Læsetid: 2 min.

Krigsforbrydersag fortsætter uden dansk dommer

Retssagen mod den serbiske partileder Vojislav Seselj går videre, selvom den danske dommer Frederik Harhoff er kendt inhabil og taget af sagen. Skandale, mener eksperter
Udland
17. december 2013

Inhabilitetskendelsen mod Frederik Harhoff, den nu afsatte danske dommer ved FN’s krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien (ICTY), får ingen konsekvenser for retssagen mod den serbiske partileder Vojislav Seselj. En ny dommer, senegalesiske Mandiaye Niang, skal tage den diskvalificerede Harhoffs plads, og dermed kan sagen fortsætte. Det afgjorde et panel på tre dommere enstemmigt i går.

Dommerpanelet begrunder deres afgørelse med, at den er »i retfærdighedens interesse.«

Eksperter i folkeret har ellers tidligere i Informations spalter spekuleret i, at diskvalificeringen af Harhoff kunne få sagen til at falde. Det skyldes, at en ny dommer – ifølge blandt andre professor og folkeretsekspert Kevin Jon Heller fra Melbourne University – vil få svært ved at sætte sig ind i det omfattende materiale fra den lange retssag inden for en rimelig tidsfrist. Det ville krænke Seseljs ret til en hurtig og fair retssag, lød vurderingen. Den serbiske partileder har allerede siddet fængslet i mere end ti år uden en dom.

»Med ’i retfærdighedens interesse’ mener tribunalet selvfølgelig ‘i interessen af at kende ham skyldig,’ for det har ikke noget som helst med retfærdighed at gøre at tillade en dommer at afgøre skæbnen for et individ, hvis retssag han ikke har deltaget i bare én eneste dag af,« skriver Kevin Jon Heller på sin blog. Han ser kendelsen som »det sidste søm i ICTY’s ligkiste.«

»Jeg har altid forsvaret ICTY’s legitimitet. Men ikke længere. Med mindre appelkammeret gør det rette, vil denne seneste kendelse for evigt plette både ICTY og international strafferet generelt,« skriver han videre.

Video redder retssag

Melbourne-professoren bakkes op i sin kritik af kendelsen af Dov Jacobs, der er lektor i folkeret ved det hollandske Leiden Universitet.

»Ræsonnementet er en joke. Tribunalet siger, at det ikke krænker den tiltaltes rettigheder, fordi de er rettighedernes beskytter,» skriver han på Twitter efter at have læst kendelsen.

Bekymringen for Seseljs rettigheder er dog »præmatur«, konkluderer ICTY’s dommerpanel, der ikke mener, en ny dommer vil forsinke sagen i urimelig grad. Det skyldes blandt andet, at den nye dommer har mulighed for at se videooptagelser af retsmøderne.

»Kammeret konkluderede, at Dommer Niang således vil være i stand til at vurdere troværdigheden af de afhørte vidner i Seselj-sagen og gøre sig bekendt med referaterne af sagsbehandlingen i en tilfredsstillende grad«.

Ifølge retsdokumenterne forventer den nye dommer, at det vil tage cirka seks måneder at sætte sig ind i sagen.

Vojislav Seselj står tiltalt for forbrydelser mod menneskeheden i form af blandt andet mord og tortur under Balkan-krigen i 1990’erne. Kun selve domsafsigelsen manglede, da Frederik Harhoff i august blev taget af sagen på grund af sin kritik af ICTY’s nye retspraksis, der ifølge den danske dommer gør det nærmest umuligt at dømme de ansvarlige for krigsforbrydelser begået af underordnede.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her