Læsetid: 3 min.

EU skal have koordineret sin sikkerhedspolitik

EU er plaget af divergerende forestillinger om den fremtidige retning for det fælleseuropæiske sikkerheds- og forsvarssamarbejde. Særligt Tyskland kritiseres for sin ambivalente holdning til EU’s samarbejde om sikkerhedspolitik
Danske jagerfly i aktion under en krig, der delte EU: Interventionen i Libyen.

Mario Laporta

17. december 2013

Kan en ny tysk forsvarsminister gøre op med Tysklands traditionelt tilbageholdende holdning til en fælleseuropæisk sikkerhedspolitik? I flere europæiske hovedstæder bliver udpegelsen af Ursula von der Leyen mødt med forhåbninger om øget tysk vilje til internationalt samarbejde på det sikkerhedspolitiske område.

Det er netop Europas dalende bløde og hårde magt, der er på dagsordenen, når EU-rådet mødes i Bruxelles 19.-20. december. Både finans- og eurokrisen har afsløret dybereliggende strukturelle problemer i medlemsstaternes nationale forsvar. Særligt i de mindre medlemsstater har slunkne statskasser tæret på forsvarsbudgetterne i en grad, der i alvorlig grad stiller spørgsmålstegn ved europæiske styrkers indsatsberedthed uden for kontinentet.

Forud for topmødet har både uafhængige eksperter og politiske derfor peget på et akut europæisk behov for at afstemme divergerende forestillinger om forsvars- og sikkerhedssamarbejdet.

»EU’s sikkerhedspolitik må forbedres«, udtalte Litauens viceudenrigsminister Vytautas Leskevicius for eksempel i onsdags i Europa-Parlamentet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer