Baggrund
Læsetid: 3 min.

’Tjetjenien og Dagestan er samfund, der er gået fuldstændig i opløsning’

Eksperter har svært ved at se en løsning på konflikten i det nordlige Kaukasus, hvor religiøse ekstremister har taget over efter Tjetjeniens nationalistiske selvstændighedskamp i 1990’erne. Senest er 32 mennesker dræbt i to selvmordsangreb op mod vinter-OL i den nord-kaukasiske by, Sotji
Oksana Aslanova, den ’sorte enke’, som formodes at have sprængt sig selv i luften sammen med 16 andre i Volgograd i søndags. Foto: Scanpix

Oksana Aslanova, den ’sorte enke’, som formodes at have sprængt sig selv i luften sammen med 16 andre i Volgograd i søndags. Foto: Scanpix

Udland
31. december 2013

Gårsdagens bombeangreb mod en bybus i den russiske storby Volgograd skriver sig sammen med bombeangrebet mod byens togstation mindre end 24 timer tidligere ind som den seneste hændelse i konflikten i den nordlige del af Kaukasus på grænsen mellem Asien og Europa. Ingen har på nuværende tidspunkt taget ansvaret for de to angreb, der blev udført af først en kvindelig og derefter en mandlig selvmordsbomber, og som har kostet 32 mennesker livet og såret over 90.

Men timingen i angrebene, kun seks uger før afholdelsen af de Olympiske Vinterlege i byen Sotji i det nordlige Kaukasus, har automatisk kædet dem sammen med den frihedskamp, som har stået på siden krigene mellem Rusland og Tjetjenien i 1990’erne.

Det, der dengang begyndte som tjetjensk-nationalistisk uafhængighedskamp, har siden bredt sig til andre områder af det nordlige Kaukasus som Ossetien i syd og Dagestan i øst, der alle i dag er mærkede af årevis med »permanent konflikt«, fortæller Ib Faurby, pensioneret specialkonsulent ved Forsvarsakademiet:

»Tjetjenien og Dagestan er samfund, der er gået fuldstændig i opløsning, og hvor hele den traditionelle kultur er brudt sammen. Masser af unge mennesker har aldrig haft arbejde og kender kun til krig. Det er en meget sørgelig historie,« siger han.

I forreste linje befinder sig blandt andet den militante islamist og selvudnævnte emir af Kaukasus, 49-årige Doku Umarov, som også stod bag bombeangreb mod Moskvas metro i 2010. I juni i år opfordrede han til angreb mod netop de Olympiske Lege i Sotji. Og mens den anden selvmordsbomber fra angrebene i Volgograd endnu ikke er identificeret, blev det første angreb formentlig udført af en 26-årig, såkaldt sort enke, der dækker over enker efter islamister dræbt i kamp mod russiske sikkerhedsstyrker.

Det religiøse motiv er dog noget, der er opstået i kølvandet på 1990’ernes tjetjenske krige: »Det nordlige Kaukasus har altid været muslimsk domineret, men der var ikke tale om en fundamentalistisk udlægning af islam i begyndelsen,« siger Ib Faurby.

»I dag består modstanden i området af forskellige grupper med meget forskellige mål. Der er de mest radikale islamister under ledelse af Doku Umarov, der ønsker at oprette et kalifat i det nordlige Kaukasus. Men der er også udenlandske, yderligtgående muslimer, som blander sig, blandt andet wahabitter med baggrund i Saudi-Arabien. Og så almindelige ekstremistiske eventyrere fra forskellige dele af verden.«

Gammelt sår fylder 150

For Jon Kyst, ph.d. i russisk og direktør i Akademisk Rejseselskab, understreger brugen af selvmordsbomber, at der er tale om religiøse fanatikere og ikke de sædvanlige, nationalistisk motiverede frihedskæmpere. Men han er dog ikke overrasket over selve angrebene.

»Det har været daglig kost i den her del af verden i de sidste fem år. Det kommer op til overfladen en gang i mellem,« siger han.

Af samme grund ser Jon Kyst ikke nødvendigvis angrebene i Volgograd som en reaktion på vinter-OL i Sotji. Men ifølge Helen Krag, pensioneret forfatter og forsker med ph.d. i Østeuropastudier, kan timingen og placeringen af legene i netop i Sotji opfattes som en provokation i det nordlige Kaukasus. 2014 markerer nemlig 150-året for afslutningen på den 30 år lange krig i midten af 1800-tallet, som endte med indlemmelsen af det nordlige Kaukasus i det russiske imperium.

»Det er et sår, folk har levet med i mange år. Og det gør det ikke bedre, at det er et fattigt område, og at folk føler sig undertrykte,« siger Helen Krag.

