EU blive opløst, når der alligevel intet fællesskab er fra Tysklands side.

Det er lige præcis det logningsbekendtgørelsen bliver brugt til - at udlevere metadata til NSA - der er ikke noget at sige til, at samtlige partier bortset fra Enhedslisten, går rundt som katten om den varme grød. Derfor den larmende tavshed fra statsministeren, der håber på at sagen dør i stilhed.
Prøv lige at tage lidt ansvar fru Statsminister - det er det du får din hyre for!

Torben Selch, Poul Eriksen, Adam Lajtoch-Rosschou, Niels Engelsted, Ebbe Pedersen, Heinrich R. Jørgensen, Helene Nørgaard Knudsen, Karsten Kølliker, n n, Jens Overgaard Bjerre, Jesper Wendt, Søren Bro, Dorte Sørensen, lars abildgaard, Peter Taitto, Holger Madsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Danmark har altid haft en stor stjerne og bevågenhed i USA.

Thule air base i Nordvest Grønland-DEW 1-2-3-4-5-6 missilvarsling stationerne på indlandsisen,stationer som blev hævet hver syvende år for ikke at kæntre kender undertegnet lidt til,med min tid på Grønland.

Danmark er med langt mere end den almindelige opfattelse giver udtryk for,tror faktisk Danmark er med i de 5 øjne,måske som 5a eller b.

Hej, jeg er Danmarks statsminister, må jeg få din autograf.

Who?

Poul Eriksen, Adam Lajtoch-Rosschou, Grethe Preisler, n n, Marianne Rasmussen, Filo Butcher, lars abildgaard, Per Torbensen, Peter Taitto, Holger Madsen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

På en måde lidt komisk, at lille Danmark med de bange, let skelende øjne, er med på en kigger i "De 5 øjne".
Men det er nok mere på grund af Grønland, at vi får lov at kigge og høre med.

Adam Lajtoch-Rosschou, Per Torbensen, Niels Mosbak, Claus Oreskov og odd bjertnes anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Krig og overvågning. Det var Foghs adgangsbillet til NATO?

Ole Hansen, Poul Eriksen, Adam Lajtoch-Rosschou, Per Torbensen, Niels Mosbak, Claus Oreskov, Katrine Visby, n n og Marianne Rasmussen anbefalede denne kommentar

Grænseboms-nationalismen har fået sig en opsigtvækkende revival ... i cyberspace.

Den indbyrdes konkurrence mellem landene fører kun løgn og bedrag med sig, hvor åbenhed og samarbejde ville skabe større tryghed og velstand for alverdens befolkninger. Ingen har interesse i efterretningsarbejde i virkeligheden.

"... den tillid og respekt, som er helt afgørende i efterretningsverdenen,« siger Hans Jørgen Bonnichsen."

Jaså.

Poul Eriksen, Per Torbensen, Niels Mosbak, Niels Engelsted og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar

hvad får USA? hvilken adgang har de til private data? må de dronedræbe danske statsborgere? må danske statsborgere bortføres til kz-lejren, Gitmo? må de torturere danske statsborgere? Det her er noget, der ligner landsforrædderi, jeg håber at medierne bider sig fast for en gangs skyld med fordums vælde.

Poul Eriksen, Per Torbensen, Niels Mosbak og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar

Hverken borgeres privatliv eller borgeres liv og velfærd i det hele taget, er beskyttet af et dansk statsborgerskab.
I Rusland sidder et dansk gidsel for at Danmark skal nedtone sit krav på Arktis. Og Danmark er passivt.

I 'gamle' dage var det en trykhed, når man rejste i udlandet, at vide, at man som dansk statsborger nød beskyttelse af den danske stat.

Dét er en saga blot.

I vore dage er mennesker blot inventory i den statslige virksomhed, som igen - tilsydenladende - blot er et spil for kyniske og gridske statsministerkandater.

erik winberg, Niels Mosbak og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar

Det interessante er hvad oplysningerne bruges til bredt. Det tager mere og mere form af fascisme - uden sidestykke. Så man må jo formode den danske stat har noget at skjule, så længe borgerne, ikke kan få at vide hvad deres skattekroner bliver brugt på.

Det forklarer hvorfor England, har kunne føre aktiviteter på dansk jord, uden repressalier. CIA overflyvninger nedtonet, o.s.v. Omfanget af samarbejdet tåler åbenbart ikke dagens lys, om det så er overgreb på befolkningen eller andre er så oppe at svæve. Det ene udelukker selvfølgelig ikke det andet.

Poul Eriksen, Per Torbensen, Katrine Visby, Jens Kofoed, Claus Oreskov, Heinrich R. Jørgensen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

tillid og respekt, som er helt afgørende i efterretningsverdenen....

ROFL!

