Interview
Læsetid: 5 min.

Et land i massepsykose

Intet er helligt i Den Centralafrikanske Republik, hvor civile lynches ved højlys dag og får deres kønsdele stoppet i munden. Krigsfotograf Jan Grarup har aldrig før taget så mange billeder, der er for voldsomme til at vise for offentligheden
Anti-balaka-krigere på en af deres baser i udkanten af Bangui, Den Centralafrikanske Republik. Herfra går de på natlige raids igennem områder, hvor de dræber enhver muslim, de måtte støde på

Anti-balaka-krigere på en af deres baser i udkanten af Bangui, Den Centralafrikanske Republik. Herfra går de på natlige raids igennem områder, hvor de dræber enhver muslim, de måtte støde på

Jan Grarup

Udland
15. februar 2014

Som udsendt til en række katastrofesituationer i nyere tid, har den hærdede krigsfotograf Jan Grarup set lidt af hvert. Men den brutalitet, der hersker i Den Centralafrikanske Republik, hvor han befinder sig netop nu, har alligevel chokeret ham.

»Jeg har set så mange mennesker, der ligger nærmest parteret på vejen med deres kønsdele i munden. Der er ikke noget, der er helligt her,« fortæller han på en ustabil telefonlinje fra hovedstaden Bangui.

Den Centralafrikanske Republik har i næsten et år befundet sig i en borgerkrigslignende situation, efter de primært muslimske Seleka-oprørere tog magten ved et statskup.

Seleka-oprørerne måtte opgive magten i december, men det har på ingen måde fået situationen til at falde til ro. En løst organiseret kristen milits kaldet Anti-balaka huserer nu, og de tøver ikke med at tage revanche for de overgreb, Seleka-styret begik. Menneskeretsorganisationen Human Rights Watch rapporterer om systematiske etniske udrensninger af civile.

»Med denne hast vil der, hvis den målrettede vold fortsætter, snart ikke være nogen muslimer tilbage i det meste af Den Centralafrikanske Republik,« udtaler Peter Bouckaert, organisationens mand i CAR, i en pressemeddelelse.

Det billede kan Jan Grarup nikke genkendende til.

»Der sidder stadig fire-fem enklaver af muslimer her i byen, og mange af dem har ikke fået mad i dagevis. For hvis de prøver at bevæge sig ud, bliver de slået ihjel. Så de sidder og venter på nogle specialstyrker fra nabolandet Tchad, der kan køre dem ud. Den seneste konvoj forlod byen sidste fredag. En mand faldt af en af lastbilerne, og han blev lynchet på stedet. Hvis en bil bryder sammen, så bliver alle i den slagtet, og en halv time senere er kun skelettet af bilen tilbage.«

»Det ene øjeblik kan der være helt roligt og næsten en form for dagligdag. Men lige pludselig samler en folkemængde sig, fordi de bliver uenige om et eller andet eller finder en, de tror er muslim. Og så går de bare i gang. Som forleden dag, hvor et barn kom til at krydse en vej, det ikke skulle have krydset, og fik skåret halsen over.«

– Hvad er det for nogle mennesker, der gør det?

»I forgårs var jeg ude på en stor Anti-balaka-base. De er utilregnelige og høje på stoffer. Der skal bare være en mand, der siger et eller andet, der kan misforstås, så tænder de af. De er ligesom pumpet op på volden,« siger Jan Grarup.

»Den der religiøsitet, som skulle ligge til grund for det hele, mærker man ikke hos dem overhovedet. De poserer og stiller op med deres våben og viser, at de er nogle satans karle, og at det er dem, der har magten. De fortæller alle sammen stolt om, hvor mange muslimer, de har skåret halsen over på. Og så kaster de sig rundt på jorden og fingerer, hvordan de vil gøre med de næste muslimer, de møder. Kommer der en muslim nu, så gør vi sådan, siger de. De stiller op som om, det er et teaterstykke.«

– Hvorfor skærer de kønsdele af og kommer i munden på ofrene?

»Det er en magtting, tror jeg. En mand, der har fået skåret sine kønsdele af og proppet dem i munden, han er pludselig ikke så mandig længere. Man får signaleret, at her bestemmer vi, og du er ikke noget.«

– Hvad siger de om deres motiver for at begå de her overgreb?

»Muslimerne skal bare ud af landet, færdigt arbejde. De har ikke noget at gøre her, vi er kristne. De har en masse, der skal hævnes, fra da Seleka-bevægelsen kortvarigt havde magten og også begik en masse overgreb.«

Blodrus og etnisk udrensning

– Du har jo mange års erfaring som fotograf i konfliktzoner. Hvor slemt er det her sammenlignet med andre konflikter, du har set?

»Jeg vil sige det sådan, at jeg har aldrig før været i en konflikt, hvor jeg tager så mange billeder, som jeg på forhånd ved ikke kan bruges, fordi de simpelthen er for bestialske. Men på et tidspunkt kan de forhåbentlig komme til deres ret i en krigstribunal i Haag, for det må der komme. Det her er simpelthen forbrydelser mod menneskeheden.«

»Jeg dækkede også folkemordet i Rwanda som en af de få vestlige fotografer. Og det, der sker her, har reminiscensen af det, der skete dengang. Der er den samme massepsykose. Den samme blodrus. Det er etnisk udrensning på den helt store klinge.«

– Hvad er der på de billeder, som ikke ville kunne bringes i for eksempel Information?

»Det er for eksempel et billede af en mand, der ligger med sin afhuggede penis i munden, fuldstændig skåret op og med hovedet halvt revet i stykker, mens der sidder en ung mand – eller stor dreng – og stikker en kniv i mavesækken på ham.«

– Hvordan kan Anti-balaka vide, hvem der er muslimer?

»Det kan man jo lokalt, og jeg er også begyndt at kunne se det. De klæder sig anderledes. Og så er der jo altid nogen, der kender nogen, der har hørt noget. Men der er jo også mange, der bliver slået ihjel på et falsk grundlag. Der er også kristne, der bliver fanget, og pludselig er der en, der siger, at han er gift med en muslim. Så bliver han slået ihjel.«

– Der er jo sådan set udenlandske soldater i landet, der skulle forhindre overgrebene. Hvorfor kan de ikke det?

»Der er masser af steder, hvor styrkerne fra den afrikanske union sidder og ser passivt til, fordi de er så meget i undertal, at de simpelthen ikke kan gøre noget. Hvis de skal have en chance, skal de have langt flere soldater. Her gælder kun den stærkes ret.«

– Er det bare blodsudgydelser og håbløshed det hele? Er der slet ikke noget, der fungerer normalt?

»Jo, drabene er ligesom centreret i nogle hotspots. Byen er næsten normalt fungerende i visse områder. Der er trafik, og der er patruljerende sikkerhedsstyrker. Og markederne kører fint. Alle de ting, der bliver røvet fra muslimske huse, kan du købe på markedet 50 meter nede ad vejen en time senere. På overfladen ligner det et ganske normalt gademarked, som man finder det i et hvilket som helst afrikansk land. Men folk har blod på hænderne, og håndgranater koster mindre end en chokoladebar.«

Se flere af Jan Grarups billeder fra CAR i denne fotoserie

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Markus Hornum-Stenz

– Hvad er der på de billeder, som ikke ville kunne bringes i for eksempel Information?

»Det er for eksempel et billede af en mand, der ligger med sin afhuggede penis i munden, fuldstændig skåret op og med hovedet halvt revet i stykker, mens der sidder en ung mand – eller stor dreng – og stikker en kniv i mavesækken på ham.«

Så er det man bliver træt.....det er reelt det artiklens fokuspunkt er:
Lad os høre, hvordan de konkret er bestialske din de dernede, fjernt fra Danmark.
Den side af historien har nul værdi whatsoever, bortset som underholdning - og måske som "så kan jeg da glæde mig over at min hverdag ikke ser sådan ud"
Jeg ville forvente af Informations dækning, at den i stedet fokuserede på de systemiske årsager til blodrusen - økonomi baseret på eksport af træ og diamanter, follow the money, mislykkede regeringer og IMF-samarbejder osv - men nej

Per Hansen, Daniel Hansen, Dana Hansen, Hanne Ribens, Peter Nielsen, Torben Nielsen, Filo Butcher, Eva eldrup, Mads Popowitz, Janus Agerbo, Poul Eriksen, Per Jongberg, Steffen Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Helt enig, Markus Hornum-Stenz, måske det også ville gøre underværker, hvis nogle flere etnologer begyndte at få nogle stipendier til at arbejde ude i verden og gøre os klogere på, hvad der fremkalder disse irrationelle og bestialske situationer, når samarbejde og tolerance kunne gøre befolkningen velstillet.

Niels Engelsted

Peter, vi er en social art, hvor magt og kontrol er en vigtig parameter. Det, der sker i centralafrika er selvfølgelig ekstremt men i princippet ikke forskelligt fra det, man kan læse i Den hemmelige Socialdemokrat. Og at narkotikaindtagelse bærer ved til bålet er ikke specielt afrikansk, det samme sker for eksempel med stammekrigerne på Wall Street, som man kan se i Ulven fra Wall Street. Samarbejde er også en vigtig parameter for en social art, men helst gennem magt og social kontrol for at sikre sig mod snydere.

Karsten Aaen, Peter Nielsen, Jens Thaarup Nyberg, Eva eldrup og Katrine Visby anbefalede denne kommentar
Lasse Skou Andersen

@Markus Hornum-Stentz

Tak for din kommentar. Jeg er dog uenig i præmissen for din kritik. Det ene udelukker ikke det andet. Skriver vi kun om 'de systemiske årsager til rusen' gør vi overgrebene til et rent abstrakt fænomen. Omvendt har du ret i, at det heller ikke nytter hele tiden kun at beskrive den rå vold, for det er begrænset, hvad det bibringer af forståelse. Derfor skal denne artikel da også ses som en del af vores samlede dækning. Og den går bestemt på to ben, vil jeg mene.

Her har mit ærinde været at vise den konkrete virkelighed i CAR. Og den er altså brutal.

Hvordan du vælger at bruge det, er så op til dig. Du kan vælge at gyse og føle dig underholdt, eller du kan bruge det til at spørge dine repræsentanter i Folketinget, hvorfor vi skal stå og se på, mens disse overgreb sker. Det skal jeg ikke blande mig i.

God weekend!

Jonas Gormsen, Anders Reinholdt, Jakob Silberbrandt, Dan Johannesson, Karsten Aaen, Steen Sohn, Benjamin Bach, Lotte Folke, Hanne Ribens, Henrik Danstrup, Jørn Attermann, Filo Butcher, Sune Olsen, Lars R. Hansen, Benjamin Engrob Hjul Jakobsen, Benno Hansen, Dorthe Møller, Palle Pendul, Steffen Gliese og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Et vel amerikansk svar, Lasse Skou Andersen! Danskere spørger ikke deres repræsentanter i Folketinget om noget som helst.

Civilisationen er en tynd fernis, som kan fjernes med macheter eller GS-spekulation.
Mens verden ser passivt til.

Anders Reinholdt, Peter Nielsen, Torben Nielsen og Filo Butcher anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

Hmm, Niels, jeg synes nu at stammekrigene eller de etnitiske konflikter på det mørke kontinent har en særlig æstetik, fx med deres krigspynt (i dette tilfælde lykkebringer) og meget andet med rødder i de tradtionelle afrikanske religioner eller afrikanske urkraft, som man ikke genfinder på fx Wall Street, der er blevet undertrykt og fortrængt, men ikke udryddet med den europæiske kolonisering og generelle civiliseringsprojekt. I dag er det ikke pænt at sige højt, men før den europæiske kolonisering herskede der et blodigt barbari med hyppige og omfattende stammekrige med en massiv religiøs menneskeofring med hele stammers udslettelse som mål og resultat. Hvor andre civilisationer gennem egen deres udvikling har lagt flere lag civilisatorisk lak på, er den civilisatoriske lak i det mørke Afrika påført af fremmede og langt tyndere.

