Læsetid: 4 min.

Borgere lynches og kastes på bålet i Den Centralafrikanske Republik

Få minutter efter at landets nye præsident holdt en håbefuld tale til Den Centralafrikanske Republiks hær, tævede soldater en mand til døde og satte ild til hans lig
Claudine Serefei er 25 år I januar blev hun bundet på hænder og fødder og smidt ind i et bål af medlemmer af Anti-balaka-bevægelsen i Den Centralafrikanske Republik

Claudine Serefei er 25 år I januar blev hun bundet på hænder og fødder og smidt ind i et bål af medlemmer af Anti-balaka-bevægelsen i Den Centralafrikanske Republik

Marcus Bleasdale

Udland
8. februar 2014

Selv i et land, hvor offentlige lynchninger er blevet hverdagskost, kan visse inhumane handlinger stadig chokere.

Ti minutter efter at Catherine Samba-Panza, den nyindsatte, midlertidige præsident i den Centralafrikanske Republik (CAR), havde holdt tale for hæren ved en ceremoni i hovedstaden Bangui, brød soldater ud af deres geledder og sparkede en mand til døde, hvorefter de trak hans lig gennem gaderne, satte ild til det og filmede det hele med deres mobiltelefoner.

Mordet illustrerede, hvor skrøbeligt Samba-Panzas lederskab er i et land, som er nedbrudt af sekterisk had og vold. I den stadig værre krise i CAR er der forlydende om, at der findes byer, hvor hele den muslimske befolkning er blevet dræbt eller er flygtet, og medlemmer af de afrikanske fredsbevarende tropper, som skulle være neutrale, anklages for at have slået sig sammen med oprørsledere.

Under onsdagens ceremoni i hovedstaden Bangui stod hundreder af uniformerede soldater fra den nationale hær – der efter kuppet for snart et år siden faldt fra hinanden – ret, mens Samba-Panza, der blev indsat i januar, i sin tale sagde, at hun følte »stolthed over at se så mange dele af den Centralafrikanske Republiks styrker forenet«.

’Jeg vil dræbe ham’

Kort efter hun gik, skiftede stemningen imidlertid brat, da soldater spottede en mand, som de mistænkte for at tilhøre den muslimsk dominerede oprørsgruppe kendt under navnet Seleka, der stod bag kuppet i marts 2013.

En journalist fra Associated Press (AP), som var til stede, rapporterer, at han »hed Idriss, og han stod sammen med dem. De anklagede ham for at være spion for Seleka. Så kom den første kniv frem. ’Jeg vil dræbe ham med mine egne hænder’, råbte en mand, som var mødt op for at indskrive sig i hæren. Og de selvsamme soldater, som har til opgave at beskytte civile, brugte knive, sten og spark, da de gik til angreb på manden. Fredsbevarende soldater fra den lille afrikanske nation Burundi slog ring om den sårede mand for at beskytte ham fra den voksende skare. Han lå såret på ryggen og var fortsat i live i omkring fem minutter«.

Men de fredsbevarende styrker beskyttede ikke manden længe, rapporterer AP-journalisten:

»Efterhånden som menneskeskaren rykkede tættere på, trak de fredsbevarende styrker sig tilbage uden så meget som at affyre et varselsskud. Angrebet fortsatte. Nogle stak ham, mens andre sparkede ham i ansigtet. Stadig andre slog ham med murbrokker, alt imens menneskeskaren jublede. En politibetjent sprang ud af sin bil for at forsøge at stoppe det grusomme overfald og blev antastet af skaren, som beskyldte ham for at være forræder. Hans overordnede fik ham trukket væk fra hoben og skyndte sig bort med ham i en pickup. Hoben trak nu Idriss’ lig rundt i gaderne, lemlæstede det og satte ild til det.«

Krav om fordømmelse

I over en halv time stod en menneskeskare, heriblandt børn, og så på det brændende lig, mens de filmede med deres mobiltelefoner, beretter undersøgere fra Human Rights Watch. Da franske styrker ankom til stedet, beordrede de hoben at opløse sig og reagerede med forfærdelse, da en ung mand kom gående mod dem med et af ofrets afskårne ben i hænderne, hvorefter han smed det på bålet.

Peter Bouckaert, katastrofeleder ved Human Rights Watch, siger, at »det, der skulle have været et håbets øjeblik for den Centralafrikanske Republik, forvandlede sig til en rædselsvækkende scene af blodsudgydelse og lemlæstelse. Det er fuldstændig afgørende, at præsident Samba-Panza fordømmer denne barbariske handling og retsforfølger gerningsmændene«.

Bouckaert og hans kolleger sagde, at de i løbet af de seneste to uger i Bangui har set to lynchninger og konstateret tre andre tilfælde, hvor fredsbevarende styrker nåede at afværge det.

I ét tilfælde havde Human Rights Watch-holdet ved at stille sin bil på tværs afskåret en menneskemængde fra det offer, den havde udset sig, og bragt vedkommende i sikkerhed på en nærliggende base for fredsbevarende tropper fra Rwanda.

Seleka reorganiserer sig

Kuppet i CAR i marts 2013 udløste måneders kaos og bittert had mod kupmagerne og deres oprørshær, Seleka, og enhver, der nu bliver beskyldt for at have samarbejdet med dem, er i overhængende fare for angreb.

Oprørernes ti måneder lange styre var præget af menneskeretskrænkelser og førte til dannelsen af en kristent domineret væbnet bevægelse kendt som Anti-balaka, som nu beskyldes for at stå bag adskillige forbrydelser.

Kristne udgør befolkningsflertallet i CAR, og i løbet af de seneste uger har Anti-balaka stået bag angreb på muslimer i Bangui og tvunget mange på flugt. Andre byer er blevet fuldstændig renset for muslimer.

Ifølge Human Rights Watch er Seleka ved at reorganisere sig i den nordøstlige del af CAR, og menneskeretsorganisationen beskylder fredsbevarende styrker fra Tchad for at stå i ledtog med Seleka-bevægelsens ledere.

»Hvis Den Afrikanske Union virkelig skal beskytte civile i den Centralafrikanske Republik, er den nødt til at medtænke de illegale aktiviteter, som de fredsbevarende styrker fra Chad er involveret i,« sagde Bouckaert.

Der er i øjeblikket 5.000 fredsbevarende styrker fra AU og 1.600 franske tropper på jorden i CAR. Samba-Panza har lovet at »sikre fuld sikkerhed i størstedelen af landet« inden for en måned.

Caesar Poblicks, analytiker ved det London-baserede konsulentbureau Conciliation Resources har sagt, at en af de største udfordringer for Samba-Panza er at tøjle den følelse af triumf, som breder sig blandt Anti-balaka’erne. En triumf, der er ved at forvandle sig til trods, sagde han.

»De forsøgte at få forsvarsministerposten under deres møde med Samba-Panza. De har tilmed protesteret ved valget af idrætsminister. Nogen er nødt til at mande sig op og sige: ’Anti-balaka, det er ikke jer, der er CAR’s hær’.«

Onsdag tweetede katastrofelederen Bouckaert: »Smerteligt for mig at rapportere om CAR-krisens endeløse forbrydelser. Tror fortsat på Afrikas menneskehed, skønhed.«

© The Guardian og Information. Oversat af Nina Trige Andersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Frankrig under anklage.

Jørn Stjerneklar

@ Niels-Holger

Hvorfor det?

@Jørn:
Rutine !

Lars R. Hansen

Jørn, fordi det aldrig er afrikanerens egen skyld når noget går i lort, de jo bare viljeløse væsner i koloniherrens hænder, her Frankrig. For evigt uden ansvar for egne handlinger fordi de i nogle årtier var underlagt fransk administration og civiliseringsprocesser.

Nedladende? i den grad.