Baggrund
Læsetid: 4 min.

Hvorfor tror Corydon ikke på den forretning, som Goldman Sachs tror på?

Staten kunne skaffe sig adgang til den fremtidige gevinst, som Goldman Sachs øjner, hvis staten selv optog billige lån til den udvidelse af DONG’s aktiekapital, som man nu vil lade Goldman Sachs om. Uforståeligt, siger fagfolk
Udland
14. januar 2014
Mikkel Østergaard

Hvis det er så attraktiv en forretning for finansvirksomheden Goldman Sachs at eje en femtedel af aktierne i DONG Energy, hvorfor er den samme aktiepost så ikke også en god forretning for den danske stat?

Det er det enkle spørgsmål, som den fremtrædende danske energisektoranalytiker, økonomen Wolfang Mostert, søger svar på.

Ifølge den kontroversielle aftale, som fortsat ligger til behandling og godkendelse i Folketingets finansudvalg, skal Goldman Sachs ved at indskyde otte mia. kr. i ny kapital erhverve ejerskab til ca. 19 pct. af aktierne i DONG, som staten i dag har 80 pct. af aktierne i. Samtidig skal pensionskasserne ATP og PFA indskyde henholdsvis 2,2 og 0,8 mia. kroner.

Ifølge finansminister Bjarne Corydons (S) aktstykke om salget, skal Goldman Sachs købe de nye aktier via datterselskabet New Energy Investment med adresse i Luxembourg, et selskab der skal rejse milliarderne dels via låntagning, dels via fonde som Goldman Sachs ejer eller administrerer for andre investorer.

»Når nu Goldman Sachs anser det for så forrygende god en forretning at skyde penge i DONG, hvorfor gør den danske stat det så ikke? Hvorfor har staten tilsyneladende en anden vurdering,« spørger Wolfgang Mostert.

Han har gennem mange år udført konsulentopgaver for bl.a. Verdensbanken, men har også fulgt DONG Energys udvikling tæt siden fusionen i 2006.

»Det er uden for diskussion, at DONG har behov for kapitaltilførsel. Det skyldes den negative udvikling på det europæiske naturgasmarked, som DONG tidligere har investeret stærkt i, men som er blevet ramt af faldende priser. Det er vel at mærke ikke noget, man kan klandre DONG’s daværende ledelse med Anders Eldrup i spidsen for – alle større europæiske energiforsyningsselskaber er blevet ramt af den udvikling,« påpeger Mostert.

Goldman Sachs er ifølge branchefolk især interesseret i de fremtidige indtjeningsmuligheder i DONG’s division for havmølleparker, hvor DONG i dag er markedsførende, og hvor store ekspansionsmuligheder forudses.

Et flertal i Folketinget har for adskillige år siden aftalt, at DONG på sigt – formentlig i 2018 – skal børsnoteres. Med den præmis mener Wolfgang Mostert, at DONG i aktstykket og dermed i forudsætningerne for aktiesalget til Goldman Sachs er alt for lavt værdisat.

Forrygende god forretning

»Hvis DONG allerede var et børsnoteret selskab, ville kursværdien baseret på almindelige tommelfingerregler efter min opfattelse være omkring 37 mia. kroner. Da det ikke er børsnoteret, vil en investor på grund af de svagere muligheder for at komme ud af investeringen igen insistere på en lavere kursansættelse. Men der er langt ned til Finansministeriets lave skøn på 31,5 mia. kroner, som afspejler den aktiekurs, Goldman Sachs får lov at købe til.«

Det betyder ifølge Wolfgang Mostert, at det i forbindelse med en børsnotering formentlig vil være blevet en »forrygende god forretning« at købe DONG-aktier til den lave værdiansættelse og sælge dem i forbindelse med børsnoteringen i 2018. Det kan Goldman Sachs se, og derfor er man villig til at rejse de nødvendige penge via bl.a. låntagning til nu at købe sig ind i DONG.

»Fordi Goldman Sachs er et kapitalstærkt, verdensomspændende firma har de mulighed for at opnå lån til meget lave renter. Men den danske stat kan formentlig opnå lån til endnu lavere rente. På det internationale marked kan man låne penge i form af f.eks. femårige statsobligationer til én procent i rente. Hvorfor gør staten ikke det? Hvis man via en sådan låntagning smider de nødvendige milliarder ind, og så sælger ud af aktiebeholdningen ved en børsnotering, så har man givetvis gjort en forrygende forretning.«

Grøn omstilling i fare

Også professor Mogens Rüdiger, historiker ved Aalborg Universitet og forfatter til værket Energi i forandring om DONG’s historie, undrer sig over den planlagte aftale med Goldman Sachs, herunder den lave værdiansættelse af DONG.

»I 2008, da man var tæt på en børsnotering, blev DONG’s værdi sat til over 50 mia. kroner. Meget har ændret sig, men med kun 31,5 mia. som aktuel værdi ligner det en bevidst lav værdiansættelse, som giver sikkerhed for, at medejere som Goldman Sachs kan tjene penge på det i 2018,« siger Mogens Rüdiger.

Han mener som Wolfgang Mostert, at staten kunne have fordel af selv at rejse den ekstra kapital, som DONG har brug for.

»Man kunne jo også overveje at udstede folkeaktier som en måde at skaffe pengene,« siger Rüdiger.

For ham er det mest foruroligende ved aftalen, at den kan svække mulighederne for at realisere den grønne omstilling af den danske energisektor, som regering og folketing har sat som mål.

»Det er dybt problematisk, at Goldman Sachs med aftalen får nogle meget vidtgående rettigheder,« siger DONG-eksperten med henvisning til den vetoret, regeringen vil give Goldman Sachs, når det bl.a. gælder ændringer i DONG’s ledelse og strategi.

