Nyhed
Læsetid: 2 min.

’Skræmmende, at man ikke kan melde sig ud’

Det er vores daglige foreteelser, der risikerer at blive opfanget af NSA’s overvågning, og det gør den så svær at håndtere, mener Dansk PEN
Udland
19. december 2013

Det er en ildevarslende undersøgelse, og en del af resultaterne ville formentlig gå igen, hvis Dansk PEN lavede en lignende undersøgelse. Det mener organisationens formand, Politiken-journalisten Anders Jerichow, efter at have set undersøgelsen, hvor en del af det amerikanske PEN’s medlemmer fortæller, at de censurerer og lægger bånd på sig selv som reaktion på afsløringerne af NSA’s omfattende overvågning.

»Jeg tror, at man især ville se de samme tendenser blandt de journalister og forskere, der arbejder med emner, som kan virke følsomme for myndighederne. Det er en meget ubehagelig tanke, at sikkerhedstjenester skulle sidde og på den måde lægge puslespil af private oplysninger,« siger Anders Jerichow.

– Hvorfor er det et problem?

»Jeres egen avis havde jo historien om en dansker, der ikke kunne komme ind i USA, fordi hans telefon tidligere var ejet af en person, som var uønsket. På samme måde kunne man forestille sig, at systemet ville slå ud, hvis det viste, at en journalist havde rejst i Pakistan, Yemen og Saudi-Arabien og samtidig havde arbejdet med danske terrorspørgsmål. Det giver mulighed for at tegne et billede, og vi har på nuværende tidspunkt ingen mulighed for at pille det billede fra hinanden igen.«

Som journalist med fokus på blandt andet Mellemøsten er det ikke nyt for Anders Jerichow selv at skulle arbejde under en risiko for at blive overvåget. Og hvor frygten for overvågning tidligere skyldtes hensynet til kildernes sikkerhed, er det i dag lige så meget sig selv, journalisterne skal passe på. »Jeg har lige været til en international konference i Mellemøsten om undersøgende journalistik, og der var det øverst på dagsordenen, hvordan man sikrede sig mod overvågning. Og det er ikke kun den overvågning, vi har været vant til fra repressive regimer. Det handler til mit eget ubehag også om vores egen verden. I dag skal vi også føle os utrygge ved, om vores egne regeringer kunne finde på at overvåge os og bruge det mod os,« siger Anders Jerichow:

»Man kan ikke melde sig ud, og det er jo så skræmmende. Den her overvågning berører vores hverdag.«

Problemet er, at retsbeskyttelsen ikke kan følge med den teknologiske udvikling, mener PEN-formanden: »Og det virker, som om de politiske myndigheder, der burde beskytte borgerne, halter langt efter efterretningstjenesternes kompetencer.«

Derfor har Dansk PEN også bakket op om initiativet ’Writers Against Mass Surveillance’, hvor forfattere fra hele verden opfordrer FN til at arbejde for et sæt internationalt gældende digitale rettigheder. Samtidig håber Anders Jerichow, at de danske politikere vil arbejde for en lignende beskyttelse:

»Det er en påtrængende opgave for Folketinget og den nye justitsminister at få sat et arbejde i gang for at få skabt en retsbeskyttelse mod den overvågning, der foregår nu,« siger PEN-formanden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

'-"»Det er en påtrængende opgave for Folketinget og den nye justitsminister at få sat et arbejde i gang for at få skabt en retsbeskyttelse mod den overvågning, der foregår nu,« siger PEN-formanden." -
Ja lad os håbe at den nye justitsminister og Folketinget vil det samt se Terrorlovene rigtigt godt efter samt afskaffe Lømmelparken. Det ville være en rigtig god julegave til den danske befolkning.