Nyhed
Læsetid: 2 min.

Lækkede dokumenter sår tvivl om Løkkes oprydning i GGGI

Som led i sin oprydning i GGGI har formand Lars Løkke Rasmussen ansat topchef, der var central i organisationens lemfældige omgang med dansk millionbistand, og som ifølge eksperter har en problematisk dobbeltrolle
Udland
29. november 2013

En central figur i klimaorganisationen GGGI’s lemfældige omgang med danske bistandsmidler, italieneren Mattia Romani, blev i marts ansat som vicegeneraldirektør i organisationen af et ansættelsesudvalg, som Lars Løkke Rasmussen var en del af. Danmarks forhenværende statsminister har ellers begrundet sit engagement i organisationen med, at han ville sørge for at rette op på organisationens stærkt kritisable omgang med bistandsmidler.

»Jeg har passet mit arbejde, og vi er godt i gang med at rydde op i den organisation,« sagde Lars Løkke Rasmussen således ifølge jp.dk i sidste uge.

Men økonomiprofessor Christian Bjørnskov, Aarhus Universitet, der nøje har gransket GGGI’s historie, er skeptisk over for det reelle indhold i Lars Løkke Rasmusens oprydning: »Når man kender forhistorien, virker chancerne for en effektiv oprydning ganske små.«

Den af Lars Løkke Rasmussen udnævnte vicegeneraldirektør Mattia Romani har desuden ifølge interne GGGI-dokumenter, som Information er i besiddelse af, spillet det, eksperter betegner som en »dobbeltrolle«. Romani var som specialkonsulent i konsulentvirksomheden McKinsey tilknyttet GGGI fra 2010. Dobbeltrollen bestod bl.a. i, at han blandede sig i en uafhængig evaluering af sit og McKinseys arbejde, at han forberedte nye projekter, selv om de ikke havde været i udbud, og at han deltog i ledelsesmøder, hvor han var med til at diskutere udbudsprocesser. Ting, der lå uden for hans mandat som McKinsey-konsulent. »Man skal være døv og blind for ikke at se, at der er en interessekonflikt,« siger Knut Gotfredsen, formand i dansk Transparency International.

’Fuld tillid’ til Romani

I dag har Mattia Romani ansvar for organisationens grønne vækstprogrammer og dermed for opgaver, som er relevante for Mc-Kinsey at byde ind på. Det får flere eksperter til at sætte spørgsmålstegn ved, om GGGI under Lars Løkke Rasmussens tid som formand reelt har fået rettet op på organisationens problematiske forvaltning af donorpenge.

»Hvis man ikke har noget imod, at Mc-Kinsey løser opgaverne, får man et rigtig godt samarbejde. Der er bare lige den detalje, at man så ikke sikrer konkurrence, og det er helt forkert. Man burde have kunnet finde en anden person,« siger professor Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet.

Det har ikke været muligt at få hverken Mattia Romani eller Lars Løkke Rasmussen i tale. Men til Information siger GGGI’s generaldirektør, Howard Bamsey, at organisationen løbende tager stilling til spørgsmål om »potentielle interessekonflikter«.

»Hvis der opstår problemer, vil vi forfølge det lige så kompromisløst som enhver anden international organisation,« siger Howard Bamsey, der har »fuld tillid« til Mattia Romani.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak til Information for at følge sagen.

PS: Hørte i P1-morgen, at Folketinget ønsker at erstatte de dyre Undersøgelseskommissioner med Høringer i Folketinget.
Hvad med at fremskynde de tanker og få en Høring om hele baggrunden for at træde ind i GGGI .

Henrik Christensen, Lene Timmermann, Steen Sohn, Rasmus Kongshøj, Alan Strandbygaard, Laurids Hedaa, Lykke Johansen, Wilhelm May, Peter Øgaard, Lise Lotte Rahbek, Holger Madsen, Anne Eriksen, Tue Romanow, Mette Hansen, Marianne Rasmussen, Morten Lind, Rasmus Knus, lars abildgaard, Flemming Scheel Andersen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Tilsyneladende handler det også i politik bare om at få snabelen ind i pengestrømmen og helst så højt oppe i fødekæden som muligt.