»Man må regne med, at de kun vil være med til de investeringer i grøn omstilling, som giver et pænt stort overskud. Og det kan f.eks. indebære, at man ikke vil investere i danske havmølleparker, fordi de får et lavere tilskud end engelske og tyske. Med risikoen for at udviklingen går den vej, mener jeg, at staten er ved at slippe tøjlerne for meget,« siger Mogens Rüdiger.

I Folketinget vil Enhedslisten have aftalen med Goldman Sachs annulleret. Dansk Folkeparti vil tilsyneladende heller ikke godkende den, og Konservative har talt for at splitte DONG op i flere selskaber og kun lade Goldman Sachs få ejerskab til det, der ikke handler om Danmarks energipolitik. Samtidig vil Konservative dog ikke løbe fra den aftale, man tidligere har indgået om DONG’s kurs mod børsnotering.

Serie

Hvem vinder, når en amerikansk finansgrib bliver storaktionær i DONG?

Et bredt flertal i Folketinget vedtog i februar 2014 en børsnotering af den danske energigigant Dong. Det giver den statsejede virksomhed en indsprøjtning på 11 mia. kroner, men til hvilken pris?

Køberen er den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Selv om de i de senere år har været storinvestor i den grønne omstilling og flytter deres investeringer fra kul til vedvarende energi, så blev de i ruinerne fra finanskrakket kaldt for en »vampyr-blæksprutte«, fordi investeringsbanken har tradition for at suge værdier ud af selskaber uden at sikre deres levedygtighed.

Staten har med 60 pct. af ejerskabet stadig aktiemajoritet i DONG, men har i aftalen med Goldman Sachs givet banken særdeles fordelagtige vilkår og vetorettigheder over afgørende strategiske beslutninger.

Det har fået en usædvanlig alliance af kritikere på banen. Dansk Folkeparti har sammen med Enhedslisten presset på for, at banken ikke får sine usædvanlige særrettigheder i forbindelse med købet, eller at energiselskabet splittes op i to selskaber. Indtil videre står finansminister Bjarne Corydon (S) dog fast på, at aftalen ikke kan ændres.

Et afgørende spørgsmål er imidlertid, om vi overhovedet bør sælge ud af DONG og give en amerikansk investeringsbank med tvivlsom moral råderet over en af fremtidens vigtigste strategiske ressourcer – energi.

Hvis det er så attraktiv en forretning for finansvirksomheden Goldman Sachs at eje en femtedel af aktierne i DONG Energy, hvorfor er den samme aktiepost så ikke også en god forretning for den danske stat?

Seneste artikler

 • Danske politikere burde have lært af amerikanernes katastrofale energisalg

  1. februar 2014
  Vil det delvise frasalg af DONG Energy til Goldman Sachs kompromittere forsyningssikkerheden og fordyre taksterne? I USA skræmmer sporene fra privatiseringer af energisektoren – med Enron-affæren som et skoleeksempel
 • USA: Banker bør ikke eje energiselskaber

  1. februar 2014
  Risiko for markeds-manipulation og økonomiske kriser får den amerikanske centralbank og kongresmedlemmer til at varsle indgreb mod investeringsbanker som Goldman Sachs’ ejerskab til energi- og råstofvirksomheder
 • Eksperter: Staten udvander sin ejerandel i DONG for meget

  30. januar 2014
  Når Goldman Sachs, ATP og PFA skyder penge i DONG, får staten sin ejerandel i selskabet kraftigt reduceret, fordi kapitaludvidelsen er blevet meget større end oprindelig planlagt. Aftalen giver ikke mening ud fra et investeringssynspunkt, siger to eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Madsen

Korruption...

Mona Jensen, Alex Jensen, Jonas Lundberg Andersen, Lis Jeppesen, Ture Nilsson, Søren Roepstorff, Jeppe Petersen, Sup Aya Laya, Uffe Illum, Mette Hansen, morten Hansen, Anders Reinholdt, Rune Petersen, Lars Jensen, Janus Agerbo, Lise Lotte Rahbek, Per Torbensen, Daniel Hansen, Holger Madsen, Henrik Darlie, Jens Falkesgaard, Toke Andersen, Mads Kjærgård, Niels Mosbak, Morten Pedersen, Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér, HC Grau Nielsen, Lene Christensen, Rasmus Kongshøj, lars abildgaard og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Lasse Damgaard

Tja det viser jo at Corydon er en amatør eller at der er andre forhold vi ikke helt ved noget om der gør sig gældende.

Hvorfor dette hastværk ?
- det handler om en god forretning og DK's fremtidige energi forsyning og grønne vækst potentiale

Lis Jeppesen, Laurids Hedaa, Mette Serritzlev, Mette Hansen, morten Hansen, Rune Petersen, Janus Agerbo, Katrine Visby, Jens Falkesgaard, Morten Pedersen, Dorthe Jacobsen , HC Grau Nielsen, Lene Christensen, lars abildgaard, Per Torbensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Simon Rosenkilde

Jamen fedt, lad os endelig servere danske ressourcer til udenlandske giganter..

Fint spillet, Kammerat, virkeligt godt gået. - Hvad med storebæltbroen, nu vi er igang? Det danske vejnet..? Færøerne..? Lad os fint sælge ud af danske ressourcer, som vi har for vane: Undergrunden i DK, der ellers kunne have tjent os Milliarder, men hvor vi nu må nøjes med en almisse fra Maersk - Grønlands undergrund, som nu er ved at blive mistet af hænde fordi vi, naivt, bortskrev hele Grønland til et selvstyre, der giver O og en fuck for vores Milliard-bloktilskud, De Vestindiske Øer..?? Man kunne blive ved..

Danmark sælger ud af sin sjæl, shop nu, Alt skal væk..

Og hold kæft hvor er det sørgeligt.

