Nyhed
Læsetid: 4 min.

Guerillasoldaten som blev præsident

Uruguay har i denne måned legaliseret produktion, distribution og salg af marihuana. Landets præsident, José Mujica, har fået prædikatet ’verdens fattigste præsident’ og omtaler selv sit land som ’en ø for flygtninge fra en verden af skøre mennesker’
Uruguays præsident, José Mujica, foran sit beskedne hus, som han bor i i stedet for præsidentpaladset.

Mario Goldman

Udland
28. december 2013

Hvis nogen kan gøre krav på at være en ledestjerne i nøjsomhedens tidsalder, må det være José Mujica, Uruguays præsident. Han har givet afkald på sit præsidentpalæ til fordel for et husmandssted, donerer langt størstedelen af ​​sin løn til sociale projekter, flyver kun på økonomiklasse og kører i en gammel folkevognsboble.

Men den tidligere guerillasoldat er tydeligvis irriteret over at være blevet udnævnt til ’verdens fattigste præsident’. For uanset hvor gerne han end så, at andre anlagde en mere mådeholden livsstil, har den 78-årige præsident været længe nok i politik til at vide, at det er tåbeligt at hævde at være rollemodel.

»Hvis jeg forlangte, at andre skulle leve, som jeg selv gør, ville de slå mig ihjel,« siger Mujica under interviewet i hans lille og trange, men hyggelige bolig, blandt krysantemumsmarker, et stykke uden for hovedstaden Montevideo.

Præsidenten er tidligere medlem af guerillagruppen Tupamaros, som først i 1970’erne var berygtet for at stå bag bankrøverier og bortførelser og for at stjæle mad og penge for at give det til de fattige. Seks gange er han blevet skudt på af politiet, og han har afsonet 14 år i et militærfængsel.

Ikke desto mindre har han, siden han blev Uruguays præsident i 2010, høstet bifald over det meste af verden for at leve under beskedne kår, tage afstand fra overforbrug og for at kæmpe for ægteskab mellem personer af samme køn, for abort og legalisering af cannabis. Det har givet Uruguay ry for at være et af Latinamerikas mest progressive lande.

Modløs idealist

Mujica siger, at de, som anser ham for fattig, ikke forstår, hvad virkelig rigdom er.

»Jeg er ikke den fattigste præsident. Den fattigste er den, der hele tiden har brug for rigtig meget for bare at leve,« siger han. »Min livsstil er en konsekvens af de sår, jeg har fået i min fortid. Jeg er søn af min egen historie. Der har været år, hvor jeg ville have været glad for bare at have en madras«.

Mujica er en imponerende upoleret skikkelse. Han er iført forvasket tøj og udtrådte sko, og da han går mig i møde fra verandaen, ligner han med sine buskede bryn en ældre udgave af Bilbo Baggins på vej op af sit hobbithul for at skælde ud på en påtrængende nabo. Under vores samtale udstråler han en blanding af varme og irritation – idealisme hvad angår menneskehedens potentiale kombineret med en modløshed over den moderne verdens udvikling. I al fald uden for det yderst fornuftigt indrettede herred, han selv bebor.

Han er stolt af sit hjemland – et af ​​de mest sikre og mindst korrupte i regionen – og betegner Uruguay som »en ø af flygtninge fra en verden af ​​skøre mennesker«.

Uruguay har en stærk social tradition. Regeringen fastsætter priserne for alle væsentlige råvarer såsom mælk og giver gratis computere og undervisning til alle børn.

Vigtige energi- og telekommunikationsindustrier er nationaliseret. Og tidligere på måneden vedtog landet som det første i verden en vidtgående lov til regulering af marihuana, som vil give staten en afgørende rolle i den lovlige produktion, distribution og salg af rusmidlet.

Legaliseringen af marihuana har styrket Uruguays ry som et frisindet land. Men Mujica er også tilbageholdende med at acceptere denne karakteristik.

»Mit land er ikke særlig åbent. Disse foranstaltninger er logiske«, siger han. »Med hensyn til marihuana handler det ikke om at være frisindet. Vi ønsker at gøre brugerne fri af de kriminelle netværk. Men vi vil også begrænse deres ret til at ryge, hvis de bruger mere, end godt er. Det er ligesom med alkohol. Hvis du drikker en flaske whisky om dagen, skal du behandles som en syg person«.

Men mulighederne for at forbedre det uruguayanske samfund har sine begrænsninger, mener han, på grund af den globale kapitalismes uhyre magt.

»Jeg er træt af den måde, tingene er på. Vi befinder os i en tidsalder, hvor vi ikke kan leve uden at acceptere markedets logik,« siger han. »Moderne politik handler om kortsigtet pragmatisme. Vi har opgivet religion og filosofi ... Vi gør hvad som helst, hvis markedet fortæller os, at vi skal gøre det.«

Akkumulationens tidsalder

Præsidenten sætter ikke blot selv tæring efter næring – han gør også, hvad han kan for at fremme brugen af ​​vedvarende energi og genbrug. På FNs Rio+20-konference om bæredygtig udvikling sidste år tordnede han imod »den blinde besættelse af at opnå vækst gennem øget forbrug«.

Med en uruguayansk økonomi med vækstrater på over tre procent ser Mujica – om end modstræbende – dog ud til at acceptere, at han også må sørge for velstandsstigning.

»Jeg er præsident. Jeg kæmper for mere arbejde og flere investeringer, fordi folk beder om mere og mere«, siger han. »Jeg forsøger at øge forbruget, men samtidig at mindske det unødvendige forbrug ... Jeg er modstander af spild, uanset om det drejer sig om energi eller ressourcer eller tid. Vi er nødt til at bygge ting, der kan holde. Det er et ideal, men at realisere det kan ikke være realistisk, så længe vi lever i akkumulationens tidsalder«.

Adspurgt om, hvordan han vil overvinde den modsætning, erkender præsidenten, at han ikke har løsningen, men den tidligere marxist insisterer på, at det er en udfordring, der må løses politisk.

»Vi kan genbruge næsten alt i dag. Hvis vi levede i overensstemmelse med vores ressourcer – ved at være tilbageholdende – kunne verdens syv milliarder mennesker få alle deres grundlæggende behov dækket. Den globale politik bør bevæge sig i den retning,« siger han. »Men vi tænker hellere som folk og lande, ikke som en art.«

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

José Mujicas tale på FN´s Rio+20 konference om global bæredygtighed.
http://www.youtube.com/watch?v=cCEgcd7G9Bg

Søren Roepstorff, morten Hansen, Jørn Bennedsen, Mona Jensen, Steen Sohn, Kalle Nielsen, Niels-Holger Nielsen, Flemming Scheel Andersen, Niels-Simon Larsen, Anders Reinholdt, Karsten Aaen, lars abildgaard, Per Torbensen, Simon Olmo Larsen, Niels Mosbak og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar

Tænk hvis det var sådanne politikere vi havde i Danmark, - hvilket rigt land vi ville være.!

Søren Roepstorff, Morten Pedersen, morten Hansen, Jørn Bennedsen, Daniel Mikkelsen, Martin Mørch, Daniel Hansen, Dennis Hauge, Søren Andersen, johnny lang, Vivi Rindom, Merete Jung-Jensen, henrik hansen, Poul Eriksen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Torben K L Jensen, Kalle Nielsen, Johannes Lund, Lars Arredondo, John Victor Lorck, Torben Nielsen, Flemming Scheel Andersen, Leif Højgaard, Søren Ansbjerg, Jens Overgaard Bjerre, Niels-Simon Larsen, peter fonnesbech, Anders Reinholdt, Janus Agerbo, Karsten Aaen, Arne Thomsen, Kjeld Hansen, Kim Rohde, HC Grau Nielsen, Per Torbensen, Steffen Gliese, Tue Romanow, Jacob Jensen, Erik Nissen, Simon Olmo Larsen, Bill Atkins, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, Jørn Petersen, erik mørk thomsen, Niels Mosbak, Brian Pietersen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Giv ham Nobels Fredspris. Han vil vide at bruge pengene til gode formål.
Mujica er jo bare en ægte demokratisk præsident, der driver politik fra folkets sted.

Søren Roepstorff, Morten Pedersen, Olav Bo Hessellund, morten Hansen, Filo Butcher, Daniel Hansen, Søren Andersen, Merete Jung-Jensen, Mona Jensen, Poul Eriksen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Torben K L Jensen, Kalle Nielsen, Johannes Lund, Niels-Holger Nielsen, randi christiansen, John Victor Lorck, Torben Nielsen, Holger Madsen, peter fonnesbech, Anders Reinholdt, Janus Agerbo, Karsten Aaen, lars abildgaard, Arne Thomsen, Kjeld Hansen, Torben Selch, HC Grau Nielsen, Tue Romanow, Erik Nissen, Simon Olmo Larsen, Marianne Rasmussen, Rasmus Kongshøj, Dennis Berg, Rune Petersen, Jørn Petersen og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar
Brian Pietersen

Sådan et land er værd at støtte.....nu skal jeg bare finde nogle produkter derfra :-)

Søren Roepstorff, Daniel Mikkelsen, Merete Jung-Jensen, henrik hansen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Kalle Nielsen, John Victor Lorck, Torben Nielsen, peter fonnesbech, Anders Reinholdt, lars abildgaard, Kjeld Hansen, Torben Selch, HC Grau Nielsen, Erik Nissen, Rune Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Oksekød af høj kvalitet, Brian! :-) http://caterfood.dk/media/4162/uruguay_striploin_vandret_a4_screen.pdf
Og vin! http://www.vinexus.dk/roedvin-uruguay
Og så, som det fremgår: krysantemum! :-)

Søren Roepstorff, lars abildgaard, Andreas Trägårdh, Kalle Nielsen, Torben Nielsen, Brian Pietersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

At omdanne præsidentpaladset til krisecenter for hjemløse, er jo en politisk handling, der er så fjernt fra vores politisk tænkning som noget kan være. Vi er jo på vej i den modsatte retning.

morten Hansen, Martin Mørch, Daniel Hansen, Søren Andersen, Poul Eriksen, Rasmus Kongshøj, Niels-Holger Nielsen, John Victor Lorck, Torben Nielsen, Troels Ingvartsen, Jens Overgaard Bjerre, peter fonnesbech, Anders Reinholdt, Brian Pietersen, Janus Agerbo, lars abildgaard, Rune Petersen, Torben Selch, Steffen Gliese, Tue Romanow, Simon Olmo Larsen og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar
Jens Frederiksen

En artikel, der fortjener at komme i glas og ramme.

Søren Roepstorff, morten Hansen, Filo Butcher, Daniel Hansen, Poul Eriksen, Rasmus Kongshøj, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Kalle Nielsen, John Victor Lorck, Rune Petersen, Torben Nielsen, Jakob Lilliendahl, peter fonnesbech, Anders Reinholdt, Brian Pietersen, lars abildgaard, Arne Thomsen, Torben Selch, HC Grau Nielsen, Thomas Borghus, Dan Johannesson, Erik Nissen, Simon Olmo Larsen, Peter Ole Kvint og Marianne Rasmussen anbefalede denne kommentar

Herligt forfriskende at læse om en ledende politiker der sætter idealer højt.

Men som også samtidig erkender at hans eget land afhænger af at fungere i samspil med den øvrige verden.
Denne realisme koblet sammen med idealisme er den vej vi alle bør gå, hvis håbet om at den samlede verden på sigt skal og kan ændre sig.
Ændringer i retning af det som José Mujica står for, kommer ikke hen over natten. Det er et kæmpeprojekt.
Gid det uruguayske folk vil fastholde denne mand som deres præsident i mange år , således andre fremover kan se, at der findes en anden og bedre vej.

Søren Roepstorff, morten Hansen, Lene Timmermann, Iris U. Schneider, Daniel Hansen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Kalle Nielsen, Marianne Rasmussen, John Victor Lorck, Flemming Scheel Andersen, Troels Ingvartsen, Brian Pietersen, Karsten Aaen, Arne Thomsen, Torben Selch, HC Grau Nielsen, Dan Johannesson og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

BA de nu kan modstå presset fra verdens samling af supertosser.

Søren Roepstorff, morten Hansen, Mona Jensen, Poul Eriksen, Rasmus Kongshøj, Niels-Holger Nielsen, randi christiansen, Torben Nielsen, peter fonnesbech, Brian Pietersen, Kjeld Hansen, Torben Selch, HC Grau Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Bare de osv.

Felix Zelda Xavier

Hvad er det han holder i hænderne på billedet?

Morten Pedersen, Torben Selch og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Men Uruguay har også en lang tradition for at gå i denne retning. Desværre er det ikke muligt at finde nyere oplysninger om landet på nettet - det meste slutter omkring 1990(!) - men Mujica virker bare som en statsleder af en type, som vi forbinder med Anker Jørgensen og andre snusfornuftige, men idealistiske politikere.

Torben K L Jensen, Brian Pietersen, Karsten Aaen og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

Det er på en gang inspirerende og deprimerende læsning. Inspirerende fordi der er en politiker som udelukkende arbejder for sit folk, først og fremmest, og ikke for sig selv, eller en snæver finanselite. Deprimerende, fordi han er den eneste..

Søren Roepstorff, Morten Pedersen, Olav Bo Hessellund, morten Hansen, Daniel Hansen, Ervin Lazar, Erik Jensen , Merete Jung-Jensen, Mona Jensen, Simon Olmo Larsen, Poul Eriksen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Lars Arredondo, Marianne Rasmussen, Niels-Holger Nielsen, randi christiansen, John Victor Lorck, Rune Petersen, Torben Nielsen, Søren List, Holger Madsen, Brian Pietersen, Benny Larsen, Karsten Aaen, Arne Thomsen, Kim Rohde og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Roepstorff, Olav Bo Hessellund, Mona Jensen, Rasmus Kongshøj, Kalle Nielsen, Niels-Holger Nielsen, Anders Reinholdt, Brian Pietersen, Karsten Aaen, lars abildgaard og Felix Zelda Xavier anbefalede denne kommentar

Uruguay er blot et af landene i Sydamerika, som vi gennem vore vestlige nyhedsbureauer, stort set aldrig hører noget fra. Når vi hører noget fra Amerika, så er det fra staterne i Nordamerika.
Men selvfølgelig vil for mange politiske nyheder fra Sydamerika være farlige, - de kunne jo sætte tanker i gang i hovedet på folk, at den "nødvendige" politik kunne være anderledes. :-)

Søren Roepstorff, morten Hansen, Dan Johannesson, Daniel Hansen, Jacob Jensen, Simon Olmo Larsen, Rasmus Kongshøj, Kalle Nielsen, Lars Arredondo, Niels-Holger Nielsen, randi christiansen, Rune Petersen, Torben Nielsen, peter fonnesbech, Brian Pietersen, lars abildgaard, Karsten Aaen, Bill Atkins, Torben Selch og Thomas Borghus anbefalede denne kommentar

Fremover bliver vores argumenter mere tungtvejende......tak José Mujicas.

Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj, Kalle Nielsen, randi christiansen og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar

Felix Zelda Xavier

Det er en sydamerikansk "thekop", jeg kender den da jeg har fået en model som souvenir, af nogle argentinske kolleger den bruges til at drikke Maté.

I øvrigt fik artiklen mig til at tænke på et par gæster hos den danske dronning, der medbragte et par bannere, hvorpå der stod "Politicians talk, leaders act!"
Her har vi en leder der går foran og viser vejen...

http://www.bt.dk/krimi/aktivister-kraenkede-dronningens-husfred

morten Hansen, Vivi Rindom, Simon Olmo Larsen, Steffen Gliese, Lars Arredondo, Marianne Rasmussen, Niels-Holger Nielsen, randi christiansen, Rune Petersen, Torben Nielsen, Flemming Scheel Andersen, Anders Reinholdt, Brian Pietersen, Benny Larsen, Felix Zelda Xavier, lars abildgaard, Karsten Aaen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

Holger: Uruguay er blot et af landene i Sydamerika, som vi gennem vore vestlige nyhedsbureauer, stort set aldrig hører noget fra.

Det er åbenbart sundt for et folk, at blive helt glemt af Murdoch, Foxnews og de Vestlige medier - det giver plads til en sund sans for omtanke.

Filo Butcher, christel gruner-olesen, Dan Johannesson, Rasmus Kongshøj, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Jakob Lilliendahl, Rune Petersen, Torben Nielsen, Torben Selch, Brian Pietersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

At verden kommer til at udforme sig efter menneskets behov eller som Uruguay ønsker det er utopi.

- Desværre.

Men man kunne godt forestille sig, at der i fremtiden vil være mange millioner af mennesker, som ønsker at leve et mere jordnært og umaterialistisk liv i bedre kontakt med de sande livsværdier som f.eks. vores børn, hinanden og naturen. Og her kunne jeg sagtens forstille mig, at de mennesker vil finde sammen og danne deres egen stat en gang ud i fremtiden.

Og nej, det er ikke kun verdens tossehoveder, som har en forestilling om en mere jordnær tilværelse. Det er der også mange andre og meget dygtige mennesker som har forestillinger om.

- Men indtil da er Uruguays præsident José Mujica min helt og mentor.

Steffen Gliese, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Andreas Trägårdh, Lars Arredondo, Brian Pietersen, Torben Selch og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Man kunne godt forestille sig - som Christoffer Columbus kaldte det - Den Nye Verden. Og det var altså mellem og sydamerika han kom til. Der er mange forkvaklede forsøg rundt om i Sydamerika, men der er ved at opstå en anden selvforståelse derovre/dernede - hvor USA/Europa altså ikke er frelseren, snare et pt. "nødvendigt onde".

De har resourcerne, de skaber deres egen internet-forbindelse med Afrika og Asien - uden om USA og Storbritannien. De går i flæsket på NSA/USA. Den dag de finder sammen i en fælles forståelse - og får USA/CIA's evindelige infiltration - af de svage mellemamerikanske lande - og deres belejlige korrupte ledere -da tror jeg der kommer til at ske ting og sager.

Europa og USA kan meget nemt komme til at stå som fremtidens sorteper - set i forhold til eksempel BRIK landene, samt Afrika Asien og evt. Mellemøsten.

Flytter "kapitalen" først væk fra FED, Wall Street og ECB Bank - så er der jeopardy.

Søren Roepstorff, Jacob Jensen, Dan Johannesson, Niels-Holger Nielsen og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar

Bill Atkins
- Det er åbenbart sundt for et folk, at blive helt glemt af Murdoch, Foxnews og de Vestlige medier - det giver plads til en sund sans for omtanke.

De vestlige mediekoncerner er massivt tilstede i Sydamerika, og er et stort problem for mange af landene.
Men heldigvis har de også nogle politiske ledere, som tør gå op imod dem.
Men at vi herhjemme satte José Mujicas tanker op mod CEPOS´s tænketank, kunne være en forfriskende debat, der for en gang skyld ville byde ind på andre politiske løsninger, - stort set på alle områder.

Filo Butcher, Bill Atkins, Simon Olmo Larsen, Rasmus Kongshøj, Lars Arredondo, Niels-Holger Nielsen, randi christiansen, Rune Petersen, Brian Pietersen, lars abildgaard og Torben Selch anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Når Uruguay kan, kan Danmark også -

Merete Jung-Jensen, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, lars abildgaard og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

'Uruguay are the current reigning South American champions, having won the 2011 Copa América. Uruguay have won the Copa América a record 15 times. The team has twice won the FIFA World Cup, including the first World Cup in 1930 as hosts, defeating Argentina 4–2 in the final. They won their second title in 1950, upsetting hosts Brazil 2–1 in the final match, which received an attendance higher than any football match ever.

They have won the Gold Medals in football at the Summer Olympics twice, in 1924 and 1928, before the creation of the World Cup. Uruguay also won the 1980 Mundialito, a tournament among former World Cup champions. In total, Uruguay have won 20 official titles, a world record for the most international titles held by any country.

Their success is amplified by the fact that the nation has a very small population of around 3.25 million inhabitants (2011 est.). Uruguay is by far the smallest country in the world to have won a World Cup in terms of population, 1.75 million inhabitants in 1930. The second smallest country, by population, to have won the World Cup is Argentina with a population of nearly 28 million people in 1978. Uruguay is also the smallest country ever to win any World Cup medals; only five nations with a currently smaller population than Uruguay's have ever participated in any World Cup: Northern Ireland (3 times), Slovenia (twice), Wales, Jamaica and Trinidad and Tobago. Uruguay is also the smallest nation to win Olympic gold medals in any team sport.'
http://en.wikipedia.org/wiki/Uruguay_national_football_team

Niels-Holger Nielsen

Small is beautiful!

Brian Pietersen, Torben Selch, Steffen Gliese og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Niels-Holger Nielsen

Ja det må du da vide*BB*

Niels-Holger Nielsen

'*BB*'? Kan vi ikke tale i klartekst, i stedet for i koder? Hvis du har noget imellem ribbenene, så klem det ud så alle kan være med.

Andreas Trägårdh

Verden måske eneste liberale politiker.

Søren Roepstorff, Mona Jensen, Brian Pietersen, Viggo Okholm og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Det største Danmark har nået til VM i fodbold er en sejr på 6-1 over Uruguay i 1986 (Mexico). Bryd megastaterne ned og slip folkene fri.

Mona Jensen, Brian Pietersen og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Det er lang tid siden jeg i den grad er blevet følelsesmæssigt berørt af at læse en inspirations-artikel. Jeg ved ikke om hvor meget i artiklen der er fiktion / fakta - men det er fantastisk at læse om noget, som man så brændende ønsker DK ville stå som frontkæmper for.

Hvis der skal købes udenlandsk, så bliver det produkter fra Uruguay hvis muligt ... og så må vi i gang med at finde kreative og levede modtræk mod konkurrencestatens og vækstlogikkens idioti.

Lene Timmermann, Brian Pietersen, Dan Johannesson, Steffen Gliese, lars abildgaard, Niels-Holger Nielsen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Marianne Rasmussen og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Ja Niels-Holger,uru vil udløse landesorg i brasil ved vm til sommer når historien gentager sig.

Niels-Holger Nielsen

Morsomt nok Ryan, men jeg er ikke mester i krystalkuger. Men siden DK bliver hjemme kunne man ikke forestille sig en bedre vinder. Helt uden chauvinisme;-) Og alt godt for Uruguay. I gamle dage kaldtes Uruguay for Sydamerikas skandinaviske pendant.

Niels-Holger Nielsen

José Mujica er personligt modstander af hashrygning. Det gør ham bestemt ikke mindre.

Søren Roepstorff, Mona Jensen, Brian Pietersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg mente det seriøst at de har en god chance for at vinde,det var ikke sarkastisk.Uruguays landshold er ikke lige så sympatiske som deres præsident,de er et notorisk machismo hold.Men udover unødigt svinsk spil kan de også spille gudebold,modsat de skandinaviske lige bortset fra 80er holdet.

Hvem har sagt de var kendt som en pendant til skandinaviske hold? De er mere at sammenligne med deres italienske og engelske rødder efter min mening.

Var det en antiryger kommentar du kom med der? :)

Niels-Holger Nielsen

Ja, de er nogle hårde negle, men de spillede fedt i Sydafrika. Nej, antirygerkommentaren står helt for præsidentens egen regning. Ham og jeg respekterer åbenbart hinanden.

Niels-Holger Nielsen

De var faktisk mine favoritter i Sydafrika.

Flemming Scheel Andersen

Niels-Holger Nielsen

Så som så med forstanden på det også??

Niels-Holger Nielsen

Nu må du sgu holde op med at tale i gåder Flemming. Bare fordi jeg har konstateret at du er xenofob og klimabenægter, behøver du ikke at tale i gåder. Tal frit fra leveren. Det klæder de fleste.

Nikolaj Petersen

Landet er glemt fordi der ikke er naturressourcer for det internationale grådighed at stjæle.. sådan lidt som dk ingen naturressourcer

Landet blev kendt for at tillade kannibalisme, idet de overlevende fra et flystyrt i Andesbjergene fik syndsforladelse for at have spist døde medpassagerer. Hvilket viser en sund pragmatisk indstilling.

peter tind sørensen

må tage hatten af for en mand .hvor den sunde fornuft ikke er røget sig en tur

http://www.youtube.com/watch?v=hteGnL-8SeU

Interview fra hans hus i Montevideo

Et brag af et interview José Mujica har med Al Jazeera.
Jeg vil prøve at blive mujicaner.

christel gruner-olesen

Christel gruner-olesen

Ja, der er mange gode og tankevækkende indlæg om og af José Mujica, hvis man bevæger sig udenfor den danske medieverden.
Her er han tale under afslutningsdebatten i FN i år.
http://www.elobservador.com.uy/noticia/260945/el-de-siempre-pero-globali...

I modsætning til den overfeterede eks guerillasoldat og mediedarling Nelson Mandela har José Mujica altså virkelig formået at sætte sit land på et andet spor. Det er jo aldrig lykkedes Mandela, - med al respekt for manden - at flytte andet end magten og skifte aparthedens polaritet fra sort-hvid til fattig-rig.

Tænk Hvis Jose Mujica fik bare en brøkdel af den medieopmærksomhed som Mandela har fået.

Filo Butcher

Medieopmærksomhed i Danmark mener du vel. Her i Portugal, hvor jeg p.t. opholder mig, har han stor opmærksomhed hos venstrefløjen.

Lene Timmermann, lars abildgaard, Filo Butcher og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Sider