Læsetid: 1 min.

Europæiske ledere overvejer sanktioner mod Ukraine

Flere EU-lande lufter tanken om at indføre sanktioner mod Ukraine efter det seneste døgns eskalerende vold
Udland
19. februar 2014

Tyskland og Frankrig vil onsdag diskutere muligheden for at indføre sanktioner mod Ukraine, hvor 25 mennesker har mistet livet under det seneste døgns voldelige sammenstød mellem ukrainsk politi og demonstranter.

Det fortæller den franske udenrigsminister, Laurent Fabius.

»Vi vil sammen med den tyske delegation overveje mulige sanktioner. Der kan komme en række sanktioner – især individuelle sanktioner – som er rettet mod dem, der står bag volden,« siger han.

Læs: EU-udenrigsministre holder hastemøde om Ukraine

Meldingen kommer forud for et møde mellem den tyske kansler, Angela Merkel, og den franske præsident, François Hollande, og deres delegationer.

Mødet finder sted onsdag eftermiddag i Frankrigs hovedstad, Paris.

Læs: Danmark vil stoppe Ukraines blodbad med EU-sanktioner

Ifølge den tyske ambassadør i Frankrig, Susanne Wasum-Rainer, er Tyskland enig i, at der skal drøftes sanktioner mod Ukraine.

»Volden i Ukraine må stoppe øjeblikkeligt. Man må overveje behovet for sanktioner nu,« siger Susanne Wasum-Rainer til franske radio.

Ifølge ambassadøren er alle sanktionsmuligheder i spil.

Læs: EIB stopper sine aktiviteter i Ukraine

»Vi må ikke straffe befolkningen. Vi må gøre, hvad vi kan for at øge presset på den ukrainske regering,« siger hun.

Også Danmark, Sverige og Polen lufter muligheden for at indføre sanktioner mod Ukraine.

»Vi må være helt klar. Præsident Janukovitj er ansvarlig for de døde og volden. Han har blod på hænderne,« skriver den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, på Twitter.

Læs: Rusland til EU: Få ukrainsk opposition til at samarbejde

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rusland har defineret en "geo-politisk/strategisk" interesse i, at Ukraine ikke "falder i hænderne" på EU.

Så ukrainerne får derfor ikke lov til selv at bestemme deres egne vilkår - EU's reelle modspiller er Rusland og ikke den nuværende ukrainske ledelse.

Da nogle EU-lande har brug for russisk olie og gas og andre (bl a Danmark) gerne vil sælge flere varer til Rusland og øge investeringerne i Rusland, så "nøjes" man i EU med at tale om sanktioner mod nogle få enkeltpersoner i Ukraines ledelse.

Hvis EU virkelig ville presse Rusland i anledning af Ukraine, så kunne man relativt let finde nogle områder ude i verden, hvor man kunne true med at påføre russisk udenrigspolitik nogle sviende nederlag ( - det er kynisk, men hvis det er på den måde banen er kridtet op, så er det muligheden).

Alt i alt bliver udfaldet, at EU fornuftigvis nøjes med lidt "flot retorik".

Mads Kjærgård

Præsidenten er jo demokratisk valgt, så må befolkningen jo vælge nogle andre til næste valg. Er det ikke det man ville sige her i Danmark, hvis folk begyndte at gøre oprør. Jeg tror ikke at man ville være helt så tolerant overfor den slags, som man er i Ukraine. Og hvordan var det lige det var i England for nogle år siden. Og i Spanien har man indført love, som i praksis gør det umuligt at demonstrere, men okay ja, det er jo så et EU land.
For øvrigt hører jeg fra anden sædvanligvis pålidelig kilde at mange af demonstranterne slet ikke er tilhængere af EU, men tilhører yderligtgående højrefløjs grupperinger, som blot udnytter chancen for at lade uro. Man kunne til nød forstå det, hvis præsidenten havde indgået en aftale med EU, som jo alt andet lige vil betyde højere arbejdsløshed, idet en af forudsætningerne for aftalen, så vidt jeg har forstået er, at man skal stoppe støtten til landets industrier. Men det modsatte? Virker som om, at der er tale om 5 kolonne virksomhed. Bryder mig ikke om Putin, men på tide at nogen sætter EU og USA på plads, det har vi manglet siden Sovjets fald!

Peter Hansen, Rune Petersen, Nic Pedersen, Torben Selch, Stig Bøg, Per Torbensen og Tonny Helleskov anbefalede denne kommentar

Har en mistanke om,at vestlige infiltrationer gør sig gældende måske for at skade Putin og fjerne opmærksomheden fra vinterlegene-skabe negative stemninger derom.

Det er helt horribelt som EU og USA puster sig op,demonstranterne er der frivilligt,politiet næppe med de billeder der serveres.

»Vi vil sammen med den tyske delegation overveje mulige sanktioner. Der kan komme en række sanktioner – især individuelle sanktioner – som er rettet mod dem, der står bag volden,« siger han.

Senere...

»Vi må ikke straffe befolkningen. Vi må gøre, hvad vi kan for at øge presset på den ukrainske regering,« siger hun.

Hvem er det lige der har startet balladen? Hovedparten af befolkningen der støtter den nuværende regering? Regeringen?

Det er oppositionen og rebeller fra fraktioner af 'ballademagere' og alligevel går EU efter regeringen.

Det her spil - hvor EU ligger flad på maven for Nato og USA - er en ualmindelig farlig leg med ilden.
Den vil jeg gerne advare kraftigt imod.

Hvor mange år har Tyrkiet forsøgt at komme ind i EU?? og lige pludselig er et af de fattigste lande i Østeuropa mere end interessant. Come on ...

Eva eldrup, Per Torbensen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Robert Kroll - 11:53
Rusland har defineret en "geo-politisk/strategisk" interesse i, at Ukraine ikke "falder i hænderne" på EU.

Prøv at se et kort over Ukraine, det ligger lige under 'maven' på rusland, prøv at sætte Mexico ind i stedet for Ukraine og USA istedet for Rusland.
Prøv så at fremføre din argumentation igen.

Det går for resten heller ikke så godt med "de sviende nederlag" andre steder.

Men Pepe Escobar supplerer Kroll og Selch, m.fl. i tråden ret godt her:

http://www.atimes.com/atimes/World/WOR-02-140214.html

Michael Sølvvig

Det er uhyggeligt som vi/medierne lader sig styre. De personer, der gør oprør i Ukraine, er ikke de gode og regeringen de onde. Ingen af dem er markant bedre end den anden, men regeringen er folkevalgt.
At vi blander os for at støtte bøller og stærkt betændte "liberalistiske" kræfter er sørgeligt. De har en agenda, de følger og har fulgt med succes i flere lande. Den har haft virket i Ukraine, men de var for grådige og blev forkastet. Den kønne kvindelige eksleder fremstilles stadig som uskyldig forfulgt af retssager, men alt tyder på hun var en lige så bandit som de andre og de, der blev lukket ind for at malke landet. Og deres typer har godt styr på medierne.
Køreplanens første punkt for de der ofte kaldes orange er, at det skal være muligt at så tvivl om et valgresultet og så sørge for demonstrationer . Vær sikker på det ikke kun er ukrainere der laver optøjer nu. Men her er det jo ikke muslimer der flokkes, men "sunde liberale".

Per Torbensen, Eva eldrup og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Carl Bildt skriver, at Janukovitz er ansvarlig for de døde og volden.
På tv- og videooptagelser kan man tværtimod se, at de ukrainske sikkerhedsstyrker har været ekstremt tilbageholdende, og langt overvejende har pareret defensivt mod den fremrykkende fascist-pøbel, der har hamret vildt løs på dem. Det havde amerikanske og europæiske sikkerhedsstyrker ikke tolereret i fem minutter!
Og nu overvejer EU altså sanktioner mod Ukraine for brutalitet mod demonstranterne!
Selv de mest Ukraine- og Ruslandsfjendtlige må kunne se på optagelserne, at Martin Lidegård og hans udenrigsminister kolleger i EU er fuldstændig latterlige.
Men hvis Putin truer med at lukke for olien og gassen til EU, kan det være, at piben får en anden lyd.
Putin bør straks træde i karakter over for EU, og ikke vente til OL i Sochi er afviklet.

