Nyhed
Læsetid: 2 min.

FN reagerer på spionage mod COP15-forhandlinger

En talsmand for FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, reagerer på NSA’s spionage mod COP15-forhandlingerne. Det er så tæt på at være en kritik, som det kan være, når det handler om FN, siger jurist og tidligere FN-medarbejder
Udland
1. februar 2014

Det er så tæt på en kritik, som man kan komme, når det gælder FN, siger adjunkt Jesper Lindholm fra juridisk institut ved Aalborg Universitet. Han har læst et skriftligt svar, som Information har modtaget fra Farhan Haq, der er talsmand for FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon.

Information har bedt FN vurdere lovligheden af NSA’s mulige spionage ved selve COP15-mødet i København i 2009 med henvisning til Konventionen om de Forenede Nationers rettigheder og immuniteter fra 1946. Til det skriver en talsmand for FN’s generalsekretær:

»Diplomatiske missioners ukrænkelighed, også forstået som FN som organisation og andre internationale organisationer, hvis funktioner er beskyttet af de relevante internationale konventioner, er veletableret i international ret. Derfor må medlemsstater forventes at agere i overensstemmelse hermed for at beskytte diplomatiske missioners ukrænkelighed.«

Jesper Lindholm, der selv har arbejdet hos FN i syv år, kalder svaret »ret interessant«.

»Når det er generalsekretærens talsmand, så vil jeg mene, at det er så tæt, han kan komme på at være kritisk. Han går ikke ud og siger, at det er rigtigt, at de har spioneret, men det er en typisk FN-udtalelse, hvor man gerne vil træde vande. Men alene det, at han ikke afviser, at det er ulovligt, synes jeg, er interessant, når det kommer så højt oppe fra i systemet.«

Jesper Lindholm hæfter sig særligt ved, at FN-talsmanden overhovedet vælger at svare.

»Han kunne helt lade være med at svare, hvis han ikke ville have ørerne i maskinen,« siger han. »Men dermed har han mellem linjerne sagt, at der er noget her.«

Svaret kommer efter Informations afsløring af, at USA har spioneret mod andre landes forberedelser forud for COP15-forhandlingerne. Men i dokumentet fremgår det også som en selvfølgelighed, at NSA derudover vil kunne udføre spionage under selve klimakonferencen.

Hvis det er tilfældet, er det i strid med dansk lov og internationale konventioner, har flere jurister hidtil bekræftet.

Anders Henriksen, der er lektor i folkeret og leder af Centre for International Law and Justice på Københavns Universitet, har blandt andet peget på, at FN-diplomater er beskyttede mod spionage via en FN-konvention fra 1946.

Hans vurdering har derfor tidligere været, at det samme må være gældende for diplomatiske medlemmer af forskellige landes delegationer ved et FN-topmøde.

Svaret fra FN, som Anders Henriksen også har læst, støtter den antagelse, mener han.

»Det bekræfter, at FN også er af den opfattelse, at 1946-konventionen er relevant i forhold til spionage ved COP15,« siger Anders Henriksen.

/

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Et bredt flertal i det danske folketing mener ikke, af USA nogen sinde har gjort noget forkert, og aldrig vil komme til at gøre det, og Danmark støtter USA i et og alt, så I kan godt stoppe alle disse såkaldte afsløringer.

Eva eldrup, Morten Lind, Michael Madsen, Alan Strandbygaard, Britta Hansen, lars abildgaard, arne poulsen, Holger Madsen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Det er jo den rene kommunisme, at kritisere USA og Goldman Sachs. :-)

Eva eldrup, Morten Lind, Alan Strandbygaard, lars abildgaard og arne poulsen anbefalede denne kommentar

Crash økonomien, deres guldreserve er Hollywood. Så kan de holde øje med skraldespanden.

Alan Strandbygaard

Siden vor egne politikere er så afvisende, udglattende og tavse, så kunne jeg sagtens få den fornemmelse, at der netop i Danamrk befinder sig en betydelige overvågningsfaciliteter.
Denten det, eller også har Danmark givet amerikanerne lov til langt mere end vor moraltærskel vil acceptere på nogen måder.

Tavsheden kan ikke kun skyldes, at vi skal holde os 'gode venner' med de store'.

Det stinker simpelthen langt væk efterhånden. Mine nakkehår er rejst, og det dunker i min gigt-tå.

Eva eldrup, Morten Lind og Michael Madsen anbefalede denne kommentar

Der synes efterhånden at være nogle meget uhyggelige paralleller til fortiden. Jeg tænker her på de overvejende meget svage internationale protester og den manglende modstand, der minder mig om noget i retning af https://da.wikipedia.org/wiki/Appeasement-politik. USA's affront mod fx Tyskland er i mine øjne ikke ligefrem blevet mindsket af, at USA's udenrigsminister godt nok kom til et 'Blitz'-besøg forbi Berlin - uden dog (ifl. tyske medier) at have undskyldt aflytningen af Merkels telefon med et ord.

Og hvis dette lyder grelt (jeg er selv lidt forskrækket), så er den sammenligning, hackeren Appelbaum udtaler i slutningen af en anden artikel vedr. den verdensomspændende spionage http://www.information.dk/486603 (NSA har givet den politiske aktivisme nye betingelser) måske lidt interessant og også afslørende - både mhp det historiske perspektiv og den 'tilfældige' relatering af de to fænomener til hinanden:

'Til både salens og hans lettelse svarer Appelbaum bekræftende på spørgsmålet om håbets berettigelse og drager samtidig en historisk parallel, der vækker genklang på tysk jord. »Jeg sidder her som jøde og fri mand i Berlin, og jeg er ikke eftersøgt af jeres regering. Det ville have været utænkeligt for 75 år siden,« siger den sortklæde hacker.
»Jeg ved ikke, havd der skal gøres, men jeg ved, at noget kan gøres. Håbet er brugbart, men det er ikke det eneste. Vi har også brug for handling, og her kunne man eksempelvis give Edward Snowden politisk asyl i Tyskland,« siger Appelbaum og udløser øjeblikkelige klapsalver i det fyldte auditorium.'

Så vidt jeg har forstået det, har store dele af den tyske befolkning aldrig 'vidst', hvad der virkelig forgik i Nazi-Tyskland, og det synes, at mange først blev sig bevidste om omfanget af forbrydelserne på et ret sent tidspunkt (og tilsyneladende begreb selv mange eller de fleste jøder først omfanget af forbrydelserne i starten af 1940'erne).

Hvad skal der til for i dag, at folk og regeringer vågner?

Kan det have noget med Thule-radaren at gøre, at Danmark er så blød i knæene? NSA i Thule? Danmark agerer utroværdigt overfor grønlænderne i ressourse-spørgsmål og utroværdigt overfor syddanskerne i DONG- og NSA-spørgsmål. Thule-radaren kunne passe ind her. Amerikanske interesser som altid. Who knows?