(rolling on the floor, laughing)

Ole Hansen, Poul Eriksen, Per Torbensen, Niels Mosbak, Vibeke Rasmussen, Torben Selch, Claus Oreskov og Karsten Kølliker anbefalede denne kommentar

Ifølge The Guardian skulle Tyskland nu bruge skandalen om aflytningen af Angela Merkels mobiltelefon til at presse USA til at lukke Tyskland helt ind i eliten, ’De 5 øjne’.

Det er i det hele taget svært at tage denne artikel alvorligt overhovedet, men ovennævnte sætning skyder sgu papegøjen.

At komme med i "eliten" ( = anti-demokratisk, anti-konstitutionel, ulovlig konspiration) er vel det allersidste som Merkel kan tillade sig at drømme om, i den nuværende situation.

Hvad de herrer Moltke og Gjerding bygger deres konklusioner på, må være "classified"...

Men underholdende, det er artiklen jo i allehøjeste grad.

Heinrich R. Jørgensen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

En lettere omskrivning af Arkimedes:

Giv mig en promt, så skal jeg fyre en SQL af der suger alt ud om dig.

Poul Eriksen, Niels Mosbak, Henrik Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Jens H. C. Andersen, Heinrich R. Jørgensen og Helene Nørgaard Knudsen anbefalede denne kommentar
Jens H. C. Andersen

Jeg synes helt klart at Danmark skal angribe USA med en militær invasion!!!
Når USA ikke engang kan beskytte sig mod terroister, må det være en smal sag for en vigtig stormagt som Danmark at indtage landet, jeg er sikker på at de straks vil overgivesig, når Danmark spiller med muskelerne.

Hvis vi absolut skal spilde vores tid på at bekymre os om spionage, så skulle information hellere diskutere den som kærester, par og HR-branhen gør brug af.
Eller måske kvinders udveksling af informationer om mænd, mellem veninder, der synes ikke at være nogen moral og etik her.

De regeringsbærende partier har i årevis konkurreret om at være usa's bedste venner.
Derfor er der, selvfølgelig, forlængst solgt ud af alt.
Danskerne havde nok været bedre stillet uden grønland.
Sælg det til norge.

Freso Fenderson

> Hvad de herrer Moltke og Gjerding bygger deres konklusioner på, må være "classified"...

Øh. Hvorfor skulle det være fortroligt? De skriver det jo selv - faktisk direkte i det citat du bruger fra dem: The Guardian.

Kildeartiklen er formentlig http://www.theguardian.com/world/2013/nov/02/nsa-portrait-total-surveill...

Ville det være lidt af en underdrivelse, at kalde statsministeren for en 'påvirkningsagent'?

/O

Poul Eriksen, Per Torbensen, Henrik Nielsen, Niels Mosbak og n n anbefalede denne kommentar

Når jeg læser om disse grupperinger af `øjne`, ser jeg for mig en pyramide-struktur, der er bygget op med de angelsaksiske lande i toppen. Jeg kan ikke lade være med at tænke på den amerikanske et-dollar seddel, med pyramiden på.

Hvad Danmark gør så langt oppe i hierarkiet, undrer mig. Men dette forklarer jo hvorfor Anders Fogh har en Top-post i Nato. Jeg kan ikke tro at det udelukkende kan være deltagelsen i Irak, Libyen- og Afghanistan krigen, der sætter Danmark blandt `de 9 øjne´.
Og hvad med Island og Finland? De er måske lidt for fredsommelige.

Men hele dette store velorganiserede efterretningssamarbejde virker ikke særlig fredsskabende - tværtimod. Det er som om det er dem og os.

Det drejer sig om meget mere end om danskernes telefonsamtaler eller e-mail overvåges.
Det handler vel også om USA's terrorisme, morderpatruljer, interventioner, militære invasioner, droneangreb på civile samt udbytning og undertvingelse af folkeslag over hele kloden – er det noget vi forsat skal være en del af?
PS: når det gælder USA må man holde tungen lige i munden. USA er allerede i gang med at infiltrere og mistænkeliggøre ven som fjende – skabe nye fraktioner. Det var deres politik (som tjente amerikanske interesser) under den kolde krig og det er det også i dag!

Henrik Darlie, Poul Eriksen, Hans Larsen, Heinrich R. Jørgensen, Per Torbensen, n n, Niels Mosbak, Filo Butcher, Niels Engelsted og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Kom alle i hu, at USA's væsentligste udbytte af NSA er industrispionage, samt hvor besværligt det er at etablere sig i staterne, og hvor megen mobning virksomheder kan udsættes for (uden at kny) (eks. Novo).

Kan man sige det derhen, at diskussionen om Danmarks fulde medlemskab af en militær, politisk og økonomisk union er lidt malplaceret - da vi har været det længe.

Problemet synes at være lige for tiden - at Tyskland gerne vil kontrollere Europa politisk og økonomisk - men vrider sig ved at være kontrolleret af USA. Danmark fedtspiller ved at køre alibi overfor Tyskland, men sammen med Briterne har fuld opbakning til USA's kontrol militært.

Undrede mig over hvordan det kunne lykkedes det britiske teleselskab at opnå så stor kontrol med telefoni verden over - eller store dele af den. Se link:

http://da.wikipedia.org/wiki/Fil:Vodafone_World_Footprint.svg og
http://da.wikipedia.org/wiki/Vodafone

Men det giver mening, når man ser de britiske avisers overfald på The Guardian, med påstande om landsforræderi.

Gud ved om den vaklen i geledderne mellem EU og alle USA's "øjne-medlemmer" og dets hieraki - kan få systemet til at krakelere.

Godt at du har gennemskuet det, Freso F.

et er jo at vores politikere lyver til os om alt indendrigspolitisk, men ikke nok med det, så er vi også solgt til andre magter. Vi er ikke kun USA's allierede, vi er også, både som EU medlemsstat og som nationalstat, i handelskrig mod USA og dette harmonerer dårligt med at man tillader USA fri adgang til al den information som muligvis kan have interesse for dem. Før i tiden kaldte man det for landsforræderi.

Poul Eriksen, Per Torbensen, Claus Oreskov, Katrine Visby og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

The Guardian
"These computers are not conscious beings: they will only select that which they are lawfully programmed to select."
- if they are lawfully programmed?

Og så synes jeg vi savner lidt romantik.

Hvor er efterretningsagenten, der i øsende regnvejr i cottoncoat, med opsmøget krave, hat og blå briller, til stadighed pulsende på en pakke Lucky Strike?

Hvor er blondinen som muligvis er kontraspion?

Hvor er de skizofrent blinkende neonreklamer?

Hvor den dekandente livsstil; barerne, ludderne og bøssekarlene der mod oplysninger slipper for tiltale.

Det er fandme gået tilbage for efterretningsvæsenet.

@Lars B. Jensen

"Det var Rusland der vandt krigen mod nazityskland."

Folkeslagene i Sovjet,, var i hvert fald dem der bragte det største offer.

Poul Eriksen, Flemming Scheel Andersen, Per Torbensen og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar

@Søren Bro

Vil mene at det ligeså er landsforræderi, at være kandidat til gitmo.

En anden ting jeg syntes man bør huske på, er den iver de samme folk bag overvågningen har, for at indføre elektronisk valg herhjemme.

Elektronik der gang på gang er bevist upålidelig i netop USA, lobbies der voldsomt for at vi skal ha indført til landsdækkende valg her i landet.

Mine stemmer fremover vil blive afgivet efter hvor partierne står ang. borgernes sikkerhed kontra systemets sikkerhed.
Partier der i deres politik viser de anser mig for fjenden, vil selv fortælle mig hvem min fjende er.

Eliten med deres manipulationer og løgne burde læse bedre i historie bøgerne, så ville de erkende at mennesker som dem altid ender i den forkerte ende af et reb.

Philip B. Johnsen

Genkender folketinget nogle aftaler lavet med USA, der har en ordlyd "ud fra landenes evne til at bidrage til amerikanske interesser."?

Hvis udenlandske efterretningstjenester overvåger og registrerer danske statsborgere, "med eller uden tilladelse af en regering", er det ikke lovligt i Danmark.

»Vores nationale sikkerhedsoperationer har generelt ét formål: Det er at sikre, at det amerikanske folk er trygge, og at jeg får mulighed for at tage de rigtige beslutninger,« sagde præsident Obama.

Statsministern må vel, før eller siden forklare, hvad hun lægger i udtalelsen fra chefen for den amerikanske efterretningstjeneste NSA, General Keith Alexander, Ifølge ham har NSA ikke aflyttet nogen, men samlet metadata fra nogle opkald og fået "leveret metadata fra allierede."

Det er muligt, det ikke umiddelbart er fordelagtigt, men alternativet er, at Danmark fremstå som en marionetstat, som formelt set er selvstændig, men som i praksis helt forvaltes af USA.

Jørgen Mathiasen

Diskussionen mellem Pernille Skipper og Søren Espersen i Deadline om overvågningen af danskere, var en diskussion mellem to, som er enige om, at "EU" ikke skal nævnes. Den mest naive i diskussionen var derfor Skipper, som ikke har andre muligheder end at foreslå nogle fuldstændig udsigtsløse undersøgelser i nationalt regi.

Skulle nogle interessere sig for, hvad man tænker der, hvor man både har forstand på teknologien og ønsker sig grænseoverskridende ændringer i den europæiske it-infrastruktur, kan de gense Maybritt Illners seneste torsdagsdebat på ZDF. Intet menneske ved sine fulde fem regner med, at Storbritannien eller Danmark er en del af løsningen; Begge lande er en del af problemet.

