Nyhed
Læsetid: 4 min.

Trods klimalov: Regeringen tillader 600 millioner ekstra ton CO2

Ifølge en ny rapport gemmer der sig for 190 milliarder kroner uudnyttede olieressourcer i Nordsøen. Klima- og energiministeren vil udnytte brøndene maksimalt, men klimaorganisation advarer mod at udvide produktionen
Udland
8. februar 2014

Med den ene hånd vil regeringen udfase brugen af fossile brændsler i Danmark, og med den anden vil man nu give tilladelse til at pumpe yderligere 1,4 milliarder tønder olie ud af Nordsøen og sælge den til andre lande. Og det hænger ikke sammen, mener klimaorganisationen Greenpeace.

Kritikken kommer i kølvandet på en ny rapport fra brancheorganisationen Olie Gas Danmark, som vurderer, at der eksisterer uudnyttede olieressourcer i den danske del af Nordsøen svarende til 1,4 milliarder tønder olie.

Olien gemmer sig angiveligt i felter, der endnu ikke er opdaget eller ikke udnyttes fuldt ud. Hvis det lykkes at pumpe blot halvdelen af den uberørte olie op, vil det ifølge rapporten svare til en ekstra skatteindtægt til staten på 190 milliarder kroner frem mod 2042.

Rapporten konkluderer derfor, at »der skal handles hurtigt« med udvidet olieefterforskning, øget produktion fra svært tilgængelige og hidtil uudnyttede oliefelter samt udvikling af nye teknologier, der kan forhøje udbyttet fra de enkelte felter. Om 10-20 år vil der være så lidt olie tilbage i de aktive oliefelter, at det ikke længere vil kunne betale sig at udvikle infrastrukturen i Nordsøen, vurderer rapportens forfattere, konsulentvirksomheden Quartz+Co. Derfor skal der handles nu, hvis ikke ressourcerne skal »forblive i undergrunden for altid«.

Men det er netop dér, de uudnyttede olieressourcer bør forblive, mener Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder i Greenpeace. Han finder det påfaldende, at regeringen vil tillade at udvide produktionen, når selvsamme regering i torsdags indgik aftale om en ny klimalov.

»Vi har en regering, som vil udfase brugen af fossile brændsler i Danmark. Men samtidig har man åbenbart tænkt sig at fortsætte med at producere fossile brændsler. Og det, mener jeg, er et udtryk for to hjernehalvdele, som ikke rigtig er i forbindelse med hinanden,« siger han.

15 års energiforbrug

Olien fra de danske nordsøfelter bliver i dag primært brugt til produktion af energi internt i Danmark. Den overskydende olie bliver solgt på det såkaldte spotmarked, hvor andre lande kan byde på den.

1,4 milliarder tønder olie svarer cirka til en CO2-udledning på 600 millioner ton. Ifølge tal fra Energistyrelsen svarer det til 15 gange den danske energisektors årlige udledning, som i 2012 lå lige under 40 millioner ton.

»Når vi selv bliver ved med at producere, så leverer vi mere olie og gas ude på markedet. Og det betyder, at vi i princippet tapper af de reserver, som ikke skulle hentes op,« siger Tarjei Haaland og tilføjer, at vi kun kan tillade os at brænde en fjerdedel af verdens allerede kendte reserver af fossile brændsler af, hvis målet om en temperaturstigning på maksimalt to grader skal overholdes.

Regeringen har netop indgået aftale om en klimalov, som skal udfase brugen af fossile brændsler i Danmark frem mod 2050. Samtidig støtter Danmark op om målsætningen om at begrænse klodens opvarmning, så temperaturen ikke stiger med mere end to grader. Ifølge klimaforskere vil det kræve, at 66-80 procent af verdens kendte brændstofreserver forbliver i jorden. Derfor bør Danmark gå forrest og undlade at øge olieproduktionen yderligere, mener Tarjei Haaland.

»Skal Danmark finansiere sin fortsatte velfærd ved at bidrage til at ødelægge vores klima? Det synes jeg ikke, vi skal,« siger han.

Et spørgsmål om økonomi

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) er imidlertid glad for nyheden om, at de danske olieanlæg i Nordsøen tilsyneladende kan hente endnu mere olie op end hidtil antaget. Ministeren satte sig i går i spidsen for et arbejde, der skal munde ud i en ny strategi for olie- og gassektoren. Én dag efter at have indgået en aftale om en klimalov, der skal udfase brugen af fossile brændsler i Danmark inden 2050.

Oliestrategiens formål vil være at gøre det lettere for private virksomheder fortsat at operere i Nordsøen. Blandt andet vil olieindustriens rammevilkår og skatteregler stå til forhandling, har han forklaret. »Når man kigger ud af sit vindue, som jeg gør lige nu, så kigger jeg ned på en vej, der er fuldstændig proppet med biler. Og de kører alle sammen på olie og benzin. Det er nødvendigt, at vi skaffer sådan noget. Vi har i dag et samfund, der kører på olie og benzin. Og jeg er glad for, at vi i Danmark har en høj selvforsyningsgrad. Det er godt for vores økonomi, og det betyder også, at arbejdspladserne bliver i Danmark,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Ifølge ham er der ikke nogen modsætning mellem at arbejde for at begrænse efterspørgslen på fossile brændsler, samtidig med at man øger udbuddet. Derfor vil ministeren tillade Dansk Undergrunds Consortium, som blandt andre består af A.P. Møller, Shell og Chevron, at udvide olieboringen i Nordsøen.

»Det er et spørgsmål om at få mere ud af de brønde og anlæg, vi har derude. Der er langt bedre økonomi i, at vi får hentet al olien op af brøndene end at lade noget af det blive dernede og så bare tage anlæggene ned,« forklarer han.

– Men hvordan kan man på den ene side bakke op om en international CO2-reduktion og på den anden side udvide olieindustriens indvinding i de danske nordsø-felter?

»Det vigtige er at begrænse efterspørgslen og reducere forbruget. Det skal vi gøre, og det skal alle andre lande også gøre. Men der vil som sagt være brug for olie og benzin i lang tid endnu, indtil vi har fundet de nye teknologier. Den olie og gas kan lige så godt være dansk,« siger ministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) , »Når man kigger ud af sit vindue, som jeg gør lige nu, så kigger jeg ned på en vej, der er fuldstændig proppet med biler. Og de kører alle sammen på olie og benzin. Det er nødvendigt, at vi skaffer sådan noget. Vi har i dag et samfund, der kører på olie og benzin."

Manden er jo absolut tungnem!
Som får det til at lyde som om, at benzindreven bil er naturgiven og vil holde i evigheder, mens realiteten er at de blot holder nogle få år.

Næste bil vil om nogle få år, for mange, blive en elbil og at det vil ske kan man se på minibilernes succes hvor de fleste kørselsbehov udemærket kan dækkes.

Elbil forhandlere tilbyder enda billig leje af en (benzinl bil, hvis kørselsbehovet er større end normalt. Om nogle år er dette tiltag hellere ikke nødvendigt.

Evner han kun tænke på det han ser ud af sit vindue lige nu er han (heller) ikke sit job voksen. Elbilen er opfundet og triller af samlebåndet i tusindvis hver dag, mens infrastrukturen som han og sine ligesindede har ansvaret for, ikke overraskende stadig kun er indrettet til benzin.

Magen til visionsløs politiker skal man lede længe efter!

Han skulle dyppes i noget af al den tiloversblevne Nordsøolie, og køres på KommuneKemi som spildolie - og det en el-bil!

John Fredsted, John Hansen og Keld Sandkvist anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

.. Kan danske politikere snart blive mere pinlige?

Nå ja, så er der jo også de fantastiske brintbiler, som kun udskiller vand, og som også er et uovertruffen alternativ til benzin (og elbiler). Men den slags udenlandske modefænomener behøves en dansk Klima og Energiminister jo ikke at tage stilling til, når Mærsk og andre energiselskaber allerede, med slesk tale og god betaling under bordet, har udstukket den danske energi kurs for de næste 50 år..

Allan Christensen

»Skal Danmark finansiere sin fortsatte velfærd ved at bidrage til at ødelægge vores klima? Det synes jeg ikke, vi skal,« siger han.

Glædeligt at Greenpeace mener vores velfærd ikke skal finansieres på bekostning af klimaet. Man må jo så håbe at den nye ledelse i SF vil lytte og fremover afstå fra at stille uansvarlige krav om mere velfærd samtidig med at man obstruerer forsøgene på af udsætte og afværge katastrofen f.eks. ved indførsel af atomkraft.

Skizofreni er en psykisk lidelse karakteriseret ved forstyrrelser i tankeprocesserne. Jeg ser ud af vinduet og ser, at det regner. Verden er regn, sådan er det og sådan skal det blive ved med at være, og det skal vi have mere af, for det kommer ovenfra og falder den rigtige vej - ned. Folk drukner i vandet, men det skal vi ikke stille spørgsmålstegn ved, for det er deres egen skyld, at de ikke har lært at svømme. Det, der sker, er rigtigt - det føler jeg i mit inderste - og så må det være sandt. Jeg er tilhænger af en usynlig hånd, der får alt til at ende til alles fælles bedste - måske med en lille overvægt til min side. Jeg er helt normal - skal I bare vide.

John Fredsted, Erik Jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Problemet er ikke olien, den har naturen skabt (deponeret under jorden og havet). Derved er jorden blevet et muligt sted for civilisationer, som hviler på stabilisering af CO2 i atmosfæren. Problemet er kapitalismen, som er utænkelig uden konstant tilførsel af karbonhydrater. Så længe Greenpeace og omegn ikke vil erkende det, er disse organisationer mere i vejen for end befordrende for en karbonfri fremtid. Det er ikke så svært at indse, hvis man kvitter sig med illusioner om at kapitalismen nogensinde kan blive bæredygtig.

Niels-Holger Nielsen

Kald dem Lidegaard, kald dem Helveg, de har ingen løsninger, de er en del af problemet, omend ikke selve problemet.

Niels-Holger Nielsen

Det er sørgeligt at se Information og Jørgen Steen Nielsen reduceret til klakører for disse illegitime interesser:
http://www.information.dk/487322

Børge Rahbech Jensen

Det hænger da fint sammen. Med klimaloven blev de eksisterende mål for reduktion af CO2-udledning blot overdraget til et uafhængigt, rådgivende udvalg.
Greenpeaces egen udledning af CO2 hænger ikke sammen med organisationens egen holdning.

Niels-Holger Nielsen

Intet udvalg er mere uafhængigt end de, der udpeger dets medlemmer. Et sådant udvalg vil helt sikkert få som 'skjult' opgave at tilmudre klimavidenskabens klare konklussioner som forudsætning for ansvarlig klimahandling. Den falske melodi.

Jeg synes egentlig benævnte politiker burde forfatte en matematisk artikel og indsende den til Annals of Mathematics (et af de højest estimerede matematiske tidsskrifter). For manden har jo ganske enkelt opfundet en helt ny måde at tænke logik på. Jeg tror, det er en matematisk landvinding af de helt store, han her ligger grundstenen til, noget, der måske kunne give ham Fieldsmedaljen i matematik.

PS: Bare lige for god ordens skyld: Mit forrige indlæg er selvsagt ment ironisk/sarkastisk.