Ervin Lazar, Lis Jeppesen, Mette Hansen, Mette Serritzlev, Peter Wulff, morten Hansen, Daniel Hansen, Holger Madsen, Jens Falkesgaard, Flemming Scheel Andersen, HC Grau Nielsen, Rasmus Knus, Lene Christensen, Rasmus Kongshøj, lars abildgaard, Per Torbensen, randi christiansen, Bill Atkins og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er ingen værdi i penge i sig selv, men al værdi i at eje sin egen infrastruktur. Det er ikke et økonomisk, men et sikkerhedspolitisk spørgsmål. Det smarteste ville være at pålægge pensionsselskaberne en langt større andel, måske de 5 mia, og så tage resten på lavtforrentede statsobligationer.

Thomas Krogh, Lis Jeppesen, Laurids Hedaa, Mette Hansen, morten Hansen, Anders Reinholdt, Torben K L Jensen, Janus Agerbo, Kim Houmøller, Daniel Hansen, Holger Madsen, Ole Hansen, Carsten Søndergaard, Flemming Scheel Andersen, HC Grau Nielsen, Lene Christensen, Per Torbensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Til de konservative er der kun eet at sige : at holde fast i en fejltagelse, gør kun fejlen større.

Som det ganske rigtigt påpeges i artiklen, og som finansmanden klaus riskær påpegede forleden i 24/7, så er dong så god en forretning, at gs også køber aktier til 'sig selv' > i en lille eksklusiv aktionær gruppe - det gør man efter sigende kun, når der er tale om en virkelig god forretning.

Det er uhyggelig dumt at forære vetoret og en fremtidig indlysende god satsning på vedvarende energi til finansfolk, som ikke tænker på det
danske eller noget andet almenvel men kun på egenprofit.

Men det er klart, at dong skal drives topprofessionelt. Neolib'ernes
påstand, om at det kun er egeninteresser, som kan motivere til at gøre en god indsats, må tilbagevises, som det demagogiske bedrag det er -
'hvorfor er din mund så stor, bedstemor?'. Nu må den lille rødhætte træde ud af puberteten, blive voksen og forstå, at vi ikke leger palle alene i
verden - vi er et kollektiv, et fællesskab i hvilket det altså er for småt begavet, hvis man ikke formår at samarbejde om vigtige fælles opgaver.
Så er man nærmest selv ude om at blive snydt - som naive indfødte. Nu må dette spild af tid og penge stoppe - finanshajer skal ikke længere have
lov at boltre sig på fællesskabets resort - det er på aller højeste tid, og det har det været længe, at sige nej til monopolkapitalisternes hærgen. Giv
dem en portefølje, de kan slå hinanden ihjel med, men lad os mennesker i
fred.

Mona Jensen, Bent Gregersen, Jonas Lundberg Andersen, Ivan Breinholt Leth, Hans Kvisgaard, Laurids Hedaa, Per Meinertsen, Mette Hansen, Peter Wulff, morten Hansen, Anders Reinholdt, Brian Klausen, Preben Bollerup, Jørn Petersen, Niels-Holger Nielsen, Janus Agerbo, Leif Høybye, Daniel Hansen, Holger Madsen, Jens Falkesgaard, Carsten Søndergaard, Morten Pedersen, Dorthe Jacobsen , Flemming Scheel Andersen, Johannes Lund, HC Grau Nielsen, Lasse Damgaard, Helene Nørgaard Knudsen, Lene Christensen, Jens Overgaard Bjerre, Per Torbensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det eneste, der kan motivere en til at gøre sit bedste, er tværtimod at gøre noget for andre.

Vi - aktionærer i Danmarksfirmaet - skal indklage regeringen for misligeholdelse af
vores aktier og dårlig forretningsførelse. Direktøren afskediges uden pension.

Aske Skov Andersen, Thomas Krogh, Hans Kvisgaard, Lis Jeppesen, Kalle Nielsen, Laurids Hedaa, Marianne Nielsen, Danny Henriksen, Søren Roepstorff, Enriquo Longo, Mette Hansen, morten Hansen, Anders Reinholdt, Christian Harder, Henrik Christensen, peter fonnesbech, Janus Agerbo, Lise Lotte Rahbek, Daniel Hansen, Carsten Søndergaard, Dorthe Jacobsen , Flemming Scheel Andersen, Steffen Gliese, HC Grau Nielsen, Lene Christensen, Rasmus Kongshøj, randi christiansen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Enig i korruptionsteorien.

Hastværket, Corydons GS-forbindelser, og den tilsyneladende helt irrationelle model man har valgt - peger mistænkeligt mod en form for underhåndsaftale, som Corydon helt sikkert vil blive gengældt, når han går af som minister engang, forhåbentligt inden længe.

Det ligner en rævekage, der primært skal sikre Corydons egen videre karriere.
Måske ikke ulovligt - men det er fandeme skruppelløs korruption efter mine begreber.

Tiden vil vise, om vi havde ret. Det kan være, at det bliver lige så åbenlyst, som med Foghs Natopost.

/O

Benjamin Bach, Mona Jensen, Aske Skov Andersen, Bent Gregersen, Carsten Svendsen, Alex Jensen, Jonas Lundberg Andersen, Jens Kofoed, Hans Kvisgaard, Lis Jeppesen, Brian Jensen, Carsten Mortensen, Danny Henriksen, Søren Roepstorff, Jeppe Petersen, Enriquo Longo, Sup Aya Laya, Uffe Illum, Mette Hansen, Peter Wulff, morten Hansen, Anders Reinholdt, Torben K L Jensen, Henrik Christensen, Rune Petersen, Niels-Holger Nielsen, peter fonnesbech, Martin Madsen, Janus Agerbo, Lise Lotte Rahbek, Kim Houmøller, Katrine Visby, Leif Høybye, Daniel Hansen, Jens Falkesgaard, Carsten Søndergaard, Toke Andersen, Mads Kjærgård, Morten Pedersen, Dorthe Jacobsen , Flemming Scheel Andersen, HC Grau Nielsen, Tue Romanow, Lene Christensen, Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj, lars abildgaard, Jens Overgaard Bjerre og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Peter - nu må ti øren sq da snart falde - undskyld - men er det virkelig så dyb, esoterisk viden at 'vær mod andre, som du ønsker, de skal være mod dig' og 'hvad du gør mod de små, gør du mod mig' er udtryk for det indlysende forhold, at menneskeheden er forbundet i et skæbnefællesskab, i hvilket man kan vælge jungleloven eller samarbejdet.

