Læsetid: 5 min.

Hård retorik skader EU-samarbejde

Da eurokrisen var på sit højeste, var avisforsiderne og politikernes udtalelser fulde af hård retorik og snak om ’dovne grækere’. Nu fyger ukvemsordene igen, denne gang fra vest mod øst, og det kan skade EU-samarbejdet, mener eksperter
Debatten om ’velfærdsturisme’ er for alvor blusset op, efter at rumænere og bulgarere ved årsskiftet har fået ret til frit at søge arbejde i blandt andet Storbritannien og Tyskland. Her er det rumænere bosiddende i Storbritannien, der ankommer i Londons Heathrow-lufthavn.

David Dyson

16. januar 2014

Udsolgt! Fly og busser fuldt bookede af rumænere og bulgarere med kurs mod Storbritannien.«

Daily Mail-artiklen – en opfølgning på reportagen »I januar vil det eneste, der er tilbage, være en ged« – er måske nok en af de mere aggressive i debatten om ophævelsen af de restriktioner, der i syv år har forhindret rumænere og bulgarere i at søge arbejde i en række EU-lande, blandt andet Storbritannien og Tyskland.

Men den EU-kritiske tabloidavis er langtfra en enlig stemme i debatten om konsekvensen for Vesteuropa af ophævelsen af restriktionerne for bulgarere og rumænere fra den 1. januar.

Også seriøse medier i Storbritannien, Holland, Tyskland, Østrig og andre vesteuropæiske lande – og ikke mindst samme landes politikere – har frem mod og siden årsskiftet angrebet de fattigere EU-naboer i hidtil uhørte vendinger.

Den britiske premierminister har lovet at »slå ned på« EU-immigranter, der er »motiveret af højere offentlig bistand« og har krævet ændringer »i retten til fri bevægelighed« inden for EU for at forhindre såkaldt »velfærdsturisme«. En konservativ kollega i Westminster mener, at landet »importerer en bølge af kriminalitet fra Rumænien og Bulgarien«.

Kort før årsskiftet hastegennemførte det britiske parlament en lov, der indfører restriktioner i forhold til nye EU-immigranters ret til offentlig hjælp i de første tre måneder samt gør det lettere at sende dem retur, hvis de ikke finder arbejde.

I Tyskland har CSU – det bayerske søsterparti til Angela Merkels CDU – fremsat en række lignende forslag til stramninger, der skal gøre det sværere for rumænere og bulgarere at få adgang til landets velfærdssystem under sloganet: »De, der snyder, skal ud.«

Elmar Brok, medlem af EuropaParlamentet for CDU, har på samme måde krævet, at EU-migranter, der kommer udelukkende for »at hæve arbejdsløshedsunderstøttelse, børnepenge og sundhedsforsikring, skal sendes hjem hurtigst muligt«.

»For at undgå genindrejse bør vi tage fingeraftryk,« tilføjede han.

Som reaktion beskyldte den rumænske premierminister, Victor Ponta, Elmar Brok for at have en »nazitankegang«.

Retorikken bekymrer politiske iagttagere.

»Vi har set en stigning i den populistiske retorik blandt mainstreampartier som det bayerske CSU og de britiske konservative. Den retorik så vi også, da eurokrisen var på sit højeste, og hvor det var Grækenland og andre sydeuropæiske lande, der stod for skud. Det er en meget farlig udvikling, for det sænker grænsen for, hvad man kan tillade sig at sige,« siger Janis Emmanouilidis, seniorforsker ved tænketanken European Policy Centre i Bruxelles, til Information.

»Lige nu bliver der sagt ting, som for fem år siden blev anset for at være politisk ukorrekte,« tilføjer han.

Konstanty Gebert, forsker ved tænketanken European Council on Foreign Relations’ Warszawa-kontor, kalder retorikken for »pinlig og potentielt bekymrende«.

»Retorikken indikerer, at der eksisterer en dybtliggende tro på, at ’de andre’ – hvad end de kommer fra Syd- eller Østeuropa – er snyltere, og at de er problemet,« siger han over telefonen.

»Det viser, hvor fragmenteret EU er. Vi tror endnu ikke på, at der eksisterer et ’europæisk folk’, og denne retorik styrker den følelse,« tilføjer han.

Vrede i Øst

De vesteuropæiske politikere og mediers kommentarer har ikke overraskende skabt vrede i de øst- og centraleuropæiske lande – og internt i EU – og ført til, at mudderet også er begyndt at flyve den modsatte vej.

