Læsetid: 1 min.

Janukovitj beder Rusland om beskyttelse

Den væltede ukrainske præsident beder Rusland om beskyttelse mod »ekstremister«
27. februar 2014

Viktor Janukovitj siger ifølge russiske nyhedsbureauer, at han fortsat er Ukraines legitime præsident.

Han beder samtidig Rusland om beskyttelse mod »ekstremister« ifølge flere nyhedsbureauer.

»Jeg, Viktor Fedorovitj Janukovitj, betragter mig selv som legitim præsident for den ukrainske regering,« siger Janukovitj ifølge russiske nyhedsbureauer.

LÆS: Ukraine og Rusland spiller med musklerne

Det seneste døgn er der løbet rygter om, at Janukovitj har opholdt sig i en forstad til Moskva.

Disse rygter er både blevet bekræftet og afkræftet af russiske kilder.

Den væltede præsident kalder det indlysende for enhver, at den sydøstlige og sydlige del af Ukraine ikke vil acceptere lovløsheden i landet, når lederne i landet er valgt af en folkemængde.

Torsdag morgen blev en regional parlamentsbygning på halvøen Krim belejret af prorussiske aktivister.

Efterfølgende har Ukraine og Rusland skærpet retorikken over for hinanden, og Rusland har sat militæret i alarmberedskab.

Janukovitj flygtede i sidste uge fra Ukraines hovedstad Kijev, da voldsomme kampe udspillede sig i gaderne med næsten 100 døde til følge.

Demonstranterne krævede hans afgang og nægtede at forlade Uafhængighedspladsen, hvor de siden november sidste år har protesteret, efter at Janukovitj afslog en associerings- og handelsaftale med EU.

Den seneste uge har parlamentarikerne i Ukraine knoklet for at danne en overgangsregering, og onsdag aften præsenterede man den 39-årige Arsenij Jatsenjuk, leder af det største oppositionsparti i Ukraine, som premierminister.

Lederen af Fædrelandspartiet, som er den tidligere premierminister Julia Timosjenkos parti, skal lede regeringen frem til præsidentvalget, der afholdes 25. maj.

Nomineringen af Jatsenjuk til posten blev proklameret foran titusinder af mennesker på Uafhængighedspladsen i Kijev, epicentret for den tre måneder lange opstand, der kulminerede med lørdagens afsættelse af præsident Viktor Janukovitj.

Jatsenjuk skal først godkendes af parlamentet, før han endeligt kan kalde sig premierminister for overgangsregeringen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Per Dørup Jensen

Ja, selvom storkapitalister (oligarker) har en betydelig indflydelse på Janukovitz - som de har på alle andre regeringer, ikke sandt Obama? - så udgør Janukovitz trods alt et mindre onde end det deciderede asociale højrefløjs-alternativ i repræsentation af Timosjenko, eller kredsen omkring hende. - og som ingen skrupler har med at sælge Ukraine og dets befolkning til EU, Nato og deres private forretningsfolk.
Og er du dér, Jørgen Boye?
Jeg må jo svare på en anden Ukraine-relateret debat-tråd, da debat-sabotøren på Information.dk skyndsomt har fjernet den debat-tråd, hvor du spørger, hvordan jeg kan være imod oprørerne i Kiev, samtidig med, at jeg støttede "oprørerne" i Libyen?
På USA´s og Nato´s islamistiske volds-pøbels side - med hovedsæde i terrorist-reden i Benghazi?
Du er da gået helt galt i byen, Jørgen Boye!
Man skal da vist være enten politisk-moralsk korrumperet eller totalt uoplyst for at støtte det affald, der agerede som Nato´s murbrækkere i Libyen, og som pt. agerer i Syrien og Ukraine.
Og dét med at de ukrainske sikkerhedsstyrker skød på befolkningen.
Her genbruger du Nato og deres mediers velkendte manipulatoriske trick med at identificere hærgende volds-vandalister med "befolkningen".
Selvfølgelig var der nogle naive ukrainere, der støttede de af USA og Tyskland betalte og væbnede demonstranter, men så vidt jeg ved, deltog de ikke i de bestialske likvideringer af ukrainske sikkerhedsstyrker, der forsvarede den demokratiske forfatning.