Lars R. Hansen

Den manglende evne til at danne og opretholde velfungerende stater og statsinstitutioner i det mørke Afrika, der kan opretholde den interne fred og sikkerhed, skyldes altså eksport af træ eller diamanter samt IMF og deres programmer, markedsøkonomi, udenlandsk udbytning og imperalisme, men har ingen forbindelse med de specifikke kulturer, herunder religioner, og det grundlæggende vanskelige med multikulturelle stater.

Og kan vi i øvrigt fra dansk side gøre for at få de parterne til at holde på med at dræbe hinanden? Sende Jan Øberg afsted som konfliktmægler eller sætte landet under de facto administration og skabe ro og orden med soldater og våbenmagt?

Uha da da, alle de mørklødede mennesker og deres barbari, de overgås kun af hvide menneskers grusomhed - selvfølgelig kun iklædt floskler som indføre demokrati, redde kvinder, ændre deres "kultur" osv.
MSM-medierne viser ikke de af bl.a- vesten indsatte og økonomisk støttede "lejetropper"s grusomhed i p.t. Syrien, førhen Libyen og Irak . Disse børnemordere, hoved og halsafhuggere, NATO-opbakkede banditter er i særklasse. Hvordan så det ud i Libyen efter et NATO-bombardement. Hvordan så det ud efter otte måneders bombardement, Hvordan så/ser det ud i Irak efter den hvide mands hærgen i mange år. Afghanistan... Hvordan blev Den arme Ghadaffi myrdet. Mage til grusomhed overgår alt.

Hvordan ser der ud efter et amerikansk droneangreb på bl.a brylluosgæster, småbørn og kvinder .

Karsten Aaen, Dana Hansen, Poul Eriksen og Katrine Visby anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

Eva, så vidt jeg har forstået, så foregår der borgerkrige i de lande, Syrien, Irak, Afghanistan og så små også i Libyen, mellem de etnitiske grupper der. Og de synes ikke at behøve hvide mænds hjælp med at dræbe hinanden der heller.

Helt enig med Leo N. at civilisation er blot en tynd fernis. Men hvad er i bunden forskellen på en afrikansk bonde der løber amok med sin machete og skærer halsen over på alle med den forkerte religion og en texansk bonde der med sin mellemlang teknisk uddannelse og en joystik sender et yemenitisk bryllupsselskab (med den forkerte religion) i døden?

Begge to "renser" et område de vil kontollere for indbildte eller ægte fjender. Begge to gør det i den gode sags tjeneste og for at forhindre yderligere voldshandlinger. Begge to benytter et sprog der både banaliserer og retfærdiggør deres ugerninger når de kommunikerer med andre.

Forskellen er nok, at den ene har øjenkontakt med sine ofre, og den anden har ikke det. Den ene kan lugte blodet og kan høre skrigene, den anden kan ikke.

Og vi, der kun ser billederne, kan heller ikke det.

Helge Rasmussen, Daniel Hansen, Karsten Aaen, Dana Hansen, Nic Pedersen, Hanne Ribens, Torben Kjeldsen, Poul Eriksen, Eva eldrup, Torben Nielsen, Niels Engelsted og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

Filo, og hvad er forskelle på en mor, der forsvar sin datter mod en flok drabs- og voldtægtsmænd med en machete og lykkes at dræbe en overfaldsmand og drive de andre på flugt men ikke før datteren dræbes og så de pågældende drabs- og voldtægtsmænd? Begge dræber jo. Så du kan vel ingen forskel finde...

Forskellen ligner nok den mellem den amerikanske antiterroroperation og så de i CAR etnitisk begrundet mord.

Lars R. Hansen

Og hvilke taxbønder jagter målbevidst yemenitiske bryllupsselskaber? Ingen, slet ingen, men fejl forekommer jo i krigen mellem USA og så islamiske terrorgrupper, der gemmer sig blandt civile.

Torben Nielsen

Hvad er meningen med ikke at bringe dokumentationen for bestialskhederne? Billedet ovenfor siger da ikke meget om det der foregår. Det skrevne bør dokumenteres med fotografierne. Og de sder synes at kosten er for hård må lukke øjnene. Ellers kan vi lige så godt læse Fantomet eller Anders And, og tro på giraffer og feer med tryllestøv og verdensomspændende idyl!

Hvis det er så forfærdeligt kan fotografierne ændre verden. De standsede krigen i Vietnam! Så bare hit med dem, fotograf!

Jan Kønig, Anders Reinholdt, Jakob Silberbrandt, Troels Ingvartsen, Nic Pedersen og Steffen Nielsen anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

Torben, det ikke sandt, pressedækningen, billeder og folkeopinionen i vesten fik slået USA ud af krigen i indokina i '73, mens krigen fortsatte længe efter og i cambodia helt frem til den kolde krigs ende.

Lars R. Hansen

Udover det, Torben, kan du med en hurtig googlebilledesøgning hurtigt finde nogle af de billeder du søger, fx et hvor en hob spiser af en mand.

Jørn Attermann

Jan: "I forgårs var jeg ude på en stor Anti-balaka-base. De er utilregnelige og høje på stoffer."

Hvordan ved du, at de er på stoffer? Hvilke stoffer? Jeg er meget interesseret i, hvor stor en rolle "stoffer" spiller i dette rædselsscenarie. Er det stoffer, der får os til at være SÅ ekstreme?

Jakob Silberbrandt og Troels Ingvartsen anbefalede denne kommentar

Lasse Johansen, glemmer du ikke at de sidste europæiske stammekrige fandt sted for bare 20 år siden med folkemord, tortur og hele svineriet.
Glemmer du ikke, at den amerikansk-europæiske "civilisation" har udført verdenshistoriens absolut værste krigsforbrydelser, A-bomberne over japanske byer, bombardementet af Dresden, skyttegravskrigen under VV1, Kz-lejrene, napalm over Vietnam, agent Orange samme sted, narkokrig pr. stedfortræder i Mexico, bare for at nævne nogen af de værste.
Og hvis du ikke kan se det perverse i, at amerikansk computernørd sidder og trykker på en lille knap, der udsletter en familie på den anden side af jorden, tja....

Daniel Hansen, Karsten Aaen, Torben Nielsen, Hanne Ribens, Eva eldrup og Poul Eriksen anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

Jørn, nej, jeg har ikke glemt noget (af det du nævner og regner for forbrydelser) og nej, jeg kan intet perverst se ved at USA anvender UAV-angreb i krigen mod terrorgrupper, heller ikke når der sker fejl og uskyldige rammes.

Det mørke Afrika har bare et tyndere fernis end resten af verden.

Henrik Danstrup

Man må formode, at når Grarup fortæller, at han sjældent hat set noget værre, så er det alvorligt, så blot at trække på skulderne og gøre det til de onde imperalisters skyld er en kynisme, som er hinsides al humanisme. Vanlig venstrefløjs approach siddende i den trygge sofa langt fra uhyrlighederne !
Uagtet, hvad der betinger adfærden, så er den så pervers og afstumpet, at vi har en moralsk forpligtelse til at gribe ind - hvem ringer til Légion étrangère, så de barbarer kan få en ordentlig røvfuld og huskekage !?

Lars R. Hansen

Jeg må indrømme, at jeg er mere end træt af de selvcentrerede, moralske vakuummer, der bruger det barbari vi ser i CAR til at minde os på vi skam ikke bedre selv. Bare fordi vi i Danmark ikke fordriver og myrder etniske og religiøse mindretal i mængder (i tilfældet CAR som hævn for tidligere overgreb den anden vej og historisk modvilje mod gruppen, der stod for slavehandelen indtil området kom under fransk administration, der forbød slaveri ) skal vi sgu tro vi er noget eller har ret til at bedømme det der foregår i CAR.

IMF for fuck sake!

Jeg går på druk...

Lasse Johansen har svært ved at se bjælken i eget øje - men gerne splinten i andres øjne, så han går på druk.

Jeppe Petersen, Palle Pendul, Hanne Ribens og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar

Fremmedlegionen har såmænd været i CAR hele tiden, Henrik Danstrup!

Men dens indsættelse sker normalt ikke medmindre Elysee har reelle interesser på spil.
("moralske forpligtelser" indgår sjældent her!)

Anders Reinholdt, Dana Hansen, lars abildgaard, Torben Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Niels Engelsted og Eva eldrup anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

Jeg har sgu ikke drab og spis min nabo fordi de ikke har samme religion eller etnicitet som mig, som det sker i CAR...splinten i min broders øjne, pis mig i øjet noget sludder, Eva!

Nic, det er en reel interesse, at et land ikke går til grunde i massemord og folkefordrivleser, du ved flygtningestrømmes og forretningsmiljø etc.

Naivitet kan være sødt, men dog mest hos børn!

Lars R. Hansen

Så franskmændene har ingen interesse i flygtningestrømme og forretningsklimaet, stupiditet udsat alder er ikke sødt, bare stupidt...

Jacob Mathiasen

Hvorfor er det europæiske soldater, som strømmer til landet for at stoppe dette? Hvorfor er det ikke nabolande eller de afrikanske organisationer, som gør det?

Er der noget som ikke bliver fortalt her? Har Europa en speciel interesse i dette land?

Er den central afrikanske republik en Europæisk koloni?

Hvem husker den demokratisk valgte leder i Dem. Rep. Congo, som Frankrig fik snigmyrdet på ledeste vis?

Frankrig har i den grad udmærket sig som en rabies befængt køter af et land igennem tiderne. Er det planen at EU skal forsætte denne opførelse i samarbejde med USA?

Umiddelbart ja, hvis man ser tilbage på krigen i Libyen.

Daniel Hansen, Karsten Aaen, Peter Jensen, Dana Hansen, Jan Weis, Poul Eriksen, Lars R. Hansen og Eva eldrup anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

Nicolai, AU har også tropper i CAR, Europa har ingen særlige interesser i landet, CAR har siden 1960 været selvstændig efter 70 års fransk administration, Frankrig har ikke drabt nogen demokratisk valgt leder i DRC, der var en belgisk koloni, og Frankrig opfører sig ikke som en rabies befængt køter, men forsøger at standse myrderierne hvad andre europæiske lande støtter op om.

Men hold du bare fast i dit syge verdensbillede.

soren majgaard

Bag den tynde fernis...er alle mennesker tilsyneladende lige rædselsfulde. Hvad fik Balaka tilhængerne til at begå rædselsovergreb; og hvad fik anti balaka grupperne til at miste forstanden? Selvfølgelig fordi de har set familie og venner blive massakreret. Jeg vil mene, at de bedst begavede ofte står med det største ansvar, fordi de puster til ilden, og følger deres egne formål uden hensyntagen til mange andre og mere træge og selvfølgelig uoplyste....!. PRÆSTER OG IMMANER ER ET FEDT. Vi behøver ikke at gå langt tilbage i tiden, vel? 'Gott mit Uns' på soldaternes bæltespænder ! Osv. Immanerne er ikke et hak bedre. Det ser vi i lande som i Frankrig, England og ja Danmark til fredagsbønnen. Men gør det indtryk på immanerne, hvad der sker i CAR? Kan de forstå, at det virkeligt er en ganske tynd fernis, der forhindrer barbariet. Ja jeg ønsker bestemt ingen fotos hverken af, hvad der skete eller sker i Ruwanda, Congo, Thad eller Syrien. Og ganske mange lande og empires. Mussolini eller den rumænske Diktator og hans hustru. Når de har kniven på struben er de ikke så kry. Jeg har endda advaret om, at jo mere man piller i fernisen, jo større er faren for. at der kommer et nyt Bovrup kartotek i Danmark.
Det bekymrer mig også, at EU ikke synes at have forstået et kvæk om Biblens advarsel om den BABYLONSKE FORVIRRING.
Nu vil jeg selvfølgelig undskylde bureaukratiet i Berleburg-bygningen med , at de dels nok ikke har læst endsige lært af bibelen, da de jo mere eller mindre alle er Djøffer eller lignende og derfor ved altsammen meget bedre. Samt at bygningen i Babylon var meget mindre end Bygningen i Bruxelles og at takket være en hær af translatører, går det rigtigt godt med forståelsen - i alt fald inde i Berleburg bygningen i Bruxelles. Men udenfor ?

Den Centralafrikanske Republik siges at være kendt for naturrigdomme som diamanter, guld, jern, nikkel, krom, magnesium og uran mv. - hvor især de sidstnævnte har specielt frøædernes helt store interesse - de kører jo stadig med deres A-værker ...

Det er dog ikke kommet landets befolkning til gode – udenlandske røverfirmaer løber med skattene – og korrupte lokale politikere er dem behjælpelige – trigger såmænd også religiøse spændinger blandt befolkningen for at kunne fortsætte udbytningen …

Franske tropper har været i landet siden 1970-erne – har tidligere støttet lokale krigsherrer – her gentager historien sig bare – den aldrig endende historie – nu med såkaldte EU-tropper - tyske kabarettister og andre morsomme hoveder kalder det allerede Der Einmarsch deutscher Truppen in Afrika ...

Her syd for Skelbækken er bare med ikke at kalde det Krieg - så må Hunnerne ikke lege med - det står nemlig i deres grundlov - mageløst - gad vide, hvad DK tilbyder trods forbeholdet ...

Karsten Aaen, Peter Jensen, Niels Engelsted, Dana Hansen og Eva eldrup anbefalede denne kommentar

Jamen Lasse, du har da ret.. Det var ikke Frankrig, som myrdede Patrice Lumumba. Men Belgierne havde en aktie i det og såvidt jeg husker har de da osse undskyldt for det for nogen år siden.
Frankrig opmuntrede derimod til folkemordet i Rwanda og sørgede for at de skyldige for massakrerne kunne flygte til Congo.
Men dit virkelige problem er den der smålige dagligdags racisme: "der er ikke så meget fernis over det mørke Afrikas civilisation". Har du egentlig læst om hvad der forgik i Bosnien Lasse? Har du læst om nedskydningen af ubevæbnede demonstranter i København i 1992? Har du læst om brandangrebene på Romaer i Ungarn sidste år? Har du styr på bombeangrebet på Bolognas banegård i 1980? Brevbomberne mod kendte indvandrere i Østrig i 1990-erne? Skal du ha flere eksempler Lasse eller skal vi blot sige at der er sgu nok ikke så stor forskel på den der fernis?

Preben Haagensen

Eva eldrup skriver om lejetropper i Syrien, men kommer ikke ind på de virkelige lejetropper, der hjælper det forbryderiske Assad regime, med at massakrere den syriske befolkning, med idag 130000 døde og millioner fordrevne. De virkelige lejetropper, da den syriske hær ikke ville være med til dette og Assad var ved at tabe, ja det er Hezbollah fra Libanon, shia muslimerne fra Irak og den iranske revolutionsgarde som vendte billedet, og i dette må vi ikke glemme dødens købmænd russerne, som har milliarder til gode i våbenforsyninger til Assad regimet.
Frankrig, ja godt vi har Frankrig som stadigvæk er en "Grand Nation" og forstår, at sætte soldater ind og kæmpe, hvor alle andre europæiske lande har trukket sig ind i en moralsk navlebeskuelse. England er bare kørt træt og Tyskland opfører sig som et overdimensioneret Schweiz. Det var ikke for ingenting USA hyldede Frankrig i Washington, da Frankrig er det eneste europæiske land, der er villig til at sætte soldater hvor det er nødvendigt, en "Grand Nation".

Lars R. Hansen

Det er bare sådan det er, Jørn! Den civilisatoriske fernis er tyndere der, og det skyldes muligvis, at den er blevet påført af udefrakommende magter snarere end udviklet sig indefra gradvist.

Det er ikke en ringeagtsytring, det er ikke en nedvurdering og det er ikke en fordømmelse.

Og Frankrig hverken opfordrede til folkemordet i Rwanda eller sørgede for de skyldige kunne flygte. de øvrige småskærmydsler du nævner kan ikke rigtig måle sig med store dele af befolkningen med køkken og haveredskaber dræber omkring en million medborger uden anden årsag end deres svagt anderledes etnicitet.

"hvorfor vi skal stå og se på, mens disse overgreb sker"

Det sker, fordi Frankrig, har interveneret, uden at sikre stabiliteten. Blandt andet med Danmarks hjælp.

Der er mere blod i Zoo ...

>.<

Henrik Danstrup

Muligvis @NIc, men måske de skulle til at smide fløjlshandskerne og tage affære overfor de barbarer, som opfører sig som beskrevet af Grarup !

@Jørn
At sammenligne det her med, hvad der skete, da de autonome voldsspykopater gik amok og i krig med politiet i 1992 i København er en uartighed og total mangel på proportionssans.

Uha da da - alle disse mørklødede banditter. Det tager kun 64 mand at "løbe" et afrikansk land over ende. Thatchers søn Sir Mark Thatcher prøvede i 2005 den hvide mands sædvanlige tricks, bestikke/købe lejetropper for at omstyrte det OLIERIGE LAND ÆKVATORIAL GUINEA´s regering og indsætte en marionet, fuldstændigt som i Libyen og alle de andre steder hvor primært USA)UK huserer.
Da flyet med disse lejetropper på deres vej til Ækvatorial Guinea mellemlandede i Zimbabve, skulle et rengøringshold arbejde i maskinen. Hvad fandt man - 64 mand der gemte sig derinde. Hele bundtet af lejetropper blev anholdt, og det kom selvfølgelig frem, hvem der finansierede og var hovedmanden bag det nu mislykkede kup - den hvide mand SIR Mark Thatcher.

