Læsetid: 6 min.

Katastrofe reduceret til kliché

Rapport fra Arsal i Libanon, hvor 50 syriske familier hver dag ankommer på flugt fra borgerkrigen, der nu også er hverdag i Libanon. Borgmesteren: affald, sanitet og sikkerhed er de største problemer
Doha i sort dragt og hendes familie i Arsals modtagelsescenter. Det er tredje gang, familien er på flugt.

Fadi Yeni Turk

2. december 2013

Sådan lugter borgerkrigen også: En sødlig hørm af uvaskede kroppe, tilskidte bleer, madlavning på spritblus og cigaretrøg. Mødre siddende på skumgummimadrasser i aflukker, afgrænset af ophængte tæpper og madrasser på højkant, serverer dåsemad, fladbrød og tomater til te og kaffe, spædet op med spiseskefulde sukker. Før krigen i nabolandet var bygningen Arsals fine restaurant, komplet med tilliggende bryllupshal på størrelse med en ’fynsk’ godslade. I dag fungerer den som modtagelsescenter, hvor nye flygtninge registreres. I et hjørne er en stabel papkasser med teksten: ’Kitchen set – Danish Refugee Council’.

Et stiliseret blomster-relief på endevæggen synes sært malplaceret, akkurat som de legende børn synes sært ubekymrede.

Min rundviser fra UNHCR, FN’s flygtningeagentur, en yngre kvinde fra Canada, der taler i dette institutions-programmerede sprog, der sikrer mod at sige noget uventet og ikke-autoriseret, remser op: registrering er en betingelse for indkvartering.

Der prioriteres således, at kun familier med mange børn får tildelt et af de lysegrønne FN-telte, der nu klargøres til vinteren med gulvbelægning og petroleumsovne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer