Baggrund
Læsetid: 7 min.

Fri handel skal sikres bag lukkede døre

Alt vil blive holdt fortroligt, skriver EU’s forhandler til amerikanerne om de aktuelle transatlantiske frihandelsdrøftelser. Men mens civilsamfundets organisationer protesterer og råber på indsigt, holder USA 600 industrifolk tæt orienterede om spillet over Atlanten
Udland
15. november 2013
Alt vil blive holdt fortroligt, skriver EU’s forhandler til amerikanerne om de aktuelle transatlantiske frihandelsdrøftelser. Men mens civilsamfundets organisationer protesterer og råber på indsigt, holder USA 600 industrifolk tæt orienterede om spillet over Atlanten

Rasmus Fly Filbert

Én stemme, der repræsenterer 500 millioner mennesker, er mere effektiv, end hvis hvert EU-medlemsland forsøgte at forhandle separat.«

Sådan skriver EU-Kommissionen i et ’spørgsmål og svar’-dokument til den europæiske offentlighed om de igangværende forhandlinger mellem EU og USA om det, der kan blive verdens største frihandelsaftale, kaldet TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership.

De to økonomier står tilsammen for 40 pct. af det globale BNP og handler allerede indbyrdes for 15 milliarder kroner om dagen. En frihandelsaftale, der fjerner handelshindringer ved at harmonisere love og regler hen over Atlanten, kan angiveligt øge EU’s eksport til USA med næsten 1.400 mia. kr. hvert år.

Svaret fra kommissionen skal forklare, hvorfor det er EU’s handelskommissær, belgieren Karel De Gucht, og hans stab af embedsmænd, der i disse dage sidder over for USA i hermetisk lukkede forhandlinger, frem for repræsentanter for de 28 medlemslande. Med de hårde armlægninger, der skal foretages hen over Atlanten, er det simpelthen for uhåndterligt, hvis ikke EU kan tale med én stemme, ræsonnerer kommissionen.

På spørgsmålet om ikke det indebærer hemmelighedskræmmeri og manglende demokratisk indsigt, lyder svaret i kommissionens dokument, at de Gucht »forhandler på basis af retningslinjer godkendt af Ministerrådet, hvor alle EU-landes regeringer er repræsenteret«.

»For at handelsforhandlinger kan fungere, er man nødt til at have en vis grad af fortrolighed – ellers vil det svare til at vise den anden spiller sine kort i et kortspil,« tilføjes det.

Kommissionen vil dog løbende »række ud til industrien, handelsorganisationer, forbrugerorganisationer og andre repræsentanter for civilsamfundet«, ligesom man vil holde Ministerrådet og Europa-Parlamentet orienteret.

Hemmeligstemplet, sådan da

Disse forsikringer har ikke været nok til at stille en række af det europæiske og amerikanske civilsamfunds organisationer tilfredse.

Ngo’erne henviser til et brev dateret til den 5. juli fra EU’s ledende forhandler, Ignacio Bercero fra De Guchts kontor, sendt til USA’s ditto, Daniel Mullaney.

Af brevet, der er bragt til veje via aktindsigt i Bruxelles, fremgår det, at »alle dokumenter relateret til forhandlingerne eller udviklingen af TTIP-aftalen, inklusive forhandlingstekster, forslag fra begge sider, ledsagende uddybende materiale, diskussionspapirer, e-mails om forhandlingernes substans samt anden information udvekslet i forbindelse med forhandlingerne, leveres og fastholdes i fortrolighed i overensstemmelse med EU-lov og relevante procedurer«.

Dette afspejler ifølge ngo’erne et hemmelighedskræmmeri, som ikke gælder i andre store internationale sammenhænge.

»Både i Verdenshandelsorganisationen WTO, Verdenssundhedsorganisationen WHO og World Intellectual Property Organization, WIPO, er forhandlingspapirerne åbne. Derfor er det meget kedeligt, at denne sag, der betyder så meget for alle forbrugere, skal drøftes bag lås og slå,« siger Benedicte Federspiel, bestyrelsesmedlem i det transatlantiske netværk af forbrugerorganisationer, Trans Atlantic Consumer Dialogue, TACD, hvor også Forbrugerrådet i Danmark er medlem.

Senest har det udløst vrede reaktioner fra forbrugerorganisationerne at opdage, at den fortrolighed, som altså afskærer civilsamfund og offentlighed fra indsigt, ikke gælder en række amerikanske industrirepræsentanter, der har adgang til de hemmelige forhandlingsdokumenter.

»I USA udleveres samtlige papirer til 600 erhvervsfolk, der sidder i en særlig komité, som skal rådgive den amerikanske regering. De skriver godt nok under på, at de ikke må sige noget, men det hjælper dem jo til at påvirke processen. Der er ingen sammenhæng mellem det, erhvervslivet får adgang til, og det vi andre får,« siger Benedicte Federspiel.

