Nyhed
Læsetid: 3 min.

Uroligheder i Bangladesh efter kontroversielt valg

Da Bangladesh gik til valg søndag var der ingen tvivl om resultatet: Oppositionen boykottede valget, og over halvdelen af befolkningen nægtede at stemme. Regeringen vandt – men landet er kastet ud i voldsomme uroligheder
Udland
6. januar 2014

Mindst 19 blev dræbt og 200 valgsteder brændt af ved søndagens valg i Bangladesh. Siden 25. november, da valget blev annonceret, har over 100 mennesker mistet livet i optøjerne.

Både oppositionen og store dele af befolkningen har kæmpet indædt mod valget i ugevis, og søndag boykottede de valghandlingen. Årsagen er, at regeringen har nægtet at indsætte et neutralt forretningsministerium til at varetage valget, som det har været praksis i Bangladesh siden 1991. I 2010 afskaffede den siddende regering imidlertid den ordning trods advarsler og anbefalinger. Og det har skabt vrede.

»Vi deltager ikke i valget, fordi regeringen kontrollerer det. Det er der ingen, der accepterer, for det kan aldrig blive fair uden et forretningsministerium,« siger Hasan Mahaudul, der ejer en lille restaurant. Han og hans familie plejer at stemme, men denne gang vil de ikke.

»Det er en dybt frustrerende situation,« siger han.

To rivaliserende kvinder

Den nu genvalgte premierminister, Sheikh Hasina, tager afstand fra volden. Hun mener, det er oppositionspartiet, Bangladesh Nationalist Party, der er ansvarligt for optøjerne.

»De, der slår folk ihjel og bruger voldelige midler under demonstrationer, vil blive retsforfulgt og straffet,« siger Hasina til The Times of India. Derefter tilføjer hun, at oppositionslederen Khaleda Zia »vil blive holdt ansvarlig for at orkestrere denne vold.«

Khaleda Zia har siddet i husarrest siden fredag. Oppositionslederen har af flere omgange været premierminister, sidst i 2006, men efter to års politisk tumult med en midlertidig regering indtog Sheikh Hasina premierministerkontoret i 2008. De to kvinder er både politisk og personligt ærkefjender, og det gør situationen i Bangladesh endnu mere vanskelig.

De står for hver deres politiske retninger i det befolkningsrige land: Khaleda Zia og oppositionen er islamiske nationalister og mener, at samfundet bør hvile på moderat islamisme, kulturelt og socialt. De bliver støttet af militæret, forretningsverdenen og den konservative del af den bangladeshiske befolkning. Premierminister Hasina og hendes Awami League står derimod for en sekulær, demokratisk politik, og trækker blandt andet stemmer på en moderne politik, hvis mål er at udvikle Bangladesh til at være et mellemindkomstland inden 2021.

Internationalt pres

Den kontroversielle beslutning om ikke at lade et forretningsministerium tage sig af valget var et tilbageskridt og er ikke i overensstemmelse med den bebudede demokratiske politik, lyder kritikken. Derfor sendte hverken EU, USA eller det britiske statssamfund Commonwealth observatører til Bangladesh. Det betyder, at Sheikh Hasina, ud over at håndtere de indenrigspolitiske problemer, også skal genetablere tilliden i det internationale samfund. Og det kan godt blive svært, mener Ali Riaz, der er professor ved Illinois State University.

»Manglen på legitimitet komplicerer Bangladeshs forhold til det internationale samfund. Det var ikke noget smart træk af regeringen at ignorere rådene om, hvordan krisen kunne løses,« siger han til Al Jazeera.

Hvis urolighederne fortsætter, kan det samtidig skade det i forvejen ludfattige lands økonomi. De mange uger med strejker og kampe har allerede påvirket landets største industri, tekstilindustrien, og underleverandører har været nødt til at lukke butikkerne på grund af de voldsomme begivenheder. Selvom den bangladeshiske økonomi har klaret sig godt i 2013 – med en vækst på 6,03 procent – så har væksten været mærkbart langsommere i den sidste måned af året af samme årsag. Jo længere tid kampene fortsætter, jo mere forværres situationen, lyder bekymringen.

Oppositionen kræver, at premierminister Sheikh Hasina trækker sig, og at Bangladesh afholder endnu et valg. Det har regeringen afvist, men for familien Mahaudul i den lille bangladeshiske restaurant lyder det som en god plan.

»Hvor længe skal vi fortsætte sådan her? Det er helt åbenlyst, at regeringen bliver nødt til at afholde et valg til. Et ordentligt valg,« siger Hasan Mahaudul.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her