Var plottet lykkedes kunne man i main stream medierne (som her) se billeder af rasende afrikanere der var sat op til borgerkrig, og de samme tegneseriedrenge/kommentatorer ævle bævle om afrikanernes grusomhed osv. osv.

Jeppe Petersen, Torben Nielsen, Daniel Hansen, Karsten Aaen og Dana Hansen anbefalede denne kommentar

@ Henrik Danstrup 6.21
Du falder jo i med begge ben. En folkeafstemning om nogen traktatændringer til en international union får et resultat, som en gruppe borgere (voldspsykopater kalder du dem) i hovedstaden blir meget vrede over. Ca 500 af dem går på gaden, bygger barrikader og kaster med brosten. Et udueligt politi skyder på demonstranterne, 11 såres af skud og det er et under at ingen blir dræbt. Det her kunne foregå i, skal vi sige Lagos, og vores specielle ven Lasse Johansen ville straks være der med at de der sorte vidst mangler lidt fernis-

@Lasse Johansen
Når du mener at et bombeangreb med 85 dræbte eller et folkemord på Balkan er småskærmydsler , tror jeg ikke der er mere at debattere.

Jørn Stjerneklar

@ Lasse Skou Andersen
Hej Lasse
Jeg synes det er flot du deltager i debatten. Alt for mange skribenter føler sig hævet over os pøbel til at gøre den slags. Tak for det. Men du har helt galt fat i noget meget væsentligt. Negrenes lag fernis af såkaldt civilisation er ikke tyndere end "vores". Den præmis er så grundliggende forkert og i sidste ende farlig for almindelig eksistens af kulturer, folkeslag, nationer imellem så verden ville bryde sammen, hvis du havde ret. Både historien og rigtig mange videnskabelige afhandlinger, forsøg mm. modbeviser din "tynde" teori.

Og så mener jeg, at Information bør bringe nogle af Jans billeder, dem om han selv har bortcensureret. I kan evt. advare folk, så skulle der være nogle der ikke kan tåle mosten, behøver de ikke se med eller brokke sig bagefter. Jan, eller I har iøvrigt ikke bragt et billede af pigen på nummer pic tre (fra oven) som ellers var tilgængeligt forleden, var det her?. Der sidder hun, tættere beskåret, med et stort smil på fjæset og sender et helt andet signal end det meget triste her. Jeg personligt synes godt vi må se det hele, også glæden i al grusomheden.

Det med afskårne pikke i munden forekom også i Rwanda. Der byttede man også rundt på familiemedlemmernes lemmer når de var døde og skabte ualmindelig groteske skulpturer der ville være en hver vestlig performancekunstner værdig. Civilisation har mange udtryk.

Endnu engang vil jeg opfordre folk til at læse på emnet. Endnu engang er der to uundværlige værker: "Becoming Evil" af James Waller og "Ordinary Men" af Christpoher R. Browning.

God søndag og kom så med de billeder...

Jørn Stjerneklar

Se nu er jeg på den, for jeg opdager at den Lasse, som jeg i min naivitet troede var skribenten, er en helt anden Lasse. Så jeg beklager overfor dig, Lasse Johansen. Og har endnu engang taget fejl af skribenter :)

Sorry!

Henrik Danstrup

@Jørn
Falder i med begge ben ?? Jeg angriber blot din frækhed med overhovedet at sammenligne det med, hvad der foregår artiklen ovenfor - det er har jo absolut intet med hinanden at gøre og er de facto proportionsforvrængning.
Fint folk udtrykker sin utilfredshed med en EU afstemning, men at sætte sig over fællesskabet og konvertere Nørrebro til en krigszone er asocialt og egoisme af værste skuffe.

Niels Engelsted

Enig med Henrik Danstrup. Fint folk udtrykker sin utilfredshed med en EU afstemning, men at sætte sig over fællesskabet og konvertere en bydel til en krigszone er asocialt og egoisme af værste skuffe.

Og præcis derfor bør vi fordømme de asociale kræfter anført af fascister og ledet af en amerikansk viceudenrigsminister fra neo-con klanen, der længe har skabt ragnarok i Kiev. Jeg er sikker på, at Henrik er enig.

Iøvrigt, Henrik, huskede du at læse min hjælp til dig i Laudrup-sagen?

Lasse Skou Andersen

@Jørn Stjerneklar

Tak for din kommentar. Jeg svarer altid gerne læsere, for det tror jeg faktisk, der kan komme rigtig meget godt ud af.

Der er selvfølgelig grænser for, hvad jeg som journalist kan debattere i offentligheden, så bare for en god ordens skyld skal jeg understrege, at jeg ikke har udtalt mig om tykkelsen på det lag fernis, der kaldes civilisation. Navneforvirring kan jo ske, det kender jeg udmærket selv, så du er fuldt og helt tilgivet :-).

Hvad angår spørgsmålet om, hvorvidt vi bør bringe de mest brutale billeder, synes jeg der er gode argumenter både for og imod. Vi så med Vietnam-krigen, hvad det kan betyde, når befolkningen får kendskab til de faktiske forhold. Omvendt skal man passe på ikke at bringe sådanne billeder for ofte, for så risikerer man at gøre folk immune og fremmedgjorte over for rædslerne.

Jeg skal understrege, at det ikke er mig, der beslutter vores billedpolitik. Men dit og andres input kunne da helt naturligt føre til en diskussion om, hvad vi ikke vil bringe fra CAR, og i så fald hvorfor.

Fortsat god weekend!

Jakob Silberbrandt, Lars R. Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Bag den tynde fernis...er alle mennesker tilsyneladende lige rædselsfulde."