Denne Industry Trade Advisory Committe, ITAC, beskrives på det amerikanske handelsministeriums hjemmeside som »et integreret link mellem industrien og den amerikanske regering (…) ITAC sikrer et unikt offentlig-privat forum til sikring af, at industrien har en stemme ved formuleringen af USA’s handelspolitik«.

Regeringsfolkene, der fastlægger den amerikanske politik, »støtter sig til, at vore handelsrådgivere identificerer barrierer og leverer råd om centrale mål og forhandlingspositioner i multilaterale, bilaterale og regionale handelsforhandlinger såvel som i andre handelsrelaterede spørgsmål«, siger det amerikanske handelsministerium.

Møder med industrien

Den industrielle rådgivningskomité er ikke et nyt fænomen, men ifølge Benedicte Federspiel kom det bag på højtstående embedsmænd i EU-Kommissionen, da ngo’er på en konference i Bruxelles i oktober kunne afsløre, at 600 amerikanske erhvervsfolk via komiteen faktisk får udleveret de ellers tophemmelige forhandlingsdokumenter.

»Det var tydeligt, at man i EU ikke er godt nok klædt på og ikke ved, hvad der foregår i USA,« siger hun.

Federspiel mener, man må tage for givet, at internationale virksomheder med sæde i USA deler deres fortrolige viden med deres afdelinger i EU, så også europæiske industriinteresser er helt anderledes klædt på til at påvirke forhandlingerne, end ngo’erne er.

Til dette kommer, at virksomheder og brancheorganisationer fra både EU og USA har holdt en lang række møder bag lukkede døre med Kommissionen. Via aktindsigt har den europæiske ngo Corporate Europe Observator, CEO, dokumenteret, at Kommissionens folk fra januar 2012 til april 2013, dvs. før første TTIP-forhandlingsrunde i Washington i juli 2013, holdt 119 møder med industrilobbyister og mindre end 10 med ngo’er og fagforbund.

»Der eksisterer en parallel verden af et meget stort antal intime møder med lobbyister fra det store erhvervsliv bag lukkede døre,« skriver CEO i et notat.

I USA har professionelle lobbyister over for Washington-mediet The Hill åbent erklæret, at der vil blive brugt massive kræfter på at påvirke forhandlingsforløbet.

»Dette har potentiale til at blive den ultimative lobbyøvelse. Man vil være nødt til at gennemføre en lobbykampagne i USA og i EU på én og samme tid,« sagde i maj Philip Torbol, partner i selskabet K&L Gates, der med 2.000 ansatte advokater arbejder for store internationale virksomheder.

ACTA om igen

Ngo’erne frygter nu, at TTIP-forhandlingerne bliver en gentagelse af skandalen omkring den såkaldte ACTA-aftale om bl.a. intellektuel ejendomsret, som EU-Kommissionen gennem flere år forhandlede i hemmelighed med en række andre lande. EU undertegnede i januar 2012 aftalen, men lækager af de hemmelige forhandlingspapirer afslørede ifølge mange kritikere krænkelser af privatlivets fred og knægtelse af ytringsfriheden, og efter omfattende protester og demonstrationer endte Europa-Parlamentet med senere i 2012 at stemme aftalen ned.

»Hvis EU vil undgå massiv offentlig modstand mod handelsaftalen i stil med, hvad vi oplevede med ACTA, er det afgørende, at alle niveauer i civilsamfundet inddrages i forhandlingerne. Kun en gennemsigtig proces vil give forhandlerne mulighed for at træffe velinformerede og afbalancerede beslutninger og synliggøre dette,« skrev Forbrugerrådet i juni til daværende handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF).

Direktøren for den digitale ngo European Digital Rights, Joe McNamee, advarede tilsvarende på et møde i Europa-Parlamentet i maj:

»Jeg forstår ikke værdien af lukkethed. Faktisk kan den slå TTIP ihjel, præcis som den effektivt har slået ACTA ihjel.«

I juli sendte over 60 civilsamfundsorganisationer på begge sider af Atlanten et fælles brev til USA’s præsident Barack Obama og EU’s ditto Herman Van Rompuy.

»Vi fordømmer den meget ugennemsigtige og afvisende karakter af nylige handelsforhandlinger og insisterer på, at forhandlingsteksterne lægges frem for offentligheden,« skrev de.

Og for nylig leverede jurister fra Center for International Environmental Law i Washington følgende budskab ved en høring om TTIP i det amerikanske senat:

»Siden (den nordamerikanske frihandelsaftale) NAFTA (fra 1994) har USA gennemført sine handelsforhandlinger med andre lande og regioner på en måde, der ikke tilfredsstiller kravene til gennemsigtighed i et konstitutionelt demokrati, trods disse forhandlingers omfattende konsekvenser for den offentlige sundhed, trivsel og miljøet. Indtil nu har forhandlingerne mellem USA og EU fulgt et lignende mønster.«

Delvis offentliggørelse

I lyset af den heftige kritik forsøgte EU-Kommissionen midt i juli at udøve damage control ved at fremlægge en række ’indledende positionspapirer’ om EU’s holdning på en række punkter i forhandlingerne.

»EU er besluttet på at sikre mest mulig information til offentligheden, medierne og de mange interessenter i takt med, at vi bevæger os gennem TTIP-forhandlingerne,« skrev Kommissionen.

»Derfor tager vi det skridt uden fortilfælde at offentliggøre et antal af EU’s indledende positionspapirer vedrørende forskellige aspekter af forhandlingerne. Papirerne er tekniske dokumenter, som vi præsenterede for vor amerikanske modpart under første forhandlingsrunde i Washington 8.-12. juli 2013.«

Corporate Europe Observatory kaldte det »opmuntrende«, at Kommissionen begyndte at offentliggøre dokumenter til forhandlingerne. Men begejstringen havde grænser, for dels var en del af dokumenterne allerede 2. juli lækket og lagt på internettet af den amerikanske ngo Institute for Agriculture and Trade Policy, og dels var det kun EU’s forhandlingsposition på visse områder, der blev offentliggjort af Kommissionen.

»Mange flere emner end dem, hvor der nu er offentliggjort papirer, blev drøftet i Washington, lige fra liberalisering af serviceydelser til det kontroversielle emne om håndtering af stridigheder mellem investorer og stater,« påpeger CEO i sit notat.

Benedicte Federspiel fra TACD og Forbrugerrådet er langtfra tilfreds med det, der er lagt frem, eller måden civilsamfundet inddrages på.

»Alt hvad der aftales, bliver til slut lagt frem til politisk godkendelse, fortæller man os. Det kan vi ikke nøjes med. Når man først har færdigforhandlet det hele og meddeler, at aftalen betyder, at krisen nu vil forsvinde, og at vi alle får job, så er det lidt sent at begynde at sætte sig ind i materialet. Kommaer og bisætninger kan betyde alt,« siger hun.

Det var ikke torsdag muligt for handels- og Europa-minister Nick Hækkerup at kommentere sagen.

 

Serie

Den grænseløse handel

Seneste artikler

 • Hormonbøfferne, klorkyllingerne og det transatlantiske kultursammenstød

  23. december 2013
  Den største barriere i frihandels-forhandlingerne mellem USA og EU er det forskellige syn på fødevaresikkerhed, forbrugersundhed og miljø. Industrien lægger pres på EU for at bløde op på forsigtighedsprincippet
 • Politikere i vildrede om farer ved frihandelsaftale

  17. december 2013
  Kun få politikere kan svare på, hvad ISDS eller reguleringsråd er, selvom samtlige partierne i maj gav mandat til, at Europakommissionen kan forhandle en frihandelsaftale med USA
 • Fortroligt oplæg: Med frihandelsaftale får USA indflydelse på danske love

  16. december 2013
  En frihandelsaftale mellem USA og EU skal ikke bare harmonisere gældende regler, men også sikre fælles fodslag, når der i fremtiden skal laves nye amerikanske og europæiske – herunder danske – love med relevans for et nyt transatlantisk indre marked. Det skriver EU-Kommissionen i et fortroligt oplæg til den forhandlingsrunde, der starter i Washington i dag
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flemming Scheel Andersen

Mørkets fyrster i skummelt samarbejde??

Ervin Lazar, Torben K L Jensen, Katrine Visby, Carsten Munk, Dennis Berg, Daniel Mikkelsen, Jørn Petersen, olivier goulin, Benjamin Bach, Torben Selch, Rasmus Kongshøj, Michael Kongstad Nielsen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Lobbyismen i USA skulle være ren barnemad i forhold til EU ifølge en meget troværdig kilde.

Så kan man selv gætte på, hvem og hvad som bestemmer indholdet i en kommende TTIP.

Lise Lotte Rahbek

Udtrykket 'solgt til stanglakrids' er min første indskydelse. Og min anden.

Ole Hansen, Henrik Klausen, Rasmus Kongshøj, Carsten Munk, Daniel Mikkelsen, Michael Kongstad Nielsen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Hvis I missede denneher ... "European Roundtabble of Industrialists".
http://www.youtube.com/watch?v=0Kngj1K2a_c

Det lille hjørne af dokumenterne, der drejer sig om "intellektuelle rettigheder", er blevet lækket. Det siges, at USA forsøger at "broaden the protectability and enforceability of intellectual property rights, gives Big Pharma more control of its medicines and makes it harder for developing nations to impose regulations on tobacco". Det skal nok blive godt...

