Læsetid: 1 min.

Janukovitj advarer demonstranter: I er gået for vidt

Ukraines præsident er urokkelig, siger oppositionsleder efter krisemøde i Kijev. Uropoliti indleder nyt angreb
Opfordringen fra Ukraines præsiden kommer efter tirsdagens uroligheder, som er fortsat natten til onsdag. Mindst 25 mennesker meldes dræbt, og dele af hovedstaden Kijev ligner en krigszone

Opfordringen fra Ukraines præsiden kommer efter tirsdagens uroligheder, som er fortsat natten til onsdag. Mindst 25 mennesker meldes dræbt, og dele af hovedstaden Kijev ligner en krigszone

Emeric Fohlen

Udland
19. februar 2014

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, opfordrer tidligt onsdag morgen lederne af oppositionen til at distancere sig fra de »mest ekstreme elementer« i protesterne mod regeringen.

Han siger også, at nogle af de ledende personer i protesterne mod regeringen er gået for vidt ved at »tilsidesætte princippet om demokrati, hvor magten opnås gennem valg og ikke på gaden.«

»De har overskredet grænserne ved at opfordre folk til at gribe til våben,« hedder det videre i en udtalelse fra præsidenten.

Opfordringen kommer efter tirsdagens uroligheder, som er fortsat natten til onsdag. Mindst 25 mennesker meldes dræbt, og dele af hovedstaden Kijev ligner en krigszone.

Fotobloggen: Kijev 18. februar 2014

Det er uklart, hvad der fik volden til at blusse op tirsdag.

Tidligere på dagen forhindrede politiet demonstranter i at marchere mod parlamentet, hvor en debat om forfatningsændringer, som ville begrænse præsidentens indflydelse, skulle finde sted.

Men debatten blev ikke til noget, siger Arsenij Jatsenjuk, en af oppositionslederne, til BBC.

En anden oppositionsleder, Vitalij Klitsjko, sagde efter et møde med Janukovitj, at der endnu ikke er fundet en løsning på krisen i landet.

Ifølge oppositionslederen nægter præsidenten at trække de kampklædte betjente tilbage, som tirsdag stormede en protestlejr i den centrale del af hovedstaden Kijev.

»Janukovitj sagde, at der kun er en mulighed. At rydde Maidan (Uafhængighedspladsen, red.), og at alle må gå hjem,« fortalte Klitsjko til ukrainsk tv.

Demonstranterne har i tre måneder forskanset sig i centrum af Kijev. De kræver, at Janukovitj og hans regering træder tilbage, efter præsidenten i december sidste år nægtede at underskrive en samarbejdsaftale med EU.

Natten til onsdag har uropoliti indledt et nyt angreb og affyret tåregas mod de demonstranter, der befinder sig på Uafhængighedspladsen.

Oppositionstilhængerne har svaret igen på politiets stormløb ved at grave belægningssten op og slynge molotovcocktails mod de kampklædte betjente.

»Hvad end der sker, er vi nødt til at forsvare Maidan til det sidste,« siger en 50-årig demonstrant.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er jo så spørgsmålet hvem der er gået for vidt...

Niels Engelsted

Ser på tv at udenrigsminister Lidegaard udtaler, at vi ønsker en demokratisk forhandlet løsning i Ukraine, men vi kan blive nødt til at vælge en anden politik. Et ret utroligt udsagn. Skal F16-flyene sættes ind igen ligesom i Libyen?

EU har fået vist, at udenrigspolitik ikke lige er ens kernekompetence, skønt man har den ”demokratisk” valgte Lady Ashton.

Torben Knudsen

Er der ingen, der kan få gennemført en duel som i gamle dage-dette menneskespild, er da umoderne.
Eller dronekrig?
Er der indsatte provokatører fra regering/politi hos de såkaldte demonstranter?.
Er der 'indsatte' fra TV selskaberne, der bringer helt vilde billeder af mennesker, der træffes dødeligt af brosten?.
Er DR TV med i finansieringen af de spektakkulære billeder, hvor der vist end ikke er tid til at advare?

Opstillingen af skjoldene minder om romernes kampteknik-pindsvine positionen eller stillingen.

Ja, opstillingen er helt den samme som en testudo - skildpaddeformation - fra det gamle Roms tid.

De gamle romere var dog nok gået videre med mere konsekvenspædagogiske midler.

Men hvis det moderne Rom, Paris, Washington eller for den sags skyld København havde set lignende scener og antal døde betjente udenfor landenes parlamenter m.m., så havde politi og/eller militær dog også nok for længst været sat ind med skarp ammunition og panserkøretøjer.
Viktor Janukovitj er en tålmodig mand, må man sige.