Politiske og juridiske løsninger på den altomfattende lagring af information i USA OG i Storbritannien er næppe særligt effektive. Udskiftninger af programmer, ændret informationsadfærd, opbygning af indre-europæiske netværk, udvikling af bedre krypterede programmer, og rådgivning af virksomheder er antagelig vejen frem. Det bliver ikke med støtte fra danske politikere, at dette kommer til at foregå.

Philip B. Johnsen

Der er en anden side af problematikken, der ikke handler om overvågning direkte, men det man beskytter.

The City of London og Wall street, behøver ikke for tid og evighed, at agere verdens finans centrum.

Jørgen Mathiasen

Det kommer næppe som en overraskelse for ret mange, at briterne har en lyttepost på taget af deres egen ambassade (The Independent).
For folk uden lokalkendskab; den ligger i Wilhelmsstrasse, lige om hjørnet i forhold til den amerikanske og Brandenburger Tor. Det er nøjagtigt lige så nemt for briterne at aflytte den tyske regering, som for amerikanerne.
Til gengæld er der næppe nogen som tror, at noget i den retning finder sted i de brede bøges land.

@Katrine Visby

Hvorfor skulle det være så overraskende? Jylland er stamfader til det engelske sprog og angelsaksisk kultur. Mange hundrede år før vikingerne uddybede indflydelsen - med sprog, love or retsprincipper der fortsat er helt centrale for det angelsaksiske retssystem - udgjorde jyderne og anglerne (sønderjyder) det overvældende flertal af de oprindelige angelsaksere. Danmark er og har altid været dybt indvævet i det grundlæggende struktur af alt angelsaksisk.

Jørgen Mathiasen

@Hornsby
Inden kongeriget erklærer sig som delstat i USA, skulle vi måske lige konstatere at fransk i hovedparten af tiden 1945-2000 var det største sprog i det danske gymnasium.

Det engelske sprog, der nu optræder som argot i toneangivende kredse, som hjernevask i TV, og i øvrigt nyder fremme over alt hos danskerne, har haft en indflydelse på dansk, som indtil begyndelsen af dette årtusind har været temmelig begrænset. En dansk avistekst indeholdt (indtil for nylig) 1-1,5% engelske ord og dobbelt så mange græske. Andelen af franske og tyske ord er til gengæld i en helt anden størrelsesorden.

Mon ikke vi skal sige, at Danmark altid været dybt indvævet i den grundlæggende kontinentale struktur, og desuden agerer udenrigspolitisk på samme måde, som landet ofte har gjort i fortiden og ikke helt få gange med katastrofale følger.

Indholdet af danske avisartikler fra det sidste århundrede er et åbent spørgsmål, når man betænker, at mindst 25% af de moderne ord der forurener det engelske sprog er af klar nordisk oprindelse - tættere på 75% i mange af de dialekter der indtil et århundrede siden fortsat var indbyrdes forståelige med flere jyske dialekter - og det bliver en endnu større procentdel når man er klar over hvor mange normanner-franske og anglo-normanniske ord også kommer fra det nordiske :)

Jørgen Mathiasen

@Hornsby
Jeg citerer fra den danske litteratur om emnet. Resultatet er Erik Hansens og Jørn Lunds.

De danske ledere har solgt deres sjæl for at være med i inderkredsen. -og den danske befolkning bliver brugt som prøveklude uden at vide det.

Georg Christensen

At Danmark forlængst er blevet en delstat af USA er forlængst af fjoget Anders blevet tilkendegivet og af den nuværende regering fortsat. Danskheden og Europaheden er forlængst solgt til højestbydende.

Danmark er forlængst kommet ud af kurs, takket være venstre og socialdemokraterne.

De gamle partier har kun vist deres manglende viden om?.
Derfor vil mit råd også til kommunalvalget være: Stem ikke på dem, stem på noget andet.

Som socialist, kan jeg kun anbefale "Enhedslistens" åbenhed.
Som kapitalist, ville jeg nok vælge LA´s lukkethed.
Som højredrejet racistisk socialist,lidt midt imellem hele molavitten ville jeg vælge DF.. De andre partier har udspillet deres rolle.

Nu, hvor "kommunalvalget" står for døren, bør vi i fællesskab sende signalet, til vores politikere. Jeres regeringstid er kun fire år, og jeres grundlag dannes ude i kommunerne. Derfor er "kommunalvalget" virkelig afgørende, ikke kun for den enkelte kommune, men for det Danske fællesskab.

Til ung og gammel: Find vejen til "stemmeurnen", hvis du ikke bare ønsker, at blive betragtet som et stykke "ingenting".