Katrine Visby, Henrik Klausen, Jacob Jensen, Morten Lind, Rasmus Kongshøj, Benjamin Bach, Torben Selch og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Når den brede offentlighed kommer på tværs af politikerne, kan man glemme alt om intentionen om et åbent, aktivt, transparent og moderne demokrati. Så er det magtens monologer, der afgør, hvorvidt individet og dets repræsentanter overhovedet ønskes inddraget. I ACTA tilfældet om de individuelle frihedsrettigheder - og i denne omgang om kapitalforholdene og dets lobbykraturs absolutte særstilling. Politikerne generelt er i færd med at fifle med demokratiets værdigrundlag. Og dermed tillige i færd med af afskedige den europæiske offentlighed som en underordnet størrelse. Dét kan man under ingen omstændigheder være tilfreds med...

Med venlig hilsen

Hugo Pieterse, Torben K L Jensen og Morten Lind anbefalede denne kommentar

Gentager.. Det var så agendaen .. som har været HTS pejlemærke hele vejen igennem. Det er sorte magters endelige slag med halen... Nu skal europæerne vrides ned med nakken.. demokratiske værdier klemmes ud mellem ribbenene .. og tvinges ind i sort middelalder..

Det må stoppes.. her chancen for at borgere, NGO'er, borgerrettigheds organisationer.. kan komme til at sætte en endelig stopper for de narrestreger - og vise hvem der bestemmer, når det endelig gælder!

»Der eksisterer en parallel verden af et meget stort antal intime møder med lobbyister fra det store erhvervsliv bag lukkede døre,« skriver CEO i et notat.

Men bare rolig, det er ikke en konspiration - det er bare lobbyister i et 'fortroligt frirum'.

"kan angiveligt øge EU’s eksport til USA med næsten 1.400 mia. kr. hvert år."

ja så, hvor skal fantasillionerne komme fra ? Trykkeriet ? Og hvem er det usa ikke vil handle med længere ? eller har amerikanerne bare tænkt sig at hæve forbruget, så det passer med 1400 mia ? Ærligt talt, så lyder det umiddelbart som den tykkeste løgn.

ACTA i ny skikkelse - vi vil ikke ha' det !

Hans Kvisgaard, Hugo Pieterse, Katrine Visby, Torben K L Jensen, Jacob Jensen, Morten Lind, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, Carsten Munk, Dennis Berg, Sabine Behrmann, Ib Christensen, Tue Romanow og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Det vil simpelthen kunne smadre den smule samarbejde der er på global plan, og skabe en ny koldkrig - mellem øst og vest. 40% af global BNP - det skærer verden over i 2.

Jette M. Abildgaard

Hvad var det nu lige der skete sidste gang der var ''fri transatlantisk handel''????

Dette skal stoppes og, det kan ikke ske hurtigt nok......og VI sklal stoppe det....ingen hjaelp at hente nogen steder...ingen!!

Slavehandel, slavehandel, slavehandel.......der er udelukkende psykopater bag disse lukkede doere!!!!

Og nej Torben Selch, du skal desvaerre ikke regne med alle de Vestlige NGO'er......naar vi taler om ''fri'' bevaegelighed, saa goer de intet..absolut ingenting...heller ikke Amnesty...ingen af dem..ikke en eneste, og derfor har vi - de 99% - udelukken de os selv at regne med.....og, det er desvaerre gaeldende fra for lang tid siden....

@Henrik Darlie

Handlen mellem to parter kan godt øges uden at det går ud over andre. Verdensøkonomien er ikke et nulsumsspil. Hvis der fx er en regel om at tyve jomfruer først skal danse en frugtbarhedsdans før et pund kød kan eksporteres, så vil afskaffelsen af en sådan teknisk handelshindring komme alle til gode. Eksemplet er blot valgt af hensyn til forståelsen. Verdenshandelsesystemet er fyldt med tilsvarende forhindringer og hele verden vinder ved at arbejdsdelingen bliver mere effektiv.

Christian Hermansen

@Torben Selch - bare rolig. USA har jo tilsvarende frihandelsaftaleforhandlinger i gang i Stillehavsregionen, kaldet TPP - Transpacific Partnership, så der er mere end 40 procent på "vores" side - i hvert fald set fra USA synsvinkel.

Hvor meget af Afrika opfattes som en del af Atlanterhavsområdet i "Transatlantic" forhandlingerne?

Morten Lind, Torben Selch og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

"Fri handel skal sikres bag lukkede døre"
Er det frihandelen eller den centrale MAGT som sikres??

Hans Kvisgaard, Katrine Visby, Henrik Klausen, Morten Lind, Rasmus Kongshøj, Carsten Mortensen, Carsten Munk, Flemming Scheel Andersen, Lars Lund og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Lederne af 'den frie verden' styre...

Demokrati: Skal din bil være blå eller rød?

Dorte Sørensen

Står EU virkelig for demokrati?

Vil denne handelsaftale så betyde at EU bliver oversvømmet af alle de gen-produseredevare, som vi hidtil har været i stand til at holde ude. Hvad vil det betyde for miljøet osv.

Hans Kvisgaard, Hugo Pieterse, Ole Hansen, Jan Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Hver gang Kommissionen siger vi, mener man de store korporationer. Det hele skal naturligvis være hemmeligt fordi de er i gang med at tage røven på os. Vi skal ikke vente nogen hjælp fra vores egen regeting, den er nemlig også korporationernes regering. Pseudodemokrati og folkeforførelse. De fleste borgere ved ikke engang at disse skumle forhandlinger finder sted.

Marianne Rosenkvist, Hans Kvisgaard, Hugo Pieterse, Katrine Visby, Brian Pietersen, Henrik Klausen, Geert Larsen, randi christiansen, Filo Butcher, Aleksander Laursen, Jacob Jensen, Morten Lind, Rasmus Kongshøj, Carsten Mortensen, Dennis Berg og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Sabine Behrmann

Hvordan kan det være hemmeligt, når NSA læser med?

Og hvorfor skal vi ikke kunne læse med, når NSA kan?

Daniel Mikkelsen

Meget kan man sige og meget er der blevet sagt om den gode gamle Marx, men for pokker hvor havde han ret...

Niels-Holger Nielsen, Hans Kvisgaard, Geert Larsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

"Én stemme, der repræsenterer 500 millioner mennesker, er mere effektiv, end hvis hvert EU-medlemsland forsøgte at forhandle separat.«"

Kommissionen understreger hér hvilken forkvaklet idé om demokrati, som råder i EU; det kan aldrig være demokratisk effektivt at én stemme repræsenterer 500 mio. mennesker - det er derimod kontraproduktivt og dumt; destruktivt for samfundsudviklingen.

Men hér er den i en nøddeskal; tanken med EU har hele tiden været megakorporatisme. Hvor må dé, som har støttet og agiteret for dette skamløst antidemokratiske projekt dog få en ringe smag mellem bisserne. Og tak for det, iøvrigt.

Hans Kvisgaard, Hugo Pieterse, Brian Pietersen, Niels-Holger Nielsen, Torben K L Jensen, Rasmus Knus, Morten Lind, Lise Lotte Rahbek, Dennis Berg og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

600 industrilobbyister forhandler mens folket bliver holdt i mørket.
Kan man kalde det andet end Korporakrati? Demokrati er det i hvert fald ikke.

Niels-Holger Nielsen, Hans Kvisgaard, Hugo Pieterse, Brian Pietersen, Geert Larsen, Rasmus Knus, Morten Lind, Rasmus Kongshøj og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Verdens ledere er kujoner!

Befolkningen der bor i cyklon, tyfon eller orkan bælter på jorden må forstå, at de selv skal redde sig livet.

Det kan gøres ved, at benytte demokratiet til, at stemme på kandidater der forstår alvoren og gør noget ved det nu!

Ingen bebyggelse i kyst nært område, i cyklon, tyfon eller orkan bælter på jorden, må være bygget uden betonfundament og armeret beton konstruktion til væge.

Det er ikke noget almindelige mennesker, generelt kan betale, får man ikke bragt det i orden, vil hundredetusinder, muligvis milioner af mennesker, midste livet de kommende år.

*IPCC skæbne!

Den dag kommer, hvis vi venter længe nok, hvor IPCC vil nedlægge arbejdet i erkendelse af, det vil det være spild af tid, at forsøge at beregne konsekvens, som resultat af aktiv indsats, for minimering af klimaudviklingen.

Set i lyset af de af forsinkelser i effekt, af tiltag fortaget i dag, til effekten er en realitet, kommer den dag, hvor advarslerne ophøre, langt inden den dag, hvor vi har den fulde effekt af vores valg.

Økonomi er det vi alle forstår, når vi ikke har den, vi alle har et ansvar for os alle, vi må lærer det snart!

Når vækst bliver ruin!

Det er som at stå af bussen, inden den er holder helt stille, forberedes udstigningen ikke, falder man på næsen, verdens ledere og finanssektoren er kujoner!

*Intergovernmental Panel on Climate Change "IPCC"

Flemming Scheel Andersen

Dennis Berg

Jeg kunne godt finde mere passende betegnelser

Såsom?

Altså - de 600 amerikanske erhvervsfok sidder ikke med ved bordet, når der forhandles.

Og EU staternes regeringer tjekker vel EU's udspil og modsvar med deres respektive baglande ( parlamentariske udvalg, erhvervsorganisationer, fagforeninger , relevante NGO'er o s v)?

Det er vel sådan, at der er to nogenlunde lige store delegationer fra henholdsvis EU og USA i forhandlingslokalet ???

Resultatet af forhandlingerne skal godkendes af medlemsstaterne og EU-parlamentet, så hvad er bekymringen ????

I øvrigt, så er EU den største handelsblok i verden og p t i en stærkere position end USA, så alt andet lige burde det endelige forhandlingsresultat blive mere til EU's fordel end til USA's.

