Baggrund
Læsetid: 3 min.

FN kritiserer Vatikanets seksualmoral

Vatikanet gør ikke nok for at beskytte børn mod seksuelle overgreb og fastholder skadelige dogmer om seksualmoral, hævder ny rapport fra FN-udvalg. Abort og seksualitet er temaer, som ikke står til forhandling, svarer pavens udsending
Både den nuværende pave, Frans, og hans forgænger, Pave Benedikt, har understreget, at børnemisbrugende gejstlige skal politianmeldes og problemerne tages alvorligt. Alligevel får Vatikanet kritik af FN for ikke at tage ordentlig hånd om den katolske kirkes massive problem med misbrug af børn. Foto: Scanpix

Både den nuværende pave, Frans, og hans forgænger, Pave Benedikt, har understreget, at børnemisbrugende gejstlige skal politianmeldes og problemerne tages alvorligt. Alligevel får Vatikanet kritik af FN for ikke at tage ordentlig hånd om den katolske kirkes massive problem med misbrug af børn. Foto: Scanpix

Udland
7. februar 2014

FN’s udvalg for børns rettigheder fremsætter en hård kritik af Vatikanet i en rapport om seksuelt misbrug i katolske institutioner. Vatikanstaten er blandt de 140 nationer, som har underskrevet FN-konventionen om børns rettigheder fra 1989 og er dermed forpligtet til hvert femte år at redegøre for beskyttelsen af mindreårige i sin indflydelsessfære. Men det skete først i 2012, efter at mange sager om misbrug af børn i katolske institutioner og kirkens beskyttelse af pædofile præster allerede var offentligt kendt.

»Kirken har brudt konventionen, fordi den ikke har gjort alt, hvad den burde,« sagde udvalgets norske forkvinde, juristen Kirsten Sandberg, onsdag ved et pressemøde i Genève.

De 18 eksperter har formuleret en række anbefalinger om større åbenhed i Vatikanet, efter at pavelige repræsentanter i januar havde været indkaldt til høring. Rapporten kræver »øjeblikkelig fyring og politianmeldelse« af alle præster, som er mistænkt i misbrugssager, samt fuld adgang for civile myndigheder og ofre til oplysninger om pædofilisager i Vatikanets arkiver.

»Fordi gejstlige med trussel om ekskommunikation blev pålagt tavshedspligt, er misbrugssager sjældent blevet anmeldt,« hedder det bl.a. i rapporten.

Ikke til forhandling

Vatikanet har ikke villet erkende problemets omfang – rapporten taler om »titusindvis af ofre« – og har ikke gjort de nødvendige tiltag for at beskytte børns rettigheder, hævder udvalget, som også formulerer en direkte kritik af kirkens holdning til abort, prævention og homoseksualitet. Vatikanet opfordres til at gøre »fuld brug af sin moralske autoritet ved at fordømme overgreb, diskrimination og vold mod mindreårige baseret på deres og/ellers deres forældres seksuelle orientering«.

Vatikanet reagerede med en officiel meddelelse om, at kritik og anbefalinger vil blive taget til efterretning, men at »Den Hellige Stol finder det beklagelsesværdigt, at man i nogle punkter i de afsluttende iagttagelser kan se et forsøg på indblanding i Den Katolske Kirkes lære om menneskets værdighed og i udøvelsen af religionsfrihed.«

Det beklagelsesværdige er selvfølgelig kritikken af kirkens doktrin, der fordømmer sex uden for ægteskabet, præventionsmidler, abort og homoseksuelle relationer.

Vatikanets observatør ved FN, ærkebiskop Silvano Tomasi, var mere direkte i sin spontane reaktion på rapporten, som anfægter selve kirkens magt over de troendes kroppe og dermed også deres sjæle.

Han hævder, at verdslige organisationer har påvirket udvalgets »ideologiske linje«:

»Udvalget har begået den fejl også at inddrage spørgsmål, der vedrører abort og homoseksuelle. For os er det emner, som ikke står til forhandling, og hvor kirken ikke kan ændre holdning. Vi kan altså aldrig sige, at Jesus ikke er Gud,« udtaler Tomasi.

