Læsetid: 3 min.

Holger K.: Dansk forsvar skal tilbage på FN-sporet

Udenrigsminister Holger K. Nielsen vil opprioritere Danmarks militære deltagelse i FN’s fredsbevarende operationer, og han støtter fredsstyrkers anvendelse af våbenmagt, når det er nødvendigt
15. januar 2014

Efter Afghanistan skal det danske forsvar tilbage på FN-sporet og medvirke i de ’klassiske’ fredsoperationer rundtomkring i verden. Det siger udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) i et interview med Information.

»FN skal have en mere fremtrædende rolle i dansk udenrigspolitik. Danmark skal tilbage til en tradition, vi havde år tilbage, hvor det var typisk, at vi var med i mange FN-operationer,« fastslår den nye udenrigsminister.

Hermed lægger han op til en justering af dansk sikkerhedspolitisk strategi.

De tidligere borgerlige regeringer indtog en skeptisk holdning til FN’s fredsbevarende operationer og prioriterede i stedet at forsvare vestlige geostrategiske interesser.

I 2011 trak regeringen Lars Løkke Rasmussen (V) f.eks. de danske styrker ud af FN’s mission i Libanon – en beslutning, som Holger K. Nielsen var dybt uenig i.

I stedet forestiller han sig en multilateral udenrigspolitik, der fokuserer på, hvor Danmark kan gøre nytte i verden.

»På et tidspunkt var hele den danske udenrigspolitik fokuseret på, om vi gjorde det godt i Afghanistan. Det var det, man målte os på. Det, synes jeg, var en fejl, fordi man kan gøre gode ting mange andre steder i verden,« siger udenrigsministeren.

Inden for regeringen og Forsvaret har der i de seneste måneder udspundet sig en diskussion om, hvad det danske forsvars mange forskelligartede kapaciteter skal bruges til, nu da det kontroversielle engagement i Afghanistankrigen lakker mod enden.

»Vi skal ikke længere på forhånd sige, vi kun laver skarpe operationer (som i Irak og Afghanistan, red.). Hvis der ikke er brug for det, skal vi ikke være der. Så skal vi gøre nytte andre steder,« mener Holger K. Nielsen.

Håb i FN

I FN-systemet er der store forhåbninger til, at Danmark og andre NATO-lande efter at have forladt Afghanistan vil stille militær overskudskapacitet til rådighed for de underbemandede og ressourceknappe fredsoperationer i Afrika syd for Sahara.

Det ønske er Holger K. Nielsen rede til at imødekomme. Han understreger, at den proces allerede er begyndt, og at mere er på vej.

Sent sidste år vedtog Folketinget at sende et Hercules-transportfly til Vestafrika, hvor det bl.a. flyver afrikanske fredsstyrker til og fra Mali. Men ellers er det danske forsvars tilstedeværelse meget begrænset i landene syd for Sahara, hvor alle kontinentets interne konflikter finder sted i øjeblikket.

Dog er Søværnet stadig til stede ud for Somalias kyst med krigsskibet Esben Snare.

Ifølge udenrigsministeren bør Danmark tilbyde andre svage stater i det østlige og vestlige Afrika ekspertise og bistand til at opbygge deres egen ’kystbeskyttelse’.

Som et andet eksempel på, at et behov for indgreb i en konfliktzone kan kobles med Søværnets kapacitet, nævner han Folketingets nylige beslutning om at stille to transportskibe, et støtteskib og soldater på landjorden til rådighed for FN’s plan om at fragte kemiske våben ud af Syrien og tilintetgøre dem på havet.

»Det er et smukt eksempel på, hvordan jeg forestiller mig Danmarks internationale rolle i fremtiden,« siger Holger K. Nielsen.

Udenrigsministeren er desuden villig til at acceptere Sikkerhedsrådets nyligt mere håndfaste mandater til fredsoperationer, som betyder, at FN-soldaterne må bruge våbenmagt til beskyttelse af civile i konflikter.

»Vi har jo dårlige erfaringer fra krigen i Eksjugoslavien. Der var frygtelige eksempler på, at FN-styrker ikke kunne løse opgaven, fordi man ikke havde de militære midler. Derfor må vi acceptere det som en præmis, at der skal være en form for magt bagved for at kunne løse disse her konflikter,« mener udenrigsministeren.

Han tilføjer: »Det centrale er, at FN beslutter sig for at gå ind på den og den måde og med de magtmidler til rådighed. Det deltager vi så i. Det har jeg det fint med.«

Udenrigsministeren lader sig heller ikke skræmme af Forsvarets forbehold mod at operere under FN’s kommando.