Hvis forhandlingsresultatet ikke er godt nok på sensitive områder som f eks intellektueller rettigheder, så bliver det bare skudt ned af EU-parlamentet og medlemslandene i EU -og så bliver der nye forhandlingsrunder. EU-behøver ikke at "give ved dørene"..

Fri handel er ikke tvangshandel. Vi bestemmer selv, hvad vi vil købe.
Køberne er forbrugerene og forbrugerne bestemmer.
Derfor skal der oplysning til. Både for at øge den personlige bevidsthed og for at kunne vide, hvor "varerne" kommer fra ved at alt kræves mærket med oprindelsessted og andre relevante oplysninger, på indpakning og i reklamer.
Forleden købte jeg en solcellestyret ventilator. Pakningen viste med meget små bogstaver Kina som produktionsland. Det stod ikke i oplysningerne på nettet. Jeg havde ikke undersøgt markedet ordentligt :-(
I princippet skal vi genopfinde det gamle slagord : " Køb Dansk ", og bedst.
Som modstykke til " køb billigst ", og smid væk.

Niels Engelsted

Denne "handelsaftale" er bare endnu en station i storkapitalens fremadrullende magtovertagelse. Den vil gøre en ende ikke bare på Frank Hansens "tekniske 20-dansende-jomfruer handelshindring" men også ethvert kollektivt samfundshensyn, enhver faglig forhandling a la den danske model og enhver mulighed for demokratisk regulering af arbejdsforhold og miljø, og

En dag når befolkningerne er bragt tilbage til 1800-tallet med velfærdstab, armod og fremtidsusikkerhed, og miljøødelæggelsen har taget forskud på det 22. århundrede, vil man spørge, hvorfor gjorde vi ikke oprør i tide?

Occupy vil sige, vi prøvede, men ordensmagten var imod os, og verden forstod ikke vores avancerede ikke-organisationsform.

Grækerne vil sige, men vi sloges virkelig og ikke kun for os selv, men vi var ladt alene, så det forblev bare endnu et heroisk Thermopylæ til historiebøgerne.

Niels-Holger Nielsen, Hans Kvisgaard, Rasmus Kongshøj, Katrine Visby, Henrik Klausen, randi christiansen, arne poulsen, Flemming Scheel Andersen, Dennis Berg, Morten Lind, Jacob Jensen, Bill Atkins, Jan Pedersen, Carsten Munk, Torben Selch, Carsten Mortensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

USA skal ikke være vores handelspartner, USA skal isoleres i forhold til Europa, de fravalgte fællesskabet i 1776, og der er ikke rigtigt noget, der tilsiger andet end en helt løs kontakt.

Katrine Visby, Brian Pietersen og Geert Larsen anbefalede denne kommentar

FORBRUGERNE BESTEMMER IKKE!!! De kan ikke bestemme, de er isolerede og uden organisation. De, der bestemmer, er dem, der producerer. Man kan ikke vælge andet end det, ejerne af produktionsmidlerne finder på. Hvis vi kunne vælge selv, var vi aldrig kommet til at køre på fossile brændsler så længe, fordi enhver med mere end to brikker at flytte med kan se, at alternativet: evigt selvfornyende energikilder, er aldeles mere holdbart.

Niels-Holger Nielsen, Hans Kvisgaard, Torben K L Jensen, Katrine Visby, Brian Pietersen, randi christiansen, arne poulsen, Flemming Scheel Andersen, Dennis Berg, Morten Lind, Rasmus Kongshøj, Bill Atkins, Carsten Munk og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Lige præcis, Peter Hansen

FORBRUGERNE BESTEMMER IKKE!
Forbrugerne er også de mennesker, hvis indkomst daler og som kun har råd til billig, genmanipuleret mad fra Monsatos monopol-forretning.
Hvad bestemmer de forbrugere, som ikke har råd til de dyre, rene produkter?
Ikke en skid bestemmer de!

Niels-Holger Nielsen, Hans Kvisgaard, Katrine Visby, Brian Pietersen, Michael Madsen, arne poulsen, Flemming Scheel Andersen, Dennis Berg, Morten Lind og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Der er jo ingen, der tilsiger, at folk skal tjene deres formuer på de primære produkter, de skaber. Det er fint, hvis en musiker får et hit; men hvis han vil være velhavende, må han investere de penge i andre brancher. Det var det, der virkede i fortiden, før copyright.

Kære Peter Hansen (kl 09.45).

I Europa startede vi ( mestendels Tyskland) de to (hidtil) eneste verdenskrige, vi har haft på denne planet.

Begge gange var det interventionen fra USA, der sikrede, at Tyskerne og disses autoritære allierede ikke vandt.

Så USA har i givet fald omgjort sit "fravalg" i 1776 på ret overbevisende vis.

Det er spøjst at gennemtænke hvad historiens gang ville have været uden disse interventioner fra USA. .

Havde Tyskland vundet 1. verdenskrig, så ville USSR nok aldrig være blevet til noget, og det engelske imperium ville være blevet opretholdt som en tysk aktivitet.

Havde Tyskland vundet 2. verdenskrig, så ville vi i dag være fascister i et stort tysk rige, og Japan ville stort set sidde på hele Sydøstasien - hverken USSR eller Mao's Kina ville have blevet til noget.

Jeg snakker om detailhandel.
Selvfølgelig bestemmer vi ikke selv, hvor der er monopoltilstande.
Men varer, der tilbydes i fri konkurrence (sådan ser verden jo også ud !) kan vi vælge imellem.
Et eksempel er økologiske varer på hylderne i nærbutikken, produceret her i landet.
Der produceres det, der efterspørges. Hvad med lidt tro på, at vi ikke alle er bevidstløse og at vi kan på virke en hel del politikere.
Læs igen 09.34 og kom ind i virkeligheden, Peter.

Lise Lotte : " Hvad bestemmer de forbrugere, som ikke har råd til de dyre, rene produkter?" Ok, der er naturligvis en begrænsning, men selv mindrebemidlede har en mulighed for prioritering i deres forbrug.

Lise Lotte Rahbek

Leo Nygaard

Joda. De mindrebemidlede kan jo bare holde op med at spise, når de ikke har råd til den gode mad. ;-)
De mindrebemidlede er nemlig dem med størst overskud til at bekymre sig om madvarers kvalitet, når de overvejer, om der er råd til huslejen næste måned..
Naaaaaah, Leo, det argument køber jeg ikke.

Information kommer en masse mennesker til gode. Nemlig dem som har mulighed for at modtage og bearbejde informationen.
Men for de som ikke orker, magter eller kan forstå, der kan man IKKE sige, at det sgu bare er et spørgsmål om at prioritere.

Niels-Holger Nielsen, Rasmus Kongshøj, Hugo Pieterse, Henrik Klausen, Flemming Scheel Andersen, Dennis Berg og Morten Lind anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig er de mennesker, der et lille mindretal der " ikke orker, magter eller kan forstå ", men det skal vel ikke betyde, at man slår opgivende ud med armende !
Både på det personlige og politiske plan.

Lise Lotte Rahbek

Leo Nygaard

Lad nu være med detder.
Ingen har foreslået at man slår opgivende ud med armene - ud over dig selv, altså.
Men du kan IKKE bruge argumentet at forbrugeren er konge,
for 'forbrugeren' er eddermame mange, mange mennesker i både EU og USA som lige kan klare sig gennem dagen og som ikke har energi i overskud til at efterspørge de rene varer i butikkerne.

Rasmus Kongshøj, Michael Madsen, Henrik Klausen, Flemming Scheel Andersen og Morten Lind anbefalede denne kommentar

Nygaard:
Så meget valg er der ikke, hvis folks rådighedsbeløb er presset i bund. Hvis man skal vælge mellem luksusmad og ikke at varme huset op, så er man alt andet lige presset til at købe Monsanto-mad. Det er dilemmaet overalt i USA, hvor 20% af befolkningen er på Food Stamps, hvor mange ingen indtægt har overhovedet, da Food Stamps løb ud, og hvor igen mange andre er gået bankerot i hus-boblen eller af medicinske udgifter.

Det er tilstande, som også kan ses i Grækenland, Spanien, Portugal og Irland - altså med andre ord lige rundt om hjørnet.

Hans Kvisgaard, Rasmus Kongshøj, Henrik Klausen, Lise Lotte Rahbek og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

"Luksusmad" værende den, man igennem århundreder anså for standard, men man nu må se langt efter i GMO-helvedet.

Hans Kvisgaard, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

I afviser oplysning og bevidstgørelse, personligt og politisk.
Altså opgiver I på forhånd !
Forbrugeren vælger sit forbrug ud fra sine forudsætninger.
Derfor er han konge.
Ok, "20%"kan ikke være idealister af økonomiske årsager.
De "80%" kan altså mere eller mindre, hvis de er oplyste og vil det.

Dan Johannesson

SÅ SKETE DET, det FASCISTISKE NEOLIBERALE SAMFUND er en REALITET. Fem år har vi råbt og advaret. Nu er det her.

Det var det, tak til nationalstaten Danmark, individets ukrænkelige rettigheder, demokrati mv. Jeg ved at mange vil sige "jamen det er jo ikke sket endnu", og nej, men jeg garanterer med artiklen i mente at det vil det. Vi var i forvejen næsten der henne, fængslet var bygget, nu låses døren blot.

Godt gået.

