Læsetid: 3 min.

Europa mister magt uden ny sikkerhedsstrategi

Politikere og eksperter efterlyser en ny europæisk sikkerhedsstrategi. For EU’s troværdighed er allerede skadet, mener sikkerhedsekspert, og manglen på en strategi kan få langsigtede konsekvenser
18. november 2013

Flere ledende europæiske sikkerhedseksperter og politikere mener, det er på tide med en ny europæisk sikkerhedsstrategi, 10 år efter at den nuværende strategi blev forfattet.

Tænketanken European Council on Foreign Relations pointerer i en ny rapport – som det blev beskrevet i Information torsdag – at den nuværende forældede strategi »holder Europa tilbage« med det resultat, at EU »mister magt og indflydelse i verden i et alarmerende tempo«. ECFR opfordrer derfor de europæiske stats- og regeringschefer til at bruge topmødet i december til at »bestille en større strategisk nytænkning«. Topmødet er det første siden 2008, der er øremærket sikkerhedspolitik.

Sikkerhedsekspert Roderick Parkes, leder af Polish Institute of International Affairs’ EU-program, er enig i behovet for en diskussion i EU.

»Manglen på en strategi betyder, at EU forspilder en masse chancer (for at yde indflydelse, red.), og det kan man ikke slippe af sted med i verden, som den udvikler sig i dag. Det vil få langsigtede konsekvenser,« siger han til Information over telefonen fra Warszawa.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Juozas Olekas har måske ret i, at Europa må genoverveje sin globale rolle, inklusive den rolle som militær magt spiller i dens strategi.
Men det ville for Danmarks vedkommende betyde endnu en folkeafstemning om vores undtagelser.
Det er bare ikke til bære at skulle høre på Johanne Schmidt-Nielsens og Morten Messersschmidts tirader. OK - man kan selvfølge slå over på en anden kanal.