Læsetid: 1 min.

Nelson Mandela er død

Sydafrikas største ikon og statsmand er død i sit hjem efter lang tids sygdom. Han blev 95 år
Det var kampen mod det racistiske apartheidstyre i Sydafrika, der gav Mandela heltestatus og international berømmelse. Som demokratiforkæmper tilbragte han en stor del af sit voksne liv bag tremmer. Foto: Scanpix

Det var kampen mod det racistiske apartheidstyre i Sydafrika, der gav Mandela heltestatus og international berømmelse. Som demokratiforkæmper tilbragte han en stor del af sit voksne liv bag tremmer. Foto: Scanpix

Udland
5. december 2013

Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela er død, oplyser præsident Jacob Zuma torsdag på en pressekonference, der blev transmitteret i fjernsynet.

I talen sagde Zuma, at Nelson Mandela vil få et statsbegravelse. Zuma har beordret at alle flag på halv.

- Kære landsmænd, vores elskede Nelson Rohlihla Mandela, stifteren af vores demokrati, er gået bort. Han har nu fået fred. Han sov stille ind i sit hjem. Vores nation har mistet sin store søn, sagde en bedrøvet Zuma.

Nelson Mandela, der forandrede Sydafrika for evigt, blev 95 år. Han døde torsdag i sit hjem i Johannesburg efter lang tids sygdom.

Venner og familie til Nelson Mandela samledes tidligere torsdag i den sydafrikanske frihedshelts hjem, skriver AFP.

Et stort antal biler med besøgende ankom torsdag til Mandelas hjem. To af Mandelas børnebørn og en nær ven af familien var blandt dem, som blev set på vej ind i bygningen.

Sydafrikas største ikon, Nelson Mandela havde et langt og enestående liv.

Hans politiske karriere omfatter 15 år som frihedskæmper, 27 år som fange og fem år som Sydafrikas første sorte præsident.

Derefter blev Mandela, som også går under sit klannavn Madiba, verdens mest prominente aktivist i kampen mod hiv/aids. Han har også spillet en aktiv fredsmægler-rolle i konflikter på det afrikanske kontinent.

Det var kampen mod det racistiske apartheidstyre i Sydafrika, der gav Mandela heltestatus og international berømmelse. Som demokratiforkæmper tilbragte han en stor del af sit voksne liv bag tremmer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Resten er tavshed...

H.C. (Hans Christian) Ebbe, Robert Ørsted-Jensen, Gert Romme, Per falk Hansen, Claus Madsen, Jesper Frandsen, Brian Pietersen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
lars abildgaard

R.I.P nelson mandela.

Henrik Darlie, Robert Ørsted-Jensen, Rasmus Kongshøj, Gert Romme, Jette M. Abildgaard, Brian Pietersen, Jesper Frandsen og Ursula Nielsen anbefalede denne kommentar
Brian Pietersen

Godt at nogle kæmper uanset prisen for dem selv....... hvis vi alle bare gav lidt til hinanden var man fri for at sådanne mennesker skulle/skal lide.

Føler med dem der er tæt på dig Mandela.... tak for at du var til.

June Beltoft, Carsten Munk, Torben Nielsen, Jette M. Abildgaard, Jesper Frandsen, Ursula Nielsen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Jesper Frandsen

Tændte et lys i mit vindue - STILHED i stormen

Lars Nielsen, Torben Nielsen, Jette M. Abildgaard og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Lad os håbe at den store mand får en værdig begravelse.

Ikke kun Sydafrika, men hele verden har mistet en stor person. Mandela var i dén grad et forbillede for flere generationer, og en mand, der samlede et helt land.
Racisterne forsøgte at knække ham med fængsel og terror, men de fejlede stort. Så stort, at det var ham, der knækkede dem! Mod alle odds, blev Mandela hele 95 år.

I vore tider, er Mandela et stort tab. I vore tider, har vi i dén grad brug for flere mennesker, som Mandela.