Rasmus Kongshøj, Alan Strandbygaard, Henning Pedersen, Lykke Johansen, Wilhelm May, Peter Øgaard, Lise Lotte Rahbek, Holger Madsen, Thorbjørn Thiesen, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Tue Romanow, Jan Weis, Mette Hansen, Morten Lind, Rune Petersen, Rasmus Knus, lars abildgaard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Endnu et PS: Hørte lige at Bertel Haarder som Folketingets næstformand sige, at han ønskede disse evt. Høringer lukkede for ikke at de bliver brug politisk.
Skal det danske demokrati nu til a at ses efter for for lukkede døre?

Poul Eriksen, Henrik Christensen, Hans Kvisgaard, lars abildgaard, Lene Christensen, Rasmus Kongshøj, Laurids Hedaa, Lykke Johansen, Wilhelm May, Peter Øgaard, Anne Eriksen, Tue Romanow, Mette Hansen, Morten Lind og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Dorte, nu må du ikke blive for populistisk. Det er ikke moderne.

Peter Øgaard, Karin Krause og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Italienere kan sælge deres egen mor bare honoraret er højt nok og ikke beskattes. Det samme kan russere,argentinere, you name it.
Det virker som om vi, samfundet og dets repræsentanter ikke omgiver penge med sikkerhedsforanstaltninger, der gælder for f.eks. biler,el-installationer og meget mere.
Man skal vise tillid, man skal ikke være bureaukratisk, der skal være noget at komme efter og skrive om for journalister.
Enhver bevilling især til udenlandske projekter skal naturligvis være undergivet en forrevision af Rigsrevisionen, der enten selv eller via nationale Rigsrevisionsenheder og gerne uddelegeret til private revisionsfirmaer, foretager en forrevision af den organisation, som skal modtage penge. Rapporten skal dokumentere, at der er den nødvendige finansielle kontrol etableret til at modtage og sikre at donationerne går til formålet, ihvertfald op til 90%.
Hvilke foranstaltninger er der idag for at sikre, at pengene ikke bare blæser væk?.
Kan journalisterne ikke undersøge, om der er de nødvendige forebyggende foranstaltninger som f.eks. beskrevet?

Jeg kan ikke lige finde ud af, om følgende udsagn er betryggende, eller det modsatte. Jeg hælder nok mest til det sidste ...

»"Hvis der opstår problemer, vil vi forfølge det lige så kompromisløst som enhver anden international organisation,« siger Howard Bamsey"

Rasmus Kongshøj, Alan Strandbygaard, Laurids Hedaa, Henning Pedersen, Peter Øgaard og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Så udestår kun at hyre McKinsey som sin personlige skatterådgiver og revisor - som led i 'oprydningen' - så kan samfundstømmeriet fortsætte og opnå en helt ny kvalitet ...

Lene Christensen, Grethe Preisler, Henning Pedersen, Wilhelm May, Anne Eriksen, Morten Lind og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

30 millioner er gået til McKinsey !!
Hvad laver GGGI, som gavner Danmarks interesser?
Er der bare smidt 90 mio ud til et mistænktsomt foretagende med den rette "grønne" profil bare for at give Løkke en Status..en Platform, hvor han selv kunne profilere sig??

Vi må have klarhed over,hvad der drev Pind og Co ind i denne organisation!!!

Poul Eriksen, Hanne Ribens, Henrik Christensen, Hans Kvisgaard, peter fonnesbech, Lene Christensen, Wilhelm May, Rasmus Kongshøj, Alan Strandbygaard, Laurids Hedaa, Henning Pedersen, lars abildgaard, Keld Sandkvist, Lykke Johansen, Peter Øgaard, Holger Madsen, Anne Eriksen, Tue Romanow, Morten Lind, Carsten Mortensen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

Nu ville det jo være rigtig dejligt, hvis pressen nu holder fast, til alle sten er vendt, og til denne totalt upålidelige formand ligger helt ned.

Hans Kvisgaard, Rasmus Kongshøj, Morten Lind, Keld Sandkvist, Lykke Johansen, Peter Øgaard, Holger Madsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Michael Møller

»Hvis man ikke har noget imod, at Mc-Kinsey løser opgaverne, får man et rigtig godt samarbejde. Der er bare lige den detalje, at man så ikke sikrer konkurrence, og det er helt forkert. Man burde have kunnet finde en anden person..

Nå så information er bekymret for om der nu er konkurrence nok, det glæder mig.

Denne formand vil aldrig forandre sig overhovedet - forskellen er at der nu ryger flere og flere kr. til luftige foretagener. En pind er kun til en ligkiste, bestilt arbejde. Er der alligevel en linie til Italien og Berlusconi med denne Romani? Og hvorfor vil Løkke aldrig svare på noget?

virker jo unægtligt som der er statisk flere forbryder og social terrorist i de høje kredse ind i resten af samfundet, og de vil så med ny offenligheds lov (herligt newspeak) gemme sig mens befolkning skal overvåges i hovede og røv.

siger Howard Bamsey, der har »fuld tillid« til Mattia Romani.

Åh nej, ikke igen.

Hans Kvisgaard, lars abildgaard og Claus Jensen anbefalede denne kommentar

o ve den danske skattekasse - når Løkke og Ko. indtræder på vante pladser i en ny regering.

Løkke som statsminister
Pind som udvikling og eksportminister - bijob udenrigsminister
Peter Christensen som finansminister - bijob indenrigsminister
Kristian Jensen skatteforvalter - bijob justitsminister og EU minister

Politik for begyndere:

En politikers arbejde består i
at rydde op i selvskabte problemer
til en urimeligt høj løn. Th

Frederik Kortbæk

Hvor er det substantielle i denne artikel udover en fortsat plat personforfølgelse ?

Ang. GGGI:

Store multinationale firmaer og stater
benytter sig af `grønvask´,
for at dække over,
at de ikke har en grøn politik.
Eks.: Coca Cola´s samarbejde med WWF,
i bestræbelserne på at redde isbjørnen.
( Som bl.a. er truet af væksten i salget af......Coca Cola :-)

I og med at Danmark har opgivet at redde den danske natur
og det rene grundvand, fordi det ville ødelægge `væksten´,
ser det godt ud på papiret, at man smider 90.000.000. kr.
efter en `grøn´ organisation som GGGI.

For de danske skatteydere, miljøet & klimaet,
havde det været langt billigere og bedre, hvis udviklingsministeriet
havde sat pengene direkte ind på Lars Løkke Rasmussens konto.

At et enigt folketing grønvasker Danmark, er den egentlige skandale
i GGGI sagen!
Mvh Th

Poul Eriksen, Anne Eriksen, Hans Kvisgaard og Claus Jensen anbefalede denne kommentar
Henning Wettendorff

“GGGI consultants” står ligefrem i anførselstegn i donorlandenes eget review offentliggjort tidligere i november - hvor der tales om at eksterne projektkonsulenter er ineffektive og at der skal skrues ned for dem... og at GGGI skal holde op med at ansætte folk, der ikke ved noget om det organisationen beskæftiger sig med (men til gengæld ansætte flere af dem der gør!)
Foruden svidende kritik bl.a. for at organisationen slet ikke gør det den siger - der står direkte at:
"GGGI’s current strategic plan (2012-2014) is recognized by GGGI as good quality work, but it is also openly admitted that the strategic plan has not played any significant role for guiding GGGI’s activities. It was developed mainly by a consultant with limited participation of GGGI staff, who do not feel ownership of the document."

Rapporten er linket her, tillige med GGGI-ledelsens svar på den sydkoreanske revisionskritik -
http://gggi.org/gggi-releases-response-to-findings-from-external-reports

Efter at venstre har siddet ved magten, er vi alle vågnet op til et samfund som er blevet korrupt på mange niveauer.

Poul Eriksen, Anne Eriksen, lars abildgaard, Hans Kvisgaard, Lene Timmermann, Jan Weis og Mette Hansen anbefalede denne kommentar

’The Corruption Perceptions Index’ burde også optage ‘organisationer’ – og politiske partier - og ikke kun lande …

“Looking at the Corruption Perceptions Index 2012, it's clear that corruption is a major threat facing humanity. Corruption destroys lives and communities, and undermines countries and institutions. It generates popular anger that threatens to further destabilise societies and exacerbate violent conflicts.”

http://www.transparency.org/cpi2012/results

Find selv Sydkorea – Danmarks ’grønne’ samarbejdspartner med ’corruption inside’ – courtesy of VOK et al. …

Løkke er der jo ikke for at rydde op, men kun for pengenes skyld. Det burde alle vel efterhånden have indset.