Læsetid: 3 min.

Tyske socialdemokrater åbner sig mod venstre

Schröder-generationens tabu er brudt: Vanskelige koalitionsforhandlinger med Merkels CDU får de tyske socialdemokrater til at gentænke forbeholdet over for venstrefløjspartiet Die Linke
Under weekendens parti-kongres oplistede partiformand Sigmar Gabriel igen en række minimumsbetingelser for socialdemokratisk regeringsdeltagelse, herunder indførelsen af en mindsteløn på 8,50 euro.

Johannes Eisele

21. november 2013

Godt to måneder efter sejren til Angela Merkel ved det tyske valg er de to store folkepartier, CDU og SPD, stadig langt fra at nå til enighed om grundlaget for en ny tysk regering. Fortsatte skænderier om betingelserne for et samarbejde mellem socialdemokrater og konservative har nu bragt det tyske socialdemokrati til at opgive den principielle modstand mod et regeringssamarbejde med det uglesete venstrefløjsparti Die Linke.

Det er konklusionen efter lør-dagens socialdemokratiske parti-kongres i Leipzig, som på afgørende vis kan ændre den traditionelle rollefordeling i det tyske partilandskab.

»Vi vil fremover stille op som venstreorienteret reformparti, som venstreorienteret folkeparti, sådan at vi i fremtiden ikke udelukker at samarbejde med nogen undtagen højrepopulister og højreekstremister,« sagde SPD-generalsekretær Andrea Nahles i lørdags.

»Det er en beslutning, affødt af nødvendighed. SPD har ganske enkelt taget til efterretning, at man ikke vil opnå parlamentarisk flertal med de Grønne. Og jo tidligere man gennemfører et holdningsskifte, jo bedre. Samtidig ser CDU sig også om efter nye partnere og har bl.a. ført samtaler med de Grønne,« siger Albrecht von Lucke, redaktør på tidsskriftet Blätter für deutsche und internationale Politik. »Der er også tale om et forsøg på at lægge pres på Die Linke. For Linke må selvfølgelig også ændre sig, hvis man vil med i en regering.«

Mindsteløn

Traditionelt har SPD afvist ethvert samarbejde med Die Linke, delvist på grund af et historisk betinget fjendskab, men også på grund af Die Linkes afvigende holdninger i spørgsmål om EU, NATO og tysk udenrigspolitik. SPD’s holdningsskifte til den socialistiske lillebror udlægges af tyske kommentatorer som et jordskred i tysk politik. Trods åbningen mod venstre peger alt på, at SPD fortsat vil søge at danne regering med Merkels CDU, der ved valget i oktober opnåede godt 40 pct. af stemmerne.

SPD har både før og efter valgkampen signaleret, at en socialdemokratisk regeringsdeltagelse er betinget af konservative indrømmelser i spørgsmålet om mindsteløn. På lørdagens partikongres oplistede partiformand Sigmar Gabriel igen en række minimumsbetingelser for socialdemokratisk regeringsdeltagelse, herunder indførelsen af en mindsteløn på 8,50 euro.Der er imidlertid tale om vanskelige forhandlinger. Både CSU og de tyske arbejdsgiverorganisationer er hårdnakkede modstandere af en mindsteløn, der ifølge deres analyser vil have alvorlige konsekvenser for antallet af tyske arbejdspladser.

»Grundlæggende er stridspunktet mellem SPD og CDU ikke selve ideen om en mindsteløn, men hvordan man når frem til at fastsætte mindstelønnen. CDU og Merkel har signaleret, at man er villig til at nå til enighed om lovfastsat mindsteløn, men spørgsmålet er, hvem der ved lov skal fastsætte den. CDU og CSU ønsker at lade tarifpartnere fortsætte, mens SPD ønsker en generel mindsteløn på 8,50 euro. De har gjort det til en betingelse for regeringssamarbejdet.«

Samtidig har SPD gjort det vanskeligt for sig selv ved at uddelegere spørgsmålet om socialdemokratisk regeringsdeltagelse til de godt 500.000 partimedlemmer. Dermed har det socialdemokratiske bagland en enorm og hidtil uvant indflydelse på udformningen af den næste tyske regering.

»Nu ligger valgresultatets skæbne hos de knap 500.000 SPD-medlemmer, hvoraf godt halvdelen vil afgive deres stemme, hvis bølgerne går højt. Tyskland har ikke fortjent, at den samlede politiske planlægning for de næste år gøres afhængig af dette mindretals luner«, skriver kommentatoren Nikolaus Blome i Der Spiegel.

Ledende socialdemokratiske politikere sætter deres lid til, at et flertal af medlemmerne vil stemme for en bred koalition. Derfor kan åbningen mod Die Linke også læses som et kraftigt signal til skeptiske socialdemokratiske vælgere om, at en kommende regeringsdannelse med Angela Merkels CDU ikke vil vare for evigt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Philip B. Johnsen
Philip B. Johnsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Et ved valget -trods al tale om Angla Merkl's jordskredssejr sejr- manifesteret flertal for en centrum-venstre kurs har ikke kunnet manifestere sig takket være gamle kold krigs forestillingers sejglivethed. Sålænge dette ikke kan lade sig gøre vil Tyskland være uden mulighed for regelmæssig skiften mellem to alternative koalitioner i henholdsvis regering og opposition.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg forstår ikke helt artiklen. Er det sådan, at SPD stadig kan nå at springe fra forhandlingerne med CDU/CSU og i stedet danne regering med Die Linke. Det lyder da spændende.
Eller er det først engang i fremtiden?

Måske er det ikke velhørt hos CDU og CSU, men det er faktisk korrekt, at Das deutsche Wirtschaftswunder i disse år i høj grad bygger på lave lønninger og slavelignende forhold for arbejdstagerne. Derfor er det også korrekt, som arbejdsgiverne gør opmærksom på, at mindstelønninger selv på 8,50 Euro vil få konsekevenser.

Resten af dette "Wirtschaftswunder" bygger på, at en række Eurolande har store økonomiske problemer, som trækker værdien (valutakursen) ned, og med lav valutakurs er det langt lettere for Tyskland at eksportere sinne produkter.

Til gengæld er det umoralsk, at medens storbankernes og storkapitalens pengestrøm nærmest flyder over, og samtidig har utroligt favorable skattevilkår, så holder man altså borgere nede i skidtet, ved at give dem ringe arbejdsvilkår til latterlige lønninger. Ja faktisk tjener mange så lidt, at de går i underskud, når de har betalt for transporten frem til arbejdspladsen, og overlever kun på hjælp fra kirken.

Derfor er det umoralsk af SPD, hvis de ikke kan finde sammen med Die Linke om at gavne disse mennesker bare lidt. Og derfor må man hilse dette samarbejde velkommen. For tilsammen vil de 2 partier kunne regere i Tyskland med lidt støtte fra Bündnis 90/Die Grünen.

Samtidig vi et sådanne samarbejde også kunne gavne hele EU´s aktuelle situation, hvor CDU, CSU og FDP kun ønsker at fastholde Europa i den nuværende situation, hvor de bestemmer over andre lande..