Før og efter

Kritikken kaster lys over forsømmelser og forsinkelser i opgøret med kirkens pædofile subkultur, mener en af Italiens førende kendere af Vatikanets forhold, forfatteren og journalisten Marco Politi. Men dele af rapporten ser ud, som om den er skrevet inden 2010, hvor pave Benedict 16. i et brev til irske katolikker tog ansvaret på sig og beklagede »en malplaceret bekymring for kirkens gode navn«.

Såvel den forrige som den nuværende pave har insisteret på, at pædofilimistænkte skal politianmeldes og retsforfølges, og skærpet kirkens indrapporteringsregler, påpeger Politi i Il Fatto Quotidiano.

»Der er altså et før og et efter,« konstaterer han. Rapporten bliver i kirkelige kredse kritiseret for at behandle Vatikanet, som om det var et almindeligt land. Afsløringer af overgreb i katolske institutioner afhænger nemlig også af de civile myndigheder i alle de lande, hvor klodens 1,2 mia. katolikker bor.

Desuden bliver biskopperne, som skal håndhæve kirkens interne regler, ikke udnævnt centralt i Rom. Men »indvendingen om, at kirken ikke er en multinational virksomhed, og at Vatikanet ikke er hovedsædet, er ikke meget værd,« skriver Politi.

»For selvfølgelig kan paven ikke vide, hvad en præst i Amazonas foretager sig, det er den tilsynsførende biskops ansvar. Men det er op til paven og hans regering at sørge for, at hele organismen overholder og håndhæver de regler, som kirken har givet sig selv. Så meget desto mere fordi katolicismen – som den eneste religion – har en opbygning som en stat.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Når Vatikanet er en suveræn stat, må det finde sig i at blive behandlet og kritiseret på lige fod med andre stater

- Vatikanet kan som stat ikke bare klare "frisag" i spørgsmål om abort , svangerskabsforebyggelse, familieplanlægning og sex uden for ægteskab m v ved at henvise til sin egen mærkværdige og uforstandige tolkning af Biblen.

Svend Erik Sokkelund, Tino Rozzo, Niels Møller Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Torben Knudsen

Først og fremmest er sagen en snasksag, som vi ikke kan undvære. Det ved Mads og Information, så de snasker med.
Selve den katolske bevægelse er ellers eller en bevægelse, der er koncentreret til, hvad der foregår imellem ørerne og det er helt fint, sammenholdt med Lars von Trier og hvad verdenen ellers beskæftiger sig med af snask, Woody Allen for tiden.
Desværre har den valgt bort hvad, der foregår imellem benene og må derfor tage til ulovlige midler og erstatninger.
Det overordnede råd er at opgive sagen, religion, som rent videnskabeligt har kørt på sidste vers i mange år .
Vi stammer fra den afrikanske abe, havde blå øjne ifølge de sidste dna prøver og Voyager er nu 19 mia. km oppe.
Opgiver man denne bevægelse, som har skadet og slået ihjel gennem tiderne og hjulpet en del rent mentalt, kan dens tjenere slippes fri og påbegynde et normalt sexliv.

Den katolske kirke er ikke en bevægelse... den er en enorm koncern, med ufattelige rigdomme og utrolig magt over sine flokke, baseret på broncealdermytologi og den tids moralbegreber. Den lever stadig fedt af tusindårig mælking af fattige, uvidende troende... At den nye pave sælger sin Harley for PR betyder jo ikke at de pludselig har tænkt sig at bringe sin virksomhed ind i vor tid, begynde at tilbageføre sine rigdomme til sine retmæssige ejere, have en opfattelse af hvordan virkelige mennesker lever, afskaffe det vanvittige cølibat, eller opføre sig anstændigt over for ofrene for præsternes overgreb...

Per Torbensen, Katrine Visby, Søren Bro og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

'begynde at tilbageføre sine rigdomme til sine retmæssige ejere..'

Skal det ske før eller efter at alle de enevældige regenter og deres arvtagere har tilbageført alle de stjålne rigdomme de stjal fra den katolske kirke i forbindelse med den såkaldte 'Reformation' ?

Toke
Det er mere rimeligt at se katolikkerne som en nation ligesom danskerne:
- Styret er bundråddent
- De fleste er idioter, hvis du tror på pressen
- De fleste af dem, du møder, er fornuftige og ansvarlige og frisindede
- De har ikke valgt at være det, men er født ind i sekten/landet
- De fleste tager åbent afstand til den amoralske ledelse
- Mange er ømskindede overfor fuldt ud berettiget kritik fra bedrevidende folk udefra
- De værste tosser tror i fuldt alvor, at de har en slags patent på moral, selvom virkeligheden er lige omvendt

Må jeg ikke her minde om at Pave Frans har pålagt at alle præster som tages i seksuelle - eller andre overgreb - overfor og på andre mennesker, herunde drenge og piger, pr. omgående skal meldes til politiet! Og at det faktisk var Pave Benedikt den 16. som igangsatte oprydningen indenfor det her område!

"Vi kan altså aldrig sige, at Jesus ikke er Gud,« udtaler Tomasi." citat fra artiklen.

Selv i den katolske teologi er Jesus aldeles ikke Gud, og selv hvis han var udtalte Jesus sig vist da aldrig om hverken homoseksualitet eller abort eller andre af de forhold, som en vis Saulus, øh, Paulus, udtaler sig om i sine breve...

Matthias Hansson

Der findes et dekret udstedt af Vatikanet, der stadfæster, at de indenfor kirken, der tillader sig at nævne forbrydelser og præsters overgreb mod børn og andre, vil blive straffet for det. Den foregående pave havde som en af sine særlige opgaver allerede som kardinal at dække over alle sager om seksuelle overgreb i området USA. Præster blev flyttet rundt for at undgå anklager. Sager blev forhalet, som det blev forældede. Der var øjenvidner til hans deltagelse i ... skal vi sige særlige 'ritualer' i Frankrig, der involverede børn. Vi skal ikke gå i detaljer her.

Den nuværende pave har videreført og re-dekreteret bestemmelserne om straf til katolske kritikere. Der gælder også, selvom de holder det indenfor murene, de behøver ikke engang at være whistleblowers i offentligheden. Men han har også en særdeles betændt fortid som jesuit og junta-kollaboratør, hvor han personligt har deltaget i bla. traficking af børn, hvis forældre var blevet deporteret eller henrettet af juntaen.

Den foregående pave befinder sig nu i en skjult residens indenfor Vatikanets mure. Han ved, at hvis han bevæger sig udenfor, vil han blive mødt med arrestordre. Den nuværende, som af besynderlige årsager er blevet venstrefløjens kæledægge, fordi han siger og gør noget, der har parfumeret sig som 'socialisme', vil uden tvivl møde samme skæbne.

Baade i den katolske og den protestantiske teologi er Jesus Gud. Meget foer Danmark eksisterede og meget foer danskerne forlod katolicismen for blot 500 aar siden eksisterede begrebet Trinitas, paa dansk Treenighed. Fader, Soen og Helligaand, tre som er én.

Ja, ellers har jeg virkeligt ikke lyst til skulle debattere med folk som betrageter at ellevehundred million mennesker "uden undtagelse lider af enten dibiliterende dumhed, sindsyge eller mangel på rygrad. At forvente rationalitet eller noget der bare minder om sund fornuft fra denne gruppe overtroiske freaks er grænseløst naivt og uovervejet."

Mere end 35000 danskere er katolikker.

sjovt at man kan slippe for en af de værste forbrydelser overhovedet ved at henvise til at man er en organisation, der har usynlige venner. Er du troende så forklar lige 3-enigheden, transsubstantionen og kødets opstandelser, kan du ikke? Stort chok. Jeg kan fortælle jer, at den bedste måde, hvorpå man kan slippe af med sin overtro er ved at læse biblen, altså ikke læse i den, men det hele, og skulle dette ikke være nok, så sæt jer ind i kristendommens historien, og fanden tage de tiloversblevne.

Hugo Pieterse, Søren List og Helge Rasmussen anbefalede denne kommentar

Jeg kan på det varmeste anbefale et kig på BBC's debat om den katolske kirke, hvor Christopher Hitchens og Stephen Fry holder nogle formidable indlæg... ligger på YouTube...

Miguel, jeg kunne ikke drømme om at kritisere eller angribe de troende enkeltindivider, eller deres ret til deres tro... Det er den katolske kirke som institution, opinionsdanner, undertrykker og business, og dens prinser og kommandører jeg har stærk modvilje imod.

Helge Rasmussen

Organiseret religion er forretning, med blikket stift rettet mod profit.
Selv de største verdensreligioner er at betragte som små eftersnkkere af den største af alle guder:
MAMMON

Det er nærliggende at give cølibatet og den kristne moral skylden for de katolske præsters mange sexovergreb.

Men sådanne sexovergreb er lige så udbredte hos grupper af ortodokse Jøder, navnlig i Brooklyn, New York, men også i Israel. Her er der ofte tale om rabbinere og undervisere som begår sexovergrebene, hvor ikke mindst de religiøse bade som praktiseres af jødiske mænd giver god lejlighed til nøgenhed og pilleri.

Rabbinere må gerne være, og er oftest gifte. Det er også kendt at disse rabbinere og andre ortodokse Jøder i et større omfang besøger prostituerede. Der er ingen store moralske forbud mod seksuelle aktiviteter over en kam som i den kristne religion, men tværtimod mange snørklede passager i Talmud (og formentlig også i Toraen), som kan bruges til at undskylde f.eks. sex med børn i visse aldre, eller sex med f.eks. ikke jødiske piger, hvor der benyttes forskellige nedsættende ord som betegnelse for ikke jødiske piger og kvinder; ord som også indgår i almindelig jødisk sprogbrug.

En Jøde som "synder" mod visse dele af den herskende offentlige seksuelle moral er måske en mild latterlig figur hos sine egne, men behøver ikke at frygte hævnaktioner fra Jaweh, og frygte fordømmelse og evige pinsler.

Selv om den teoretiske, moralske og praktiske situation blandt disse Jøder og katolske præster altså er vidt forskellige, så finder overgrebene sted i begge grupper; både hos Jøder og Katolikker.

Én ting som selvfølgelig er et fællesaspekt, er lejligheden som der bydes disse mennesker for at komme i intime situationer med børnene. Der er ikke ret mange andre situationer i den moderne verden, hvor fremmede voksne kan være sammen helt alene med enkelte børn i længere tidsrum. Indtil videre ser det ud som om især drenge er de foretrukne ofre hos begge de religiøse grupperinger, men det er måske også igen et resultat af, at drenge i disse religioner er mere eftertragtede til inddragelse i den religiøse sfære. Indtil videre er det jo kun drenge som kan blive præster, både hos Jøder og Katolikker, hvorfor der selvfølgelig er bedre lejlighed til at gå efter drenge.

Mit indspark her påstår ikke at være hele forklaringen, og da det ser ud til at sexovergreb hos de religiøse er mere hyppigt forekommende end sexovergreb i andre situationer med mulighed for personlig og intim kontakt, som lærere, sportstrænere, ungdomsarbejdere, så må der være en yderligere forklaring.

Men påstanden om at det skyldes cølibatet kan ikke være hele forklaringen.

Et hver menneske som i kraft af sin overlegenhed - enten i alder, position eller viden - udøver sexuel aktivitet, overfor et menneske - og derved ikke giver dette menneske værdig ret til at sige fra - skal dømmes og stilles til ansvar. Uanset religion eller ej. Disse mennesker er fundamentalt ikke et hak bedre end de uhyrligheder som Gadaffi udførte mod børn i sine sexkældre.

Sexuel krænkelse mod børn kan have uventede og katastrofale følger - da ingen kender effekten - ydmygelsen samt den spirende selvforståelse rammer disse små skrøbelige individer med mangedobbelt kraft.

Særligt i religiøse sammenhænge er det fatalt - da deres gud og forståelse af overordnet retfærdighed og beskyttelse - samtidig fjernes.

Jeg giver ikke 5 potter .. et eller andet - hvis ikke den frelsende pave - lægger sig fladt ned for det problem, og åbner alle porte, døre og papirer i Vatikanet - for at komme til bunds i det problem.

@Miguel Tuells

Man kan være eller ikke være religiøs. Ingen skal fratages muligheden for at kommentere hinandens valg.
Som 'ikke religiøs' forbeholder jeg mig retten til at fremture med min mening om religion, og om hvordan jeg mener den bruges politisk, og som politisk skalkeskjul og som pengemaskine og som magtbase for perverse personligheder.

De to sidste år af min folkeskole foregik på Steno Skolen, en katolsk skole i Nakskov. og det var de lykkeligste dage i mit liv. Vi blev ikke misbrugt, vi fik ikke tæsk. Vi blev elsket og respekteret.

Så selvom jeg mener, at religion er på linie med gammel overtro, så underkender jeg ikke de potentielt positive ting et sådant netværk kan afstedkomme.

Men, desværre kan magten, man opnår som skriftklog, jo altid misbruges. Når vejen til Gud går gennem mennesker, så skal man være på vagt!

Jesper, naturligvis har man ret til at vaere eller ikke vaere religioes, og det har jeg ikke diskuteret. Det man ikke har ret til er at skrive -som det jo er sket i denne traad- at katolikker, ellevehundred million mennesker "uden undtagelse lider af enten dibiliterende dumhed, sindsyge eller mangel på rygrad. At forvente rationalitet eller noget der bare minder om sund fornuft fra denne gruppe overtroiske freaks er grænseløst naivt og uovervejet."
Man maa godt kritisere religioner, jeg goer det selv, men man maa ikke saa groft fornaerme deres tilhoerere. Katolikker er en lille minoritet i Danmark, og det undrer mig at i Danmark, hvor der er en saa stor respekt for minoriteter, pludseligt kan komme en kommentar af denne vis, som jeg igaar meldte som stoedende uden at den er blevet fjernet. Hvis noget lignende var blevet sagt om joederne ville det vaere tilfaeldet.

@Miguel: du siger at man ikke groft på fornærme osv, men det er nu min grundlovssikrede ret at kalde en spade for en spade. Der er ikke tvivl om, at mennesket religøse gen er opstået af to årsager, den ene at vi ikke kan forestille os vor egen ikke-eksistens og at dette naturligt er så angstprovokerende, at mennesket har været nød til at have noget at tro på, det kan man da godt fortsætte med, men så må man gå ind i sit hjertes lønkammer og lade være med at råbe det ud fra hustagene, den anden forklaring er, at mennesket har haft brug for at kunne forklare, hvad der har været uforståeligt, hvilket videnskaben i udstrakt grad er i stand til nu. Så meget om religiøsitet, når det kommer til de ulovligheder, der begås i religionens navn som foreksempel den udstrakte grad af pædofili i kirken (hvad der jo er en af dens mindste synder!!), så er der ingen forklaring eller undskyldning, der kan dække det, og det er under al kritik at civilsamfundet finder sig i dette.

@Søren Bro

Folk må tro på, at pizzaer alle er lavet i New York. Eller at amerikanerne aldrig har været på Månen.

Folk må tro på hvad som helst, men de skal ikke regne med min respekt.

Jeg kan acceptere (næsten) hvad som helst, men religion kan jeg ikke se end andet end gammel overtro, som holdes i live af bjergsomme gamle mænd.

Hvis offentligheden for alvor skal gå ind i de sager, der endelig ser dagens lys, så stopper det ikke kun ved Vatikanet.
Skeletterne vil vælte ud af skabet, hos andre indflydelsesrige institutioner.

Se b.la denne anklage fra ITCC.org (en organisation, der hjælper misbrugte børn) mod Pave Benedict og det engelske kongehus. Og bedøm selv.
http://www.youtube.com/watch?v=EgjacZmmudY

Soeren Bro, du siger at du har ret til at kalde en spade for en spade.
Vil det sige at ogsaa du synes at jeg rigtigt nok (eftersom der ikke er undtagelser) lider af "enten dibiliterende dumhed, sindsyge eller mangel på rygrad" og at der fra min side ikke kan forventes "rationalitet eller noget der bare minder om sund fornuft" eftersom jeg er en af disse "overtroiske freaks"?