Mandela er død - men må hans tanker, hans ånd, hans minde, leve i Sydafrika, leve i hele verdens befolkning, for evigt.

Bodil blev kun dagens næststørste nyhed...

Robert Ørsted-Jensen, June Beltoft, Jesper Frandsen, Jette M. Abildgaard og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

Et fantastisk menneske, og en sand inspiration. Ville verdens politikere blot lære af hans ånd og visdom, ville mange af denne verdens lidelser lettes. God rejse videre Mandela, tak for du delte dit lys med os alle.

June Beltoft, Jesper Frandsen, lars abildgaard, Torben Nielsen, Jette M. Abildgaard og Christian Olesen anbefalede denne kommentar

En af de sjældne få. Der som leder levede op til den ikon status der blev ham givet.

Jesper Frandsen, lars abildgaard og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

Himlen bliver et smukkere sted i morgen.

Niels-Holger Nielsen

Kommer der Nelson Mandela'er ud af karaktergivning og PISA-tests? Æret være hans minde.

June Beltoft, Carsten Munk, lars abildgaard, Anders Reinholdt, Torben K L Jensen og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar

Nelson Mandela, han led for et helt folks uretfærdighed og sejrede for et helt folks retfærdighed.

- Ord slår slet ikke til. Æret være hans minde.

Niels-Holger Nielsen

Overskrift sakset fra Politiken

Nekrolog: Farvel til verdens sidste store statsmand (min fremhævning)

Så ved vi hvad, der venter os.

Anders Kristensen, lars abildgaard og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er heldigvis ikke rigtigt Niels-Holger. Fidel Castro er ikke død endnu. Ej heller José Mujica,

Keld Sandkvist, Bill Atkins, Hans Larsen, lars abildgaard og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

Og Obama spilder bestemt ikke lejligheden ved en tweete om ham selv. Jeg tror efterhånden, at præsidenten lider af narcissisme. Helt normal er han da ikke!!

http://allamericanblogger.com/26071/mandela-dies-obama-tweets-photo-of-o...

Æret være hans minde, altså Mandela's

Henrik Danstrup

En hædersmand, som kun så tilgivelsen som vej mod forsoning - unikt !

@Torben
Det er helt utilstedeligt - specielt på en dag som denne - overhovedet at overveje at putte despoten Castro i samme division - shame on you !

Hvil i fred.

Når vi nu mindes Mandela - og idealiseringen råder, så lad os i samme stund huske på hvordan ANC forrådte de sort arbejdere tilbage i midthalvfemserne, blev en del af et neoliberalt magtsystem og videreførte brutal undertrykkelse af folkemasserne. Faktisk bidrog ANC vel mest af alt til at forandre Sydafrikas renommé udadtil og legitimere den strukturelle vold indadtil. Kapitalisme med et såkaldt pænt sigt. Ikke at Mandela alene skal lastes for dette, naturligvis. Men de skal med i de nekrologiske linjer.

Torben Nielsen, lars abildgaard og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

ansigt

Danske politikere som Uffe Ellemann og Brian Mikkelsen støttede apartheid til det sidste, og stillede sig derpå forrest for at blive set sammen med Mandela, da han nu som statsmand besøgte Danmark. Terroristen Mandela var et stort menneske, og hans største bidrag til verden er forsoning. Han mødte glad og smilende sine værste modstandere - selv de generaler, der havde stået i spidsen for grusomhederne under apartheid. Han var også meget bevidst om at være et menneske og dermed fuld af fejl, hvilket vel hjalp med hans forståelse af andre.

Blandt hans mange brølere set fra mit skrivebord var, at han omfavnede den voldelige kamp. Det skete i lyset af Sharpeville-massakren, hvor 69 fredeligt demonstranter blev dræbt. Så oprettede Mandela i 1961 ANCs væbnede arm, som han dog længe søgte at fastholde som ubevæbnede sabotører. Han blev selv fængslet for at stå bag fire sabotageaktioner. Omtrent samtidig var Amnesty International blevet grundlagt og Mandela var i 1962 kommet med blandt foreningens første Samvittighedsfanger, men ANCs omsving bort fra ikkevold fik ham hurtigt slettet fra listen igen i 1964. Efter sin løsladelsen 27 år senere udnævnte AI ham dog til deres "Ambassador of Conscience".

Hans store venlighed gjorde, at han holdt fast i kontakten til en perlerække af diktatorer og andre idioter, der havde støttet ANC under kampen. Og med sin bitch af en kone, der blev herostratisk berømt for i en tale at hylde levende afbrænding af mistænkte forrædere. Til sidst i sit liv fik Mandela desværre som præsident (ligesom Václav Havel) grisset fingrene godt til med nogle voldsomt grimme våbenhandler.

Der var ihærdige danske forsøg på at påtvinge Sydafrika Standard Flex skibe med en argumentation om æresgæld for støtten til ANC under apartheid. I stedet gik Sydafrikas millliardindkøb af ubåde, skibe og krigsfly til engelsk, tysk og ikke mindst svensk industri - alle med en hulens masse bestikkelse. Blandt andet skulle et par af Mandelas personlige humanitære fonde være blevet forgyldt - men så er pengene da gået til noget godt.

Den gamle terrorist Mandela efterlader sig trods dette et umådeligt smukt eftermæle. Han nåede at gøre hele verden bedre gennem sit eksempel. Den slags er der ikke mange af.

Anders Reinholdt og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar
Brian Pietersen

jeg må indrømme at jeg ikke kunne huske den del af hans handlinger som i beskriver her....
så forstår jeg bedre P4 positive omtale af ham. :-)

Jesper Frandsen

Ærgerligt at læse hvordan nogle benytter lejligheden til at tilsvine andre mennesker - det var præcis det Nelson Mandela ALDRIG gjorde. Mandela er i sandhed et stort menneske

Carsten Hansen, Bill Atkins, Henrik Danstrup, Hans Larsen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Karsten Kølliker

Angrebene på World Trade Center markerede ikke begyndelsen på det 21. århundrede, men var tværtimod reaktionære kræfters forsøg på at blokere for forandringer.

Kinas opstigen til stormagtsstatus markerer heller ikke starten på det 21. århundrede, eftersom de underliggende tankegange og den resulterende adfærd ligger fuldt og helt indenfor de herskende paradigmer.

Det var Sydafrikas overvindelse af apartheid der markerede starten på det 21. århundrede. Sydafrika har sat et strålende eksempel for os alle. At det lykkedes at slå bro over så dybe kløfter, at det lykkedes at forsone så voldsomme overgreb, at det lykkedes fastholde dialogen og afstå fra magtudøvelse. Det politiske instrument var Sandhedskommissionen, og denne institution varsler mere end noget andet om en lysere fremtid for menneskeheden.

Overalt i verden, hvor der foregår magtmisbrug og diskriminering og tvang og overgreb, er vejen frem at nedsætte en Sandhedskommission og dermed påbegynde dialogen mellem misbrugerne og deres ofre. Nævn bare ét land på kloden, hvor det ikke er aktuelt.

Sydafrika har sat et strålende eksempel for os alle, og dette enestående politiske nybrud er utænkeligt uden den rolle Nelson Mandela i samarbejde med Desmond Tutu spillede.

Personligt vil jeg altid ære Mandelas minde, og stræbe efter at gøre ånden i hans liv og præstationer til min egen.

Anders Kristensen, Bill Atkins og Tom Paamand anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Jeg vil ikke tage ordet hykleri i min mund, men jeg sender en venlig tanke til de frivillige cubanske soldater, der omringede det sydafrikanske ekspeditionskorps i Namibia og dermed tvang den sydafrikanske regering til at afslutte det apartheidregime, som Mærsk og vores egen politiske elite støttede, og som vores egen Brian Mikkelsen mod penge virkede som påvirkningsagent for. Der var mere til Mandelas success end martyrium og kønne ord om fred og forsoning.