Klart, at hvis man skal finde det attraktivt at vælge fællesskabet, så skal de andre være med. Monopolkapitalisternes 'del og hersk' strategi skal ikke længere have lov at sætte dagsordenen, og jo flere der modsætter sig
jungleloven, jo større er chancen for at indføre ordentlige, civiliserede
forhold. Men det kræver en ikke før set fælles forståelse, som internettet giver mulighed for. Vi må handle inden hajerne eksproprierer www - det er jo godt i gang.

Filo Butcher, Søren Roepstorff, Mette Hansen, morten Hansen, Niels-Holger Nielsen, Jens Falkesgaard, Carsten Søndergaard, Dorthe Jacobsen , HC Grau Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Per Torbensen

Kan enhedslisten og df reelt forhindre denne handel og vil de når det kommer til stykket.

Enriquo Longo, Philip B. Johnsen, lars abildgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Åbenlyst som med foghs natopost? Vist kun for de få årvågne - hvad der var forrykt 'åbenlyst' i sin tid, var da dyremose fik 80 mio for at være frontmand i afleveringsforretningen til tdc - og det var med lykketoft som finansminister. Asocialdemokraterne fortsætter sporet og sælger lufthavnen under nyrup og nu - godt nok s under de radikale - denne historie. Enten er det korruption, de har fået et tilbud, de ikke kan sige nej til - aner vi en sammenhæng med redningen af danske bank? Det var jo danske bank, som fik opgaven at finde køber, og tjept vendte tilbage med gs. Eller de er dummere end tilladeligt, når man forvalter andre folks værdier.

Benjamin Bach, Thomas Krogh, Laurids Hedaa, Filo Butcher, Søren Roepstorff, Uffe Illum, morten Hansen, Anders Reinholdt, Rune Petersen, Niels-Holger Nielsen, Jens Falkesgaard, Lene Christensen, Flemming Scheel Andersen og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Rigtig set, Leo Nygaard.!

Hvordan får vi aktionærer i Danmarksfirmaet indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling, for at få debatteret bestyrelsens forretningsførelse af firmaet.?

Benjamin Bach, Eva Bertram, Lis Jeppesen, Filo Butcher, Søren Roepstorff, Enriquo Longo, morten Hansen, Tue Romanow, Lise Lotte Rahbek, Jens Falkesgaard, Lene Christensen, Dorthe Jacobsen , Flemming Scheel Andersen, HC Grau Nielsen, Steffen Gliese og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Nu er det jo sådan, kan jeg forstå, at danmark i 73 afgav sin selvbestemmelse til eu - senest illustreret med lovgivning ang arbejdende tilflytteres ret til overførselsindkomster. Det er bare først nu, det begynder at ha betydning, og derfor først nu, der reageres - så småt. Iflg morten messerschmidt skal disse beslutninger i folketingssalen, og bliver de nedstemt der, går de til eu domstolen, hvor afgørelsen i dansk disfavør er klar.

Vi har som dumme, uvidende indfødte solgt vores førstefødselsret og selvbestemmelse til eu. Det er derfor nærliggende at forvente, at de parter - som synes, det er en god ide at indgå en handel med monpolkapitalister, der kun har egeninteresse for øje, og for hvem almenvellet er til grin og en by i rusland - nok skal finde en måde atter at omgå den danske grundlov.

Nu må vi se, om det overhovedet er muligt, at hævde danske rettigheder > at aftalen ikke er, hvad df indgik, og at den under alle omstændigheder skal godkendes i folketingssalen. Hvis ikke, er der kun en vej, og det er væk - ud af eu. Det er tid at vågne for den indre holger danske.

Mona Jensen, Poul Borup-Andersen, Hans Kvisgaard, Laurids Hedaa, Søren Roepstorff, Mette Hansen, morten Hansen, Lars Peter Simonsen, Jørn Petersen, Niels-Holger Nielsen, Lene Christensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Ole Brockdorff

Det er ganske rigtigt dybt problematisk og moralsk uansvarligt over for nationalstaten Danmark, at Goldman Sachs med alle sine hårdkogte superkapitalister, der kun tænker på at score den højest mulige profit, overhovedet får lov til at købe sig ind i noget så vigtigt for os alle som vores energisektor, der er finansieret og bygget op af generationer af danskere gennem mere end 100 år. Og så oven i købet med en socialdemokratisk finansminister som en logrende skødehund for netop det finansimperium, der mere end nogen andre forvoldte den globale finanskrise i 2008.

Hvor er ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond henne?

ATP har mere end 500 milliarder kroner i pengetanken, og Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) under LO’s kontrol over 50 milliarder kroner, og de kunne uden problemer skyde de otte milliarder kroner ind i Dong Energy, som der skal til for at rette op på butikken. Hvis man gik ud og spurgte vælgerbefolkningen om de hellere vil have, at ATP og LD skyder de nødvendige penge ind i stedet for Goldman Sachs, vil svaret blive et øredøvende ja til politikerne på Christiansborg.

Men, nej, den unge og umodne finansminister Bjarne Corydon er desværre nok bare en sølle brik i det beskidte globale spil, hvor de store amerikanske konglomerater og familiedynastier korrumperer alt og alle rundt omkring i verden. Hvilket måske bedst underbygges af den kendsgerning, at Corydon som nationens finansminister i sommer deltog i det årlige møde med alle superkapitalisterne i Bilderberg-gruppen. Her mødte han topcheferne fra Goldman Sachs, og blot et halvt år senere præsenterer han dette finansimperium som ny medejer af Dong med vetoret over for alle beslutninger.

Lige netop dèt faktum stinker langt væk af korruption.

Først solgte de tidligere hæderkronede socialdemokrater TDC i 1997 for sølle 23 milliarder kroner til amerikanerne, og med en socialdemokratisk finansminister Mogens Lykketoft som frontfigur. Uden at blinke med øjnene solgte han vores telefonnet ud, som vi danskere har opbygget for egne penge gennem 150 år. Lige siden er selskabet blevet mishandlet gennem adskillige videresalg og handler. Udelukkende for at give det højest mulige overskud til iskolde udenlandske superkapitalister, der er hamrende ligeglade med Danmark som selvstændig nation, og nu lægger socialdemokraterne op til den samme voldtægt af Dong Energy.

Nej, socialdemokraterne er ikke længere almindelige danske arbejderes parti, men en på alle måder afstumpet elitær organisation, der sammen med de øvrige vesteuropæiske socialdemokratier har rottet sig ondskabsfuldt sammen med de værste superkapitalister på kloden. Uden modstand får de lov til at købe alle infrastrukturelle værdier, som Danmark har bygget op i årenes løb. Takket være korrumperede socialdemokrater uden moral og etik, der er fuldstændig ligeglade med, at deres eget folk mister alle sine nationale værdier.

Bjarne Corydon er simpel håndlanger for New World Order-segmentet.

Mona Jensen, Bent Gregersen, kim jensen, Jonas Lundberg Andersen, Hans Kvisgaard, Ture Nilsson, Danny Henriksen, Søren Roepstorff, Per Meinertsen, Sup Aya Laya, Uffe Illum, morten Hansen, Anders Reinholdt, Steffen Nielsen, Preben Bollerup, Tue Romanow, Jørn Petersen, Lise Lotte Rahbek, Jan Pedersen, Kim Houmøller, Katrine Visby, Leif Høybye, Daniel Hansen, Per Torbensen, Carsten Søndergaard, Lene Christensen, Dorthe Jacobsen , Morten Pedersen, Flemming Scheel Andersen, lars abildgaard, Ditte Jensen, Keld Sandkvist, randi christiansen og olivier goulin anbefalede denne kommentar
Lasse Damgaard

Leo Nygaard

Danmarksfirmaet ?
Nej DK er ikke et firma - det er et demokrati
Den måde man afskeder lederne på er med et kryds.

Men hvis jeg bruger dit billede - hvad så med alle de aktionærer der ikke møder op på den ordinære generalforsamling og kræver bestyrelsens afgang ?
- eller når tingene er virkelig presserende, indkalder til ekstraordinær generalforsamling ?

randi christiansen

Holger - Vi kan jo starte med at organisere os. Danmarksfirmaet er et udmærket navn - vi kan begynde med at forhindre denne seneste afleveringsforretning. Mød op på torsdag i dansk metal. Lad os tage imod invitationen fra Alternativet til at deltage i politikformulering - lad os bruge tid på at formulere tekst og strategi inden næste folketingsvalg - og arbejde på at formidle det enkle budskab : hvem skal bestemme i danmark? Kan vi lige i sidste øjeblik nå at redde stumperne, og vil vi betale, hvad det koster? Hvilken bedre investering for danske pensionsmilliarder end mor danmark selv? Det forudsætter naturligvis fagfolk med forretningssans som en klaus riskær - men han er skarpt tænkende og talende, så selvfølgelig vil han deltage i et fællesskab baseret på samarbejde - ik os klaus? Og han og kolleger blir jo holdt i ørerne af andre skarpt tænkende - jurister som peter hummelgård og morten messerschmidt - humanister som uffe elbæk - økonomer som jesper jespersen og politikere som preben vilhjelm og el.

Tiden er nu.

Hans Kvisgaard, Filo Butcher, Kirsten Skjerbæk, Lene Christensen og Dorthe Jacobsen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Lasse Damgaard

Så må EL prøve at fremprovokere til en ekstraordinær generalforsamling, med dette ene punkt på dagsordenen.

Benjamin Bach, morten Hansen, Niels-Holger Nielsen, Lars Jensen, Lene Christensen, lars abildgaard og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Lasse - din kommentar er udtryk for en naivitet, som har hærget længe nok. Mens venstreføjen taler om demonrati og menneskerettigheder, glemmer de alt om at adminstrere fællesskabets overlevelsesressourcer, de fælles værdier - mens finanshajerne i konkurrencestaten - som corydon uden en folkeafstemning har omdøbt danmark til - lænser kassen.

For at illustrere yderligere > det eso-og det eksoteriske rum, bør forstås i hver sin kontekst - eller endnu simplere > opvasken skal tages, selv om du ikke gider. Mao > administrationen af fællesskabets værdier er en praktisk opgave, som ikke skal hænges op på et smadret, patetisk, voldtaget skindemokrati - et folkestyre kun af navn, hvor monopolkapitalisterne har vildledt og bestukket de naive indfødte til at sælge værdierne for fjernsyn, friværdi og flitterstads. Nu må det høre op. Forretningssans er ikke i modsætning til demokratiet - tværtimod. Det er IKKE i folkets interesse at udlicitere forvaltningen af fællesskabets værdier til egeninteressenter. De, som påstår noget andet, lyver.

Jacob Egeskov, Laurids Hedaa, Filo Butcher og Daniel Hansen anbefalede denne kommentar
Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Goldman Sachs har vist sig at være styret af folk, hvor kunder og aktionærer ikke er en prioritering. Det har de dyrket i et omfang, der gav et væsentligt bidrag til den kuldsejling i økonomien, der bølger rundt i verden.
At de ser en god forretning, hvor politikeren ikke gør, det skulle være argumentet imod at tage dem ind som samarbejdspartnere.

Henrik Darlie, Kalle Nielsen, Uffe Illum, Kirsten Skjerbæk, Steffen Gliese og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

STOP CORYDON!---FREM MED LE OG PLANKE.