Jeg tror at man skal være varsom med den lineære tænkning, helt generelt, men særligt når det kommer til betragtninger om menneskers socialpsykologiske 'fernis' - hér underforstået at samarbejde, solidaritet og empatisk gensidighed blot er en art sminke, et af civilisation(en) påført lag ... ovenpå en 'indre natur' af voldelighed, dyrisk egenrådighed og afstumpning? Det forekommer banaliserende at anskue krise- og voldsramte menneskers handlinger som udslag af noget sådant; det voldelige og destruktive ((sadistisk) vrede) kan jo lige så vel anskues som en påført fernis; en reaktion på smerte, lidelse og afmagt. Men formentligt er de mulige sammenhænge noget mere komplekse.

Jakob Silberbrandt, Rune Lund og Lars R. Hansen anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

Eva, hold nu op! De kan i Afrika godt finde ud af at bekrige hinanden og lave kup uden, der står en hvid mand bag, du må holde op med at se et helt kontinent som viljeløse hånddukker uden ansvar for egne handlinger, det er både nedladende og usandt.

Jørn V, du have ikke folkedrabene i Bosnien, hvor mere end 7.000 bosnisk muslimske mænd i den kampduelige alder blev myrdet af serbisk milits, med i din oplistning. Men ellers er der sgu forskel på at store dele af den mandlige voksne befolkning med egne hænder og haveredskaber dræber en million medborger, mænd, kvinder og børn på nogle få uger åbenlyst og nærmest pavestolt over blodudgydelserne og så en serbisk milits, der massakrere nogle forholdvist få tusinde mænd og forsøger at holde det skjult verden og deres egen offenlighed. Og at du kan sætte nogle terrorangreb og ikke mindst 17. maj op mod et millionstort massedrab med millioner af stolte gerningsmænd siger sgu ikke så lidt om proportionssansen.

Jørn S, den der med alle kulturer er ens, lige civiliseret, lige primitive, lige udviklet, lige kannibalske, lige fremherskelse af stammekrigeridealer, lige kultursocialt acceptabelt, at dræbe og fordrive nabostammen for at tage deres kvæg og græs, lige alt der kan tolkes som en beskrivende bedømmelse, men det passer jo ikke, Jørn. Der er forskel. Og det er ikke farligt at erkende det.

Når det gælder billeder, så tror jeg ikke meget eksplicitte, grusomme billeder vil have samme mobiliserende effekt i dag som de havde tilbage 60'erne, da vi nok alle sammen både med vold i film og hyppigheden af udsættelse for den slags billeder i pressen har skabt en form for resistens. Og vi ville jo ikke kunne fungere, hvis vi tog verdens grusomheder ind, helt ind og på os som noget vi har et direkte handleansvar på. Jeg tro meget eksplicitte vil kunne få folk til at lukke af og sappe væk.

Desuden som det ses i tråden her er det jo heller ikke klart hvad der så mere præcist skal gøres, nogen mener de gensidige etniske udrensninger og drab i CAR delvist skyldes IMF og de franske tropper i landet er udtryk for imperalisme, mens andre mener en intervention er påkrævet, det vil billeder i hvert fald ikke ændrer på.

Lars R. Hansen

Peter, du har en god pointe, men der er nogle kulturer hvor en skal vi kalde det brutalitet, normer for voldsanvendelse og retfærdighed samt en stærk ingroup-outgroup mentalitet er mere fremherskende end andre. Hvor idealerne for konfliktløsning er styrken til at udslette sin modpart, ikke finde en mindelig løsning. Mennesker, der opfostres i sådan en kultur får i mindre grad aktiveret og udviklet de dele af hjernen (der er formbare efter miljø) hvor de skal vi kalde det de empatiske og altruistiske områder findes. Og det er et forhold vi skal have med når vi skal finde på virksomme måder at håndtere konflikter på, altså inddrage de sociokulturalle faktorer i vores støtte til konfliktløsningen eller interventionen.

Som det nævnes i artiklen, er det på nuværende tidspunkt kun styrke, der taler i CAR, altså soldater med trusler om vold holder låg på blodudgydelserne.

Jørn Stjerneklar

@ Lasse Johansen
Det er ikke noget postulat fra min side, at vi alle kan deltage i folkedrab eller etnisk udrensning. Læs de to bøger som jeg anbefaler, måske det kan få dig til en eller anden form for erkendelse. Jeg har jo i øvrigt stået i et folkedrab en enkelt gang og behøver ikke kun at læse mig til sagerne. Dermed har jeg ingen angst overfor erkendelsen af menneskets grundliggende primitive vildskab uanset hudfarve og andet gejl vi finder på at bruge som undskyldning for at nogle er mere primitive end andre. Vi er uhyggelig ens.

@ Lasse Skou Andersen
Jeg tror ikke at Jans billeder vil være med til at fordumme og formumme os, tvært i mod. Dog vil jeg helst have at han ikke bruger Photoshop i den nu (i mine øjne) overdrevne grad som er tilfældet i de billeder I bringer. Jeg ville foretrække Jans billeder i farver og uden at der er arbejdet i for mange lag. Hans arbejde er godt nok til at kunne tåle en mere umiddelbar tilgang. Det kan du jo lade gå videre til stjernefotografen.
Og jeg tror at læserne og billedkiggerne vil få en helt ny tilgang til menneskets fundamentale syn på andre der ikke er som dem selv. Kønt er det ikke...

@ Henrik Danstrup 10.01
Jamen jeg er jo enig med dig for filen. Det er fuldstændig sindssygt, at et resultat af en folkeafstemning udvikler sig på den måde (inklusiv en uduelig skydegal politistyrke, som du ikke kommenterer). Henlæg den slags til Afrika eller Istanbul, så ville dette lands Lasse Jonasner straks tale om primitive folkeslag og den slags.
@Lasse Johansen
Blot en enkelt kommentar til din historieløshed. Jo, Frankrig havde et medansvar for Rwanda og jo Frankrig sørgede for en flygtningekorridor for Hutuerne.
Bosnien var ikke blot massakrerne i Srebrenica, du kan starte her:
http://www.information.dk/55825

Lars R. Hansen

Jørn S, du laver en stråmand, for jeg har jo på intet tidspunkt påstået, at voldshandlinger og folkedrab alene hører et kontinent til. Hvad det jo åbenlyst ikke gør. Men folkedrabene er forskellige over tid og i kulturer.