Den bulgarske udenrigsminister, Kristian Vigenin, beskyldte i december briterne for at have »skabt et fuldstændigt uberettiget hysteri ved at udnytte en opdigtet frygt og gøre bulgarere og rumænere til syndebukke, fordi det var det letteste«. Som konsekvens valgte udenrigsministeren at udskyde et planlagt besøg til London samme måned.

»Vi følte ikke, at atmosfæren var passende,« forklarede Vigenin ifølge bulgarske medier.

I Polen har det skabt voldsom vrede, at premierminister Cameron har udpeget polakker som et folk, der er kommet til Storbritannien for at nyde godt af landets børnepenge. Den polske premierminister, Donald Tusk, kaldte Camerons fremhævelse af polakker som værende snyltere for »uberettiget og uacceptabel«, mens landets udenrigsminister, Radoslaw Sikorski, gav igen på det sociale medie Twitter:

»Hvis Storbritannien får vores skatteydere, bør de så ikke også betale deres børnepenge? Hvorfor skulle polske skatteydere subsidiere britiske skatteyderes børn?«

Også på EU-plan er retorikken blevet kritiseret. EU-Kommissionens vicepræsident, Viviane Reding, kritiserede i sidste uge David Cameron for at tale direkte usandt, når han taler om en »invasion af udlændinge, som kommer til Storbritannien og stjæler job og sociale ydelser«, og den ungarske EU-kommissær Laszlo Andor har beskyldt Cameron for at opføre sig »uansvarligt« og for at »legitimere xenofobi«. Han tilføjede, at den slags retorik kan svække »den europæiske ånd« og »har potentialet til at underminere det europæiske projekt«.

Konkret har de polske partier Lov og Retfærdighed og Polen Først – begge allieret med de britiske konservative i Europa-Parlamentet – gennem talsmænd ladet vide, at de finder det »ualmindeligt svært« at samarbejde med Camerons parti efter hans kommentarer.

Boykot af Tesco

Netop den populistiske retoriks konkrete konsekvenser for samarbejdet i Europa har skabt bekymring internt i EU. Janis Emmanouilidis mener allerede at kunne spore en negativ effekt.

»Debatten påvirker i høj grad den nationale EU-politik, og det smitter af på europæisk niveau,« siger han.

»Vi kan allerede se, at det påvirker samarbejdet, fordi det har svækket tilliden mellem medlemsstaterne,« tilføjer han og påpeger, at det er alvorligt, fordi krisen har vist, at der »forenklet sagt er behov for ’mere Europa’«.

»Men samtidig underminerer denne retorik bestræbelserne på at skabe ’mere Europa’ gennem f.eks. debatten om, hvorvidt retten til fri bevægelighed bør begrænses.«

Opbygningen af bankunionen mener han er forholdsvis sikker, fordi arbejdet har været undervejs så længe, men »videre tiltag for at styrke det europæiske samarbejde kan blive hæmmet af retorikken.«

»Politikerne vil tænke: Skal vi virkelig åbne Pandoras æske og måske tale traktatændringer, hvis der hersker en så negativ stemning?« vurderer han.

Konstanty Gebert mener først, at samarbejdet for alvor vil lide skade, hvis det lykkes vesteuropæiske politikere at ændre konkrete regler.

»Retorikken i sig selv vil ikke skade samarbejdet, men hvis det for eksempel lykkes Cameron at nægte immigranter offentlig støtte, vil vi se reaktioner i andre lande. For eksempel har der været tale om at boykotte den britiske supermarkedskæde Tesco i Polen,« siger han.

Hvorvidt kravet om stramninger styrkes eller forsvinder igen, afhænger af, hvor mange rumænere og bulgarere, der i sidste ende dukker op. Indtil videre synes frygten for »en flodbølge« at have været stærkt overdrevet. Da pressen – flankeret af en gruppe politikere – mødte op i lufthavnen i Luton d. 1. januar for at byde første fly fra Rumænien velkommen, blev de noget overraskede: Kun én passager tilkendegav, at han var kommet for at arbejde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Malthe Majgård Nørbjerg
  • Niels Martin Madsen
Malthe Majgård Nørbjerg og Niels Martin Madsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvad med Danmark? Iflg EU i går, er antalet af hjemløse fordoblet i Danmark på kun 2 år. - Hvem vil man i dette tilfælde kaste ansvaret på?

Lad os fastslå, at nogle borgere ikke er modne til EU-samfundet, men det gælder også indenrigs - tænk blot på Århus-historierne, og beskyldningen om at de fattige på Lolland-Falster selv er skyld i det.

Lad os så også slå fast, at der også findes primtive og populistiske politikere, der heller ikke er modne til hverken samfund eller politik. F.eks. sagde en såkaldt "ansvarlig" dansk minister i går, "at Danmark ikke kan løse det syriske flygtningeproblem," og derfor ikke vil tage nogle til landet.