Steen Sohn, Bill Atkins, lars abildgaard, Torben Nielsen, Benny Larsen og Peter Jensen anbefalede denne kommentar

"Sydafrika har sat et strålende eksempel for os alle, og dette enestående politiske nybrud er utænkeligt uden den rolle Nelson Mandela i samarbejde med Desmond Tutu spillede."

Overfor en sådan betragtning kan og bør mangt og meget vel indvendes, herunder f.eks.:
"»På den ene side ser man, at Sydafrika er blevet et rigere og mere velfungerende land end for ti år siden. Men lige under overfladen lurer problemerne. Mange føler sig marginaliserede, og at de ikke har fået det bedre. Tværtimod har vi set, at uligheden er blevet meget større,« siger Stig Jensen, der peger på, at et af problemerne er, at Sydafrika i praksis har udviklet sig til et etpartisystem under ANC."
http://www.information.dk/309633

Karsten Kølliker

I vores tid har der været en række af store, visionære politiske skikkelser. Mikhail Gorbatjov, Vaclav Havel, Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi m.fl. Ingen af dem er helgener, ingen af dem er fri for personlige brister eller store politiske fejlgreb, men de havde nogle idealer i behold for hvilke de kæmpede og måtte udstå store forfølgelser i forsvaret for. Og det lykkedes dem at skabe forandringer, at sætte en ny dagsorden, blot for at opleve at alle de bestående magtstrukturer mere eller mindre bevidst, mere eller mindre eksplicit, konspirerede imod disse forandringer. Således ligger forandringens kraft fortsat hos befolkningerne. Støtter de op om mønsterbryderne, idealisterne, i deres forsøg på at skabe forandringer, eller lader de sig bare kort inspirere for så at falde tilbage i magelighed og resignation.

Karsten

Sydafrika har sat et strålende eksempel for os alle, og dette enestående politiske nybrud er utænkeligt uden den rolle Nelson Mandela i samarbejde med Desmond Tutu spillede.

Samt også de repræsentanter for mindretallet, der trods alt turde tage opgøret med Apartheit fra "hvid" side - ikke mindst Pik Botha og F W de Klerk. Og nej, heller ingen af dem er helgener, men turde dog tage væsentlige skridt ingen før dem magtede.

Spørgsmålet er så om der er en tilsvarende generation i Sydafrika i dag. Fra alle sider af det politiske spektrum og etniciteter. Mandela's skygge - og tilstedeværelse sålænge han var i live - har været en enorm moderator i sydafrikansk politik. Det bliver ikke en nem arv at leve op til.

Jesper Frandsen

Hvis jeg oplever "et dumt svin" rose og hædre Nelson Mandela, konstaterer jeg blot at vedkomne er blevet klogere og er nået længere i sin udvikling. Herefter vil jeg nøje iagttage at vedkomne holder sig til denne nye og positive udvikling - ellers skal hun/han få med mig at bestille ! Og det gælder både dem fra højrefløjen der anså Mandela for terrorist og visse fra den yderste venstrefløj, der mener at Mandela hellere skulle have gjort som Mugabe i Zimbabwe !

Karsten Kølliker

Ja, Thomas, Mandelas død er et særdeles kritisk punkt for Sydafrika. Det kræver bare en enkelt politiker, der kalder de opnåede resultater for ubetydelige, og som slår på de foregående generationers ophobede uretfærdigheder, og som således ser muligheden for at konsolidere sin egen magtbase ved at hænge den anden part ud som nederdrægtig og skrupelløs.

Vejen af dialog er den naive, eftergivende, un-cool, ikke-spektakulære. Det er så meget nemmere at være en karismatisk leder i et politisk felt præget af splittelse.