»Jeg er godt bekendt med FN-kommandoens manglende kapacitet og problemer med logistik, men det er min opfattelse, at vi skal prioritere FN-operationer højt, også selv om Forsvaret har disse forbehold,« siger Holger K. Nielsen.

Dog er han endnu ikke rede til at tage det store spring ud i en Afrikamission og love nogen konkret støtte til de fredsbevarende styrker i Den Centralafrikanske Republik (CAR), Sydsudan og Den Demokratiske Republik Congo.

»Det er ikke på dagsordenen nu, men jeg kan forestille mig, at det vil indgå i vores overvejelser. Jeg ser frem til at arrangere et møde med FN’s generalsekretær Ban Ki-moon snart, så vi kan prioritere Danmarks FN-indsats.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Per Pendikel
Espen Bøgh og Per Pendikel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Knudsen

Ved at kalde det FN’s fredsbevarende aktioner ,kan man ifølge Holger sende dræbermaskiner afsted, Dræbermaskiner som man netop med SF's stemmer skal til at fornye for 30 mia kr. finansieret bl.a ved at opkræve ejendomsværdiskatter og ejendomskatter med så store beløb, at over halvdelen af husene i Danmark ser mere elle mindre forfaldne ud-hvilken sammenligning, men alligevel tæt på sandheden.
Med Holgers hjæp beder vi danske piloter om at sende de mest bestialske raketter afsted mod civilbefolkninger som tilfældigvis holder bryllupsfest i målområdet. Holger dog!
Fredsbevarende aktioner kan også bestå i at yde hjælp med transportfly og meget andet, men Holger vil i krig, for at bevare freden.
Ved at kalde det abort, som de færreste forbinder noget med, i stedet for fosterdrab er det også gledet ned i en tid hvor alle med lidt hjerne, kan regulere ønsket eller det modsatte om at blive gravid.
Vi beder her sunde læger om at foretage usunde indgreb på sunde mennesker og efterlader ikkemoderen med et psykist ar for livet og læger og sygeplejersker med ,ok, så dog en professionel afstand til mordet på det ufødte barn.
Fredsbevarende indsats hva ba!
Børnene spille krig konstant, tv viser krige konstant, historiske krige, så måske er det hele blot underholdning

@ Knudsen.
Jeg mener nu, at Holger K.s udsagn om, at Danmark skal tilbage på FN sporet er vigtigt. Og vigtigt at holde ham fast på. Dansen om Guldkalven sammen med bl.a. USA har været - og er forsat - en frygtelig oplevelse for bl.a. det Irakiske folk.
Dansk militær bør ikke sendes rundt i verden for myrde statsledere.
Danske soldater bør have Blå Baretter på, når de er ude i verden.
FN er nu engang det tætteste på en repræsentation for Verdenssamfundet, selvom FNs dispositioner ikke altid er lige forståelige.

Henrik Darlie, Morten Melbye, Torben Selch, Janus Agerbo, Lars-bo Jensen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

FREDSmissioner!! Det udelukker altså de ulovligheder, der er begået i form af uprovokerede overfald på Afghanistan og Irak, bare lige sådan for at få gjort det klart.

Torben Knudsen

Skal vi nu prøve at overbevise de, der går ind for 'Fredsbevarende missioner' uden at komme ind på hvilke myrderier det medfører og spar mig for hvilke myrderier det sparer!! med nogle tekniske indvendinger:
Verden er ved at udvikle sig til de gamle dages opgør imellem enkelt personer.
De øverste lag havde en tid duellen som værktøj til at afgøre konflikter.
30 skridt tilbage en morgen i Hyde Park og bang tju.
Holger og øvrige er igang med at indkøbe et forkert og forældet værktøj til de 'fredsbevarende missioner' dræberfly.
Et indkøb meget værre end IC4 tog fra Italien, med en præsident der boller med mindreårige. Italienerne er dygtige og flittige og venlige folk, men her skal man være på dupperne, men det er vi danskere ikke helt.
Indkøb af dræberfly har nu stået på i ? år og alene det, har gjort dem forældede ligesom metoderne i de fredsbevarende operationer stadig er drab på militær og civile- det synes ikke at røre fortalerne. Blå baretter-jo men ubevæbnede med madskåle, kom nu videre!
De 30 mia. indkøb at forældet udstyr, sparet, kunne lægge cykelstier og togbaner i det udkantsdanamark, som er gået tabt idag, måske lige minus Samsø-dygtige folk.
Alligevel fortsætter proceduren som ved de italienske tog.
Idag kan Holger/FN få en aftale med USA om at indkøbe DRONER til såvel fredsbevarende missioner 'killing' og til fredelige missioner til levering af hvad som helst, hvor som helst. Sammen med de overvågningssystemer, der er udviklet og de lokale meldere, kan vi ramme hovedet af den, der styrer det vi vil komme til livs, ja vi kan endda vælge øje. Øje for øje og tand for tand, den kender du da Holger.
Holger og journalist Martin Burchardt, kan I ikke tage en snak om, hvorfor vi skal spilde 30 mia med at dræbe i fredens tjeneste når vi kan komme ned på et duelleringsniveau, hvor den ene ganske vist trækker hurtigere end den anden.
Men hvem ved?, der er jo midler i den rabiate verden og måske begynder de igen at lægge bomber i fly med mere, sådan bare fredsbevarende eller skaffer droner..
Glæder mig til det politiske svar og din egen mening Holger.

