Læsetid: 4 min.

Frihandelsforhandlinger om ISDS sættes i bero efter protester

EU’s chef i forhandlingerne om en frihandelsaftale med USA er så bekymret over protesterne mod investorbeskyttelse (ISDS), at han nu indstiller forhandlingerne om en ISDS-aftale i tre måneder. Ngo’er ser det som en første sejr, mens industrien frygter, at forhandlingerne trækker i langdrag
Forhandlinger om en frihandelsaftale mellem EU og USA, har medført massive protester i en lang række lande. På billedet ses en demonstration i lørdags i London.

Raymond Obedencio

22. januar 2014

Protesterne mod, at en kommende transatlantisk frihandelsaftale (TTIP) skal give virksomheder og investorer mulighed for at rejse erstatningskrav mod nationalstater for tabt fortjeneste, har vakt så stor bekymring, at EU’s handelskommissær og chefforhandler, Karel de Gucht, nu har besluttet at sætte forhandlingerne om den såkaldte ISDS-aftale (Investment State Dispute Settlement) i bero i tre måneder. Kommissionen vil i stedet fremlægge sit udspil til en ISDS-aftale med USA og derefter gennemføre en offentlig høring.

Det skriver Karel de Gucht i et brev stilet til handels- og europaminister Nick Hækkerup (S), et brev som også er sendt Hækkerups kolleger i de øvrige 27 EU-lande. I brevet udtrykker Karel de Gucht »voksende bekymring over den stadig mere negative tone i den offentlige debat om ISDS. Mange ngo’er, men også parlamentsmedlemmer i en række medlemslande, er begyndt at angribe selve ideen om, at en privat investor har ret til at rejse erstatningskrav ved en international voldgift.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steen Sohn
  • John Christensen
  • Lasse Damgaard
  • Bill Atkins
Steen Sohn, John Christensen, Lasse Damgaard og Bill Atkins anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Et slag er vundet, men kampen fortsætter.

Glem ikke at vi hat et EU-parlamentvalg coming up.
Det kan jo være et forsøg på blot at flytte fokus til efter valget!

Jeg har tidligere slået til lyd for at stemme på de politiske fløje - da de alene kæmper imod den nuværende udvikling som kan medføre at virksomhederne betemmer over samfundet og ikke omvendt.

Nu forlyder det så, at DF og Morten Messerscmidt ikke længere er imod EU! Øv!

Så kan jeg vel tone rent flag:

Stem personligt på Rina Ronja Kari, eller på listen: Folkebevægelsen mod EU. Ved det kommende valg til EU-parlamentet.
Resten af det danske politike spektrum er dybt optaget af - mere EU. Det skal stoppes mens tid er.

Rina Ronja fra Folkebevægelsen satte debatten igang i Informeren med sin artikel den 7. oktober 2013: Handelsunion med USA bliver et ræs mod bunden. http://www.information.dk/474435

Tak til Informeren for at holde denne vigtige debat kørende. Det fortjener faktisk anerkendelse, synes jeg.

Lad endelig både tilhængere og modstandere komme til orde, det skærper våbnene imod TTIP håber jeg på, og stiller desuden skarpt på hvad EU ligger og roder med af andre ufolkelige tiltag for tiden.
Som får større og større betydning for din og min hverdag via implementering i dansk lovgivning - i monopolernes interesse. Desværre i i så høj grad i vores, øv. Føj for en stinker.

Du kan blive medlem af Folkebevægelsen for en flad 50´er, og de sender dig umiddelbart informationsmateriale hvor portoen alene udgør 26,-kr.!
Dagens tilbud, hvis du spørger mig :-)

Så er du med i kampen, tak.