Ervin Lazar, Hans Kvisgaard, Rasmus Kongshøj, Hugo Pieterse, Katrine Visby, Michael Madsen, Geert Larsen, Flemming Scheel Andersen og Ole Hansen anbefalede denne kommentar

Dan
De vinder ikke før de får soldaterne til at skyde på ubevæbnede, fredelige civile.

Niels-Holger Nielsen, Brian Pietersen, randi christiansen og Ole Hansen anbefalede denne kommentar

Så får vi prøvet "friheden bag tremmer".

Frank Hansen siger:

"Handlen mellem to parter kan godt øges uden at det går ud over andre."

Ja, men når man kender lusene på gangen er det nok ikke det der er tilfældet her.
Lobbyisterne render sgu ikke rundt bag lukkede døre for verdensfreden og vore blå øjnes skyld, vel ?

Hans Kvisgaard, Rasmus Kongshøj, Henrik Klausen og Geert Larsen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Forbrugeren som konge??

Er jeg da den eneste der kigger rundt i den ene butik efter den anden og ser nøjagtig samme udbud af skrammel og ragelse??
Hvis man skal have et produkt der ikke bare følger mainstream helt og aldeles, så det internettet og udlandet ofte eneste mulighed
Amazon er frelseren her i masser af tilfælde, hvor de danske butikker "kan skaffe hjem" og handle på basis af andres varelager for til byde andet end alle deres konkurrenter henne om hjørnet, det kan de ikke.
Det gælder, værktøj, elektronik, hifi, fødevarer og køkkenmaskiner og udstyr, såvel som fotoudstyr.

Hvis forbrugeren skal være konge herhjemme, så bliver det på en mødding.
Man kan nu engang ikke tilvælge en mulighed der ikke tilbydes.

Dennis Berg, Hans Kvisgaard, Rasmus Kongshøj, Dan Johannesson, Brian Pietersen, Geert Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Flemming S.A

Nej du er ikke den eneste.
Se engang på hvor meget gang der er i genbrugsmøbler, porcelæn, værktøj og andet gods.
Og med hensyn til madvarer, kan man bare traske en tur ned i sit lokale supermarked og se på hvor mange forbrugsKONGER der spørger efter kvalitetsvarer og alternativer.
De er forlængst gået hjem med det, der nu var at købe, for at få noget at spise og slappe af efter dagens støj, krav om opmærksomhed fra elektronik og andet grej og står sgutte og diskuterer med slagteren eller de teenagere, som er ansatte til at fylde op på hylderne.

Niels-Holger Nielsen, Rasmus Kongshøj, Geert Larsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Dennis Berg
15. november, 2013 - 09:08 #
Såsom?

Hvad med 'Kleptokrati' ?

Dennis Berg
15. november, 2013 - 15:48 #
Dan
De vinder ikke før de får soldaterne til at skyde på ubevæbnede, fredelige civile.

Det har de da gjort længe, ihvertfald siden en gang i tresserne !
Der er vel også en grund til at Dansk politi render rundt og viser kanonen frem hele tiden,
for ikke at tale om den groteske militarisering af politi-styrken i 'Amerika' ?
Hvad skal DHS egentlige med de 1.6 milliarder patroner de har hamstret de sidste par år?
(Og 'nej', det er ikke en 'konspirations-teori' !)

Niels-Holger Nielsen

Alle har vi jo pessimistiske stunder:

Niels Engelsted
15. november, 2013 - 09:41

Konger og dronninger. I forstår ikke, LL, D og F.
Forbrugerne bestemmer om de vil købe lortet, hvor meget de vil købe og hvor mange penge de vil bruge indenfor deres muligheder. Det kræver viden og udvalget kræver statslig frasortering og mærkning.

Emnet er frihandel. Transport mellem landene i EU, mellem EU og USA.
Forbrugseksempler : GMO, oprindelsesland eller tilsætningsstoffer :
Staten bestemmer en mærkning. Forbrugeren oplyses. Forbrugeren vælger. Det der ikke sælger, fjernes fra hylden.
Kongen og dronningen kan ud fra opstillede idealer vælge.
De kan være uoplyste og ligeglade. Så vælger de bare forkert, men de vælger.
De bestemmer. Derfor har de magten. Tag den !

randi christiansen

Når 600 amerikanske erhvervslobbyister holdes informerede og ingen europæiske forbrugerinteresser ... så hvad? Helt ærligt - skal vi virkelig satse hele porteføljen på EU forhandlernes evner ? Som Benedikte Federspiel siger, så er det lidt sent at skulle forholde sig til færdigforhandlet materiale, som ovenikøbet lover guld og grønne skove - især når kommaer og bisætninger kan have afgørende betydning.

Det er simpelthen ikke en redelig fremgangsmåde, som i høj grad svækker, hvad der måtte være tilbage af tillid til EU forvaltningen.

Ervin Lazar, Hans Kvisgaard, Rasmus Kongshøj, Michael Madsen, Flemming Scheel Andersen og Henrik Klausen anbefalede denne kommentar

Sider