Læsetid: 1 min.

Nyt bombeattentat i Volgograd: Mindst 12 personer er dræbt

Trolleybus udsat for bombeangreb i Volgograd tidligt mandag morgen. Søndag blev mindst 17 dræbt i samme by
Sikkerhedskilder oplyser til det russiske nyhedsbureau Interfax, at der var tale om en meget kraftfuld eksplosion, som myndighederne umiddelbart vurderer, at en selvmordsbomber står bag. Foto: Scanpix

Sikkerhedskilder oplyser til det russiske nyhedsbureau Interfax, at der var tale om en meget kraftfuld eksplosion, som myndighederne umiddelbart vurderer, at en selvmordsbomber står bag. Foto: Scanpix

30. december 2013

Mindst 12 personer er blevet dræbt, mens 28 er såret, efter en ny bombeeksplosion i den russiske by Volgograd, denne gang rettet mod en trolleybus, siger pressesekretær Oleg Salagai fra det russiske sundhedsministerium til nyhedsbureauet Itar-Tass.

Efter alt at dømme er eksplosionen, der skete mandag morgen i myldretiden tæt ved en travl markedsplads i bydelen Dsersjinskij, udløst af en selvmordsbombe, der befandt sig i bussen.

Sikkerhedskilder oplyser til det russiske nyhedsbureau Interfax, at der var tale om en meget kraftfuld eksplosion, som myndighederne umiddelbart vurderer, at en selvmordsbomber står bag.

Søndag mistede mindst 17 personer livet, da en selvmordsbomber detonerede en sprængladning foran hovedindgangen til Volgograds hovedbanegård.

Meget tyder på, at 26-årige Oksana Aslanova fra Dagestan stod bag selvmordsangrebet. Hjemmesiden lifenews.ru offentliggjorde et billede af hende liggende i ruinerne efter bombesprængningen.

Ifølge lifenews.ru har Oksana Aslanova været gift med to islamister, der er blevet dræbt i kampe med russiske styrker i det nordlige Kaukasus.

Kvinder, der går i døden med en selvmordsbombe, bliver betegnet som "sorte enker" i Rusland. De er kvinder, som søger hævn for dræbte familiemedlemmer ved at angribe russiske civile.

De to angreb finder sted kort tid før vinter-OL i Rusland i den nordkaukasiske by Sotji på den østlige side af Sortehavet. Begivenheden begynder 7. februar.

Sotji ligger tæt på de oprørske nordkaukasiske regioner, Dagestan, Ingusjetien og Tjetjenien.

Volgograd, der tidligere hed Stalingrad, er den største by i regionen. I oktober mistede seks personer i byen livet, da en kvindelig selvmordsbomber udløste en sprængladning i en bus.

Stærke oprørskræfter ønsker en nordkaukasisk, islamistisk stat i Rusland.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Per Dørup Jensen

Ja, selvom det officielle USA selvfølgelig fordømmer, kan det bestemt ikke udelukkes, at USA/CIA direkte eller indirekte står bag terrorbomberne i Volgograd. (hvis oprigtige navn er Stalingrad, men som USA-lakajen, Khruschev, fik ændret til Volgograd - ligesom USA´s sidste lakaj i Sovjet, en anden stor forbryder i Sovjets historie, Jeltsin, fik ændret Leningrad til Petersborg)
- På tilsvarende måde som CIA-eksperter, ifølge flere kritiske forskere og journalister, teknisk og logistisk bistod terroristerne i Damaskus med Sarin-angrebet - Som Assad-styret naturligvis fik skylden for.
Brzechinsky´s destabiliserings-strategi mod Sovjet blev som bekendt intensiveret i 1980 érne gennem støtten, ikke kun til Mujahedeen, de al-queda terrorister, Reagan og det øvrige Vesten kaldte frihedskæmpere, men også ved at finansiere, træne, bevæbne, organisere og mobilisere islamisterne/terroristerne overalt i de sydlige Sovjet-republikker - som ellers havde ringe tilslutning på daværende tidspunkt.
Ved at bruge de islamistiske terrorister som fremskudte krigere lykkedes det jo som bekendt at svække, halvere og eliminere Sovjet-eksperimentet.
USA og Nato har naturligvis ikke indstillet forsøget på yderligere at destabilisere Sovjets decimerede aftager, Putin´s Rusland (og dets semi-allierede, Ukraine)
Det kommer til udtryk, når de for eksempel bruger Greenpeace og Pussy Riot ,og opmuntrer, betaler, organiserer og mobiliserer "demonstranterne" i Rusland og Ukraine.
USA og Nato havde/har jo ingen skrupler over at bruge al Queda terrorister til at destabilisere og ødelægge Libyen og Syrien, så hvorfor skulle de, her fem uger før Vinter-Ol i Rusland, have have nogle skrupler over at gøre det samme mod Putin´s Rusland (som de gjorde mod Sovjet i 1980´erne), og som jo indtil videre forhindrede dem i at jævne Syrien med jorden?

Willy Johannsen

For lidt siden så jeg en udsendelse i tysk tv, ZDF, om vinter OL i Sotchi. Som altid er tysk tv ekstremt forsigtigt, når det gælder behandling af russiske temaer. Tyskerne er i den grad deres arv fra Anden Verdenskrig bevidst når det gælder Rusland.
Udsendelsen efterlod - alligevel - et indtryk af skandaløs planlægning, korruption i et omfang, man simpelthen ikke fatter, og en fuldstændig nedtromling af alle lokale interesser. Alt sammen med etiketten "Putin". Det er hans drøm, hans projekt, som de lokale fortalte til ZDF. Så meget tør de i det mindste sige.
Kritikken af projektet er i forvejen massiv. Og hvad gør en desperat mand for i det mindste redde i det mindste noget af sit stærkt ramponerede image? Og sit fejlslagne megalomaniske projekt?
Vi har oplevet det før i Moskva, hvor beboere så sikkerhedspolitiet bære sække med påskriften "sukker" ned i kældrene på beboelseshuse, som bagefter blev sprængt i luften. Terroranslag forvoldt af tetjenere, var den officielle forklaring. Hvad angår bomberne i Volgograd har vi kun myndighedernes forklaring. Vi aner ikke, om den overhovedet har noget som helst på sig. Som juristerne siger: "Qui bono?" hvem gavner bomberne: Udelukkende Putin! For vi kan jo se, hvordan NATOs generalsekretær og alle mulige andre vestlige røster pludselig har sympati for psykopaten i Kreml. Trist bare, at det nu igen er tetjenerne, det skal gå ud over. De har i den grad lidt lige siden Stalin. Trist, trist, trist...