Læsetid: 5 min.

EU’s bløde magt er ved at forsvinde

De seneste dages armlægning mellem EU og Ukraine over den fængslede Julia Timosjenko er et vidnesbyrd om, at EU’s bløde magt ikke længere er, hvad den var i 1990’erne, hvor Øst- og Centraleuropa blev transformeret med udsigten til EU-medlemskab som værktøj. I dag er EU i en blød magt-konkurrence med Rusland om de tidligere Sovjetstaters gunst
Russiske gasarbejdere lukker for hanerne i en gasledning, der fører gas mod til Hviderusland – og videre til Europa. Et middel, Rusland flere gange har benyttet sig af til at inddrive gæld, men også til at spille med musklerne over for tidligere sovjetrepublikker og modvirke EU’s indflydelse i deres interesseområde.

VIKTOR DRACHEV

20. november 2013

Først var der seks. Så fire. Og nu ser det ud til, at kun to af landene i EU’s ’Partnerskab mod Øst’ – Moldova og Georgien – vil underskrive en associeringsaftale med EU på topmødet i Vilnius i slutningen af næste uge.

Frem for at blive et vidnesbyrd om fortsat succes for EU’s ’bløde magt’, ser det ud til, at Vilnius-topmødet vil bekræfte sikkerhedseksperters vurderinger af, at det tidligere så effektive udenrigspolitiske redskab er blevet stadig mere sløvt siden dens storhedstid i 1990’erne, hvor 11 central- og østeuropæiske lande lod sig reformere til gengæld for EU-medlemskab. I de seneste år har EU’s indflydelse i Nordafrika i kølvandet på det Arabiske Forår tilmed vist sig mere begrænset end oprindeligt håbet.

»Den sydlige front – Nordafrika og Mellemøsten – er brudt sammen, og frem for seks lande ser det ud til, at kun to lande vil underskrive (associeringsaftaler med EU, red.) i Vilnius. Det vil højst kunne kaldes en delvis succes,« siger Paul Ivan, sikkerhedsekspert med speciale i Øst- og Centraleuropa ved tænketanken European Policy Centre i Bruxelles, til Information.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Problemet er blot, at hver gang jeg ser bogstaverne EU, så hører jeg Søren Søndergaard og Morten Messerschmidt i skøn samdrægtighed hælde vand ud af ørerne.
Det er gyseligt.