Læsetid: 2 min.

Whistleblowere: Gå i vores fodspor

En række verdenskendte whistleblowere råber i en kronik i dagens Information op og opfordrer medarbejdere i efterretningstjenester og regeringer til at gøre som dem: Udstille sandheden, hvis der bliver løjet om den
29. november 2013

Gemt væk i diverse regeringskontorer, efterretningstjenester, politistyrker og væbnede styrker findes der flere og flere mennesker, som er meget oprørte over, hvad vores samfund er ved at udvikle sig til: Noget, der som minimum minder om forstadier til tyranni.«

Det skriver fem amerikanske og britiske whistleblowere i dag i en kronik i Information, hvor de opfordrer folk til at stå frem, hvis de oplever, at borgerrettigheder bliver udhulet, eller at demokratiet bliver undermineret.

Blandt de fem er den tidligere amerikanske militæranalytiker Daniel Ellsberg. Han lækkede de såkaldte Pentagon Papers om Vietnamkrigen, der beviste, at den amerikanske administration tidligt i krigens forløb vidste, at USA ikke kunne vinde krigen.

Thomas Andrew Drake er også blandt kronikørerne. Han er tidligere ledende medarbejder i NSA, hvor han i 2005 lækkede informationer til en amerikansk avis om et overvågningsprogram i efterretningstjenesten, der var løbet økonomisk løbsk.

Sammen opfordrer whistleblowerne andre til at gå i Edward Snowdens og deres fodspor.

»Mange sammen gør stærk. Du vil ikke blive den første – og ej heller den sidste – der følger sin samvittighed ved at give os indblik i de ting, der bliver gjort i vores eget navn. Sandheden vil komme frem – den kan ikke holdes tilbage. Uhæderlige politikere vil blive draget til ansvar. Det ligger i dine hænder at komme til at stå på den rigtige side af historien og fremskynde denne proces,« skriver de.

Demokratiet vendt på hovedet

Danskeren Peter Kofod, der har været med til at skrive kronikken, siger, at der er brug for danske whistleblowere, fordi almindelig journalistik og parlamentarisk kontrol har vist sig uvirksom, når det handler om at kontrollere regeringers overvågning.

»I et demokrati skal det grundlæggende være sådan, at vi som borgere skal vide mest muligt om dem, der bestemmer – mens dem, der bestemmer, skal vide så lidt som muligt om os. Pointen er, at vi skal holde dem til regnskab, mens de skal lade os være i fred. Uanset hvad man synes om højre- og venstrefløjen,« siger han.

Men det er vendt på hovedet, ifølge Peter Kofod.

»De ved mere og mere om os, og vi ved ikke engang, hvad de ved. Og tendensen er den samme i alle lande.«

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Kofod
  • Jens Hvolbæk
  • Johannes Lund
  • Erik Jensen
Peter Kofod, Jens Hvolbæk, Johannes Lund og Erik Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu