Nyhed
Læsetid: 4 min.

Pakistans regering vil slå hårdt ned på militante

Regeringen i Islamabad opgiver at nå til en forståelse med landets væbnede islamistgrupper. Vidtgående antiterrorlove og et regulært militærfelttog skal stække ekstremisterne
Volden i Pakistan er igen blusset op. Her er det sikkerhedsstyrker, der afspærrer en markedsplads i Rawalpindi efter et selvmordsangreb tidligere på måneden

Aamir Qureshi

Udland
31. januar 2014

Pakistan er nu på »krigsfod« for at dæmme op for en ny bølge af terrorangreb. Det siger en højtstående leder i landets regeringsparti. Han lover samtidig nye militære angreb mod Taleban og afviser menneskerettighedsorganisationers frygt for de nye vidtgående antiterrorlove, som netop er dekreteret.

Rana Sanaullah, justitsminister for Punjab-provinsen og en af premierministerens nærmeste fortrolige, siger til The Guardian, at tiden omsider er inde til »at smadre de militantes tilflugtssteder«.

En vækst i den af Taleban anstiftede vold har fremprovokeret dramatiske nye politiske tiltag fra den pakistanske regering, som ellers længe har haft en politik om at undgå en direkte konfrontation med landets militante grupper.

En større militæroffensiv mod al-Qaeda-allierede grupper, som opererer fra det nordlige Waziristan, et semi-autonomt stammeområde, der grænser op til Afghanistan, ventes iværksat i nær fremtid.

Ved et møde mandag stemte et flertal af parlamentsmedlemmer fra regeringspartiet Pakistans Muslimske Liga Nawaz (PML-N) for at støtte en militæroperation mod de militante.

»Kommer vi ikke terror og ekstremisme til livs, kan vi ikke spore Pakistan ind på en kurs mod hurtig udvikling,« udtalte premierminister, Nawaz Sharif, til forsamlingen af parlamentarikere.

Den pakistanske regering har dog ikke bekendtgjort konkrete planer for, hvad den vil gøre, hvilket allerede har fået nogle skeptikere til at tvivle på dens beslutsomhed.

Justitsminister Sanaullah siger dog, at der er truffet beslutning om at indlede militære operationer, men at man har overladt til hæren at udarbejde mere præcist, hvordan felttoget mod de militante skal finde sted i praksis.

Samtidig advarer oppositionspolitikere om, at de vidtgående nye antiterrorlove, som blev bekendtgjort i sidste uge uden parlamentarisk godkendelse, risikerer at forvandle landet til en »politistat«. Blandt bestemmelserne i loven, den såkaldte Protection of Pakistan Ordinance, er hemmelige domstole, større beføjelser for politiet til at skyde for at dræbe, mulighed for husrazziaer uden forudgående kendelser og tilbageholdelse af terrormistænkte uden sigtelse i op til tre måneder.

»Dette skulle vi have gjort for ti år siden«, siger justitsminister Sanaullah. »Selv om loven skulle vise sig at blive misbrugt i fem procent af tilfældene, må vi alligevel støtte den, for uden en lov som denne har vi ingen chance for at kunne bekæmpe terroristerne effektivt.«

Ikke værre end Guantánamo

Pakistans justitsmyndigheder er længe blevet beskyldt for ulovligt at tilbageholde ’forsvundne personer’ i årevis og begå overgreb på fanger i deres varetægt.

»Jeg tror ikke, at det, som vil kunne ske, vil være værre, end hvad der er sket i Guantánamo Bay«, siger Sanaullah som svar på spørgsmålet om, hvorvidt terrormistænkte risikerer tortur. Gentagne beskyldninger er blevet rettet mod USA for at mishandle de indsatte i Guantánamo-lejren.

Sanaullahs påfaldende hårde retorik kommer efter et år, hvor PML-N – regeringspartiet, der vandt en jordskredssejr ved parlamentsvalget i maj – har anlagt en passiv linje over for terrorisme.

Indtil nu har regeringen således modstået pres for at indsætte hæren imod det virvar af militante grupper, der er ansvarlige for næsten daglige angreb på civile, religiøse mindretal, journalister, polio-vaccinatorer og sikkerhedsstyrkerne.

Sharif har længe holdt fast i en politik om at forsøge at forhandle med militante, der sidste år blev erklæret for at være ’interessenter’ i en potentiel fredsproces.

Men en bølge dødbringende angreb i de seneste uger, rettet af Tehreek-e-Taleban Pakistan (TTP) mod diverse fortrinsvis militære mål, har fået regeringen til dramatisk at skærpe sin retorik.

I sidste uge brugte Pakistans væbnede styrker jetfly og kamphelikoptere til at angribe mål i det nordlige Waziristan, som hæren hævdede var skjulesteder for militante.

Pakistan forsvarer droner

Hvor krigerisk en linje, regeringen nu sadler om til, viser sig derved, at Sanaullah nu går så langt som til at forsvare brugen af droner, CIAs ubemandede kampfly, som Pakistans politikere ellers har raset offentligt imod i årevis.

»Det er vores opfattelse, at droneangreb tilføjer terroristerne stor skade,« siger han og afviser meget af vreden mod netop droner som overdreven. »Indadtil mener alle, at droneangreb er en god ting. Men udadtil fordømmer alle dronerne, fordi de er amerikanske.«

Mustafa Qadri, en Pakistan-ekspert fra Amnesty International, siger, at med PPO har regeringen indført nogle af »de mest repressive sikkerhedslove i Pakistans historie«.

»Snarere end at gøre Pakistan mere sikker, risikerer disse love at forværre en allerede sprængfarlig situation og skabe et gunstigt miljø for omfattende overgreb«, siger han.

Men justitsministeren afviser med foragt sådanne betænkeligheder og siger, at menneskeretsgrupperne i realiteten »går Talebans ærinde.« »Disse tiltag skal ses i lyset af, at vi er på krigsfod,« understreger han.

Mange analytikere har længe tvivlet på, om PML-N nogensinde vil indlede nogen omfattende kampagne mod militante og ekstremister, og hævdet, at partiet udelukkende var optaget af at beskytte den relativt velstående Punjab-provins, partiets politiske kerneland, imod den politiske vold.

PML-N-ledere, deriblandt Sanaullah, er tidligere blevet beskyldt for at have indgået hemmelige ikke-angrebsaftaler med militante grupper – netop for at holde Punjab relativt sikker.

Men justitsminister Sanaullah siger, at regeringens nye kurs over for de militante først kunne indledes efter sidste års pensionering af tre magtfulde figurer: den nu tidligere præsident Asif Ali Zardari, den nu tidligere højesteretspræsident Iftikhar Muhammad Chaudhry, der blev berygtet for at blande sig i statslige anliggender, og den nu tidligere hærchef Ashfaq Parvez Kayani.

»Hvis højesteretspræsident Chaudhry stadig sad på sin post, ville han have annulleret PPO allerede næste dag«, siger han. Han hævder også, at Kayani, der var chef for Pakistans magtfulde hær i seks år, gang på gang viste sig uvillig til at sætte ind mod TTP. Dette står imidlertid i modstrid med ofte fremførte påstande fra militære kilder, som siger, at den tidligere hærchef tværtimod var frustreret over manglen på politisk handlekraft.

 

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her