Tager vi to samtidige, Bosnien og Rwanda, så er der en række kulturbestemte eller civilisatoriske forskelle samt en kæmpe forskel i dimensionerne og intensiteten. Folkedrabet i Rwanda skete som noget nær et folkeopdrag på direkte og offentlig opfordring fra lederne primært rettet mod civile og på kort tid kostede op mod en million dræbte civile mænd, kvinder og børn med en nærmest stolthed over barbariet og udtryk for det kun var retfærdigt og rigtigt at udrydde tutsierne...Det var noget helt andet i Bosnien, hvor der over flere års konflikt blev dræbt omkring 40.000 civile, hvoraf langt de fleste som følge kamphandlinger mellem militære styrker, ikke som direkte mål for de kæmpende parter, og hvor de egentlige massakrer på civil dels var langt mindre omfattende, dels ikke officiel politik, dels blev forsøgt holdt skjult, dels overvejende blev begået af få særlige grupper, fx islamistisk eller ultranationalistiske paramilitære frivillige korps, dels ikke var noget parterne pralende med og fremstillende som retfærdige handlinger i egen offentlighed eller den i internationale offentlighed.

Det min påstand, at man i Bosnien ikke kunne mobilisere så store dele af befolkningen til at aktivt deltage i et folkedrab på deres naboer som det var tilfældet i Rwanda. Det er også min påstand, at man fx i nazityskland ikke kunne gennemføre folkemordet på jøderne, hvis man først skulle overtale den brede befolkning til selv at gøre det blodige arbejde med macheter og køkkenknive, som tilfældet var i Rwanda.

Og så har jeg også været en del i Afrika, dog vestafrika, mens der foregik borgerkrige, så min opfattelse bygger ikke kun på Mørkets Hjerte og lign., men egne syns, høre, lugte og smagssanser...

Jørn V, nej Frankrig har ikke et medansvar for folkedrabet, lige så lidt som USA vil have et medansvar, hvis det nuværende shiarregime i irak begår folkedrab på sunnierne der. Operation Turquoise, en fransk intervention, lagde låg på myrderierne på tutsierne. Og Frankrig sørgede ikke for folkemorderne kunne flygte, men var med til at holde parterne fra hinanden, hvilket som en utilsigtet følge afstedkom også folkemordere kunne undslippe de hævnende tutsi hærer.

soren majgaard

Vi skal undgå de billeder, som viser vold. Domstolene vil engang få dem at se, men at fordærve flere, som man gjorde i det gamle Rom er totalt ude i hampen.
Lad os få lov at beholde så meget fernis som muligt, så afstumpetheden ikke blot tiltager. Den kultur som vi dækker os ind under, er muligvis tykkere i Europa.
Måske især forståeligt nok i de gamle trætte kolonimagter, England og Frankrig. Der var ikke megen snak i Information om volden udført af de muslimske Zeleka
oprørere. Endsige billeder deraf. Heldigvis. For vestliger fotografer fik nok ikke mulighed ffor at overvære det, hvilket heller ikke har været tilfældet i Syrien
Men hvorfor benægte at den muslimske kultur er en voldskultur, der daterer sig tilbage til en epoke, hvor man ikke havde politi til at holde styr på gemytterne.
Skyldes det -ismerne, der jo også er voldskulturer, for at få nok proselytter til at samle magten om en gruppe magtbegærlige mænd? Unge muslimer er stærkt focuserede på at udøve magt gennem fysisk vold. I masser af pizzariaer træner de med håndvægte for at være stærkere end andre. Det fremkalder så en dominerende adfærd
og følelse af af bedre værd. Følgeligt er det også kendt, at der begås væsentligt flere voldtægter i muslimske krige end dem som tyskerne førte. Kulturen e simpelthen en anden.
Derfor er anti-balaka opgøret med de afskårne kønsdele netop en reaktion på typen af hævn. Den er afskyelig men uden fernis, går det helt galt. Simpelt tak for sidst.

Jørn Stjerneklar

@ Lasse Johansen
Jeg laver sgu ikke stråmænd, jeg laver billeder, også af folkedrab, afskårne lemmer, tvedelte børn, og ind imellem af grimme politikere som sidder på deres hænder.
Der er ingen forskel på Rwanda og Bosnien. Punktum. Kun tal, men for individet, altså familien der har overlevet en massakre, men mistet deres elskede børn, mænd, koner, brødre, søstre, fædre, mødre, er tal ligegyldige. Og det er de også for undertegnede i den sammenhæng. Tal kan du tørre røv i når du taler om menneskets evne til at sætte sig op mod "dem".

At du ikke har læst mere på historien omkring Rwanda er trist når du blander dig i debatten om netop det folkedrab. Frankrigs præsident og regering var direkte med i folkedrabet i Rwanda. Der er et par franske journalister der har dedikeret hele deres liv til at bevise, eller det har de gjort, men at råbe "pøblen", altså os dødelige op om, at det er fakta. Frankrig har ikke medansvar for folkedrabet, de var ansvarlige og kunne have stoppet det lang tid før det skete, hvis det ikke havde været opportunt at deltage.

Nu står vi så med et par eller tre af de samme spillere fra dengang i 1994. Frankrig, FN, Jan Grarup samt velmenende politikere fra vesten, der endnu engang snakker. De havde sgu nok råbt højere, hvis det havde været systematisk udryddelse af kristne i CAR udført af et flertal af muslimer, men facts i landet er anderledes. En gang til; civilisation er universel, hvis ordet skal dække menneskers opførsel. Men ellers hælder jeg altid til Mahatma Gandhis svar på spørgsmålet om, hvad han mener om Vestlig Civilisation. Citeret fra hukommelsen: "I think it would be a good idea".

Lars R. Hansen, Torben Nielsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Sider