Læsetid: 2 min.

Langt flere dræbte i Irak i 2013

Med over 8.800 dræbte irakere kom voldsniveauet tæt på en tangering af dødstallet fra 2008, da der herskede borgerkrigslignende tilstande i landet
4. januar 2014

Volden i Irak er nået op sit højeste niveau siden 2008, fastslår FN’s mission, der har opgjort, at over 8.800 irakere blev dræbt i 2013. For 2012 var dødstallet 4.500.

FN har beregnet, at 7.818 civile blev dræbt i 2013. Føjer man hertil antallet af dræbte medlemmer af de irakiske sikkerhedsstyrker, får man et samlet tal på 8.868 med 759 mennesker dræbt i december alene.

I en rapport, der udkom den 1. januar, bekræfter den britiske ngo Iraqi Body Count (IBC) tendensen og forudser, at 2014 bliver endnu mere blodig. IBC har optalt, at 9.475 civile blev dræbt i sidste år – tilbage i 2008 var tallet 10.130.

Gruppen udtaler: »Al-Qaeda i Irak har fundet optimale trivselsbetingelser i den politiske utilfredshed i landet og har angrebet den irakiske regering ... ved at dræbe medlemmer af dens sikkerhedsstyrker og politi, politikere og journalister, såvel som af den shiamuslimske befolkningsgruppe.«

»De seneste seks måneder har der været massakrer på hele familier, dræbt mens de sov eller var på vej til en helligdom – nogle gange fem, nogle gange 12 familiemedlemmer på en gang.«

Stigningen i volden kan tilskrives flere faktorer, herunder de overgreb, som Iraks shia-ledede regering sidste år begik imod en sunnimuslimsk protestlejr, da 49 mennesker blev skudt og dræbt. Disse drab udløste en bølge af hævnangreb mod shia-mål i Bagdad og i resten af ​​Irak.

Opgav tværsekterisk politik

Trods den dybe modvilje blandt Iraks sunni-mindretal har shiaflertallets premierminister, Nouri al-Maliki, i realiteten opgivet at føre tværsekterisk politik. Han har således fængslet flere fremtrædende sunni-politikere og tvunget andre i eksil.

Seks livvagter for den prominente sunni-muslimske protestleder, Ahmed al-Alwani, blev dræbt under en skudveksling, da sikkerhedsstyrker ankom for at anholde ham i sidste uge.

Samtidig har al-Qaeda i Irak på spektakulær vis formået at genopbygge sig selv. Den Islamiske Stat i Irak og Levanten (ISIS) – en radikal sunni-milits – har draget fordel af de forværrede sekteriske spændinger såvel som af krigen i Syrien. Gruppen er meget aktiv i Iraks vestlige og nordlige provinser og menes også at stå bag en bølge af koordinerede bombeangreb i shiamuslimske områder i den irakiske hovedstad.

Voldsniveauet kan nu sammenlignes med de mest dystre dage i 2008, om end dødstallet dengang var faldende snarere end stigende og ikke helt så slemt som i 2006 og 2007, da landet var tæt på en egentlig borgerkrig.

Tilbagetrækningen af de amerikanske styrker i 2011 og tilstrømningen af udenlandske jihadkrigere har i mellemtiden styrket de militante grupper.

 

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mon der er nogen af de danske tilhængere af den danske aktiviske udenrigspolitik, der føler trang til at sige undskyld - eller blot forklare sig.