Niels Engelsted

Ser netop på tv vores statsminister true Ukraines regering stående på et krigsskib med en luftværnskanon i ryggen, så ingen kan være i tvivl om vores aktivistiske udenrigspolitik.

Hans Larsen, Rune Petersen, Per Torbensen, Peter Poulsen, Eva eldrup og arne poulsen anbefalede denne kommentar

Graden af stupiditet i EU er jo nærmest rystende.

Hvis Rusland og Putin virkelig vil have ukrainerne helt eller delvis "tilbage i folden", så er sanktionskataloget jo et rigtig godt bud på at drive dem derhen!

Det bliver spændende at se, hvad der sker, når "Far" kommer hjem fra OL.

Niels Engelsted:
Ja, dét klip sad lige i øjet. Jeg var målløs et helt øjeblik.
Om Ukraine, EU og USA af Poul Craig Roberts: http://www.informationclearinghouse.info/article37676.htm
Nic Pedersen:
"Far". Pepe Escobar kalder Putin for "Vlad The Hammer", så ja, det bliver interessant at se, hvad der sker, når han kommer hjem.

Morten Balling

Jeg ved ikke specielt meget om Ukraine, og præsidenten er demokratisk valgt, men…

Af samme grund har jeg prøvet at komme lidt "tættere" på begivenhederne, bla. ved at se dele af den live stream som

http://espreso.tv/

sender. Det er en lokal TV station.

Jeg har også læst en del russiske kommentarer på

RT.com

og her bliver oprørerne beskrevet som bøller, ultranationalister og nazister.

Det stemmer ret dårligt overens med den livestream man kan se hos Espresso TV. Her bruger folk mest tiden på at holde taler for hinanden, og selvom jeg ikke forstår hvad de siger, ligner de ganske almindelige borgere, som bruger deres demokrati til at demonstrere. Så vidt jeg ved gik tingene først for alvor amok, da man prøvede at opløse demonstrationen, samme dag, som opositionen var blevet forhindret i at stemme om en ændring af grundloven, der ville fratage præsidenten magt.

Tidligere idag så jeg et ubehageligt klip, hvor Putin's kosakkiske "sikkerhedsfolk" til OL, tæskede løs på Pussy Riot. Det eneste pigerne havde gjort var at "synge" en sang om at Putin nok skal få dig til at elske dit land. Klippet lå få øjeblikke på RT, så blev det slettet. Det samme gjaldt for et klip RT havde uploadet til Youtube. Hvis man fandt klippet uploadet af andre brugere, var det slående at langt størstedelen af kommentarerne var fra folk, som mente at "det var fedt og at pigerne fik som fortjent". Det fattede jeg ikke indtil der var en kommentar om at der godt nok var gang i Putin's Bot maskineri. Så faldt ti-øren.

Christian Gram

Jaså, så danske Martin Lidegaard og svenske Carl Bildt syntes at fascister og voldspsykopater som dag efter dag bombarderer politi med dag efter dag med hundredevis af molotovcoctails og dræber dem og angriber partiers hovedkvarterer og som har besætter og smadrer centrum af by, med det mål at vælte en demokratisk valgt regering er de uskyldige og at politiet som ugevis har holdt sig tilbage er de aggressive, går over min forstand... Mon Martin Lidegaard ville se på samme måde på det hvis det skete i København... nå nej... kun i udlandet støtter vi voldelige antidemokrater og mordere og kalder sort for hvidt og hvidt for sort...... At Ukraine er korrupt og har store problemer har intet med denne sag at gøre. Dette er et spørgsmål om demokrati eller ej. Hvem, støtter du Martin Lidegaard?

Michael Kongstad Nielsen

Ja, hvorfor skulle Ukraine ikke kunne deles? Det kunne Tjekkoslovakiet. Helt fredeligt endda.
Prøv at se på kortet over Ukraine (der betyder grænselandet, og har været helt eller delvist opslugt af andre lande gennem historien)
http://go.hrw.com/atlas/norm_htm/ukraine.htm
Det deles naturligt af floden Dnepr, Europas tredje største flod.
http://www.encyclopediaofukraine.com/display.asp?linkpath=pages%5CD%5CN%...