Læsetid: 2 min.

Private vagtværn stækker pirateriet i Somalia

Brugen af private sikkerhedsvagter på skibene i Adenbugten ud for Somalia har sat en stopper for pirateriet. Men med militariseringen af skibstrafikken følger nye problemer, mener eksperter
Sikkerhedsvagternes tilstedeværelse har militariseret skibstrafikken og ændret magtforholdet mellem rederier og pirater. Men det betyder ikke, at lovløsheden er forsvundet fra Adenbugten. Tværtimod har brugen af private vagter åbnet for nye problemstillinger i forhold til våbenhåndtering og lovgivning, mener eksperter. Foto: Mohammed Dahir

Sikkerhedsvagternes tilstedeværelse har militariseret skibstrafikken og ændret magtforholdet mellem rederier og pirater. Men det betyder ikke, at lovløsheden er forsvundet fra Adenbugten. Tværtimod har brugen af private vagter åbnet for nye problemstillinger i forhold til våbenhåndtering og lovgivning, mener eksperter. Foto: Mohammed Dahir

26. november 2013

De seneste fem måneder er det ikke lykkedes pirater at kapre et eneste skib i farvandet ud for Somalias kyst, og det seneste år har der blot været to kapringer. Til sammenligning havde piraterne i 2010 held med at overtage 47 skibe. Det viser tal fra International Maritime Bureau. Forklaringen på piraternes dalende succes skal ifølge flere forskere findes i rederiernes øgede brug af bevæbnede vagter.

»Der er stadig mange piratangreb, men til forskel fra tidligere er der i dag mange angreb, som ikke lykkes, og det kan i høj grad tilskrives de private vagtfirmaer,« siger professor vedUniversitet for miljø- og biovidenskab i Norge, Stig Jarle Hansen.

Ph.d. i antropologi ved Duke University i Durham, USA, Jantin Dua har forsket i det somaliske pirateri og i dets historie, og han bakker op.

»Pirateriet er i tilbagegang. Det er blevet meget vanskeligere for piraterne at angribe på grund af private vagter,« siger han.

Sikkerhedsvagternes tilstedeværelse har militariseret skibstrafikken og ændret magtforholdet mellem rederier og pirater. Men det betyder ikke, at lovløsheden er forsvundet fra Adenbugten. Tværtimod har brugen af private vagter åbnet for nye problemstillinger i forhold til våbenhåndtering og lovgivning, mener eksperter.

De peger på, at hverken dansk eller international lovgivning sikrer, at vagterne er kvalificerede til at træffe de rigtige valg i pressede situationer. Samtidig er der ingen kontrol med, hvor og hvornår vagterne skyder, påpeger Stig Jarle Hansen.

»Der bliver dræbt uskyldige fiskere, for vagterne affyrer skud fra 200 meters afstand mod nogen, de mener at have identificeret som pirater. Det er det, jeg hører, når jeg er i Somalia. Men det internationale samfund finder aldrig ud af omfanget, for der er ingen direkte tjek med sikkerhedsvagterne ombord på bådene,« siger han.

Hos Danmarks Rederiforening ser chefkonsulent Morten Glamsøe ikke noget problem i den stigende brug af vagter.

»Skibene er blevet gode til at beskytte sig, og vores indtryk er, at de danske rederier bruger ordentlige og kvalificerede vagter. Det er i hvert fald den tilbagemelding, vi får,« siger han.

Piraternes manglende succes på havet betyder, at piratbosserne trækker deres penge ud og investerer dem i alternative sektorer. Det lægger pres på deres lakajer langs kysten, der nu søger tilbage til deres oprindelige erhverv som fiskere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

og så er der dem der stadig prøver at fortælle os at vold ikke virker...

Ikke at jeg værdsætter brugen af vold, men vi skal da i hvert fald være ærlig omkring det.

Henrik Petersen

Privat militær og privat politi er ikke en god ide.

De private "vagtværn" ombord på skibene udøver i virkeligheden militær- og politimæssig magt. Problemet er, at det vil være svært at holde vagterne ansvarlige for deres handlinger. Hvor skal man klage? Og hvem kan dømme?

Brian Pietersen, Lars B. Jensen og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar

Hvis det er et problem at jeg linkede til et "lukket" medie, hvor man, efter deres egen selvforståelse, skal betale for at læse mere end 25 artikler om måneden, så kan jeg anbefale Click&Clean. Så skal man ikke betale noget som helst, for at læse alle de artikler man har lyst til.

det site ser ud som de officielle, dem der arresterer pitraterne og så løslader dem igen. det der er tale om her er vist mere i tråd med selvtægt, og muligvis mere håndfast. lyder som om det virker, men hvad er metoderne? det ville måske være godt at høre mere om det? Er det Blackwater? Man har en krybende fornemmese af, at disse private corporative vagtværn efterhånden vil erstatte statsdrevent millitær, til dels fordi de bedre kan gøre hvad der passer dem, osse, og/eller især kan de være "mere effektive" ved brug af mere vold eller trussel om vold