Torben Knudsen

Skal vi nu prøve at overbevise de, der går ind for 'Fredsbevarende missioner' uden at komme ind på hvilke myrderier det medfører og spar mig for hvilke myrderier det sparer!! med nogle tekniske indvendinger:
Verden er ved at udvikle sig til de gamle dages opgør imellem enkelt personer.
De øverste lag havde en tid duellen som værktøj til at afgøre konflikter.
30 skridt tilbage en morgen i Hyde Park og bang tju.
Holger og øvrige er igang med at indkøbe et forkert og forældet værktøj til de 'fredsbevarende missioner' dræberfly.
Et indkøb meget værre end IC4 tog fra Italien, med en præsident der boller med mindreårige. Italienerne er dygtige og flittige og venlige folk, men her skal man være på dupperne, men det er vi danskere ikke helt.
Indkøb af dræberfly har nu stået på i ? år og alene det, har gjort dem forældede ligesom metoderne i de fredsbevarende operationer stadig er drab på militær og civile- det synes ikke at røre fortalerne. Blå baretter-jo men ubevæbnede med madskåle, kom nu videre!
De 30 mia. indkøb at forældet udstyr, sparet, kunne lægge cykelstier og togbaner i det udkantsdanamark, som er gået tabt idag, måske lige minus Samsø-dygtige folk.
Alligevel fortsætter proceduren som ved de italienske tog.
Idag kan Holger/FN få en aftale med USA om at indkøbe DRONER til såvel fredsbevarende missioner 'killing' og til fredelige missioner til levering af hvad som helst, hvor som helst. Sammen med de overvågningssystemer, der er udviklet og de lokale meldere, kan vi ramme hovedet af den, der styrer det vi vil komme til livs, ja vi kan endda vælge øje. Øje for øje og tand for tand, den kender du da Holger.
Holger og journalist Martin Burchardt, kan I ikke tage en snak om, hvorfor vi skal spilde 30 mia med at dræbe i fredens tjeneste når vi kan komme ned på et duelleringsniveau, hvor den ene ganske vist trækker hurtigere end den anden.
Men hvem ved?, der er jo midler i den rabiate verden og måske begynder de igen at lægge bomber i fly med mere, sådan bare fredsbevarende eller skaffer droner..
Glæder mig til det politiske svar og din egen mening Holger.

Philip B. Johnsen

Fra artiklen:
"Udenrigsminister Holger K. Nielsen vil opprioritere Danmarks militære deltagelse i FN’s fredsbevarende operationer, og han støtter fredsstyrkers anvendelse af våbenmagt, når det er nødvendig."

Der mangler definition af:

FN’s fredsbevarende operationer.
Støtter fredsstyrkers anvendelse af våbenmagt, når det er nødvendig.

Er problemet ikke, ved brug af våbenmagt, hvis ikke Danmark vælger som udgangspunkt for operationer, at være neutral, i forhold til en konkret konflikt, vil man ikke opfattes, som en fredsbevarende fredsstyrke.

Selvfølgelig må man forsvare sig, men rollen er den sværeste af alle og derfor ærværdig, hvis man magter den, men opgaven er, at være et levende skjold mellem stridende parter og civilbefolkningen.

Henrik Darlie

Man kan ikke agere fredsmægler hvis man ingen troværdighed har.
Og troværdighed er som bekendt hurtigere at ødelægge end at opbygge.
Der kommer nok til at gå nogen tid før resten af verden tror lige så meget på dansk fortræffelighed som danskerne selv.

Lars Kristensen

FN's fredsbevarende aktioner er i første omgang at være stødpude mellem to stridende parter og når de stridende parter begynder at skyde på FN soldaterne, er de efter FN's egne regler berettiget til at svare igen.

FN soldaterne er derimod ikke berettiget til at skyde før andre.

Til tider har FN soldaterne behov for andet materiel end pistoler og geværer, for at kunne sætte sig i respekt. Ikke for at nedkæmpe en af parterne, men for at vise den part der ikke respekterer FN's tilstedeværelse som stødpude, at det har de bare at gøre.

Når FN's soldater bærer rundt på blå baretter og blå hjælme, så er det for at vise sin tilstedeværelse og ikke for at kamuflere sig. Ville FN soldaterne ligesom NATO soldaterne i Afghanistan og USA skødehundene i Irak kamuflere sig, ville FN soldaterne slet ikke rende rundt med blå baretter og hjælme.

Nu der er et FN, som godt nok kunne være langt bedre, men på grund af politiske interesser ikke kan blive bedre, så er FN fredsbevarende aktioner p.t. det bedst egnede at holde stridende parter fra hinanden. Bag de stridende parters kulisser kan andre så holde mæglingsforsøg mellem de stridende parter og forhåbentlig med tiden få tilendebragt den væbnet konflikt.

Røde Kors og Røde Halvmåne er så de organisationer der også kan hjælpe de stridende parter, når der er tilskadekommende i striden, om så de er civile eller dele af de stridende parters bevæbnede folk.

At Danmark har været med i Afghanistan og Irak, er et mørkt og forbryderisk kapitel i nyere dansk historie, da der ikke var krigshandlinger imod et NATO land. Heller i hvad angår Afghanistan.

Derfor skal vi danskere igen til at få opbygget et troværdigt forhold til verdens befolkninger og gennem FN være med til at få stoppet stridigheder mellem to parter, hvor andre så kan forsøge at mægle en fred mellem parterne.

Den opgave viste Danmark at kunne bære før 2001 og det skal vi til at vise, at vi igen kan og på den måde vise omverdenen, at det vi gjorde i Irak og Afghanistan var og er en fejl.

Hvad der i dag sker i Irak og til dels i Afghanistan, er interne stridigheder som landenes egne ledere skulle henvende sig til FN og bede om hjælp til at få stoppet, uden at FN bliver en part i deres interne konflikter. FN kan fint magte ikke at blive part i et lands interne konflikter, men så skal FN lige have en anden politisk holdning til verdens befolkninger og det kan på nuværende tidspunkt godt være svært.

- Ja....., men skal det være FN-støvler på jorden med amerikansk droner i luften?

- Mon ikke tanke skal gentænkes ud fra helt andre en tidligere missioner, det er ikke som for 20 eller 30 år siden FN skal operere, men i nutiden.

Jeg synes da bestemt, at Danmark skal give sit bidrag, og meget gerne til FN-missioner. Selvom danmarks bidrag ikke fylder meget i den store sammenhæng, så synes det er vigtigt, at vi bidrage til at gøre det til en international norm, at yde hvad man kan.

Og skal der stoppes et folkemord eller lignende, og der ikke er andre end NATO der kan griber ind, så må vi jo bare droppe den blå baret i den situation.

Synes Holger skulle markere sig stærkere, selv om det er en rigtig god melding - fremfor bare at køre i forrige regerings spor, nemlig det amerikanske. Men jeg synes han skulle bruge sætningen - Udelukkende i FN regi. Danmark har, eller burde, ingen tillid til de amerikanske efterretninger, der berettiger nogen som helst militær aktivitet, uden et FN mandat.

anker fjeld simonsen

At påstå at militärfly er foräldede på syv år, er vist at overvurdere udviklingen i flyvema-skineindustrien. Men nogle mener altså, at Holger K. også bör tage en snak med inden-rigsministeren om regningen for nye fly, for ved hjälp af disse at bidrage til at udkant-danmark bombes tilbage til centraladministrationen på slotsholmen, för de nationale värdier der bliver så nedslidte, at det blkivber nödvendigt at bombe udkant-danmark til-bage til stenalderen. Resultatet af det sidste kunne blive et interessant postmoderni-stisk eksperiment.

Georg Christensen

Igen en populistisk minister, som ikke aner, hvad han udtaler sig om.

At FN, (de forenede nationer) bør få større magtbeføjelser (især i sikkerheds rådet), er vi enige om, men først når FN fuldstændig omstrukeres, så de enkelte landes meneske masser også får indflydelse efter "folkelig" opbakning og ikke efter "magtstruktuelle" (mafiøse) værdiløsheder.

Også her ønskes nytænkning , og en ubegrændset fri oplysnings proces, sættes igang som ikke længere kun af magtbegærdets cassino "ludomaner" styres, men med "verdensfolket", i dets helheds fornemmelse, får muligheden og friheden til meninger og åbenheden om det´s "inkelt indivudeelle" indstillinger.

NB: Åbenhed på alle områder, "forenet i FN", kan kun give "FN" sin oprindelige værdi tilbage, Med nyttesløse "ord" uden handlingsmulighed , og et diktaturisk styret "sikkerhedsråd", kommer FN ikke ud af sit eget spindevæv.

.