I den sammenhæng skammer jeg mig ikke det fjerneste, Henrik Danstrup. Dit skammeri bygger på din egen stråmand. At jeg hævder, at Castro er en stor statsmand nedgør ikke Mandela.

Castro har dog gjort hvad Mandela ikke kunne, da han sad i fængsel.

Mon nogen stadig hylder Stalin som den største statsmand nogensinde ?.

Man kunne godt foranlediges til at tro dette !

Mon nogen stadig er dummere end de dummeste?

Man kan godt forledes til at tro det!

Bullseye.

Det der gjorde Mandela til en stor statsmand var at han forstod at hævn og krig ikke var det rigtige middel, men derimod tilgivelse og samarbejde.

Mandela forstod at ideologier ikke har den store fremtid her på jord, hvis forskellige mennesker skal kunne leve side om side.

Yderligtgående højre- og venstre sympatisører, har aldrig rigtigt forstået dette !

Inden der sænker sig den fuldstændige frelsethed over debatten, skal man jo lige huske ikke at lukke øjnene for, at det er fløjene der afgør hvor midten ligger i det politisk landskab...

Niels-Holger Nielsen

Bill. det er vel principielt rigtigt, men ind imellem virker det som om det modsatte er tilfældet.

Niels-Holger Nielsen

Karsten Kølliker
06. december, 2013 - 16:43

Der skal skarp lud til skurvede hoveder. En ANC-regering der nedskyder strejkende minearbejdere og ikke vil tage fat på jordspørgsmålet er dømt til splittelse.

Niels-Holger Nielsen

Hvor andre taler om, at Mandela kastede lys, taler Thomas Krogh om at han kaster skygge.

Det vigtigste spørgsmål er vel i dag, hvem der har magten i dag Syd-Afrika - kapitalisterne eller folket?
Jeg ved godt, det er et enormt gammeldags spørgsmål.

Carsten Hansen siger Det der gjorde Mandela til en stor statsmand var at han forstod at hævn og krig ikke var det rigtige middel, men derimod tilgivelse og samarbejde.

Var det ikke før og efter apartheid Mandela skiftede midler.

Jeg husker en scene på TV, der viste tre svært bevæbnede hvide, der efter kort systemskiftet, var kørt ud i natten, tilsyneladende med onde hensigter. De blev standset af to sorte politifolk, der uden tøven likviderede dem i grøftekanten. Så var det ligesom signaleret at dødpatruljer var no go. Jeg husker også et ANC medlem der sad i sin stue med kone og børn og da han tog headset på eksploderede de.

Det var en hård tid.

ret: kort efter

Karsten Kølliker

Det er rigtigt, Niels-Holger Nielsen, det ser ikke godt ud. Slet ikke. Og det er lige meget hvor man ser hen. Sydafrika, USA, EU, Rusland, Indien osv. Omfanget af ’collusion’ mellem de politiske magthavere og de økonomiske magthavere synes total. Magten forekommer at være et tætspundet net som binder alle de betydende spillere sammen, men som forbliver skjult for offentligheden.

Politikerne elsker dette spil om magten, og fremfor at anskue deres manglende troværdighed som et problem, så danner al værdirelativismen, måden hvorpå ordenes betydning kan drejes til at dække over deres modsætning, dvs. den glatte, velindstuderede medieoptræden og den deraf følgende politikerlede faktisk den uigennemtrængelige facade, der muliggør alle rænkerne bag om offentlighedens søgelys.

Men ind imellem kommer der så en politiker, der oprigtigt arbejder for befolkningens bedste, en politiker som bruger ordene til at udtrykke hvad han eller hun anser som sandt, uanset om det er populært eller fordelagtigt, og befolkningen fornemmer denne oprigtighed og viser således denne politiker en helt anden form for tillid og troskab. Nelson Mandela var efter min bedømmelse en af disse sjældne politikere, der havde hjertet med i det han sagde og i det han gjorde.

