Nyhed
Læsetid: 1 min.

Kontroversiel lov er effektiv mod mafiaen

I Italien er selve tilknytningen til organisationer, der virker ved trusler og vold, forbudt. Det har været forudsætningen for de vigtigste retssager mod mafiaen
Udland
12. november 2013

Det vigtigste redskab i Italiens mafiabekæmpelse er en lov fra 1982, som forbyder medlemskab af hemmelige organisationer, der virker ved intimidering og vold. Den blev vedtaget i kølvandet på mordene på lederen for de italienske kommunister på Sicilien og formand for øens regionalforsamling, Pio La Torre, samt den nyudnævnte politipræfekt i Palermo, Carlo Alberto Dalla Chiesa.

Dengang var store dele af Syditalien ved at udvikle sig til en decideret narkostat, påpeger den britiske mafiaforsker John Dickie fra University City College i London.

»Det var og er en kontroversiel lov, for den straffer ikke kun folk for, hvad de gør, men også i en vis forstand for, hvem de er,« siger Dickie og tilføjer: »Men man må sige, at den virker og har gjort en stor forskel i Italien.«

Problemer med udlevering

Den første store retssag mod den sicilianske mafias ledelse – den såkaldte maxiproces, som blev indledt i 1986 og afsluttet ved højesteret i 1993 – ville ikke have været mulig uden denne lov. For første gang kunne anklagerne påvise, at mafiaen fungerer som en hierarkisk organisation, og at de enkelte forbrydelser indgår i en større sammenhæng, som handler om at monopolisere bestemte sektorer i samfundsøkonomien.

Således hæfter ledelsen for alle de forbrydelser, organisationen begår, ligesom f.eks. politifolk, politikere, embedsmænd eller forretningsfolk, der på en eller anden måde bistår organisationen, kan retsforfølges for ekstern medvirken til mafiakriminalitet.

At »medlemskab af en forening af mafiøs art« ikke er forbudt uden for Italien, gør imidlertid udlevering af mafiamedlemmer kompliceret. I august anholdt britisk politi sicilianeren Domenico Rancadore, der har boet i London siden 1993, hvor han under navnet Marc Skinner drev et rejsebureau.

Rancadore har ifølge de italienske myndigheder været en nøglefigur i den sicilianske mafia og blev i 1999 idømt syv års fængsel in absentia. I slutningen af november tager en britisk domstol stilling til udleveringen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her