Læsetid: 3 min.

Italien summer af voldsrygter

Silvio Berlusconi står til at blive udelukket fra parlamentet, og paven forsøger at rydde op i kirken. Opbrudsstemningen skaber uro blandt Italiens kriminelle
16. november 2013

»Palermo er som Beirut,« hed det, da den sicilianske mafia for 20 år siden gik i frontalangreb mod den italienske stat. Nu er der igen røre i Il vicinissimo Oriente – ’Det meget nære Østen’, som den sydlige del af Italien er blevet kaldt – hvor det fyger med rygter om forestående vold. Ifølge italienske medier er offentlige anklagere, en berømt journalist og måske selveste paven i livsfare.

Politiet frygter, at mafiabossen Totò Riinas vredesudbrud i et fængsel i Milano forleden er et forvarsel om attentater: »Nino Di Matteo skal dø,« råbte Riina. Di Matteo er offentlig anklager ved en nævningesag i Palermo om baggrunden for bombeattentaterne mod undersøgelsesdommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino i 1992. Anklagemyndigheden hævder, at attentaterne skal forstås i sammenhæng med det daværende opbrud i italiensk politik, som førte til dannelsen af Silvio Berlusconis parti, Forza Italia. For første gang sidder mafiabosser og toppolitikere – bl.a. Berlusconis mangeårige højre hånd, Marcello Dell’Utri – på anklagebænken i samme sag. Republikkens præsident, Giorgio Napolitano, er blandt de mange vidner. Det har skabt en giftig atmosfære, så Di Matteo ifølge avisen La Repubblica »ikke længere ved, hvem der er venner, og hvem der er fjender«. Selv om Riina er konstant overvåget, har han i 20 år altid bevaret selvkontrollen i fængslet. Så hans vredesudbrud var næppe uden bagtanke. Enten er det en direkte ordre til mafiaens soldater, eller også er budskabet mere subtilt, vurderer statsadvokaten i Palermo: »I Totò Riinas trusler ligger der et slags ideelt dække for voldshandlinger begået af andre end Cosa Nostra (den sicilianske mafia, red.).«

Lys over ormegården

Tesen, som anklagerne forsøger at bevise i retten, er, at mafiaen som følge af drabene på Falcone og Borsellino fik fremtvunget en slags fredsaftale med repræsentanter for staten – en pax mafiosa, som begge parter har nydt godt af. Afpresningen af institutionerne skulle ifølge anklagerne bl.a. have medført, at over 300 mafiamedlemmer i 1993 slap for den skrappe isolationsfængsling. Berlusconi og navnlig hans nære relation til Dell’Utri, har været politiske garanter for denne pagt.

Nu er Berlusconi efter en skattedom på vej til at blive udelukket fra parlamentet, mens Dell’Utri efter en mafiadom ikke var genopstillet ved forårets valg. Bl.a. derfor frygter mange, at en lang periode uden opsigtsvækkende politisk-mafiøs terrorisme kan være slut. Journalisten Lirio Abbate har siden 2007 levet under politibeskyttelse på grund af sine afsløringer om forbindelser mellem landets kriminelle og politiske elite. Nu efterforsker politiet i Rom konkrete attentatplaner mod Abbate, der senest i ugemagasinet L’espresso har skrevet om de syditalienske mafiaklaners investeringer i hovedstaden: »Vi må ikke lade Lirio i stikken, for isolationen er forkammeret til det fysiske elimination, hvilket historien flere gange har vist,« hedder det i en udtalelse fra Roms presseforbund.

De mest opsigtsvækkende attentatrygter omhandler dog paven: »Korruption er ligesom narkotika, det skaber afhængighed,« sagde pave Frans forleden.

Nicola Gratteri, som er offentlig anklager i den syditalienske by Reggio Calabria, udtaler til avisen Il Fatto Quotidiano, at Italiens kriminelle organisationer er så irriterede over pavens moralisering, at de overvejer at eliminere ham. Forsøget på at rydde op i Vatikanets bank, IOR, som nu skal leve op til internationale kontrolstandarder, rammer nemlig den mest magtfulde del af mafiaen, »som investerer og hvidvasker penge«, og som har »nydt godt af kirkens meddelagtighed«, påpeger Gratteri. Oprydningen »rører ved omfattende interesser, forstyrrer kriminelle forbindelser mellem mafiaer og kirkelige kredse, irriterer små og store profitmagere« og »vækker solid, passiv modstand,« hævder vatikaneksperten Marco Politi.

Han nævner eksempler på nonner med 150.000 dollar i lommen og biskopper med en beskeden månedsløn, der overfører millioner til konti i IOR: »Der er en ormegård at kaste lys over,« skriver Politi og minder om den politiske kontekst for pavens bestræbelser: »Det sker i et land, hvor en domstol har fastslået, at Berlusconi har forhandlet med mafiaen (i en dom fra 2011 mod mafiabossen Francesco Tagliavia, red.), og hvor hans mellemmand Dell’Utri jævnligt optræder i medierne som opinion maker

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu