Nyhed
Læsetid: 4 min.

Henrettelse skaber usikkerhed om Nordkoreas fremtid

Nordkoreas diktator henretter manden, der ellers skulle have været hans mentor. Den blodige magtkamp skaber nervøsitet i Sydkorea og Kina over muligheden for et endnu mere uforudsigeligt Nordkorea
Her ses Nordkoreas leder Kim Jong-uns onkel Jang Song Thaek blive ført ind i retten med sine hænder bundet sammen. Billedet er fra få dage før hans henrettelse.
Udland
14. december 2013

Vi aner i virkeligheden ikke, hvad der vil ske nu,« siger Nordkorea-analytikeren Chang Yong-seok.

»Men fremtiden kan blive meget usikker efter henrettelsen.«

Situationen i Nordkorea er blevet noget nær uforudsigelig efter landets næstmest magtfulde mand, Jang Song-taek, er blevet offer i en blodig magtkamp. I nabolandene så man håbefuldt på den 67-årige som en mulig reformator og en rolig hånd i et ellers excentrisk lederskab. Og længe havde befolkningen i det lukkede land fået besked på at ære ham som onkel og mentor for deres unge leder Kim Jong-un.

Men hans status beskyttede ham ikke. Blot fire dage tog det fra han blev udrenset af lederskabet til han nu er blevet henrettet – officielt for forsøg på at omstyrte staten og støde sin nevø fra tronen. Det oplyste det officielle nordkoreanske nyhedsbureau KCNA i går morges i en rapport, hvor Jang Song-taek blev fordømt som »afskyeligt menneskeligt affald«. På billeder taget i hovedstaden Pyongyang i går kunne man se folk stimle sammen om vægaviser i metroen, hvor de kunne læse om den ganske usædvanlige udvikling.

Det er første gang, regimet informerer befolkningen om henrettelsen af et medlem af den regerende familie – regeringen har ellers næsten altid hemmeligholdt interne magtkampe gennem Kim-familiens seks årtier ved magten. Uden for landets grænser har opgøret i det atomvåbenbevæbnede regimes top øget bekymringerne for et stadig mere uforudsigeligt Nordkorea under den 30-årige Kim Jong-un, der kom til magten for to år siden efter sin fars død.

Flere analytikere ser henrettelsen af Jang Song-taek, der har været en fast bestanddel af den nordkoreanske elite de sidste 40 år, som led i Kim Jong-uns forsøg på at cementere sin magt.

»Det er højst sandsynligt, at myndighederne allerede har tilbageholdt Jangs allierede, og vi kan forvente en omfattende udrensning,« siger Chang Yong-seok til det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

Mindst to af Jang Song-taeks allierede er allerede blevet henrettet de sidste uger, og siden Kim Jong-un kom til magten, har han forsøgt at eliminere den gamle garde i lederskabet. Ifølge Sydkoreas genforeningsministerium har han fjernet næsten halvdelen af de 200 øverste partiledere, ministre og militærledere.

»Det er chokerende, men det lader til, at Kim Jong-un er opsat på at vise, at enhver, der udfordrer hans ubestridte magt, vil blive straffet uden nåde,« siger Kim Yong-hyun, en professor i Nordkorea-studier ved Dongguk Universitet i Seoul, til den sydkoreanske tv-kanal YTN.

Politiske ændringer i Nordkorea følges ofte op af sabelraslen eller militære handlinger rettet mod omverdenen i et forsøg på at udvise styrke. Og Jang Song-taeks dramatiske endeligt har også ført til uro i specielt Sydkorea, hvor regeringen udtrykker »dyb foruroligelse« over henrettelsen. Fra USA’s udenrigsministerium lyder det, at det er »endnu et eksempel på det nordkoreanske regimes ekstreme brutalitet«.

Henrettelsen sker efter Nordkorea tidligere i år optrappede spændingerne på den koreanske halvø. Pyongyang truede Sydkorea og USA med atomangreb, og lukkede samtidig midlertidigt ned for en fælles økonomisk zone med Sydkorea, som ellers udgjorde en betydelig indtægtskilde for det fattige land.

Frygt for ustabilitet

Kinas regering, der længe har været Nordkoreas eneste støtte diplomatisk og økonomisk, er også nervøs for, at den interne magtkamp kan destabilisere en allerede besværlig allieret og muligvis øge USA’s militære tilstedeværelse i regionen.

Beijing er også betænkelig ved, hvad henrettelsen vil betyde for forholdet mellem Kina og Nordkorea.

Beijing lod til at anse Jang Song-taek som den mest pålidelige i det nordkoreanske lederskab. Han har flere gange været i Kina, hvor han ifølge rapporter imponerede med sin økonomiske forstand, og han blev i Kina og andre steder betragtet som en sjælden pragmatiker i det nordkoreanske lederskab, som kunne starte processen med at indføre økonomiske reformer a la dem Kina har gennemgået de sidste årtier – hvilket er det, som Beijing ønsker skal ske i Nordkorea.

»Kinas altoverskyggende frygt er, at Nordkorea kollapser, hvilket kan føre til en genforening af den koreanske halvø styret af en regering i Sydkorea, der er allieret med USA,« siger Andrei Lankov, Nordkorea-kender fra Kookmin Universitet i Seoul.

Ved et møde i det ledende arbejderparti i søndags fik Jang Song-taek frataget alle sine poster. Og i torsdags blev han stillet foran en militærdomstol, hvor han skulle have erkendt, at han ville kuppe sig til magten. Han blev henrettet kort efter han modtog sin dødsdom.

Det store spørgsmål er nu, hvad Kim Jong-un vil bruge sin tilsyneladende ubegrænsede magt til.

»Hvis han ikke gennemfører økonomiske reformer og åbner op, så vil systemet uden tvivl ende med at bryde sammen – og det vil også betyde hans endeligt,« mener Andrei Lankov.

»Men reformer og en åbning mod omverdenen er ekstremt risikabelt. Befolkningen vil blive mindre afhængig af regeringen og vil begynde at få farlig viden og stille alvorlige spørgsmål« – f.eks. om hvorfor omverdenen er langt mere udviklet og velstående.

»Da vil Kim Jong-un få ekstremt svært ved at holde fast i magten, men han har dog en mulighed for at overleve.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her