Derfor har både hun og Ib Faurby også svært ved at se en vej ud af konflikten:

»Personligt har jeg svært ved at se den,« siger Ib Faurby, mens Helen Krag også har mistet den tro på en løsning, hun havde i begyndelsen af 1990’erne:

»Det var forfærdeligt naivt af mig at tro sådan dengang,« siger hun:

»Det er næsten håbløst, fordi området er så fragmenteret. Alle demokratisk sindede er flygtet, og der har været så mange forsøg med fredskonferencer og samtaler, som ikke har virket. Siden dengang er det bare blevet værre og værre.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

Tetjenien er ikke gået i opløsning. Tetjenien er blevet målbevidst destrueret af russerne lige siden Stalin tvangsforflyttede Tetjenerne.

Thomas Bindesbøll, Gert Romme og Bjarne Kim Pedersen anbefalede denne kommentar

Alle frihedskæmpere er terrorister

Bjarne Kim Pedersen

Jeg er imod Putin, men tror ikke på at terror mod uskyldige hjælper.
Pussy Riot har ændret meget mere. Det er Mandela, Havel, Gandhi som lyser op i kampen mod uretfærdighederne, ordet kan være stærkere end bomber, og det slår ikke uskyldige ihjel.

SELVMORDER

et pludseligt glimt
rammer de uskyldige
bomben blev din Gud

Men den største terrorist i området er nok Putin, det var ham som gav ordren til udslettelse af Grosnij, det er ham der har skabt Kadyrov i Tjetjenien.
Det der sker lige nu vil nok føre til endnu værre klapjagt på kaukasere i Rusland.
Husk lige på at en stor del af de russiske muslimer er meget moderate muslimer.
Se også: http://www.youtube.com/watch?v=WwpLTvEAZrc

David Zennaro, Thomas Bindesbøll, Carsten Hansen, Lars Knudsen og Dennis Hauge anbefalede denne kommentar

Bjarne K. P.

Sagen i en nøddeskal.

Kampen står ikke mellem det "onde og det gode".

Uanset hvilken side der vinder, så er det den forkerte !

Henrik Danstrup

Kynikerne ville sige: "lad lortet eksplodere" - den problemstilling skal vi (DK og omegn) holde os langt væk fra --- det giver kun søvnløse nætter og møgbeskidte fingre.

Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Det er måske lige lovligt taknemmeligt at spille Stalinkortet. Tolstoj skrev om meget lignende forhold i Kaukasus i 1800-tallet. Det er imperiets kant, ikke mindst i en kulturel forstand, og bliver derfor en spillebrik.

"Putin, det var ham som gav ordren til udslettelse af Grosnij". Var det nu ikke Boris Yeltsin?

Igen og igen og igen de saudi-arabiske wahabitter...
9/11, 7/7, Al Qaeda, Syrien...

Men der kommer nok ingen US-styret intervention imod Riadh i den nærmeste fremtid.

Bjarne Kim Pedersen

Peter Larsen.
Putin var så meget ved magten da det her blev udsendt.
Ultimatum til Grosnijs indbyggere.
'Dette er til de mennesker, der forsvarer Grosnij, og som
endnu ikke har tabt hovedet, til de, der stadig er i stand til at
se fornuftigt på tingene. I har tabt. I har ikke nogen chance
for at vinde. Den russiske kommando giver jer en sidste
chance. En korridor vil forblive åben til Pervomajskaja. De,
der vil forlade Grosnij, vil få tilbudt tag over hovedet,
klæder, medicin og vigtigst af alt – livet. De, der bliver i
Grosnij, vil blive betragtet som terrorister og banditter ... og
vil blive udslettet af artilleri og fly. Der vil ikke blive nogen
forhandlinger. Alle de, der ikke har forladt byen, vil blive
slået ihjel. I har et valg – nedtællingen er begyndt'.
Flyvebladet er underskrevet af chefen for de russiske styrkers
militærkommando.
(Sjette December.)
Det var 1999 og udslettelse af Tjetjenernes modstand regnes for Putins svendestykke på vej til den endelige magt.
Det er fra min bog 'Aktindsigt' som fås i en dansk/russisk udgave.
Godt nytår
Det var ved årsskiftet 1999/2000 at russerne smadrede løs :(

Michael Kongstad Nielsen

Kaukasus er et vildt broget kludetæppe af etniske og sproglige folkegrupper, se kort fra US CIA (af alle!)
http://da.wikipedia.org/wiki/Fil:Caucasus-ethnic.jpg
Der må være en masse selvstyreordninger i de enkelte regioner dernede. Russerne har også hjulpet nogle af grupperne mod syd, Abkhasien og Sydossetien er kendte eksempler.
Jeg tvivler på, at terroren i Volgograd har noget som helst med Vinter-OL at gøre, så havde man nok udført angrebet nede i Sotji.

Morten Dreyer

Vesten burde først som sidst erkende, at der er ting vi ikke kan afhjælpe. I for mange år har vi haft et ønske om at være Verdens politimand og socialkontor.
Se det i øjnene.
Der er områder, hvor humane, kristne normer er ikke eksisterende.
Ikke mindst i områder med muslimsk dominans.
Vesten bør trække sig tilbage og undgå kontakt på landjorden. Lad dem selv vælge deres egen vej mod deres egen udgave Nirvana.

Peter Andersen

Man kan godt være human, uden at smøre det ind i kristendom,
eller Islam for den sags skyld.

Thomas Bindesbøll

Hermed lige en posting og ikke mindst filmlink, der meget apropos også denne tråd, nok vil interesser alle de af jer godt tænkende hoveder her, her der følger vågent med i mere end alene MSM-telegrammerne, også om de seneste forfærdeligheder i Rusland. En yderst seværdig dokumentarfilm, som dykker ned i bl.a. de meget mystiske bomber i Rusland 1999, og hvordan Jeltsin dengang fik introduceret den dengang totalt ukendte Putin.

Filmen hedder "Disbelief", instrueret af utroligt indsigtsfulde (og nu siden mange år tlbage flygtede) russiske Andrei Nekrasov.
Den tager sit udgangspunkt i to unge russiske kvinder, der begge mistede familemedlemmer i bombeangrebene, og deres desperate søgen efter de virkelige bagmænd bag de mystiske bomber 1999. Undervejs vises der utroligt og meget vigtigt filmateriale fra Ruslands mildt sagt turbulente år i slutningen af 90'erne.

Filmen bliver i vores dages repressive Putin-Rusland ikke vist offentligt, men via nettet er der heldigvis stadig muligheder = følg link allernederst.

Hvis man vil springe direkte til filmens mest kontroversielle dele og for både Jeltsin og Putin mest ubekevemme sandheder, kan man spole ind til bl.a. FT-journalist David Satters præcise gennemgang ((ca. 21+: minutter og ff inde i filmen)) - og/ eller til klip fra bl.a. en fantastisk afslørende live-TV-debat debat den gamle og dengang frie russiske NTV-kanal i foråret 2000 (lige inden den blev lukket af Putin) havde om den af FSB placerede bombe i byen Rjazan (ca. 33 minutter og ff inde) Altsammen taler for sig selv,. og er værd at få ind på den samlede husketavle, også ift. til de seneste bomber - og den blodige russiske historie, der både nu som dengang først og fremmest går ud over alle små og komplet uskyldige mennesker...

LINK - "Disbelief":
https://archive.org/details/Disbelief2004

Henrik Danstrup og Bjarne Kim Pedersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Thomas Bindesbøll afslutter sin kommentar således:
" - og den blodige russiske historie, der både nu som dengang først og fremmest går ud over alle små og komplet uskyldige mennesker".
Ak ja, Rusland mod de uskyldige mennesker. Hvem er de uskyldige mennesker? Hvem har angrebet russerne gennem tiderne? Rusland er en føderation af mange forskellige folkeslag. For 500 år siden var Rusland et lille område mod nordvest oppe omkring Novgorod. Siden udviklede Rusland sig til et større og større område lidt ligesom Tyskland. Rusland udvidede mod øst i Sibirien og mod syd mod det Kaspiske Hav og Sortehavet, og til sidst mod Kaukasus. Måske skulle Rusland have undladt disse udvidelser. Men andre havde i så fald bemægtiget sig territorierne. Mongolerne, tyrkerne, tadjikkerne, perserne, tatarerne osv., måske havde det været bedre, om russerne var forblevet et lille folkeslag, men sådan ville historien det ikke.

Thomas Bindesbøll

Michael kongstad Nielsen,

Tak som altid for venlig og velformuleret debatstil og spørgsmål, men jeg forstår ikke helt "tangenten".

I kort form skrev jeg, at den russiske (koloniale) fremfærd især i Kaukasus, både i Zar- Sovjet- og "nutid" var gået ud over utroligt mange uskyldige mennesker. Vi taler om hele og halve millioner af udryddede små folkeslag, bl.a. tjetjenerne,
eller aktuelt vdr. Sotji (og ansrlige Vinter-OL) bl.a. om det zaristiske folkemord på tjerkesserne
http://en.wikipedia.org/wiki/Russian-Circassian_War#Civilian_casualties

Ruslands fremfærd i Kaukasus skal derfor i både konkrekt, historisk og moralsk forstand forstås nøjagtig lige således som de fleste anti-imperialister normalt vil forstå det. lsær i dette debatforrum, hvor en hel del da vist i det mindste kan deres Lenin, og dermed ganske og yderst relevant her hvad Rusland selv angår, mandens tanker om "folkenes fængsel", inklusive de af zar-imperiet undertrykykte og besatte nationer - fra Finland, over Ukraine, til Kaukasus og Centralasien.

"Små mennesker og folkeslag" er som bekendt både fortidigt og nutidigt blevet forfulgt af hvad man i bred fortand - også hvad gælder Ruslands aggressive og semi-racistiske kolonifremfærd, især mod syd. En fremfærd. defineret og kendetegnet som en kolonialmagts offensive og agressive fremfærd. På fuldstændig lige fod med andre, tilsvarende koloniale / imperialistiske fremfærdsmønstre, oversøisk som, bl.a. Frankrig i Algier, Belgien i Kongo, Storbritannien i Indien - eller USA's ekspansion langs "Western Frontier, og dermed drabet på et stort antal indianere.
Jeg ved ikke hvorfor så mange der ellers kan sin (koloni)historie - og som ofte med rette den dag i dag husker ordet "ny-kolonialisme" eller "ny-imperialisme" har så udpræget tendens til altid at overse nøjagtig samme mønster, når det gælder (ny) russisk forsøg p hegemoni i områder, der aldrig har bedt om at være en del af Rusland.

Læs igen bl.a. Lenin - eller lad mig i et træt hoved (frit) citere Gandhi, og i samme åndedrag lade hans gode tankegang også komme de arme kaukasere lidt til gode:
' Hvad jeg mener om vestlig civlilisation? - jo, det ville da være en udmærket idé' ... !

Michael Kongstad Nielsen

Thomas Bindesbøll - jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke ved så meget om Kaukasus og de russiske krige i området. Det kunne jeg måske få lyst til at sætte mig mere ind i efterhånden. Når jeg ofte i debatten tager Rusland lidt i forsvar, er det fordi, der er en så massiv overvægt af negativt syn på Rusland før og nu i vestlige medier, at jeg synes lidt alternative synspunkter kan være på sin plads.

I mange år har jeg troet, at dækningen af konflikterne i Kaukasus i den danske presse stort set var ok. Efter jeg købte professor Richard Sakwas bog:” Chechnya From Past to Future.” mener jeg, at der ofte er mere at sige.
Information skriver:
Det, der dengang begyndte som tjetjensk-nationalistisk uafhængighedskamp, har siden bredt sig til andre områder af det nordlige Kaukasus som Ossetien i syd og Dagestan i øst, der alle i dag er mærkede af årevis med »permanent konflikt«, fortæller Ib Faurby, pensioneret specialkonsulent ved Forsvarsakademiet:
I Sakwas bog kan man læse, at det er en myte, at den Tjetjenske Krig var en separatistisk krig. Den nationale mobilisering fandt sted fra 1990 til 92. I marts 92 nægtede Tjetjenien at underskrive føderations traktaten og erklærede sig uafhængig. Der var ingen krig i 92 og det russiske militær efterlod halvdelen af dets materiel, da det i juni forlod landet. Der var ingen krig de næste 2 år.
I marts 93 vetoede præsident Dudaev en resolution fra det tjetjenske parlament om at holde en afstemning, som kunne have resulteret i en fredlig integration i Den Russiske Føderation. Parlamentet stemte for en mistillidserklæring til Dudaev, hvorefter han med magt opløste parlamentet, idet nogle skulle enten være såret eller dræbt. Derefter ignorerede Dudaev en rigsretssag osv. volden eksploderede. På et tidspunkt i 94 var der en række episoder, hvor russiske borgere blev holdt som gidsler af tjetjenere kulminerende i juli, hvor tjetjenske terrorister beslaglagde en busfuld russiske turister i det sydlige Rusland.
Den umiddelbare grund til den russiske indrykning i december 94 var den hurtig voksende vold. Tjetjenien fremstod som en failed state. Krigen var upopulær i den russiske befolkning ca. 2/3 var modstander. I 99 rykkede Rusland igen ind, efter den tjetjenske warlord Basaev var rykket ind i den russiske republik Dagestan sammen med en række islamistiske krigere og ville oprette et emirat. Bogen betegner det som terror, da det er politi og civile, der blev dræbt, samt 32000 der blev flygtninge. Man kan heller ikke her tale om en national rejsning.