Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ny russisk lov giver Pussy Riot og Greenpeace-folk amnesti

Pussy Riot-medlemmer og aktivister fra Greenpeace blev i går omfattet af ny amnestilov fra det russiske parlament, så de løslades. Heriblandt den tilbageholdte danske aktivist Anne Mie Roer Jensen
Udland
19. december 2013

Det russiske parlament vedtog i går en lov, der ifølge advokater betyder, at to fængslede medlemmer af protestgruppen Pussy Riot og 30 Greenpeace-aktivister får amnesti og sættes på fri fod senere i denne uge formodentlig.

Greenpeace meddelte i går, at 28 aktivister og to fotografer, der var om bord på Greenpeace-fartøjet Arctic Sunrise, vil få amnesti og snart bliver løsladt.

Nadesjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina fra punkbandet Pussy Riot afsoner en dom på to års fængsel for at have deltaget i en aktion mod præsident Putin i den store katedral i Moskva.

Lovændringen blev enstemmigt vedtaget i Dumaen efter forslag fra præsident Vladimir Putin. Det er 20 år siden den pågældende passus i forfatningen er ændret. Advokater med tilknytning til sagen siger, at amnestiloven, som kan træde i kraft senere i denne uge, vil føre til, at Nadesjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina løslades.

Danske Anne Mie Roer Jensen, der har været tilbageholdt i Rusland efter en miljøaktion mod olieboring i Arktis, kommer til at være del af den netop vedtagne russisk amnestilov, oplyser Greenpeace.

»Vi er enormt lettede på Anne Mie og vore andre kollegers vegne. Men vi føler ingen grund til at fejre, at vores folk har været udsat for politisk motiverede anklager og siddet fængslet i to måneder i strid med international ret,« siger arktis-ansvarlig Jon Burgwald, Greenpeace.

Dumaen foretog en række rettelser til loven, så den i modsætning til den første besked nu kommer til at omfatte den kvindelige danske styrmandselev og de 29 andre, der fortsat befinder sig i Rusland, hvor de er løsladt mod kaution.

»De vil formentlig snart være helt fri, men Arktis får ikke frihed for de mange olieselskaber, der står på spring for at udnytte den smeltende is til at udvinde mere af den olie, der forårsager afsmeltningen,« tilføjer Jon Burgwald i en miljøpolitisk kommentar.

Anne Marie Roer Jensen modtog fredag et brev fra den russiske anklagemyndighed om, at hun ikke kunne komme hjem. Det på trods af, at Den Internationale Havretsdomstol har dømt Rusland til at løslade de 30 miljøaktivister og skibet Arctic Sunrise.

De 30 aktivister blev pågrebet 18. september af bevæbnede russiske specialstyrker, der fra helikoptere bordede Arctic Sunrise, efter en protest mod en russisk boreplatform. Skibet blev trukket til Murmansk, hvor aktivisterne blev fængslet.

Aktivisterne fra Greenpeace har de seneste måneder siddet varetægtsfængslet i russiske fængsler, tiltalt for hooliganisme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bemærk at det sker i anledning af 20-året for den russiske forfatning og at det betyder, at mindst 20.000 fanger løslades:

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-25433426