Henrik Danstrup

"At jeg hævder, at Castro er en stor statsmand nedgør ikke Mandela." korrekt @Nielsen ---- men hvorfor fanden skal Castro blandes ind i det ?
Mandela var i sin egen division, og den er fantasten fra Havana end ikke i nærheden af med alle de ugerninger, han har på samvittigheden !

i.e.
http://www.autentico.org/oa09912.php

Bill Atkins.

Forventede du at en enkelt mand skulle kunne styre alle menneskers handlinger ?.

Jeg synes det grænser til det absurde, at der sidder folk herhjemme der rakker ned på en mand der har opnået mere og har ofret mere end samtlige debattører tilsammen ; Og så endda på hans dødsdag.

Små mennesker der sidder trygt bag skærmen og spreder deres gylle ud over alt og alle, uden derudover at præstere noget som helst.

Små ideologer hvis drøm er samfund som kun ganske få procent ønsker at leve i.
Folk der ikke forstår at hvis vi skal leve sammen, så dur det ikke at påtvinge en bestemt ideologi ned over samtlige indbyggeri.

Samarbejde på tværs er det eneste der dur. Noget Mandela forstod.

Niels Engelsted

For at skabe balance i helgenkåringen og for oplysningens skyld to links:
Et kort: http://www.counterpunch.org/2013/12/06/mandela-a-dissenting-opinion/
Og et uddybende: http://www.counterpunch.org/2013/12/06/the-mandela-years-in-power/

Niels Engelsted

Carsten Hansen
Ulven og lammet skal vandre side om side. "Samarbejde på tværs er det eneste der dur."

Det er klart, at de radikale mener dette, de er ulve. Men SF der er får? Risikerer lammet ikke at komme slemt til skade med denne nye ideologi? Er der nogle eksempler på det modsatte, det være sig i Danmark eller i Sydafrika?

Carsten, det jeg siger er at man ikke kommer nogen vegne ved at vende den anden kind til...

...og faktisk lever du i et system - det blandingsøkonomiske samfund - som udnyttede sin geopolitiske position til at få opfyldt de krav om, gode boliger, mad på bordet, gratis uddannelse og gratis sundhed og pension, som også var Østlandenes mål - men som nu, fordi vi glemte at sikre vores arbejdspladser, er ved at tabe det hele på gulvet med et ordentligt brag...

Niels-Holger

Hvor andre taler om, at Mandela kastede lys, taler Thomas Krogh om at han kaster skygge.

Det gør jeg nemlig. Og helt bevidst. Ikke fordi han ikke også kastede lys, men fordi mange af den næste generations politikere i Sydafrika har gemt sig i Mandela's metaforiske skørter. Tankevækkende illustreret af Zuma's smagløse forsøg på at udnytte en synlig svækket Mandela's status politisk.

http://www.npr.org/2013/05/01/180350029/s-african-leader-under-fire-afte...

Niels Engelsted

Det er klart, at de radikale mener dette, de er ulve. Men SF der er får? Risikerer lammet ikke at komme slemt til skade med denne nye ideologi? Er der nogle eksempler på det modsatte, det være sig i Danmark eller i Sydafrika?

Samarbejde på tværs behøver ikke være altomfattende og permanent, men det er nogle gange mere end en fordel - det kan være en ubetinget nødvendighed. Det er svært at forestille sig en forsoning i Sydafrika eller den - ihvertfald relative - ro der sænkede sig i Nordirland uden et bredt samarbejde på tværs af politiske, nationale og religiøse skel

Niels Engelsted

Thomas ikke uenig, men hvis samarbejdet mellem meget ulige parter tjener til at bevare horrible økonomiske skel og magtforhold, så bør man bruge et andet ord end samarbejde. I Mandelas tilfælde var det muligvis styrkeforholdet, der dikterede kapitulaltionen over for den neoliberale politik, jævnfør mit sidste link oven for. Hvad det har været i SF's tilfælde må guderne vide.

Sider