Læsetid 4 min.

Ukrainerne på vej mod økonomisk hestekur

En kommende lånepakke fra IMF vil føre til højere forbrugspriser på energi og offentlig transport, men ukrainske familier er vant til at klare sig i den sorte økonomi
Ukrainerne løber stormløb mod bankerne, mens landets valuta, hryvniaen, er i frit fald, og regeringen har indført restriktioner på kapitaloverførsler

Ukrainerne løber stormløb mod bankerne, mens landets valuta, hryvniaen, er i frit fald, og regeringen har indført restriktioner på kapitaloverførsler

Konstantin Chernichkin
27. februar 2014

I Ukraine kan man bo i et stort hus med højt til loftet ude på landet og nøjes med at betale 400 kr. om måneden i varmeregning i landets normalt kolde vintre. Det fortæller Alla Dubrovik, journalist ved det ukrainske dagblad Den i Kijev. Hendes forældre bor i et sådant hus i byen Rivne i det nordvestlige Ukraine.

LÆS: Ukraine er på fallittens rand

Men hvis alt går efter planen, og Den Internationale Valutafond (IMF), EU og USA yder en lånepakke på milliarder af euro til Ukraines skrantende økonomi i den nære fremtid, vil man bl.a. kræve en gradvis afvikling over 5-7 år af statssubsidier til forbrugerprisen på energi, siger den ukrainske energianalytiker Mihailo Honchar.

»Vi vil se en tre- eller firedobling af husstandenes varmeregning. Det betyder, at energiudgiftens andel af en gennemsnitsfamilies månedlige budget vil stige fra 12 til 20 pct.«

For Dubroviks forældre vil det betyde en stigning fra 400 kr. til 1.200-1.500 kr. om måneden i 2020.

»Men det vil de kunne klare. Ligesom de fleste andre ukrainere tjener mine forældre penge på markedshandel eller tuskhandel i den store sorte økonomi,« fortæller hun.

LÆS: Ukraine har brug for et EU, der kan finde balancen

Iagttagere forventer generelt, at langt de fleste ukrainere vil kunne overleve en IMF-dikteret økonomisk hestekur. En typisk ukrainsk familie betaler f.eks. ikke husleje, fordi de fik deres bolig foræret af staten, efter at Ukraine løsrev sig fra Sovjetunionen i 1991.

Den lave varmeregning og ingen boligudgift er forklaringen på, at ukrainske familier kan klare sig for en meget lav månedsløn på mellem 1.000 og 4.000 kr.

»Selv om der sker yderligere stramninger, vil det ikke forværre levestandarden betydeligt,« siger Alexander Motil, professor i statskundskab på Rutgers University med speciale i Ukraine og Rusland.

»Ukrainerne har i de seneste 20 år overlevet ved hjælp af den sorte økonomi. Og man må erindre, at folk ikke vil miste sociale ydelser under en økonomisk chokkur. Bortset fra pension får ukrainere næsten ingen sociale ydelser, heller ikke gratis sundhedsforsorg.«

Ikke Sydeuropa

Det er derfor forkert at drage en parallel til den strenge sparepolitik, EU-trojkaen har pålagt sydeuropæiske lande med sine låneprogrammer.

»Forskellen mellem Ukraine og Sydeuropa er, at sydeuropæernes levestandard var relativ høj inden eurokrisen. De sociale ydelser var høje. Derfor gjorde hestekuren så ondt,« mener professor Motil.

»I Ukraine vil det gøre ondt på de fattigste, men de fleste ukrainere er rede til at stå kuren igennem for at få et bedre liv. Hertil kommer, at protester mod højere priser på energi og transport næppe vil blive udnyttet politisk af Regionernes Parti og kommunisterne. Dertil er de for svækkede.«

Men uden en ny regering bestående af troværdige politikere og eksperter vil det blive umuligt at få en økonomisk hjælpepakke stablet på benene. Det forventes, at en kommende regeringer vil have ministre fra Fædrelandspartiet, Den Ukrainske Demokratiske Alliance for Reformer og Maidan-bevægelsen, mens det nationalistiske parti, Svoboda, holder sig udenfor.

LÆS: EU-Kommission drøfter økonomiske løsninger for Ukraine

Den politiske ustabilitet betyder, at IMF vil have et par måneder til at strikke en lånepakke sammen inden præsidentvalget den 25. maj. »Vi vil føre dialog med de nye myndigheder i Ukraine og forventer, at de vil fremlægge deres reformplaner,« sagde IMF-chefen Christine Lagarde i dag.

Penge fra oligarker

Det er endnu uklart, hvordan Ukraine skal kunne betale renter på obligationslån, der kommer til udbetaling inden den 25. maj. Polen har afvist at yde et midlertidigt lån, mens USA overvejer at hjælpe. En mulighed er at få Ukraines oligarker til at betale penge tilbage, som de beskyldes for at have stjålet fra staten.

»Man kunne forestille sig udbetaling af 10 pct. af de 10 rigeste oligarkers formue. Det ville kunne indbringe mellem 5 og 10 mia. dollar,« påpeger Alexander Motil.

På langt sigt har Ukraine en god chance for at slutte sig til en række succesrige markedsøkonomier fra det tidligere kommunistiske Østeuropa.

Landet mangler hverken råstoffer eller veluddannet arbejdskraft. For nylig indgik Chevron og Shell aftaler med Ukraine om udvinding af skifergas i en størrelsesorden, der vil kunne dække det indenlandske forbrug og endda eksporteres til EU inden for 10 år. Men økonomisk udvikling og vækst forudsætter indgåelsen af en associeringsaftale med EU og en frihandelszone med Rusland.

Rusland-ekspert Simon Saradzhyan ved Harvards Kennedy School of Government tvivler på, at Vladimir Putin vil gå med til en sådan ordning.

»Ukraine er et meget vigtigt marked for russisk gas, og inden for våbenteknologi og rumfart er Rusland direkte afhængig af ukrainsk industri. Jeg tror, Putin vil holde fast i, at Ukraine optages i hans Eurasiske Union, og betaler den høje pris, det vil koste russisk økonomi at subsidiere Ukraine,« siger Saradzhyan.

»Russerne vil se en associeringsaftale og EU-investeringer i Ukraine som et forsøg på at indlemme Ukraine i det europæiske rum. Det er uacceptabelt for russerne.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv en gratis måned med uafhængig kvalitetsjournalistik

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Philip B. Johnsen
Philip B. Johnsen

EU, Rusland og USA til forhandlingsbordet, læg al stolthed på hattehylden, det er Ukraines eneste chance, for fredelig udgang på situtationen.

EU, NATO og USA bør en gang for alle, tage ved lære af historien, manglende indsigt i lokalbefolkningens sammensætning og handling ud fra vestlig forståelse af verden, kan koste liv, mange liv.

For fred i Ukraine, tal sammen.

Brugerbillede for Michael Kongstad Nielsen
Michael Kongstad Nielsen

Fotoet fortæller, at Ukraine er helt med på den vestlige livsstil.
Og artiklen lægger sig i hælene på Informations generelle afstandtagen fra Rusland.
Artiklen fortæller, at "iagttagere forventer generelt, at langt de fleste ukrainere vil kunne overleve en IMF-dikteret økonomisk hestekur. En typisk ukrainsk familie betaler f.eks. ikke husleje, fordi de fik deres bolig foræret af staten, efter at Ukraine løsrev sig fra Sovjetunionen i 1991." Hvis de ikke betaler husleje, hvilket er usandsynligt, så kan man undre sig over, at de skal gennemgå en økonomisk hestekur.

Brugerbillede for Michael Kongstad Nielsen
Michael Kongstad Nielsen

Og hvis hestekuren indbefatter indførelse af husleje, så er det tvivlsomt, om langt de fleste ukrainere vil kunne overleve den.

Brugerbillede for Bill Atkins

Den ukrainske økonomiminister Petro Poroshenko oplyser at regeringen har planlagt i denne omgang (2012), at fjerne omkring 1.200 virksomheder fra listen over strategiske aktiver, der ikke kan privatiseres. Da præsident Viktor Janukovitj blev valgt i begyndelsen af ​​2010, blev mange privatiseringer vundet af hans kampagnes vigtigste finansielle bagmænd, erhvervsfolk Rinat Akhmetov og Dmytro Firtash.

Det er ikke kun Janukovitj, der nu skal efterforskes af internationale sikkerhedstjenester. Også flere medlemmer af hans regering er under mistanke for at gemme millioner på egne hemmelige konti. Det er blandt andet store aftaler om salg af gas til oliegiganterne Chevron og Shell, der mistænkes for at være korrupte, afslører statsanklager Oleh Makhnytsky.

Ja, korruption er gift for substistensøkonomierne, men det er privatiseringer også, og der er EU/IMF ikke et hak bedre end den flok af kleptokrater, der flokkes om at stjæle hvad der er noget og udsulte den ukrainske befolkning. EU/IMF lader de vestlige firmaer stå for korruptionen. Pest eller kolera.

Som der står i ovenstående artikel'Ukraine på vej mod økonomisk hestekur': Hertil kommer, at protester mod højere priser på energi og transport [fødevare, pension osv.] næppe vil blive udnyttet politisk af Regionernes Parti og kommunisterne.

Det bliver interessant at se hvem de fattige kan stole på i det nye parlament.

Rasmus Kongshøj, peter fonnesbech, Filo Butcher og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Bill Atkins

Måske er nogle på Majdan-pladsen ægte nationaliste og ikke neo-nazister - ellers ligner det begyndelsen til noget vi har set før i Ukraines historie.

Brugerbillede for Per Torbensen

Ejendomskat-værdi af egen bolig-enorme afgifter på alle forbrugsgoder er nok væsentlig forskellig fra vesten selv den dag idag,selv om socialismen er væk.

Et eller andet sted minder det om en vittighed fra 70 erne ved Berlin muren-ha ha siger vestberlineren vi har bananer-østberlineren okay men vi har socialisme og derfor ingen bananer.

Med lån fra vesten,skal al værdi naturligvis kapitaliseres ned til det mindste lokum,ukrainerne aner og ved ikke hvad de går i møde med Vestens betingelser.

Jo de bor billigt på landet i Ukraine i relativt pæne huse,alt efter smag og standart og behag og billig russisk gas,spørg bare en østberliner om damals og munden løber i vand.

Vestens friheds begreber er falske og hule.

Rasmus Kongshøj, Rune Petersen og Filo Butcher anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Daniel Mikkelsen
Daniel Mikkelsen

IMF og Verdensbanken, de to centrale instrumenter når man vil ødelægge et lands økonomi

Torben Arendal, Per Torbensen, Rasmus Kongshøj, Janus Agerbo, Rune Petersen, Filo Butcher og Stig Bøg anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Erik Pørtner  Jensen
Erik Pørtner Jensen

"Man kunne forestille sig udbetaling af 10 pct. af de 10 rigeste oligarkers formue. Det ville kunne indbringe mellem 5 og 10 mia. dollar," påpeger Alexander Motil.

Eller man kunne forestille sig minimum 50 % beskatning af alle formuer over 1 million, for det er vel ikke kun de 10 rigeste Ukrainere, som har haft fingerne dybt nede i andre folks lommer.

Det burde vel kunne indbringe den Ukrainske stat 500 milliarder dollar, og så ville landets økonomiske problemer være løst langt ud i fremtiden.

Ingen grund til at sætte den almindelige fattige borger på hestekur - de er, som i andre samfund, blevet plukket rigeligt igennem generationer.

Men en øjeblikkelig effektiv beskatning af de rige som sidder tungt på kapitalen, er formentlig, og desværre ikke en del af en nogen som helst redningsplan - nogensinde, men vi har vel lov til at holde tanken i live...

Vi havde faktisk sådan et samfund i Danmark for nogle år tilbage, inden konkurrencestaten blev indført, så helt umuligt er det jo ikke...

Rasmus Kongshøj, Janus Agerbo og Filo Butcher anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Robert  Kroll

EU er økonomisk, handelsmæssigt og befolkningsmæssigt langt større end Rusland.

EU har dog ( heldigvis ) ikke den samme militære tilgang til "problemløsninger" i forhold til nabostater, som russerne desværre stadig har.

Hvis den russiske adfærd i forhold til Ukraine udvikler sig til en indirekte eller direkte voldelig indblanding, så vil det nok tvinge EU-staterne til at opruste de militære muskler for fremover at udligne den militære ubalance i forhold til Rusland.

Konkret vil Rusland nok "vinde" i Ukraine i denne omgang , så Ukraine får nok påtvunget en uønsket russisk "løsnings-mode"l.

I øvrigt er USA vel langsomt på vej ned ad bakke som global supermagt, så EU må under alle omstændigheder vænne sig til at stå på egne ben uden USA's militære støtte .

Brugerbillede for Filo Butcher

»Selv om der sker yderligere stramninger, vil det ikke forværre levestandarden betydeligt,«
Siger professoren, der med sikkerhed er vant til et liv i Business Class 24/7 og selv højst sandsynligvis aldrig har oplevet værre økonomiske problemer end at han lige manglede en mønt til parkeringsmeteren.

