Læsetid: 2 min.

Goldman Sachs involveret i skandalesalg af Royal Mail

Investeringsbanken Goldman Sachs rådgav den britiske regering til at privatisere postvæsenet, Royal Mail, til en aktiepris, der fra første dag har vist sig alt for lav. Bankens egne kunder har tjent millioner
27. januar 2014

Investeringsbankerne Goldman Sachs og Union Bank of Switzerland (UBS) er kommet under voldsom beskydning for deres rolle i den nylige privatisering af det britiske postvæsen, Royal Mail. De to banker rådgav erhvervsministeriet til at sælge virksomheden til en aktiepris på 330 pence, men allerede fra første dag steg prisen.

Tre måneder derpå – det tidsrum som erhvervsminister Vince Cable havde sagt, det ville tage for prisen at stabilisere sig – er aktieprisen steget til over 600 pence. Det vil sige – påpeger kritikerne – at virksomheden blev undervurderet med omkring 2,8 mia. pund (ca. 24 mia. kr.).

»Nogen har vildledt skatteyderne, og det har kostet skatteyderne dyrt,« sagde Brian Binley, konservativt medlem af parlamentets erhvervsudvalg, under en høring, hvor repræsentanter for de to banker blev grillet om håndteringen af privatiseringen.

En af disse skatteydere – Alex Andreou, der til dagligt leder et teater, men har en baggrund i jura og økonomi – påpeger i et indlæg i The Guardian, at virksomhederne blev betalt 16,9 mio. pund af regeringen for at håndtere privatiseringen, og at de under parlamentshøringen stædig fastholdt, at 330 pence pr. aktie var den rette pris.

Profitabel rådgivning

»De beskrev hele fiaskoen som en ’velgennemført transaktion’. Mindre end en uge senere udsendte Goldman Sachs en note til dens investorer, hvor den vurderede, at prisen på aktierne vil stabilisere sig omkring 610 pence,« skriver Alex Andreou i The Guardian. Ikke nok med at skatteyderne er blevet snydt, det er siden kommet frem, at Goldman Sachs’ egne kunder kan have profiteret på prisstigningen.

Ifølge dokumenter, som tabloidavisen The Mirror er i besiddelse af, havde Goldman Sachs International – en af bankens brancher – opkøbt 21 mio. aktier pr. 31. oktober. Den 11. november havde banken imidlertid færre end 17 mio. aktier.

Ifølge tabloidavisens udregninger kan fortjenesten på de solgte aktier være op til 12 mio. pund, hvis de var købt til 330 pence og solgt, da aktieprisen var på sit højeste. Goldman Sachs ville dog ikke over for avisen bekræfte, hvor mange Royal Mail-aktier, firmaet havde købt og solgt og til hvilken pris.

Adrian Bailey, formand for parlamentets erhvervsudvalg, udtrykker imidlertid forargelse over, at investeringsbanken overhovedet kunne købe aktier.

»Oplysningerne berettiger min mistanke. Regeringen burde forbyde, at rådgivere kan profitere på deres rådgivning,« siger han til avisen. Kommunikationsarbejdernes Fagforening forstår ikke, hvordan det kan være tilladt, at Goldman Sachs profiterer på sin egen rådgivning, og kalder det for »uetisk«.

»I det mindste bør de institutioner, der rådgav regeringen, ikke modtage yderligere udbetalinger. Man burde kraftigt overveje at tilbagekræve honorar udbetalt for sjusket rådgivning, som har kostet klienten – skatteyderen – dyrt,« siger generalsekretær Billy Hayes til Huffington Post.

»I andre situationer ville dette opfattes som total uduelighed eller sågar tyveri. Private aktionærer har fyldt lommerne på bekostning af skatteyderne som følge af den enorme stigning i aktieprisen.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Per Torbensen
  • Bill Atkins
  • Erik Jensen
  • Ivan Gullev
Per Torbensen, Bill Atkins, Erik Jensen og Ivan Gullev anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jesper Frimann Ljungberg

Her er så modellen for hvad der kommer til at ske i sagen om DONG salget.

// Jesper

Torben Nielsen, Flemming Scheel Andersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Per Torbensen

Ja-og kunderne og forbrugerne står afklædte og nøgne med håret i postkassen,mens finans "eliten" griner hele vejen hen til banken og realiserer gevinsten for "samfunds nyttigt arbejde".

Torsten Jacobsen

Den kloge narrer den mindre kloge. Sådan er det jo!

Heldigvis forsikrer Corydon os om at det er indgået den bedst mulige aftale i DONG-sagen.
Det må vi have tillid til. For sådan er det jo. Kun de kloge kan forstå den komplicerede handel. Vi dumme må folde hænderne, og håbe på det bedste. Eller lidt regn. For når det regner på præsten så drypper det på degnen, og fårene får måske også lidt.

Sådan er det jo...ikke?