Nyhed
Læsetid: 3 min.

Norge genoptager sin støtte til GGGI

GGGI kan se frem til igen at modtage den støtte fra Norge, som sidste år blev indefrosset som følge af organisationens rod i økonomien. De økonomiske problemer kan dog fortsætte, viser en prognose
Udland
15. februar 2014
GGGI’s formand, Lars Løkke Rasmussen (V), der med sine rejseudgifter i efteråret sendte GGGI ud i et stormvejr, der ikke er slut. Foto: Scanpix

GGGI’s formand, Lars Løkke Rasmussen (V), der med sine rejseudgifter i efteråret sendte GGGI ud i et stormvejr, der ikke er slut. Foto: Scanpix

Klimaorganisationen Global Green Growth Institute (GGGI) får nu igen økonomisk støtte fra den norske regering.

»Vi har sagt, at det er i orden at genoptage kernestøtten. Men på visse betingelser. Der kommer til at være krav til kontrollen, så vi kan holde øje med, at pengene bliver brugt ordentligt,« siger afdelingsdirektør Morten Nordskag i det norske Klima- og Miljøministerium.

Det er en politisk beslutning at genoptage støtten, og derfor har klima- og miljøminister Tine Sundtoft givet »klarsignal« til at ophæve indefrysningen af Norges kernestøtte til GGGI, oplyser ministeriet til Information. Ifølge ministeriet vil udbetalingen ske snart.

Sidste år indefrøs Norge sin støtte, efter det kom frem, at den sydkoreanske rigsrevision havde afsløret et massivt overforbrug og økonomisk rod i organisationen. De økonomiske problemer i GGGI bunder bl.a. i organisationens danske formand, Lars Løkke Rasmussen (V), der med sine rejseudgifter i efteråret sendte GGGI ud i et stormvejr.

Nu er nordmændene klar til at genoptage udbetalingerne til GGGI, men altså under visse betingelser. Det norske udenrigsministerium opfordrer således til at holde øje med situationen omkring GGGI.

»I betragtning af at ikke alle nødvendige tiltag er gennemført fuldt ud, og at det endnu er for tidligt at vurdere effekten af tiltagene, anbefaler Udenrigsministeriet, at GGGI følges nøje,« udtaler Arne S. Bjørnstad, der er kontroldirektør i udenrigsministeriet i Oslo.

Det er kun en del af den norske støtte, der nu bliver genoptaget, nemlig den såkaldte kernestøtte på fem mio. dollar (knap 30 mio. kroner). Det er midler, som ikke er øremærket bestemte projekter, men som GGGI selv kan råde over. Norges øremærkede støtte til organisationens projekter i Indonesien og Etiopien er således stadig indefrosset.

Fortsat pengemangel

Efter at den norske regering i oktober sidste år valgte at indefryse sin kernestøtte til GGGI, har organisationen været i fare for at løbe tør for penge.

Det fremgår af et brev, som GGGI’s generaldirektør, Howard Bamsey, sendte til daværende udviklingsminister Christian Friis Bach (R) i november. Med brevet fulgte en oversigt over organisationens cash balance, som viste, at GGGI ville stå med et underskud på knap 19 mio. kroner i første kvartal af 2014, hvis ikke Norge genoptag støtten. Gjorde Norge derimod det, ville GGGI til gengæld have 8,1 mio. kr. i kassen.

Men selv om den norske regering altså nu genoptager støtten til GGGI, kan det vise sig ikke at være nok til at løse organisationens økonomiske problemer.

Ifølge en nyere version af oversigten over GGGI’s cash balance, som Information er kommet i besiddelse af, vil GGGI stå med et underskud på omkring 4,8 mio. dollar – eller cirka 26 mio. kr. – selv hvis Norge genoptager støtten.

Forskellen skyldes tilsyneladende, at den oversigt, som GGGI sendte til daværende minister Christian Friis Bach, kun dækkede donorlandenes kernestøtte til organisationen. Den nyere oversigt, som Information er i besiddelse af, dækker GGGI’s samlede cash balance, hvor også øremærkede midler er medtaget.

Skulle støtten fra Norge fortsat udeblive, vil det samlede underskud ifølge denne oversigt være på 9,8 mio. dollar (31,5 mio. kroner).

Oversigten er dog et par måneder gammel og tager derfor ikke højde for de tiltag, GGGI måtte have taget siden da.

Besparelser i vente

I december holdt GGGI bestyrelsesmøde og drøftede her organisationens likviditetskrise. Det fremgår af et folketingssvar fra udviklingsminister Mogens Jensen (S) til Liberal Alliances udviklingsordfører, Mette Bock.

»Bestyrelsen vedtog bl.a. på dansk foranledning at sikre budgetforbedringer for 2014 ved at identificere aktiviteter for i alt 9,5 mio. dollar, som ikke igangsættes, før finansieringen er sikret,« står der bl.a. i svaret.

Besparelserne på 9,5 mio. dollar passer således nogenlunde med det underskud, GGGI ville kunne forvente at stå med i første kvartal af 2014 i det tilfælde, at Norge ikke ville genoptage sin støtte.

»Der er ikke meget svar i det, andet end at nu sparer de lidt og skubber det lidt foran sig. Der ville ikke være forståelse i Danmark for, at GGGI kom og bad om flere penge på nuværende tidspunkt. Så jeg synes, det er en klog beslutning,« siger Mette Bock om svaret.

Information har spurgt GGGI, hvad den genoptagede norske støtte betyder for likviditeten i GGGI, og om organisationens cash balance i første kvartal af 2014 nu forventes at være underskud eller overskud.

GGGI har dog ikke svaret på henvendelsen inden deadline sent i aftes.

Danmark har siden 2011 støttet GGGI med 30 millioner kroner årligt – i alt 90 millioner kroner.

Til foråret skal Folketinget tage stilling til, om støtten skal fortsætte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her