nej, og det har jeg heller ikke skrevet på noget tidspunkt, jeg vil gerne endnu en gang påpeget, at ligemeget hvilken holdning man måtte have til det hinsides, kan det ikke være rigtigt at fordi dette er formaliseret i form af en kirke, hvor gammel den end måtte være, at dens medlemmer kan fritages for straf for horrible forbrydelser, hvoraf pædofilien blot er en af de mindre. Så bekend du dig bare til hvad som helst, men din kirkes medlemmer skal straffes på lige for med andre almindelige mennesker, og der mangler dertil også et opgør med samme kirkes forbrydelser i fortiden.
Det debile kommer bl.a. frem, når din kirkes overhovede kan have middelalderlige indstillinger til svangerskabsforebyggelse i en grad, så der fødes alt for mange børn og AiDS fortsat spredes. Så er det troende menneske debilt? Nej, måske uoplyst, hvem ved? Har kirken begået og begår stadig forbrydelser JA og det burde straffes.

anker fjeld simonsen

Frode Andersen: At forvente rationalitet eller noget der bare minder om sund fornuft fra denne gruppe overtroiske freaks er grænseløst naivt og uovervejet.
Lars Knudsen: Vi stammer fra den afrikanske abe, havde blå øjne ifølge de sidste dna prøver og Voyager er nu 19 mia. km oppe.
Matthias Hanson: Den foregående pave befinder sig nu i en skjult residens indenfor Vatikanets mure. Han ved, at hvis han bevæger sig udenfor, vil han blive mødt med arrestordre. Den nuværende, som af besynderlige årsager er blevet venstrefløjens kæledægge, fordi han siger og gør noget, der har parfumeret sig som 'socialisme', vil uden tvivl møde samme skæbne.

Det synes at väre en temmelig fastlåst borgerligt rationel tro eller overtro disse skribenter söger at fordömme paver og hele den katolske livsopfattelse på og med. Lars har den besynderlige livsopfattelse af socialdarwinistisk karakter, at fordi vi måtte stamme fra en amerikansk abe, skal vi også efterligne abens uvaner, og altså ikke de gode, altså f.eks. at plukke lus på hinanden og kaste os ud i en ikke-rationel alles-kamp-mod-alle i samfundene, hvad aberne heller ikke gör. De holder da sammen som flok, tänker aldeles ikke på hverken selektionen eller udviklingen til menneske, inden for et abeliv.
At den 86-årige tidligere pave holder sig inden for Vatikanets mure, betyder ikke at väre ensbetydende med at han ville blive retsforfulgt uden for, undtagen af Mathias Hansen og andre rationelle freaks og it-hoveder. Hans alder måtte kunne vanskeliggöre det for ham at vandre alt for lange pilgrimsvandringer. Og hvorfor ikke forblive blandt sine egne, i Rom og Italien, selv om han er tysk ? Kirken er jo ikke-national.
Selv om mange i denne diskussion har den opfattelse, at kirkens hovedsagelige opgave er at forsvare forbrydelser begået af dens präster, må det dog bemärkes, at kirkens ästetiske og etiske idealer hvad menneskelig adfärd angår er ukränkelige og ikke til diskussion, lige så lidt som sportsolympiadens höjere längere, hurtigere- (citius, altius,.......). Ser man troens krav til det enkelte menneske som ideale, er det også nemmere at forstå, at det ikke er muligt at sätte en ideel personlig rekord som sportsmand hver gang man deltager i idrät, og at idealerne ikke behöver at väre forkastelige, fordi enkelte af de prästeviede ikke kan leve op til troens befalinger.
I enkelte tilfälde kan altså tilmed straffeloven väre overtrådt.

Måske, man også skulle kikke på andre sider, af den katolske kirkes morallære.
Ting som modstanden mod prævention.
Man kunne også kikke på den enorme dobbeltmoral, der gør sig gældende når Vatikanet investere i medicinalindustrien, der fremstiller de produkter, som kirken finder moralsk forkastelige.

Endelig er denne modbydelige kommentar fjernet, som Anker ogsaa hentyder til.

Det er synd at den har vaeret der saa lang tid, for det har forhindret debatten om det artiklen egentligt handlede om.