Torben Nielsen, Henrik Darlie, Thomas Krogh, Espen Bøgh, Filo Butcher, Carsten Mortensen, Sup Aya Laya, Kirsten Skjerbæk, morten Hansen, lars abildgaard, Niels-Holger Nielsen, Jan Pedersen, Per Torbensen, Holger Madsen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Så det er måske omsider på dette kritiske tidspunkt i menneskehedens historie ved at stå klart, hvad der er på spil? Hvem skal bestemme over fælkesskabets (overlevelses)ressourcer? Er det i almenvellets interesse at udlicitere forvaltningen til privatprofiterende interessenter? Det koster ikke blot formuer i 'administrationsgebyrer', vi mister også enhver kontrol med fundamentet for vores liv. Vi er blevet snydt længe nok, og med katastrofale miljø-og socioøkonomiske konsekvenser. Strategien bør nu være klar, kort sagt > permakultur, økologisk økonomi baseret på det forhold, at planetens økonomiske grundlag er cirkulært. At det forhold ikke adresseres tydeligere i mainstream medier, men at der stadig i fuld
alvor tales om 'vækst' - uden en nærmere definition af begrebet, hvorfor man altså må forstå, at der tales om den sædvanlige lineære, sorte vækst
- siger alt om udfordringens omfang på både det bevidsthedsmæssige og
det praktiske niveau. Så vi har ingen tid at spilde.

Hans Kvisgaard, Kirsten Skjerbæk, morten Hansen, Niels-Holger Nielsen, Janus Agerbo og Jan Pedersen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Så niels og jer andre - vi ses på torsdag i nyropsgade kl 19

Philip B. Johnsen

Det virker ikke gennemtænkt, at Danske Bank(Corporate Finance) der på vegne af finansministeriet har tegnet aftalen op, med Goldman Sachs der med aftalen får nogle meget vidtgående rettigheder, der vil skade Danmark.

Det er besynderligt, at Danske Bank ikke ikke ser fordel i, at staten selv, foretager investeringen, hvis det er en så god forretning, og så betaler for hjælp, for bedst mulig børsnoterings rådgivning, eller alternativt spreder investeringen til flere investere, for fremtidssikkerhed i projektet.

At Danske Bank kun har involveret en mulig investor Goldman Sachs, virker meget besynderligt i sig selv, men det er ikke den vigtigst fejl, det er forsyningssikkerheden der er den afgørende fejl i aftalen.

For borgerne i Danmark, udsættes for en stor privat økonomisk fare, i planen om salg af, og fremtidig børsnotering af DONG, uden en opsplitning af DONG i forsyningsnet og produktion af energi.

Danmark, der er et lille land, med en deraf, bergænset energi infrastruktur, hvilket vil sige, at borgerne vanskeligt sikres minimums krav og det er vanskeligt, at undgå et totalt monopol, der fastsætter for høj priser, ringere kvalitet eller begrænset udbredelse.

Det mener jeg, skal tages meget alvorligt, borgerne i Danmark, har ikke råd til, at blive opkrævet ublu priser for energi, i den meget følsomme situationen finanssektoren har sat danskerne i ved, at have verdens højeste private gældsætning i boligsektoren.

Hvis borgerne også pålægges for høje energi priser, vil boligerne reelt blive usælgelige, hvis lønningerne ikke stiger tilsvarende, hvilket der ingen sikkerhed er for.

Det ligner en pengemaskine, der ikke er til fordel for den almindelige borger, der nærmere ligner et fremtidigt offer, for en privat profit hungerende pengemaskine.

Dertil kommer, at Goldman Sachs har vist sig, ikke til at stole på, men penge lugter ikke, syntes Finansministeren Bjarne Corydon at mene.

Goldman Sachs swap lån trick, der skjulte græsk gæld!

Link: http://www.spiegel.de/international/europe/greek-debt-crisis-how-goldman...

Eva Bertram, Hans Kvisgaard, Enriquo Longo, Uffe Illum, morten Hansen, lars abildgaard, Janus Agerbo, randi christiansen, Per Torbensen, Bill Atkins, Holger Madsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Corydon tror kun på CEPOS, deres påstande er lov.

Corydon ved noget, som vi andre ikke ved.

Laurids Hedaa, Uffe Illum, morten Hansen, Hans Paulin, lars abildgaard, Tue Romanow, Niels-Holger Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Det undre mig at "man" er skuffet over socialdemokratiet. Det må bero på en brist i almindelig historisk viden. Socialdemokraterne har altid fulgt kapitalismens fløjte, også selv om vejen førte direkte i krig...

...det er faktisk det forhold der gør, at der er forskel på kommunister og socialdemokrater. Sådan er det!

Mona Jensen, Sup Aya Laya, Niels-Holger Nielsen, Olav Bo Hessellund, Per Torbensen og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Finansministeriet har jo ingen steder at hente de samme garantier, som vi har lovet Goldman Sachs. De vil jo tværtimod blive betalt af den danske befolkning.

Det forlød på et tidspunkt, Goldmann har sikret sig imod risikoen.
Hvad nu hvis redningsaktionen ikke lykkes ? Hvem står så med underskuddet til indfrielse eller ansvaret for videreførelse, når Goldmanden er forduftet med sin sikrede kapital. Eller, hvad vil der ske ?
Nu mangler vi en hård presse til at slæbe Corydon i skranken.

Dennis Eriksen, Hans Kvisgaard, Uffe Illum, morten Hansen, Kirsten Skjerbæk, Anders Reinholdt, Tue Romanow, Jan Pedersen, Niels Engelsted, randi christiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

"Det undre mig at "man" er skuffet over socialdemokratiet. Det må bero på en brist i almindelig historisk viden. Socialdemokraterne har altid fulgt kapitalismens fløjte, også selv om vejen førte direkte i krig..."

Så sandt som det står skrevet!