Men så er der også politikere, der ikke blot er populistiske, men deres politik er også helt utilstrækkelig. Og de bruger og misbruger dette, at kaste ansvar over på andre samfundsgrupper. F.eks. den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, Englands premierminister David Cameron, Ungarns premierminister Viktor Orban og andre.

Og netop i går fremkom det i EU, at hjemløsheden i Danmark er fordoblet på kun 2 år. Og så er det jo spændende hvlke nedrigheder og om hvem, som utilstrækkelige danske ministres spindoktorer vil kaste ansvaret over på.

Steffen Gliese, Carsten Mortensen, Niels Mosbak og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

"Hård retorik skader EU-samarbejdet" siger overskriften, og det er sandelig også hensigten. Kampagnen mod "velfærdsturisme" er stærkest i Storbritannien og drives her frem af en alliance mellem boulevardpressen og den nationalistiske britiske højrefløj, hvis mål er et drive Storbritannien ud af EU.

Cameroun forsøger med sin retorik både at tilfredsstille den EU-fjendtlige del af sit eget konservative parti og at dæmme op for vælgerflugt til det nye protestparti UKIP, der stormer frem på en dagsorden om britisk udmeldelse af EU.

Senest har Cameroun foreslået, at indvandrere skal være afskåret fra at modtage sociale ydelser under de første 2 år af deres ophold. Men som Magdalena Moren udtaler i faktaboksen, hvorfor i alverden skal udenlandsk arbejdere betale fuld britisk skat for at finansiere velfærdsydelser til britiske statsborgere, der ikke gider arbejde, hvis de selv skal være afskåret fra at modtage de samme ydelser, såfremt de får brug for dem?

Det er godt nok en anelse svært at argumentere for, at der dermed er en rimelig sammenhæng mellem rettigheder og pligter. Og den underliggende dagsorden fra de britiske vælgeres side er da også en helt anden. Nemlig at alle udlændinge skal "rejse hjem", hvor de kom fra.

Philip B. Johnsen

Arbejdskraftens frie bevægelighed er et grundlæggende princip i EU.

Det er jeg tilhænger af, på danske løn og arbejdsvilkår i Danmark.

Spørgsmålet er om Europa er klar til Union, Danmark har klare regler for, danske statsborgere, men de regler kan ikke sammenlignes, med regler i øst og syd Europa.

Danmark skal hjælpe i EU, men skal Danmark med i en Union, eller tættere på en udligning af reglerne mellem landene, hvis det med sikkerhed betyder, forringelser for danske statsborgere.

Der er intet sammenligningsgrundlag i reglerne mellem landene, hverken i regler eller standarder, der er ej heller forståelse for forskelligheden i velfærdsmodellerne.

" Janis Emmanouilidis mener:
Fra artiklen

»Debatten påvirker i høj grad den nationale EU-politik, og det smitter af på europæisk niveau,« siger han.

»Vi kan allerede se, at det påvirker samarbejdet, fordi det har svækket tilliden mellem medlemsstaterne,« tilføjer han og påpeger, at det er alvorligt, fordi krisen har vist, at der »forenklet sagt er behov for ’mere Europa’«.

»Men samtidig underminerer denne retorik bestræbelserne på at skabe ’mere Europa’ gennem f.eks. debatten om, hvorvidt retten til fri bevægelighed bør begrænses.«

Opbygningen af bankunionen mener han er forholdsvis sikker, fordi arbejdet har været undervejs så længe, men »videre tiltag for at styrke det europæiske samarbejde kan blive hæmmet af retorikken.«

»Politikerne vil tænke: Skal vi virkelig åbne Pandoras æske og måske tale traktatændringer, hvis der hersker en så negativ stemning?« vurderer han.

Men faktum er jo, at der er tiggere rundt omkring på gaderne også i Danmark. Hvad skal vi stille op med dem?

Grundloven § 75. Stk. 1.
Til fremme af almenvellet bør det tilstræbes, at enhver arbejdsduelig borger har mulighed for arbejde på vilkår, der betrygger hans tilværelse.

Stk. 2. Den, der ikke selv kan ernære sig eller sine, og hvis forsørgelse ikke påhviler nogen anden, er berettiget til hjælp af det offentlige, dog mod at underkaste sig de forpligtelser, som loven herom påbyder.

Lise Lotte Rahbek

Er det ikke mest af alt et spørgsmål om,
at grænsen for hvad EU skal bestemme,
overfor hvad de enkelte nationalstater suverænt selv kan regulere,
svæver afsted i en meget tynd snor,
som en tågefarvet ballon?

Det giver grim grobund for fascismestøvletramp - men det skal vi nok ikke tale om, for EU er jo et fredeligt projekt.

Carsten Mortensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Hasse Gårde-Askmose

Jeg synes, at politikerne generelt er blevet og mere fikseret omkring, hvad deres vælgere/potentielle vælgere synes og mener i den/de aktuelle situationer.

Visioner er efterhånden nærmest ikke-eksisterende hos den enkelte politikere.

Hvis kvaliteten i forberedelsen af EU's retsakter og af EU-staternes nationale lovgivninger blev forbedret, så ville der fremover blive meget færre anledninger til populistisk retorik .

Philip B. Johnsen

Robert Kroll 16. januar, 2014 - 13:08

Jeg tror jeg er enig med dig et stykke af vejen. Men skal vi have mere Union.

Er vi i Europa for forskellige, spørgsmålet er om velfærdsmodellerne, løn og arbejdsvilkår, muligvis også forståelsen af demokrati og retsstat, er for forskellige.

Problemerne forsvinde ikke, hvis vi ikke var i EU, vores liv er forbundet, fællesmarkdet er der få, der vil af med, hvis noget vil problemerne vokse, hvis vi i morgen melde os ud, men betyder det så automatisk, at vi skal have mere EU, fælles regler mere Union eller stat.

Personlig syntes jeg man skal tage et skridt tilbage og overveje risikoen, ved fremmarch mod mere Union og satse på, at få mere ud af fællesmarkdet, mere ud af det, som jeg læser dig, du kalder:

"Kvaliteten i forberedelsen af EU's retsakter"

Europa må få folk ud af fattigdom sult, nød og uretfærdig udelukkelse, af det der bør være et verdi fælleskab, men mere ligner et pengeskab.

Åbning mod øst Europa efter murens fald i 1989 er sket alt for hurtigt. Det skulle have ventet mindst 30 år så landene havde haft tid til at genopfinde sig selv. Som det er nu udvander de øst Europæiske lande EU økonomisk til briste punktet.

Senest har Danish Crown udmeldt, at de igen lukker arbejdspladser. Denne gang 472 i Faaborg, da arbejdspladserne ikke er økonomisk rentable længere - Sådan er det sket med 10.000 vis af andre arbejdspladser, som er forsvundet fra vest mod øst EU. Ligesom der er sket løn dumping i EU når billig øst EU arbejdskraft har budt sig til. Det er ikke den enkelte øst EU arbejders skyld, de tager naturligvis den chance de bliver tilbudt. Det er politikernes skyld. Det er politikerne som er godt på vej til at køre EU i sænk.

Det er langt fra kun den såkaldte finanskrise, som er årsagen til mistede arbejdspladser i Danmark. En stor del er flyttet til øst EU pga. løn dumping.

randi christiansen

Tvungen unionisering - det er konsekvensen af ja'et i 73. Holger og konen endte med et ja til unionen. Samarbejde er godt og nødvendigt, men ikke på monopolkapitalens privatprofiterende og indbyrdes konkurrerende præmisser. Det er ikke almenvellet, som tilgodeses, men storkapitalen. Det er et faktum, at 147 internationale virksomheder kontrollerer 50% og mere af det globale fællesskabs ressourcer. Husk artiklen her i bladet 'Finansverdenens forbundne kar' - den danske regering er netop nu i fuld gang med lyssky og dubiøse handler i eu/bilderberg/goldman sachs/black rock regi > det planlagte dong salg. Sig NEJ.

Peter Ravn Mikkelsen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Per Torbensen

De fattige skal rejse rundt i Europa og medvirke i et spil som løntrykkere,mens EUs elite sover og drikker ad libitum på rejser til 60.000 kr på flyrejser-arbejdskraftens "frie bevægelighed ".
Goddag mand økseskaft.

Peter Ravn Mikkelsen, Lise Lotte Rahbek, Philip B. Johnsen, Peter Jensen, Kjeld Hansen, randi christiansen, ulrik mortensen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

"Nu fyger ukvemsordene igen, denne gang fra vest mod øst, og det kan skade EU-samarbejdet, mener eksperter"

Muligvis er det (snarere) EU-samarbejdet, som skader landenes indbyrdes relationer? Indimellem er refleksionsniveauet rystende lavt, villet eller ej.

Lise Lotte Rahbek og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Præcis Peter - underbygger ikke ligefrem teorien om en Gud, som fjerner enhver forhindring, snarere en mere gammeltestamentelig een af slagsen i retning af 'hvis du ikke vil høre, må du føle'?