At man undskylder at udsætte menneskers forringelse af levestandarden med at deres levestandard i forvejen er så lav at den slet ikke kan synke ret meget lavere, er desværre bare så typisk for tidsånden.

Ukraine har nu tilsyneladende jaget tyveknægterne ud af byen og - åbnet porten for en anden bande tyveknægte, som om mulig, er endnu værre. I hvert fald mere besværlig at komme af med.

Glad jer til at blive velsignet med et boligmarkedet, der giver de smarte en chance for at spinde guld ud af ingenting, mens de mindre smarte ender på gaden.

Men jeg tror ikke at Ukraines politiske problemer er overstået bare fordi man nu har åbnet døren for Vestens velsignelser også (igen). Russerne var handlingslammet pga. OL, men har med sikkerhed forberedt et par overraskelser. Ukraine er langt fra at have fundet politisk stabilitet. Den Vest-venlige side havde allerede vundet med den orange revolution, som dog viste sig at være en Pyrrhus sejr alligevel, da landet ikke vil finde fred uden at Putin er med til at bestemme.

Per Torbensen, Leopold Galicki og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Niels  Mosbak

Nu skal de stakkels ukrainere jo være opmærksomme på, at sådanne forudsigelser om økonomien foretaget af ECB og IMF kan være fejlbehæftet i størrelsesordenen 300-400%.
Det kan den græske befolkning tale med om, nu hvor 20.000 familier om måneden får lukket for strømmen.
Ukrainerne kan forvente, at deres unge vil være en tabt generation med arbejdsløshedstal på 60%.
Interessant er det dog, at artiklen netop henviser til at nu skal man ikke begynde at sammenligne med Syd-Europa, næh, nej, for der fik befolkningerne jo tilsyneladende tårnhøje sociale ydelser - hvilket i bedste fald er en lemfældig omgang med sandheden...

Det er tydeligt, at man i denne sag har sat ræven til at vogte gæs - og der er næppe noget i artiklen ukrainerne vil kunne fæste lid til - bortset fra tegnsætningen.

Filo Butcher, Per Torbensen, Leopold Galicki, Rune Petersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Philip B. Johnsen
Philip B. Johnsen

Jeg deler Per Torbensens syn på situationen, der syntes at være stor forskeld, på virkeligheden i Ukraine og tilgangen til en løsning.

Hverken Rusland, EU eller USA bestemmer, hvem der vinder valget i maj, Viktor Janukovitj, med alle sine fejl, var demokratisk valgt, det skal ikke forstås, som der skal tages noget fra, de anklager der er mod Janukovitj, men for at forstå landet er ikke stabilt, der er mange facetter til Ukraine.

Rusland er for eksempel, ikke en del af problemet, men en afgørende del af løsningen for Ukraine, forstå man ikke det, har man helt andre skjulte interesser i Ukraine, eller intet forstået af situationen i Ukraine.

EU, USA, Rusland og ikke mindst NATO, har et enormt ansvar for ikke, at gøre mere skade end gavn i Ukraine, de må tale sammen, det er uforsvarligt andet.

Brugerbillede for Nic Pedersen

"EU har dog ( heldigvis ) ikke den samme militære tilgang til "problemløsninger" i forhold til nabostater, som russerne desværre stadig har."

Det vil tidligere præsident Sarkozy i Frankrig nok blive meget ked af at høre, Kroll. Han m.fl. gjorde sig sådan en umage i Libyen!

Brugerbillede for Bob Jensen

lyder bekendt, IMFs økonomiske imperialisme turer frem overalt på kloden for at skabe underdanige fattige lande somskylder alt væk, og derfor kan overtages af klodens største korporationer

Brugerbillede for Preben Rasmussen
Preben Rasmussen

Efter IMF's vurdering er Ukraines umiddelbare økonomiske behov på 150 mia kr. Og det er så EU der skal til lommerne igen.

Men hvem skal have pengene ?
Hvem er landets retmæssige regering ?
Hvad skal pengene bruges til ?
Dække vestbankers tab i Ukraine ?
Øst- eller Vestukraine ?
Er EU ved at eskalere konflikten i Ukraine ?

Per Torbensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Filo Butcher

Preben Rasmussen,

Det er selvfølgelig bankerne der skal have milliarderne. Kun banker ved hvordan man håndterer store pengesummer til almen velfærd.

Hvad troede du?