Marianne Christensen

Den båd vi sidder og gynger i er efterhånden så fortæret af råd i bunden, at ingen overlever.
Det gælder både danskere, amerikanere og kinesere. Og alle andre.
Vi sviner og og forpester miljøet så meget, at hele det naturlige kredsløb nedbrydes med skader, ingen har mulighed for at rette op på.

Den eneste trøst er, at dem, der har magten og dermed hovedansvaret også vil blive ramt. Det kan godt være de rigeste og deres børn overlever længst, men nogen dans på roser vil de sidste år i forureningshelvedet ikke være, hverken for Helle Thornings børn for Corydons eller for børnene af direktøren for Goldman Sachs. Det er ikke usandsynligt de vil komme til at sidde i en lille kunstig kugle, der er livsfarlig at bevæge sig ud af og som vil føles som et fængsel.

Per Torbensen

Ret banalt 8 milliarder ud af et national budget på over tusind milliarder kr-come on-
Hvem er det som har optioner for cirka 460 millioner i det spil,retten til at købe aktier for for en krone for at høste til 5-6-7 kroner-Danmark er blevet en banan republik.

Thomas Krogh, Laurids Hedaa, Kalle Nielsen, randi christiansen, morten Hansen, lars abildgaard, Bill Atkins, Tue Romanow, Niels Engelsted og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Kæden Danske Bank - Goldman Sachs lugter langt væk. Bjarne har startet kæden. Han ved godt, hvad han har sat i gang.
Spørgsmålet er bare, om der var valgt anderledes af en finansminister under Lars Løkkes ledelse.
Det vil sige en meget stor del af befolkningen er ikke indstillet på at gøre op med superkapitalismen.
Er vi i mindretallet indstillet på at gøre det nødvendige for at genere systemerne så meget, så de bliver tvunget til at forholde sig til verdenen uden for deres egne systemer.

kim jensen, morten Hansen, Per Torbensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Lars Abildgård - hvad med at invitere lars trier mogensen, klaus riskær, peter hummelgård, morten messerschmidt, jesper jespersen m.fl. på torsdag. Denne sag må eksponeres max.

Eva Bertram, Anders Reinholdt og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Lars Abildgård - hvad med at invitere lars trier mogensen, klaus riskær, peter hummelgård, morten messerschmidt, jesper jespersen m.fl. på torsdag. Denne sag må eksponeres max.

Willy Johannsen

Hvis Goldman Sachs skræmmer, er det ren barnemad mod BlackRock, verdens absolut største kapitalfond, som står bag ved Goldman Sachs - der er mere end god grund til at få BlackRock DONG aftalen endevendt i dagslys. Det lugter ikke, det STINKER til himlen...
http://en.wikipedia.org/wiki/BlackRock

Henrik Darlie, Sup Aya Laya, Uffe Illum, Per Torbensen, morten Hansen, lars abildgaard, Janus Agerbo, Niels Engelsted og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Og selvf også dig, jørgen steen - og uffe elbæk ...

Lasse Damgaard

randi chistensen

Ja måske jeg er naiv - men jeg tro på den demokratiske ide og proces.

For mig handler det om en revision af Grundloven - med flere nye tillæg.
- En forfatningsdomstol som et af de helt centrale ting.
- begrænsning af hvor længe eller hvor mange gange en kandidat kan side på tinge,
- mulighed for at borgerne kan kræve en folketingssamling ophævet - et krav om ny valg
- Et folke veto - hvor et givent antal personer kan kræve en folkeafstemning om et lovforslag, måske ligefrem selv opstille et forslag til behandling - som folketinget ikke af sig selv vil behandle
- Beskyttelse af kritisk infrastruktur som er i statens ejerskab.
- personligt udfasning af kongehuset.

Det som jeg efterlyser er et demokratisk forår her i DK- en vækkelse.
En mobilisering på borgerplan ud over hvad DF og EL kan mønstre

Holger Madsen

Hvad med også at invitere Bjarne Sachs. :-)

Steffen Gliese

Hvor meget jeg end kunne ønske en ny forfatning, Lasse Damgaard, håber, alligevel, at det ikke bliver i en min levetid, for jeg vil hverken af med kongehuset, der beskytter os imod en alt for magtfuld præsident, eller folkekirken, der beskytter os imod hybris.

Lasse Damgaard

Holger Madsen

Jeg er bange for at EL og deres tilhængere ikke er nok til at vælte bestyrelsen - du får bare en anden - men den vil bare fortsætte den kultur vi ser.

Vi skal have fat i de passive - så vi kan få nogle nye vedtægter og en anden forretningsorden

Niels Engelsted

Okay, Randi hvis du lover, at vi ikke behøver at melde os ind i Alternativet eller andre radikale fraktioner, bånder jeg em-kampen og kigger forbi Nyropsgade. Særligt feltråb eller adgangskode? Særlig påklædning?

Per Torbensen, Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard, Niels-Holger Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

De onde har vundet og det koster blod at kaste terroristerne på porten.

Steffen Gliese

Nej, Michael Pedersen, selvfølgelig ville der ikke det - de betaler ikke mere, end de kan nøjes med.

Niels-Holger Nielsen

I min anden avis har jeg læst en artikel, som skærer ind til benet. Den bærer den slagkrafige titel: Staten fusionerer med Goldman Sachs

'Omfattende vetoret

Ifølge det aktstykke, Corydon har fremlagt for at få Folketingets godkendelse af aktiesalget til Goldman Sachs, får den amerikanske investeringsbank direkte vetoret på en lang række vigtige områder.

Det gælder blandt andet:

– Væsentlige afvigelser fra den forretningsplan, der ligger til grund for aktionæroverenskomsten, herunder opstart af virksomhed inden for nye forretningsområder og/eller i lande, hvor DONG Energy i dag ikke er til stede

– Større opkøb og frasalg, som ikke indgår i DONG's forretningsplan

– Større investeringer, som ikke indgår i forretningsplanen

– Væsentlige udstedelser af nye aktier og/eller nyinvesteringer i DONG

– Fusion, spaltning og afvikling af DONG Energy og væsentlige datterselskaber

– Udskiftning i direktionen (administrerende direktør og finansdirektør)

– Væsentlige ændringer i DONG Energys risikopolitik og mandater under denne

– Væsentlige transaktioner eller andre direkte aftaler med selskabets aktionærer

– Udbetaling af udbytte, inklusiv aktietilbagekøb, udover den aftalte udbyttepolitik

– Statens salg af DONG-aktier frem til den planlagte børsnotering inden 2018

– Ændringer i vedtægterne for DONG Energy A/S

Der kan også være andre områder, hvor Goldman Sachs har fået vetoret. Men regeringen og Goldman Sachs hemmeligholder hvilke og vil hverken offentliggøre investeringsaftalen eller den aktionæroverenskomst, der er indgået i forbindelse med salget til/fusionen med Goldman Sachs.

Det eneste område, der udtrykkeligt er undtaget fra Goldman Sachs' vetoret, er den del af naturgas-infrastrukturen, som DONG Energy ejer - nemlig rørledningerne i Nordsøen samt gasnettet til i alt 122.000 kunder i Syd- og Sønderjylland samt Vest- og Sydsjælland.

Der er ikke offentliggjort noget om, hvad der skal ske med DONG's ejerskab af elnettet i hovedstadsområdet og Nordsjælland (960.000 kunder).'

Konkurrencestaten er naturligvis den korporative stat, den styreform hvor korporationerne og staten en smeltet sammen til en monolitisk enhed. Studehandler er naturligvis på spil. Der er tale om en privat aftale mellem den danske stat (sic!) og Goldman Sachs. I studehandler findes der ofte diverse underforståede 'udvekslinger' eller gentjenester. Vi ved ikke præcis hvad returkommissionen er i dette tilfælde (den er som regel mindst lige så suspekt som aftalen), men vi ved at EU og USA ligger i forhandlinger om verdens største markedsharmonisering. Kunne man forestille sig at den slags private fussioner med offentlige midler er en slags pant man (USA og EU) tager på hinanden i forhandlingsforløbet? Som i gamle dage når høvdinge og konger udvekslede gidsler (tog gensidige gidsler) som garanti for aftalernes overholdelse? I hvert fald er det tydelig at dagsordenen er integration af Nordatlanten under korporationernes ledelse. Ikke siden Erik Menved har den danske stat været så pantsat.

Henrik Darlie, Hans Kvisgaard, Laurids Hedaa, Filo Butcher, Sup Aya Laya, Tue Romanow, Uffe Illum, Per Torbensen, Claus Jensen, morten Hansen, Anders Reinholdt, Lise Lotte Rahbek, Lasse Damgaard, lars abildgaard, Philip B. Johnsen, Niels Engelsted, Dennis Berg, randi christiansen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Michael, det er jo netop det der er den rygende pistol. Danske Bank, og dermed finansministeriet inviterede kun een byder, Goldman Sachs ... Du er altid velkommen her hos os andre :-)

Sup Aya Laya, Per Torbensen, Claus Jensen, Anders Reinholdt, Lasse Damgaard, Niels-Holger Nielsen, Niels Engelsted og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Michael Pedersen 14. januar, 2014 - 18:06

Nej det er der intet oplyst der tilsiger.

Men man kan, undre sig over valget af Danske Bank (Corporate Finance) af Folketingets finansudvalg til, at forhandle en aftale på plads med Goldman Sachs, det er ikke ligeværdig parter styrkemæssigt, man kunne påstås almindelig sund fornuft ville tilsige, at der ville vælges bedre forhandlere.

Vi hørte mandag i "sikke tømmermænd 2" hvordan, Danske Bank forsøger, at tørre dårlig forretning i overbelånte landbrug af, på unge desparate landmænd, med en fornuftig egenkapital frem for, at finansiere sunde landbrugs projektet, det er utilstedelig.

Danmark har ikke råd til først, at sikre Danske Bank ikke går fallit, for efterfølgende at konstatere, at Danske Bank intet har lært af det.

Eva Bertram, Hans Kvisgaard, Laurids Hedaa, Per Torbensen, morten Hansen, Lasse Damgaard og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

Med en forskel på 6,5 milliarder fra den reelle minimumsværdi ned til Goldman Sachs salgsværdien, er der også en god håndfuld penge til at smøre handlen igennem.

Henrik Darlie, Janus Agerbo og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Super niels e - jeg tror, det er et 'kom som du er' selskab - selv overvejer jeg et christiania armbind > tre gule prikker på RØD bund. Vi ses.

Og lasse - selvfølgelig er jeg også demokrat - i ordets sande betydning vel at mærke. Og det er mere tydeligt end nogensinde, at vores nuværende model trænger til en meget kraftig revision. Der sker alt for meget suverænitetsafgivelse - folkets ejendom monopoliseres, og folket er blevet narret til at tro, de gjorde det frivilligt og i egen interesse - men det er ræven, der vogter gæs. Nu må det høre op - ellers er det et af folkestyrets sidste ophørsudsalg.

Hans Kvisgaard, Brian Jensen, morten Hansen, Janus Agerbo, Anders Reinholdt, Lasse Damgaard, lars abildgaard, Bill Atkins, Niels-Holger Nielsen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
Lars Peter Simonsen

Ja, hvad i alverden skulle vi på den EU-galej...

Mon ikke idéen i det hele er at sætte demokratiet ud af kraft? En stor del har vi pantsat i EU, resten er vi nu ved at pantsætte til erhvervslivet gennem privatisering af den offentlige sektor, som demokratiet har en chance for at bestemme over.

Vi vil til sidst have et parlament, som intet har at bestemme over.

Flemming Scheel Andersen, Enriquo Longo, Uffe Illum, Tue Romanow, Alan Strandbygaard, morten Hansen, Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard, Ib Christensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Sider