Læsetid: 4 min.

Mobilisering mod spansk abortlov

Spaniens konservative regering vil afskaffe den fri abort, men et stort flertal i befolkningen er imod forslaget: ’Det er udemokratisk at tvinge kvinder til at blive mødre mod deres egen vilje,’ siger en spansk kvinderettighedsforkæmper
Tusinder af demonstranter samledes i går i Madrid for at protestere mod regeringens planlagte ændring af landets abortlovgivning.

Rodrigo Garcia

3. februar 2014

Lørdag strømmede demonstranter fra alle hjørner af Spanien til hovedstaden for at protestere mod en annonceret ændring af landets abortlovgivning. Passagererne på El tren de la libertad (Frihedens tog), som ankom til Madrid fra Gijón i den nordlige del af landet, blev mødt på Atocha-banegården af tusinder af meddemonstranter. Størstedelen var iført lilla tørklæder, den spanske feminismes symbol. I mange europæiske og latinamerikanske byer var der støttedemonstrationer foran Spaniens ambassader.

Lovforslaget, der blev fremlagt inden jul af justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón, vil medføre, at spanske kvinders ret til at afbryde en uønsket graviditet indskrænkes: »Det er en middelalderlig og arkaisk lov, som forsøger at gennemtvinge et religiøst dogme i samfundet,« udtaler Gaspar Llamazares, et fremtrædende medlem af venstrefløjsalliancen Izquierda Unida.

Allerede inden diskussionen af loven i det spanske parlament er den konservative regering kommet i store vanskeligheder på grund af abortspørgsmålet. Premierminister Mariano Rajoys Partido Popular (PP) har flertal i parlamentet, Cortes Generales, men forslaget har skabt splittelse internt i partiet og vakt stor international opmærksomhed og harme.

Regeringen vil begrænse retten til abort til tilfælde, hvor graviditeten skyldes voldtægt eller udgør en fare for morens helbred. Justitsminister Gallardón, der er tidligere borgmester i Madrid, forsvarer loven som det mest progressive tiltag, han nogensinde har lagt navn til, fordi den »beskytter de ufødtes rettigheder«.

Årtiers fremskridt

»Se dette billede,« siger den 61-årige gynækolog og obstetriker Isabel Serrano og skubber en rapport fra International Planned Parenthood Organisation (IPPF) over skrivebordet på sit kontor på en offentlig sundhedsklinik i Madrid. Serrano er talskvinde for paraplyorganisationen Nosotras decidimos (Vi kvinder bestemmer selv), som står bag protesterne mod abortreformen. På billedet i IPPF’s rapport kan man se de mulige konsekvenser af en illegal abort under uhygiejniske forhold:

»Det er indvoldene, der stikker ud,« siger Serrano og peger på et billede af et kvindeskød, »hun var kun 20 år, men hvis en abort går så galt, er det umuligt at overleve.«

Lovforslaget reducerer spanske kvinder til »permanente mindreårige«, hævder kritikere. I 1985 indførte Felipe Gonzáles’ socialistiske regering retten til abort i tilfælde af fostermisdannelser, og i 2010 indførte en anden PSOE-regering, under ledelse af José Luis Zapatero, fri abort indtil 14. graviditetsuge. Men hvis det nye forslag bliver vedtaget, vil de spanske kvinder pludselig befinde sig i en situation, de ikke har kendt siden Franco-regimets afvikling sidst i 1970’erne, mener Serrano:

»Der er sket store fremskridt i det spanske samfund, hvad angår kvindernes selvbestemmelsesret. Derfor kan jeg ikke forestille mig, at tiden nu bliver skruet 30 år tilbage, så vi ender med at få en lov, der er lige så restriktiv som i Irland og Polen. Det ville være forfærdeligt. Man kan ikke bare slette flere årtiers demokratisk udvikling, men man kan godt forrette stor skade mod de uønsket gravide, som ikke har råd til at få foretaget en sikker abort i udlandet.«

Upopulært forslag

Ifølge en undersøgelse fra opinionsinstituttet Metroscopia betragter 78 procent af den spanske befolkning en reform af abortlovgivningen som »unødvendig«. Selv flertallet af PP’s vælgere og af de spaniere, der betegner sig selv som praktiserende katolikker, er modstandere af lovforslaget:

»Det er en stor taktisk brøler,« siger direktøren for Metroscopia, Juan José Toharia, der også har regeringspartiet blandt sine klienter: »39 procent af vælgerne befinder sig lige midt i det politiske spektrum og kan altså finde på at stemme på såvel PP som PSOE. Forsøget på at tækkes den yderste højrefløj skræmmer midtervælgerne væk og vækker stor modstand i partiets bagland. Det er kun en lille minoritet på partiets nationalkatolske højrefløj, der støtter dette tiltag,« siger Toharia til Information og spår, at PP i sidste ende bliver tvunget til at kassere forslaget.

Rajoy har ikke udtalt sig, men overlader det til Gallardón at forklare initiativet:

»Det er det samme at forsvare rettigheder for personer, der er født, og for personer, der endnu ikke er født. Men socialisterne klynger sig til deres benhårde individualisme, hvilket efter min mening er dybt selvisk. Hvem ved, om den individualisme, de udviser i forhold til ufødte, ikke også en dag kan komme til at ramme dem, der allerede er født,« siger Gallardón og antyder dermed, at fri abort kan føre til et samfund, der selekterer, hvem der har ret til at leve.

Ifølge regeringens beregninger vil en reform af abortlovgivningen have positiv indflydelse på økonomien på grund af en stigning i fødselsraten og et fald i sundhedsudgifterne. Men antallet af aborter er faktisk faldet med fem procent, siden den gældende lov blev indført. Reformen vil medføre, at »abort ophører med at blive betragtet som en form for familieplanlægning«, hedder det. Men det mest anvendte præventionsmiddel er kondomer:

»I dag lever vi bedre, fordi vi kan træffe beslutninger omkring vores seksualliv og reproduktion uden at risikere retsforfølgelse,« siger Isabel Serrano, der som kvinderettighedsforkæmper flere gange havnede i Franco-styrets fængsler: »Det er uklogt at ændre en lov, der virker, og det er udemokratisk at tvinge kvinder til at blive mødre mod deres vilje.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu