Baggrund
Læsetid: 5 min.

Jøderne, der kæmper mod staten Israel

De er ultraortodokse jøder i ordets strengeste betydning og holder til i hjertet af Jerusalem. Alligevel er den jødiske organisation Neturei Karta på top 10 over de mest antiisraelske organisationer i verden og et tydeligt billede på den splittelse mellem religion og politisk praksis, som vokser, i takt med at de ortodokse jøder i Israel bliver stadig flere
Rabbineren Meir Hirsh er leder af Neturei Karta (Byens Vogtere, red.). Den ortodokse organisation anerkender ikke den israelske stat og zionistbevægelsen, fordi den arbejder imod Guds vilje

Rabbineren Meir Hirsh er leder af Neturei Karta (Byens Vogtere, red.). Den ortodokse organisation anerkender ikke den israelske stat og zionistbevægelsen, fordi den arbejder imod Guds vilje

Nadav Neuhaus

Udland
29. januar 2014

»Jøder er ikke zionister« står der graveret på det lille sølvskilt over døren i det gamle toetagers stenhus i det ultraortodokse Mea Shearim-kvarter i det centrale Jerusalem.

På fortovet foran huset haster sortklædte mennesker forbi. Kvinderne med tørklæde om hovedet, i lange skørter og med blikket stift rettet mod jorden. Mændene iført jakkesæt, høje sorte hatte og slangekrøller, der danser om ansigtet, når de går.

I døråbningen byder rabbiner Meir Hirsh velkommen med et kort nik. Han er en lille mand, måske 1,60 m høj. Den høje sorte hat, brillerne og skægget får ham til at se gammel ud, selv om han kun er 57 år. Rabbineren er leder af Neturei Karta, der betyder Byens Vogtere. Organisationens 10.000 ortodokse medlemsfamilier i Jerusalem vogter over den hellige by – ikke med våben, forklarer han, men ved at bekæmpe de zionistiske tanker, som truer jøderne.

Neturei Karta anerkender ikke den israelske stat og zionistbevægelsen, fordi den arbejder imod Guds vilje, forklarer Meir Hirsh og refererer til Toraen: »Da Gud drev jøderne i eksil, var det ikke meningen, at de skulle have landet tilbage, før Gud besluttede sig for det,« siger han og påpeger, at eftersom Messias endnu ikke er vendt tilbage, er zionistbevægelsen og staten Israel udelukkende et udtryk for falske profetier.

På grund af medlemmernes foragt for den israelske stat og deres ihærdige arbejde for at fremme palæstinensernes sag, kom Neturei Karta sidste år på Anti-Defamation Leagues (ADL) liste over de 10 mest anti-israelske organisationer i verden.

Men den placering ser ikke ud til at påvirke Meir Hirsh: »Den skyldes bare vores mange internationale initiativer for at få mennesker i og uden for Israel til at forstå forskellen mellem zionisme og jødedom,« siger han med rolig stemme.

Han retter et intenst blik ud gennem de tykke brilleglas i det markante firkantede 1970’er-plasticstel. Han kunne ikke være mere ligeglad med at blive kaldt antiisraelsk.

Forsøgte at forhindre Balfour

Meir Hirsh overtog ledelsen af Neturei Karta for tre år siden efter sin far, men organisationen blev allerede etableret i 1935 af hans morfar.

Familien havde boet i Jerusalem med deres muslimske naboer gennem flere hundrede år, da zionisterne efter Første Verdenskrig begyndte at lægge pres på det engelske mandatstyre for at etablere en israelsk stat i Palæstina.

»Dengang levede muslimer og jøder side om side, passede hinandens børn, og jøderne forsøgte at begrænse madlavningen, når der var ramadan. Vi respekterede hinanden,« siger han.

Det nikotingule overskæg bevæger sig op og ned, mens han taler, og det udgør en skærende kontrast til det ellers grå fuldskæg, der står ud til alle sider.

Allerede dengang var det ultra-ortodokse miljø imod zionisternes jødestat, og en af dem, der deltog aktivt i kampen, var den ortodokse, jødiske professor Jakob Israël de Haan, fortæller rabbineren.

Professoren forsøgte at få sine kontakter blandt de britiske politikere til at sætte en kæp i hjulet for det, der senere blev kendt som Balfour- deklarationen. Men zionisterne fik nys om hans arbejde og skød ham. Det ortodokse samfund var i sorg, og få år senere grundlagde de organisationen Naturei Karta. Det var begyndelsen, fortæller Meir Hirsch, mens han tænder en cigaret.

Nægter staten

Ifølge rabbineren er de mennesker, der tilslutter sig zionistbevægelsen, ikke jøder.

»Jøderne adskiller sig fra andre folk, fordi de ikke holder sammen omkring et bestemt sprog, en hær eller et land. De har kun en ting til fælles, og det er at følge Toraens love,« siger han.

Hans smalle brune øjne skinner, mens han hælder lidt vand op i et plasticglas og skodder cigaretten i det.

Neuturei Kartas tolkning af, at den israelsk stat er i konflikt med Toraen, bliver bakket op af ortodokse i blandt andet det højreorienterede Shas-parti, der er repræsenteret i det israelske parlament, Knesset. Og gruppen af ortodokse vokser år for år.

Mens de sekulære jøder i gennemsnit får 2,5 barn, får de ortodokse jøder syv. Dog er det langt fra alle ortodokse, der tager konsekvensen af deres religion og boykotter staten. Det gør Neturei Karta til gengæld.

Medlemmerne modtager ikke økonomisk støtte fra den israelske stat. De betaler selv for at gå til læge og for deres uddannelse ved hjælp af donationer fra deres omkring 200.000 amerikanske medlemmer. Selv om de bor mindre end en kilometer fra Grædemuren, beder de aldrig ved den, fordi de ser den som et resultat af Israels besættelse af Jerusalem. De er heller ikke i hæren, som ellers er obligatorisk for alle israelske unge, fortæller Meir Hirsh.

Han endte selv i fængsel i to uger, da han fyldte 18, fordi han nægtede at møde op til værnepligt. Gennem farens kontakter i det amerikanske konsulat blev Meir Hirsh løsladt og fik et brev i hånden om, at han ikke behøvede at aftjene sin værnepligt.

Ifølge ham selv var hans eneste kommentar til hærlederen:

»Jeg behøver ikke dine papirer, for jeg respekterer ikke din autoritet, og jeg adlyder ikke dine love.«

Rabbineren smiler tilfreds, mens hans korte negle tikker mod bordpladen og den gennemsigtige plasticdug.

Hvert år kommer der ifølge Meir Hirsh stadig flere medlemmer til hans organisation, især i Israel, forklarer han.

»Flertallet af nye medlemmer er ortodokse jøder, nok primært fordi vi ikke er en humanitær gruppe, men tror på en meget streng læsning af toraen.«

De fleste sekulære israelere tager afstand fra Neturei Karta på grund af deres religiøse ekstremisme og kompromisløse afskrivning af den israelske stat.

På palæstinensernes side

De hæklede blondegardiner lukker kun få solstråler ind i den røgfyldte stue, hvor mørke træmøbler, lysestager og dekorationer med plasticblomster står tæt pakket op ad væggen, der er beklædt med lyserødt savsmuldstapet. Rabbineren læner sig tilbage og tænder endnu en cigaret.

At dømme på den mørke plet i loftet har han siddet her i utallige år. Fordybet i samtaler med den enorme samling hellige bøger bag sig og en cigaret i hånden. Og ofte har det handlet om palæstinenserne.

»Min far var altid venlig mod araberne, og for 40 år siden foreslog jeg ham, at vi engagerer os politisk,« siger rabbineren.

Det var i kølvandet på en lang række angreb mod jøderne i Israel. Meir Hirsh mente, at organisationen blev nødt til at forklare den arabiske verden, at jøder ikke er det samme som zionister.

Han og faren tog til Tunesien og besøgte Yasser Arafat, der på det tidspunkt var i eksil.

»Præsident Arafat forstod problemet, og vi arbejdede meget tæt sammen helt indtil hans død,« fortæller rabbineren. Han mener, at zionisterne har skabt et had mod jøder over hele verden ved at smide palæstinenserne ud og tage deres land.

»Vi prøver at nedbringe hadet ved at hjælpe palæstinenserne humanitært, samtidig med at vi arbejder på at få zionisterne ud,« siger han og lægger et visitkort frem på bordet: »Rabbi Meir Hirsh, Jerusalem, Palestine,« står der.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bente Simonsen

En blanding af medmenneskelighed, fanatisme og galskab.

Undrer om de kunne leve i fred med de andre religiøse grupperinger, når og hvis de engang får flertal i Knesset? - For politik afstår de åbenbart ikke fra.
Eller bliver der borgerkrig, hvor det sekulære, zionistiske Israel undertrykker demokratiet (med deres krigsisenkram), som de gør med det palæstinensiske folk, og massakrerer dem også?
Israel er en tikkende bombe.

Bjarne Riisgaard

Ud fra deres egen præmisser er det jo en beundringsværdig etisk konsekvens de udviser, selvom de vist nærmest sætter sig mellem 2 - 3 forskellige stole. Deres holdning til judaisme og staten Israel giver imidlertid anledning til nogle interessante og paradoksale definitionsspørgsmål, der også har praktisk politisk betydning:

Er det at være "jødisk" en religion, ligesom Kristendom, Islam eller f.eks. Buddhisme? - I bekræftende fald er en ateistisk jøde jo en definitorisk umulighed, ligesom ateistisk katolik, og tilsvarende med en "sekulær" jødisk stat, -men hvad er f.eks. israelske kommunister så? (sådan en har jeg faktisk mødt, og han påstod, at en kommunist nødvendigvis måtte være ateist).

Omvendt, hvis ikke det er en religiøs definition, hvad er det så? - at det skulle være en kulturel defintion påkalder sig omgående spørgsmålet om, ud fra hvilken kultur, idet der næppe kan være mere lighed mellem en jøde der født og opvokset i hhv. f.eks. et proletarmiljø i Etiopien og et akademikermiljø i Moskva, end der er mellem hhv. 2 akademikere fra Moskva og 2 proletarer fra Etiopien?

Endelig kunne det måske være en etnisk definition, men i så fald, hvilken etnicitet? ud fra hvilke kriterier? - Og bliver konsekvensen så ikke, at en "jødisk" stat, som jo så nødvendigvis må være en etnisk stat, tilsvarende uundgåeligt bliver en "racestat"?

Christian Harder og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar

"at eftersom Messias endnu ikke er vendt tilbage, er zionistbevægelsen og staten Israel udelukkende et udtryk for falske profetier."

Gad vide hvor de ved det fra?

"Er det at være "jødisk" en religion,"

Ja. Ligesom kristendom med dens tusindvis af forgreninger, som mærkværdigt nok (men ellers havde de selvfølgelig ingen eksistens berettigelse) alle hævder at være i kontakt med gud samt at være den rene og skinbarlige sandhed.

Et tip til de religiøse, fra en psykisk syg.

det er i orden at tale med gud....men får du svar SØG HJÆLP omgående.

Jan Kønig, Janus Agerbo og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar

Jøder er nu en gang uovertrufne, når det kommer til vittigheder og skændsmål om jøder.
Det hørte jeg engang en gammel russisk/israelsk herre hævde. Og han vidste nok, hvad talte om!?

Christian Christensen

Var det alt? Ønskede mere af den artikel!! :)

Troede først lige at den havde sat scenen, og at vi nu skulle underholdes med denne lærde (udi religion nuvel) mand.

Spørgsmålet er lidt om det handlede om Jøderne, eller om Islam. Jeg tror det sidste, da man ved at balkanisere området, sikrer, at det Osmanniske rige ikke genvinder fordums styrke. Det er sikkert ikke rigtigt, men tanken har strejfet mig mange gange.

At der er et politisk spektrum i Israel, er ingen nyhed. Men det var nu en interessant artikel, jeg lærte noget.

"De har kun en ting til fælles, og det er at følge Toraens love,« siger han."

Jeg er lidt chokeret over at foele en vis sympati for et menneske, der mener, at han skal leve efter Toraens love ... det vil, saa vidt jeg ved, sige at leve efter lovene i Moseboegerne.

God artikel.

Sabine Behrmann

Jesper Wendt,

Der er vist ingen på de kanter, der ønsker sig tyrkerne tilbage.

... mellem 2 - 3 forskellige stole? - I kender måske vittigheden med - at diskuterer 2 jøder med hinanden er der mindst 3 meninger ... :-)

Per Torbensen, Rune Petersen og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Ifølge artiklen påpeger Meir Hirsh, at eftersom Messias endnu ikke er vendt tilbage, kan Israel ikke anerkendes. Men sig mig lige, skulle Messias ikke ankomme først, før han kan vende tilbage? Man kan selvfølgelig sige, at Messias faktisk er ankommet, men så blev han dømt, I ved nok, og steg til himmels, og siden har kun få set ham. Men det er vist nogle andre, der tror det.

Enig med Jongberg; det er en god artikel.

Men taget i betragtning, at Toraen har passager der prædiker drab, masseudryddelser, intolerance og racisme, finder jeg det skræmmende at de ortodokse jøder i Israel bliver stadig flere...

Michael Kongstad Nielsen

Hej Ditte - er det dig, der har skrevet artiklen?

@ Kongstad Nielsen

Nej.

Per Torbensen

Jødisk humor-selverkendelse.

Moses:Loven er alt.

Jesus:Kærligheden er alt.

Marx:Kapitalen er alt.

Freud:Sex er alt.

Einstein:Alt er relativt.

Rene Bolvig, Torben K L Jensen, Rune Petersen og Nils Bøjden anbefalede denne kommentar

"Einstein:Alt er relativt."

Og der skulle så dansk jøde til at fortælle Einstein at han tog fejl.

Georg Christensen

Medens "gudsbespottende" (livsforagtende), zionister,islamister , budister,kristne, kæmper for deres religøse "magtbegærd", lades i grunden, (enkelt indivitet´s LIVETS frihed),udenfor, det kaldes så for demokrati eller diktatur. for ikke at imødese, at også (noget andet eller intet) kan give mening, så længe LIVET er så kort,som det er). kæmper finansindustriens "alkyminesterne´s" illusionære "magtbegærd" for deres eget "egos" overlevelse.

Af og til spørger jeg mig selv:Hvornår mon dette vandvid standser?. Alkymisterne siger: vi er med så længe musikken spiller. Livet uanset forskellige (livs skabte illusioner)), burde sige VI er med så længe "egoet´s" mulighed er tilstede, og i helhedsinteressen er tilstedeværende, mår nye veje søges.

Lidt info sådan til almindelig oplysning:

1) Man er jøde når ens mor er jøde. Period. Stop. Sådan er det jo.
2) Messias har skam været her for de ultraortodokse jøder! Kong David hedder han. Hvorfor tror I der er i et af evangelierne er en lige linje fra Davids Slægt til Jesu Slægt - det er/var for at legitimere, at Jesus var/er den af jøderne ventede Messias.
3) Hvis det ikke er Kong David er det det en af profeterne (jeg mener det er Esajas?) man venter på.
4) De ultraortodokse jøder har ALDRIG nogensinde anerkendt den jødiske stat Israel - af præcis de samme grunde som denne rabbi siger; man anerkender ganske enkelt staten Israel. Netop fordi det er en jødisk stat - og kun Jehova/Adonaj kan udråbe en jødisk stat!
5) Og det er jo ikke noget, disse personer ved - vel - det er jo noget de tror. Og tro kan man ikke bevise rationelt.

Michael Kongstad Nielsen

Karsten Aaen - hvad nu hvis ens mor har opgivet at være jøde?
Niels Bøjden - hvis det er Niels Bohr, du tænker på, så havde han hans mor opgivet at være jøde.

Gorm Petersen

Ifølge Skarsaunes "Kristendommens jødiske rødder" levede langt de fleste jøder i fred med deres naboer på Jesu tid.

Datidens svar på Zionisterne - Zeloterne - en lidet religiøs men stærkt nationalistisk gruppering, med oprindelse i det nordlige Galilæa, fik så infiltreret Jerusalem i syd og startede Det Jødiske Oprør fra ca. 60 til ca. 70.

Romerne behøvede ikke gøre sig større anstrengelser for at slå dette oprør ned. Primært på grund af manglende støtte fra hovedparten af den 16-20 millioner store jødiske befolkning, der var fordelt over hele romerriget.

Jøder, som ofte havde priviligerede stillinger inden for den romerske administration. Stillinger langt de fleste beholdt - trods oprøret.

Romernes dekret efter oprøret sagde sådan set heller ikke andet end:

"Ingen omskåren må komme tættere på Jerusalem end en bestemt afstand" - et eller andet i størrelsesordenen 10-15 km.

"Romerne behøvede ikke gøre sig større anstrengelser for at slå dette oprør ned. Primært på grund af manglende støtte fra hovedparten af den 16-20 millioner store jødiske befolkning, der var fordelt over hele romerriget."

Og som et berømt citat fra det område lyder: Bortset fra akvædukterne, kloakeringen, vejene, medicin, kunstvandning, uddannelse, vin, ro og orden, hvad har romerne så nogensinde gjort for os?

(Reg, leder af JFP)