Nyhed
Læsetid: 4 min.

Thailandske aktivister frygter gentagelse af sydkoreansk miljøkatastrofe

Virksomhederne bag den katastrofale restaurering af Sydkoreas fire store floder har vundet udbudsrunden på et lignende projekt i Thailand. Miljøaktivister i både Thailand og Sydkorea protesterer, men bliver forsøgt truet til tavshed af virksomhederne
Lokale beboere går gennem oversvømmelserne i udkanten af Bangkok. Byens Chao Phraya-flod blev ramt af voldsomme oversvømmelser i 2011, og det vil en række koreanske firmaer nu forhindre ved at gøre brug af samme metode som i Sydkorea. Problemet er bare, at projektet i Sydkorea har haft alvorlige miljømæssige konsekvenser.

NICOLAS ASFOURI

Udland
15. november 2013

Den miljøkatastrofe, restaureringen af Sydkoreas fire store floder har ført med sig, skal nu eksporteres til Thailand. Det statslige Korean Water Resources Corporation (K-Water) har sammen med de entreprenørfirmaer, der gennemførte Four Major Rivers Project i Sydkorea, vundet udbudsrunden på et lignende projekt i Thailand. Til trods for at det koreanske miljøministerium har erkendt, at Four Rivers-projektet har ført til ringere vandkvalitet og har ødelagt dyre- og planteliv ved floderne, vil projektet ved Thailands Chao Phraya-flod gøre brug af de samme metoder.

»Der ligger ikke tilstrækkelige undersøgelser og vurderinger til grund for de her projekter,« siger Pianpoorn Deetes fra den thailandske afdeling af miljøorganisationen International Rivers om projektet, der bl.a. har til hensigt at forhindre oversvømmelser som dem, der ramte Bangkok i 2011.

»Der er ingenting, som beviser, at de planlagte dæmninger og kanaludgravninger faktisk kan forhindre oversvømmelser – til gengæld er der meget, der tyder på, at det vil have ødelæggende konsekvenser for naturen.«

I sommer lykkedes det den thailandske miljøorganisation Anti-Global Warming Association at få planerne om flodrestaurering sat midlertidigt på pause, fordi de fik rettens ord for, at projekterne ikke var ordentlig forberedt. Men det koreanske konglomerat bestående af K-Water og bl.a. Hyundai har i løbet af efteråret fastholdt, at deres Chao Phraya-projekt vil blive gennemført, og de har truet miljøorganisationerne med sagsanlæg.

»Hvis K-Water ikke vil lytte til kritikken, må de selv om det – de skal stadig adlyde lokal og national lovgivning i Thailand,« siger Pianpoorn Deetes.

Thailands lovgivning er strammere end Sydkoreas hvad angår f.eks. lokalbefolkningens ret til at blive hørt. I begyndelsen af november mødte godt 10.000 lokale beboere således op til en høring i provinsen Uthai Thani, der blev hårdt ramt af oversvømmelserne i 2011. Med sig havde de bannere og skilte med protester mod de dæmninger og kanaludgravninger, som frygtes at ville ødelægge flodernes økosystem, sådan som det er sket i Sydkorea.

Truet til tavshed

I Sydkorea er miljøorganisationerne til gengæld blevet meget tøvende i forhold til at komme med offentlig kritik af K-Water.

»Vi har ikke mulighed for at kommentere sagen netop nu,« lyder svaret fra flere koreanske miljøorganisationer, når Information spørger om deres holdning til, at Four Rivers-projektet nu skal eksporteres til Thailand.

En aktivist fra en koreansk ngo, der hverken vil have sit eget eller organisationens navn frem i forbindelse med kritikken, giver følgende begrundelse: »For en koreansk ngo er det desværre ekstremt følsomme spørgsmål at besvare netop nu; gode og bestemt nødvendige at stille – men ethvert ærligt svar på dem i offentligheden vil alt for let kunne misforstås eller misbruges.«

Miljøaktivisten opfordrer desuden Information til at »drage sine egne konklusioner angående forholdet mellem den regeringsstøttede industri og civilsamfundet i Sydkorea« og sender links til to artikler.

Den ene artikel handler om miljøaktivisten Yul Choi. I 2009 iværksatte Sydkoreas daværende regering en efterforskning af Yul Chois rolle i protesterne mod Four Rivers-projektet, som førte til en etårig fængselsdom afsagt af Sydkoreas højesteret i 2013. Miljøorganisationerne opfatter dommen som et signal om, at civile protester ikke tolereres af staten og anser Yul Choi for at være en politisk fange.

Den anden artikel er fra det thailandske nyhedsmedie The Nation og omtaler et pressemøde i Thailand i juni i år, hvor K-Waters vicedirektør, Byung Hoon Yune, bekendtgør, at virksomheden har lagt sag an mod den koreanske miljøorganisation Korean Federation for Environmental Movement (KFEM). Organisationen har fremsat anklager om, at K-Water har skabt miljøproblemer i Sydkorea, og at K-Waters økonomi er tynget af gæld. Begge anklager er ganske vist veldokumenterede og efterhånden kendt viden i Korea – KFEM’s forbrydelse består i, at de har sagt det højt i Thailand og fremlagt deres data om Four Rivers’ negative konsekvenser for miljøet.

En død kanal

K-Water har i Thailand præsenteret Four Rivers-projektet som en succes på trods af de problemer med algevækst, oversvømmelser og ødelæggelse af vådområder, kulturskatte og landbrugsområder, som restaureringen af floderne har forårsaget – og som er dokumenteret af ikke kun miljøaktivister og forskere, men også af det koreanske miljøministerium.

»K-Water har længe kørt kampagne i Thailand om, hvor gode erfaringer de har fra Sydkorea, og at de vil hjælpe det thailandske folk,« siger Pianpoorn Deetes fra International Rivers og fortsætter: »Vi er ikke imod koreanske investeringer i Thailand, det thailandske og det koreanske folk er venner. Men de koreanske virksomheder er nødt til at respektere, at her i Thailand kan man ikke bare gennemføre projekter imod befolkningens ønske.«

Pianpoorn Deetes var i sidste uge i Sydkorea for at besigtige Four Rivers-projektet:

»K-Waters ansatte mødte os i lufthavnen og tog os med på rundvisning til deres dæmninger og kanalkonstruktioner ved Four Rivers, og det så jo flot ud hvad angår ingeniørkunst. Eller flot, det er måske ikke det rigtige ord,« siger Pianpoorn Deetes og leder efter det rette engelske begreb. »Chokerende, måske … det så i hvert fald ud af en hel del. De viste os teknologien, navigationsteknikken, logistikken. Men for os er det dødt. Det er ikke længere en flod, det er en død kanal. Der er kunstige økoparker og cykelstier, men der er ingen fisk i vandet, intet landbrug langs bredderne, intet fugleliv i området.«

Thailands regering satser på, at alle høringer om vandplanen vil være overstået i december, og at kontrakten med K-Water-konglomeratet kan færdiggøres og underskrives inden årets udgang. Men det tvivler Pianpoorn Deetes på.

»Der er allerede flere høringer, som har måttet gå om, fordi der ikke bliver fremsendt tilstrækkelig information til, at folk kan tage stilling. I Korea byggede de 16 dæmninger på tre år – det er helt ubegribeligt for mig, hvordan man kan gennemføre et så omfattende projekt på så kort tid. Nu, hvor de ikke har mere at bygge i Korea, vil de så bygge videre her. Og de er velkomne, hvis de respekterer den lokale kontekst. I Thailand har vi ordentlige love, og det er ikke let for virksomhederne, sådan som det er i Korea. Vi kender vores rettigheder,« siger Pianpoorn Deetes.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her