Søren Kristensen

Man skulle tro de nye medlemslande havde en interesse i at holde på deres mønsterarbejdere, men omvendt, hvis de ligesom os andre mere eller mindre er blevet afskaffet i og med EU, så kan det vel sådan set også være ligemeget.

Hvis man bevæger sig rundt i de københavnske butikker, vil man opdage, at en stor del af de ansatte er svenskere. Kunne det evt. have noget at gøre med, at dagpenge og kontanthjælp er væsentligt lavere i Sverige end i Danmark, og at svenskere derfor er mere villige end danskere til at tage sådanne lidt uattraktive jobs, der tilbydes efter normal dansk overenskomst, men som har svært ved at konkurrere med at hæve 18.000 om måneden i dagpenge uden at lave noget?

Er det ikke sådan, at noget af det, der kaldes "løndumping", reelt består i, at folk fra vores nabolande rent faktisk gider at udføre nogle af jobs, som danskerne ikke selv gider tage, fordi vores velfærdsydelser er så gavmilde?

I så fald må man formode, at de på Information så udskældte reformer af dagpenge og kontanthjælp vil medvirke til at mindske behovet for import af arbejdskraft fra lande som Sverige, Tyskland og Polen.

Philip B. Johnsen

Så længe fattigdom er så udbredt i EU, og niveauet for skattebetalete velfærdsgoder er, så forskellige i medlemslandene, må der komme folkevandringer, hvor mennesker søger nye græsgange, på fordelagtig økonomisk grundlag i de rigeste lande i EU.

Det kan i nogle tilfælde, fører til affolkning af lande, hvis man ikke tager fat på problemet i EU.
Personlig tror jeg ikke på automatisk velfærds spredning, fordi historien viser gang på gang, at det er kvinderne der er omstillingsparate uddanner sig og flytter, mændene bliver på gården eller i familiens erhverv i byen og affolkning er en realitet.

Men det er ikke vejen frem, at udelukke mennesker fra fælleskabet, stigmatisering af mennesker i nød, det vil få fatale konsekvenser, det håber jeg ikke nogen er i tvivle om.

EU må få focus på fattigdom og retfærdig omfordeling er et værktøj.

City of London bonus/resultat løn udbetaling 2013
DKK 170 mia.

@Philip

”Affolkning” er nok en lidt dramatisk beskrivelse. Cirka 3% af EU´s befolkning bor i et andet EU-land end det, hvor de er statsborger. Og hvad angår østlandene, så har mange af dem, der ønsker at udvandre, gjort det allerede. På en særlig jobportal for rumænere, der ønsker at arbejde i UK, var der cirka 150.000 tilmeldte i 2009 men kun cirka 60.000 i dag.

Da de sidste restriktioner for rumænske og bulgarske statsborgere forsvandt 1. januar 2014, kørte en britisk formiddagavis store overskrifter om den ”invasion”, der nu var på vej. ”Alt udsolgt” lød overskriften. Med med det første fly, der ankom fra Rumænien, fandt journalisterne kun en enkelt person, der var kommet for at arbejde……

Philip B. Johnsen og Bjarne Kim Pedersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Kim Pedersen

Det er symbolpolitik når DF farer frem mod faren fra øst. Og det er symbolpolitik når 3F kører reklamekampagne til kommunevalget om faren fra øst.
Jeg frygter for den kommende EU-valgkamp når de forskellige partier og deres tilhængere skal ud og lufte den danske svinehund.
Jeg er sikker på at hovedparten af østarbejdere har ordnede arbejdsforhold.
I 2013 var 25,6 procent af folk på kontanthjælp indvandrere i følge Metro, og de indvandrere kommer ikke fra EU-østlande.
Læs også http://politiken.dk/debat/debatindlaeg/ECE2152528/byd-dog-oestarbejderne...

Philip B. Johnsen

Lars Hansen 17. januar, 2014 - 11:57

Det er sandt, men hvis ikke EU handler, på den store forskels på udviklings mulighed, vil over tid resultatet blive, at alternativet til manglende udvikling og tilstodende fattigdom er udvanding, man kan sammenligne direkte med, det vi i Danmark kalder udkants Danmark.

@Bjarne

Nej en stor del af de "indvandrere", der er på kontanthjælp, er slet ikke indvandrere men derimod flygtninge. Når det er sagt, så er der dog sket en procentvis kraftig stigning i antallet af EU-borgere på kontanthjælp og dagpenge, siden krisen begyndte. Men den er sket fra et meget lavt niveau. Og samlet set er der stadig væsentligt færre 16-65 årige EU-borgere, der lever af overførselsindkomst i Danmark, sammenlignet med danskere.